icon

Krúžok a hystéria 10 ročného chlapca

eliska54
23. jún 2017

skusim v skratke opisat nas problem.Mam syna 10 rocneho.Nikdy som nebola premotivovana mama, takze sme s kruzkom zacali az po nastupe do skoly.Prvy rok volejbal kruzok sa po roku skoncil zo strany ucitela, druhy rok si vybral sikovne ruky to ho bavilo aj ako maleho tvorit, lepit....kruzok sa skoncil pre nezaujem deti po pol roku skoncil, treti rok gymnastika posledne hodiny tam chodil s nechutou stale robime to iste, nebavi ma to....4 rocnik sam si so spoluziakom vybral sportovy kruzok mimo nasho mesta je to 10 km od vozili sme ho, sedeli tam a cakali.Vyzeralo, ze ho to bavi chodili sme aj cez vikendy na sutaze, pokym som sa nedozvedela, ze trener im nadaval do dementov, stojis tam ako trulo... nebolo to osobne na mojho syna celkovo na kolektiv.Rodicia sa stazovali trener je v sporte vyborny znamy aj v zahranici o odbornosti nepochybujem len to spravanie!Synovi sa to nepaci, nejde mi to, nie som sportovy typ, nikdy nas nepochvali....chalan v satni z inej skupny mu povedal, ze hra ako debil a,ze je gay hned mi to povedal a nutil ma nech to idem vybavit za neho.Co som odmietla a povedala mu, ze je uz velky a sam mu ma povedat bud ticho, preco mi to hovoris, budem sa stazovat trenerovi, rodicom...poznam synovu povahu viem, ze sa mu nepostavi radsej bude ticho.Chcem, aby sa naucil, ze sa treba ozvat a byt drzy.A odvtedy to zacalo posledny mesiac nejdem tam uz, zacal plakat uz od skoly dnes je zase trening nie je mi tam dobre....chcem chodit na anglictinu, nie som na sport som iny....
baby neviem co robit ja som ho vcera odhlasila ved nebudem dieta nutit, ALE strasne ma mrzi, ze kvoli tomu, ze mu niekto nieco povedal je ochotny skoncit s kruzkom, ktory vyzeral, ze ho bavil.Aj doma si trenoval, s muzom hral....ked som o tom hovorila so susedom povedal, ze so mnou manipuluje, kazde dieta musi mat sport, musi byt priebojny neustup
nedokazem to ako mama vidim, ze tam nechce chodit...ale nechcem, aby si myslel hop toto ma nebavi, niekto na mna nakrici tak odidem ved nic sa nedeje.
celu noc som nespala...myslela som, ze cez prazdniny si oddychne a uvidi to triezvejsie.
ine kruzky na vyber nemam iba futbal to ho nebude bavit, anglictinu by mal tu u nas.
Ked rozmyslam on nikdy nebol extra sportovy typ, ale...tak trocha je introvert jeho bavia knihy, krizovky, kamosov ma vela, ale aj tak je najradsej doma.Nebudem lamat jeho povahu, ale chcela by som pocut Vas nazor.Ci mu neustupujem a nedlazdim cestu.Zle znasa kritiku ja verim, ze keby mu ten chlapec jednu vrazil necha si to.Pritom nie je "trtko"chalan ako hora len nie drzy a nepriebohny musim ho naucit asertivite..

Strana
z3
0silvia0
23. jún 2017

@m.i.r.i áno, to by malo byť jasné od začiatku kto má aké ambície v jednotlivých krúžkoch. Moja dcéra chodila kedysi na brušné tance. Chcela chodiť len na krúžok bez chodenia na nejaké vystúpenia. Obe moje deti majú z verejného vystúpenia nejaké nepríjemné pocity. Akonáhle začala cítiť tlak zo strany učiteľky, ktorá chcela aby dievčatá aj vystupovali, strácala záujem o krúžok. Sú deti a deti. Niektoré chcú prezentovať to čo vedia aj verejne a tie menej ambiciózne chcú trénovať a cvičiť len pre seba bez potreby sebaprezentácie. Siliť deti do niečoho, s čím nie sú stotožnené je podľa mňa blbosť.

ostorha
23. jún 2017

@sisaka Skutocne je to velkarat tak ako pises viem o zakulisi hokeja dost a na zapase som pocula ako sa jeden otecko nesmelo pital V.Lukaca na svojho syna ze tak co si myslis ty ako trener ma moj syn na tento sport talent a Vinco mu na to na drzo vulgarne povedal a co si kok.t co nevidis ze tvoje decko je geno.Na jednej strane uprimne zhodnotil potencial chlapca ale zasa da sa to povedat aj tak aby to cloveku neublizilo.A fakt ten slovensky hokej to je tragedia kedysi sme prehravali len s rusmi kanadou alebo svedskom ,ale dnes ... ja uz to radsej ani nepozeram... A moj brat bral bitku od fotra za to ze bol malo agresivny a spoluhracov nesikanoval ....A potom mas druhy extrem ze spratci co sikanuju okolie si povazovani za zivotaschpnych jedincov...J.bly svet toto fakt..

