Komplikovaná komunikácia so štvrtákom
Ahojte,mam 4taka. Cely vztah a komunikacia s nim je komplikovana... stale sa len dohadujeme,co bude robit,co nebude robit, taka klasika- bordel v izbe, stale len pri telke, stale mu urcukeme nejake pravodla,hranice...stale len vyjednava, uz som z neho taka unavena... seriozne ma to s nim nebavi... ale uplne cim ma vytaca je, ze stale hovori,ze nic nie je tak ako on chce... napr.. chcel ist k dedovi po online vyuc.,ze si tam vezme veci a notebook a nauci sa tam..lenze ja mu vravim,ze nauci sa doma a potom moze ist k dedovi ( poznam ho a viem,ze aj yak ulohy budeme dorabat ked sa vrati)
Dalej vyberie si auticko na ovladanie... muz mu vravi,ze mu doplati na drahsie,ale kvalitnejsie,vodeodolne..s lepsim ovladanim..a zase nervy a ohen na streche...nic nie je tak ako on chce. Neda si povedat a vysveelit,len bojuje s nami... som unavena a znechutena. Poradte ako na neho :(
@andyh20 tak o hraniciach, ktore ste mu urcili, by som s nim nedebatovala - TV si pustis, ked bude v izbe poriadok, inac nie, ucit sa budes doma, notebook sa k dedovi tiez prenasat nebude, ale nechapem, preco mu otec vnucuje auticko, ktore sa paci jemu. Tu je presne priestor na to, aby rozhodovalo dieta a nemalo pocit, ze nic nie je tak, ako chce on. Ved nechajte niekedy rozhodnut aj jeho, tiez je clenom rodiny, napr. co bude na obed. A co sa tyka hraciek, to ani nehovorim
@tanalyn ano mas pravdu, len tazko to pochopit, kto to doma nema. Clovek ke unaveny a znechuteny, proste uz ta to nebavi, to je ako verklik 300 krat denne, za vsetko. Nieco poviem, dajme tomu, ze na 200x vyzera, ze konecne si da povedat a o 5 minut je s5 a tortura ide odznova. Ked uz kricim, ze sa sama nespoznavam, tak mi je aj do placu. A on sa len otrasie a ide si svoje.
V zacinajucej puberte sme to mali podobne, netreba polavit ale treba aj viac ukazat pochopenia, viac diskutovat aj ked je to vycerpavajuce , prijat jeho emocie a dokola ako mini detom vysvetlovat . Syn ma uz 13rokov a celkom dobre sme zvladli zaciatky, pochopil aj on mna aj ja jeho , ale veru aj som pokricala uz zo zufalstva este tak cca ked mal 11rokov. Pred muzom ma vacsi respekt a s nim ani nevyjednaval nikdy, co ocko povedal tak bolo bez reptania. Treba to vydrzat aj ked sa bude casto aj on hnevat na vas ale treba mu nechat aj priestor na prejavenie sa, nech su urcite veci kde moze byt podla neho tak ako mu to robi radost. Mozete sa dohodnúť vopred s tym , ze o povinnostiach kompromisy nebudu ale moze si vybrat ine cinnosti pri ktorych moze rozhodnut sam za seba 🙂
Aj ja sa pripnem. Ja mam este len druhaka, ale tazka povaha od mala. Mladsi syn si da povedat, aj sa pekne sam od seba ospravedlni, aj povie, ze dobre mamicka, budem posluchat. Starsi, to je ina kava. Pravidla platia, ale to vyjednavanie, resp potreba ich sustavne naburavat je niciva. Hrdy, dominantny a panovacny cloviecik. Bojim sa uprimne buducnosti, bude to vyzva..
ahojko neviem ake mate doma pravidla ale asi su na nic ☹ v kazdom pripade odporucam pravidla napisat na papier, tabulu... nie vela zacat 2-3 pravidla a kazdy tyzden dva doplnať dalsie pravidlo. ale musi byt spolocne nie vase, ma ho dodrziavat dieta tak s nim musi byt stotoznene napr. po online vyucbe spravis du a mozes ist k dedkovi alebo si mozes vybrat ze du nespravis hned budes sa hrat doma naucis sa neskor a k dedkovi nestihnes ist - 1 pravidlo dat mu moznost vybrat si "bud/alebo" jasne naformulovane a ked zacne hysacit ukazat mu ho aha na tomto sme sa dohodli a takto to bude fungovat na 250% a ziadne povolovacky ok dnes mozes k detkovi a nie je nauceny - casom pochopi a nauci sa ze ak ma nieco spravit spravi to aby mohol to co chce on, len potrebuje mat pocit ze si mohol sam vybrat. tak isto je to aj s poriadkom v izbe, neda sa mu povedat (ak nie je nauceny) ze uprac si, treba mu povedat presne co si ma upratat aby to bolo podla vasich predstav (bacha na velku zataz na zaciatok - nezvladne vsetko, treba po castiach) a potom mu dat moznost vybrat si co chce ist k dedkovi, ist na pc ale podmienka je mozes ale budes mat upratany stol, oblecenie, skrinku s autickami, ceruzky ... co ja viem co este konkretne veci nakolko poriadok ako poriadok kazdy ho vidi inak dieta aj dospely 😀 ak k obleceniu sa treba presne vyjadit ci poriadku - oblecenie nebude nahadzane na zemi, ale ani na stolicke ale bude odlozene v spinavom a v skrini ak je ciste... proste komunikacia obojstranna bez kriku a vycitiek a vnucovania. viem je vase auticko moho byt lepsie, ale on chcel to co sa jemu pacilo a ak ho neviete presvedcit tak bud nic alebo to jeho lebo on sa s nim bude hrat nie vy! u nas to funguje zarob si 50% toho co chces a ak je to ok s nasimi poziadavkami dolatime ti zvysne 50% "zarabat" si moze pomahanim s domacimi pracami, nielen vo svojej izbe ale v celom byte, my me detom neplatili za pomoc ale tyzdenne ak pomahali dostali "vreckove" a deti si dokazali nasetrit casom okrem blbosticiek aj na hodnotne veci ako PC, mobil, kvalitne sluchadla, teraz syn setri na telku - chce ju mat v izbe.... a podobne. drzim palceky pri vychovavani

No už ho asi chytá prvá puberta, ak je aj taká ťažšia povaha tak to bude boj, na to sa asi treba pripraviť aj keď viem, že tým ťa neuteším. Ustupovať mu nemá zmysel, len by s vami zametal, jednoducho musí vidieť, že aj keď vyjednáva tak neustúpi, minimálne čo sa týka takých vecí ako škola, domáce práce a podobne. Už keď si nechce nechať poradiť nparíklad pri tom autíčku tak jeho vec. Nech si teda kúpi horšie a potom na to sám príde, že možno mohol aj lepšie obísť keby nebol tvrdohlavý