stella333
23. jún 2017

@mamutka No na plavani to fyzicke odpada, ale tiez niektore deti zadrapuju slovne. Ano dieta treba na to pripravit, aby si to nevsimalo, otazka je ci sa to vzdy da, podla mna tu zalezi aj od trenerov ako vedia udrzat na uzde taketo spravanie ako kolektiv stmeluju. Len podla mna ak sa dieta dlhodobo neciti na kruzku dobre, tak to netreba lamat nasilu.

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
m.i.r.i
23. jún 2017

@zltyslonik nenapisala som ze nemoze dat urobit kluky....moze..ved aj dava..ale hovorim o tom aky to ma efekt...o mesiac uz dieta nechodi na treningy...nehovorim, ze kazde, to nie..ale tie pripady, kedy to neznesu...ci uz dieta, ci rodic...
Je u nas napriklad aj chlapec co tam chodi uz 3ti rok..ale nepostupil este ani o jeden technicky stupen...flaka to, ale chodi - jeho verzia je, ze "mama ma nuti chodt, aby som schudol" - je to taky 9 rocny macko, ale vraj uz zhodil..a 2x v tyzdni aspon tu hodinu a pol sportuje..no ale niekedy nanic aj toto...vyrusuje, nechce sa mu..toho ale mama donuti tam chodit aj keby mal robit milion klikov za vyrusovanie 🙂 je to vsetko o tom pristupe rodicov
Ja som za mladi tiez 6 rokov chodila na karate a teraz som sa k tomu popri synovi vratila..takze zas viem o com to je 🙂 Kazdy sport ma nieco..a nerozumiem poznamke o ziadnom praktickom efekte...ten sport je pekny tak ako kazdy iny a kazdy ma nieco do seba..a kazdemu nieco ine sadne..takze tomu nerozumiem
Tie sutaze - ano, konecny pavuk sa robi po registracii...vazenie byva len niekedy..inak maju vela toho predpripraveneho a uz sa nam vela krat stalo, ze mali nastup a pavuk nikde, alebo sa prepisoval, prerabal..a stane sa napriikladaj to, ze uz je aj pavuk a poniektori nenastupia...prave kvoli tomu, ze niekto zaplati za sportovca, lebo ved este pride...ale nakoniec nepride...registracia je rano do 9:00, kumite zacina okolo 12-13:00...to ani neviete ci niekto este dojde ci nie..
To ale nechcem tu rozoberat..to je konkretny sport, konkretne pravidla, nie vsetko je dokonale
Ja som skor apelovala na ten pristup rodicov k tym sportom ako takym -- nejako su kategorie tych premotivovanych co tlacia deti do vrcholoveho sportu a potom ti, co na to dlabu..ta stredna triea, sportovat a brat to sportovo je mensia - niekde sa to potom straca...aj medzi trenermi aj medzi tymi rodicmi

pininka
23. jún 2017

@zltyslonik vies keby to kazdy bral ako stratu detstva a zdravia nemame ziadnych sportovcov. Jednoducho bez nejakych obeti nejde v zivote nic. Moj muz bol vrcholovy sportovec a svokor chodil desat rokov kazdy rok na tri mesiace do talianska zarobit na jeho lyze, vybavu, zapisne na sutaze a pod. Ani jeden z nich to nelutuje,prave naopak. Lutuju len ze to bolo v takej dobe kedy sa nedalo posunut sa dalej. Tiez si myslim ze su kruzky kde sa deti mozu len tak pohybat. Ja svoje deti do nicoho netlacim, same si vybrali, ale urcite ich chcem podporit, ak ich to bude aj nadalej bavit.

snehuuulienka
23. jún 2017

@eliska54 mám pocit akoby si písala o mojom synovi....tiež je nepriebojny ,skôr taký dievčenský typ.Tiez chodi zatiaľ len na krúžok Šikovných rúk ,ale je len prvák.
Do buducna tiez neviem,výtvarnú ma rad,ale športy eeee....

Podľa mňa si dobre spravila ako matka,ktorá si najlepšie pozná svoje dieťa.
Myslim si,že časom sa Tvoj syn otuka a možno sa sám este rozhodne ,že chce chodiť na nejaký sport...ak má na to,pôjde za tým😉

sisaka
23. jún 2017

@ostorha uz sme sa bavili o tvojom bratovi v inej teme, si to pamatam, fakt smutne...

Ako sa správajú deti k sebe ma úplne v rukách tréner (keď už výchova u niektorých zlyhala) ako sa k tomu postaví, sikanovanie, vysmievanie sa podpichovanie tam nepatrí.
Syn mal minuly rok hlavného trénera, ktorý (pravom)vynadal na turnaji jednému rozhodcovi, bol to mladý chalan, ktorý sa ešte len učil rozhodovat, takze boli aj chyby... taktiež vraj zvýšil hlas na nejaké deti v teame. Bol hneď (a to bol mesiac do konca sezóny) odvolaný a v našej asociácii si už neškrtne ako tréner a pravdepodobne ani v žiadnej inej. U nás sú tréneri dobrovoľníci z radov rodičov, majú urobene patrične trénerské skúšky, podľa toho akú úroveň a vek trénujú. Nemajú za svoju prácu ani cent, robia to vo svojom voľnom čase, ale ani jedného som za tých x rokov nepočula sa sťažovať. A to iste rodičov, k športu patria aj zápasy, aj turnaje, aj menej voľného času, aj veľa peňazí s tým človek musí rátať.
Čo sa týka klikov ako trest, u nás bežne, keď chalani nedávajú pozor robia kliky, ešte sa nikto nesťažoval, nie je to holubník a ak sa niečo vysvetľuje decká musia dávať pozor a nie sa zabávať. Chodenie neskoro na tréningy a o zápasoch ani nehovoriac hovorí o nezaujme a nedostatku rešpektu voči nielen trénerom ale aj spoluhráčom v teame...

zuzana76
23. jún 2017

@mamutka generácia je pokazená tou nekonečnou slobodou a rozmaznanostou, ktorú má, nie spôsobom pôrodu

ostorha
23. jún 2017

@zltyslonik Pole dance kultivuje pohyb tak ako kazdy iny sport plus tam pracuje s vahou tela a aj gymnasticke prvky a ze by z nej bola luxusna stripterka myslim ze to pri tvojom mangelovi vôbec nehrozi.... urcite ked za nou zacnu palit chlapci kupi pusku..

pininka
23. jún 2017

@sisaka moj muz ked trenoval, tiez mal raz take deti,ze si s nimi nikto nevedel dat rady. Tak ich vzal dodavkou na jednu turu, do ruky kompas a tam sa stretneme. Samozrejme bol dojodnuty aj s rodicmi aj s inymi trenermi a nenapadne ich sledovali. Deti nechceli verit,ze ich necha len tak, pochopili az ked odisiel s autom. Nikdy viac nemal problem, pochopili to raz a navzdy. Len silne pochybujem ze dnes by sa nasli taki rodicia, teda aspon vacsina ktora by s tym suhlasila. Skor by asi vypisovali na mk ako im trener tyra dieta.

eliska54
autor
23. jún 2017

@sardinka336 nie som taka silna ako ty🙂ked mi decko doma place, ze tam nejde,az ho brucho boli nebudem ho lamat.Musia byt aj taki co s takou povahou mozno ho nebude bavit ziadny kruzok, ale bude sadit kvety a citat na lehatku.Niekto sa pytal z coho su deti vyflusnute?neviem ako v inych skolach,ale u nas boli teraz 2 tyzdne len pisomky nahananie za znamkami a celkovo vidim, ze uz maju tie deti dost skoly ucenia ...pre mna by bolo tiez neprijatelne mat kazdy den poobede futbal, ked pridem z roboty 16:30 ist na trening a domov sa dovalime o 19.vela x ti treneri si myslia, ze nic okrem kruzku dieta nemusi.Susedov syn chodi na futbal je vyborny, tak okrem 3x do tyzdna chce trener mat trening navyse a samozrejme sobota zapas o 08:00 ucia sa po ceste domov v aute.Tiez suseda povedala, ze 3x je strop a nechce, aby viac trenoval.

pininka
23. jún 2017

@eliska54 zial ak chce dieta nieco dokazat, tak musi niest aj ono aj rodic nejake obete. Moj muz sa roky ucil takto v aute, v skole mal individualny plan a pritom patril k cistym jednotkarom a dostal sa na najlepsi gympel. Urcite to bolo narocne, ale ina by z neho asi sotva bol majster Slovenska. To samozrejme neznamena,ze to takto maju robit vsetci. Ale ak to ozaj dietatu ide, tak by som obetovala cokolvek a na seba by som vobec nepozerala.

eliska54
autor
23. jún 2017

@ostorha az som sa zasmiala no niektori ludia nemaju kuska empatie slusnosti🙂a mas pravdu snazis sa decko vychovat slusne a potom je na smiech nie raz sa mi to uz potvrdilo

sisaka
23. jún 2017

@pininka tam vzniká ten problém, kto by sa chcel obetovať?! Deti od mala sú hyčkane, prekážky odstraňovane, len aby náhodou nemusel prekonávať sám seba či náhodou spraviť niečo čo ho nebavi. A pre rodiča obetovať svoje pohodlie a vstať ráno o piatej, lebo ma dieťa tréning, tak to je už úplne koniec sveta. Môj muž chodil do hokejovej triedy a takmer celé detstvo ešte pred školou mával tréning už o 6 ráno a po vyucku to iste, normálne prežil, aj vikendy na zápasoch a neubudlo z neho i keď z neho žiaden Hossa nevyrástol dalo mu to dosť do života.... a to chcem aj pre moje dieťa, aby vedelo zaťať zuby keď je treba, aj prekonávať prekážky, aj vyhrávať, aj prehrávať, aj byt priebojný, aj byt team player, pod dobrým vedením a prinnormálnych rodičoch je podľa mna šport na to ideálny.

stella333
23. jún 2017

@sisaka Tak nam sa nejaka poctivost v dochadzke na treningy neosvedcila, na zapasoch aj tak hravali viac deti, co treningy vynechavali, len na zapasy prisli. Z nejakeho dovodu dostali prednost aj napriek tomu, ze treningy nestihali. Tazko sa potom dietatu vysvetluje, najma ked je starsie a vsima si taketo veci. To je tiez dovod, preco sme my s organizovanym sportom skoncili. Nebavilo to dieta ani mna.

katarinamarkova
24. jún 2017

@eliska54 ...,,.Co som odmietla a povedala mu, ze je uz velky a sam mu ma povedat bud ticho, preco mi to hovoris, budem sa stazovat trenerovi, rodicom...poznam synovu povahu viem, ze sa mu nepostavi radsej bude ticho.Chcem, aby sa naucil, ze sa treba ozvat a byt drzy.,,

ak mu chceš pomôcť byť priebojnejším a rešpektovanejším, prosím vynechaj z celého tohoto, čo v podstate je správne.....tú časť: budem sa sťažovať trenerovi, rodičom...
ono týmto každé jedno slovo z dobre myslenej vety vyneguješ. Každý jeden ,,zlota,, mu na to odpovie niečo ako: ,, ideš plakať k mamičke? ,,

inak myslené dobre. len taká rada.

pininka
24. jún 2017

@stella333
@sisaka oba mate pravdu, aj to ze sa dnes rodic tazko vzdava svojho pohodlia a pritom su yo deti prave tych ktori takto bezne vstavali. Moja mama rano o piatej a pobede o piatej dalsi trening, chodila na krasokorculovanie. Druha vec je presne to,ze sa uprednosnuju deti tych, ktori daju viac, cest vynimkam. Proste je to tak,ze nam usla jedna cela generacia, kedy sa vsetko zrusilo a az pomaly zasa zacali vznikat sportove kluby, ale zial uz nemaju taku uroven ako niekedy. Ale je ich dost na to, ze kebyze vidim,ze trener protezuje len par vyvolenych, alebo sa zle sprava, vezmem decko a prihlasim ho inam. Vacsinou si rodicia povedia kfe ako je.

stella333
24. jún 2017

@pininka Mas pravdu, ze vela zavisi od trenera, klubu a treba vyberat. Bohuzial normalny clovek sa v tom velmi nevyzna a potom je vysledkom znechutene dieta.

pininka
24. jún 2017

@stella333 je to tak,ja som optimista,vzdy pozeram na to lepsie,ale moj muz, mozno aj preto ze dlho v sporte posobil je total pesimista. Neveri ze nase deti by to niekam daleko dotiahli, prave kvoli tomu co sa deje v kluboch.

stella333
24. jún 2017

@pininka Tak drzim palce, nech zvitazi optimizmus.🙂

simcika
11. okt 2019

@mamutka ❤️❤️❤️

martinajurkechova
11. okt 2019

Myslím si, že je lepšie keď na ten krúžok nebude chodiť, ako ho tam majú šikanovať. Chalani vedia byť v tomto veku fakt hrozni. Možno sa tam stalo aj niečo viac ako len posmešky a hanbí sa to povedať. Sama mám syna v tomto veku. Ja by som ho nenutila. Môjmu stačí pár kamarátov o ktorých vieme, že si navzájom nerobia zle a syn je šťastný. Ešte má veľa času rozhodnúť sa čo ho v živote bude baviť. Nevidím na tom nič zlé keď vyskúša viac krúžkov.

Strana
z3