icon

Máme zmeniť školu?

maca02
18. máj 2017

Chcem Vás poprosiť o názor, možno iný uhoľ pohľadu.. náš starší 12-ročný syn navštevoval prvý stupeň ZŠ u nás na dedine a od 3 ročníka chodí na hokej - mal tréning vždy pred alebo po vyučovaní. Od septembra nastúpil do piateho ročníka do mesta do hokejovej triedy s chalanmi, s ktorými chodil na hokej aj dovtedy. Bolo to pre neho dosť náročné či už zmena školy / z malotriedky, kde ich v celej škole bolo 40 detí do veľkej mestskej školy/, zmena učiteľov, iný spôsob vyučovania a on je veľmi citlivý, ťažko si zvyká na zmeny. A k tomu náročné tréningy každý deň buď pred vyučovaním alebo po ňom a každú sobotu zápasy. Okrem toho začal hrávať u nás na dedine futbal so svojimi kamarátmi a to už niekedy nestíha, aj keď veľmi chce, lebo je tam medzi svojimi kamošmi a darí sa mu tam na rozdiel do hokeja, kde nevyniká.. Ako tak si na školu zvykol, teraz asi mesiac nemávajú tréningy na ľade iba suché, tak stíhal aj futbal, ale už začína letná príprava a nový tréner im ešte navýšil tréningy aj o plaváreň ráno o 6-tej pred siedmymi vyučovacími hodinami. Syn býva večer totálne unavený a ešte k tomu sa mi zdá, že sa mu zhoršila chôdza - dáva nohy dosť dovnútra a akoby kríval, musím s ním ísť k lekárke.. Začína sa sťažovať, že je vyčerpaný a nevie ako bude zvládať tie tréningy. Ja mám tiež obavy, aby sa to jeho vyťaženie neprejavilo na zdraví.. Rozmýšľam nad tým, že by s hokejom skončil a zmenil inú školu, kde by mal niektorých zo svojich bývalých spolužiakov, lebo keby skončí s hokejom nechcel by zostať na tejto škole. Manžel je ale proti, vraví, že keď zostane pri hokeji nebude mať čas vymýšľať a lajdáčiť 🙂 Tak neviem.. ak to vidíte vy?

Strana
z2
dai
19. máj 2017

@meusicka inak je to od temy ale moderny balet sa uz netancuje na hankoch ale na spickach prave kvoli tomu aby tak nenicil nohy - ja som teraz bola na 2och predstaveniach v poslednom case a v oboch pripadoch bol uz balet na spickach v bosych nohach, nie v piskotach...

ukulela
19. máj 2017

manzelov argument mi pride trocha nespravny. nemozem dieta zavalit povinnostami a dosledkom bude, ze nebude stihat povinnosti v skole, odrazi sa to na zdavi a nebude mat ziadny cas na ulohy a volny cas ... ak mu ide leosie futbal, tak sa sustredit nan. aj preto, lebo tam ma kamosov- a ako pises, je v nom lepsi. treningy o 6tej rano s docvhadzanim do mesta, to sa mi zda vela. na deti duplom. najma, ak maju zvladnut vsetko ucivo v skole este potom ... ved to musi vstavat hadam pred piatou, mna by piclo ... ako si potom vecer pise ulohy a prirpavuje sa na pisomky? mne to pride ako snaha naplnit si vlastne nesplnene ambicie, ked rodicia naplanuju dietatu hviezdnu karieru a idu za tym (netvrdim, ze je to zakladatelkin pripad, aby sa neurazila, hovorim to vo vseobecnosti)
... a teda ak sa to uz odraza na chodzi, tak niekde treba ulavit. nie kazdy chlapec musi byt zigo palfy.

sisaka
20. máj 2017

@ostorha dieťa trpelo, ale hlavne koli otcovi. Moje dieťa hra hokej a viem, že nikdy nebude koli tomu trpieť. Po 1. nikto ho do toho nenúti, manžel ho nebije nikdy a už vôbec nie koli hokeju 2. Naši tréneri rešpektujú schopnosti deti a nikdy po nich nekricia ani nevyžadujú nadľudske výkony. 3. Každý rok musíme podpísať cestné vyhlásenie, že dieťa nebudeme nútiť hrať, budeme ho podporovať bez ohľadu na podávané výkony a nebudeme deti na ľade z lavičiek coachovať. Dieťa podpisuje, že bude hrať fair play, bude rešpektovať svojich spoluhráčov, protihráčov, coachov a rozhodcov a hokej bude hrať preto, lebo to sám chce.
Príliš ambiciózny rodičia mi prídu smiešny, hlavne keď už 10 ročne dieťa vidia v NHL a investujú do toho nenormálne peniaze. Na druhej strane myslím si, že keď dieťa ma talent je povinnosťou rodiča dieťa podporiť s talent rozvyjat a to sa bez investovania peňazí a času nedá. Nás napríklad len letenky a ubytovanie stojí tisícky dolárov za sezónu, o víkendoch strávených na cestách, v arenach ani nehovorím...
Čo sa týka úplatkov, protekcii a pod na Slovensku, je to len odraz celej spoločnosti. To, čo predvádzali hokejisti na MS bolo na zaplakanie, ale ak sa všade dostávajú hráči len po tlačenke, tak sa niet čo čudovať

ostorha
20. máj 2017

@sisaka Suhlasim so vsetkym co si napisala.Ako si pomenula za bratovou bolestou stal otec .Investoval do nho vela casu a penazi ,ale nie nezistne oni ho spolu s mojou matkou videli v NHL a ked bol brat este na zakladke tak sa ho matka pytala co jej kupi domcek s bazenom ked bude hrat v NHL.Bol velmi sikovny mal na to jednoducho talent,ale postoj otca a trénera ho odrovnal,Otec mu casto vycital ze je brat malo agresivny,vsak vieme ze hokej ked dost kontaktny sport a brat to jednoducho v sebe nemal,branil sa vzdy so slovami ze co mam tlct svojich kamaratov i ked bol velmi urasteny a silny nikdy to nevyuzival a nema to v povahe.Velmi ho to detstvo poznacilo,teraz sa pasuje z jednym velmi zavaznym dusevnym ochorenim a ja viem kde je pricina ale cas vratit neviem.Sport sa mu zhnusil,sportuje uz len rekreacne niet sa co cudovat,ja odstupom casu ani nechapem ako to vsetko od malicka vedel ustat,tie treningy,skolu ma sice len 5 rocnu hotelovu akademiu ale aj tak ved ucit sa treba vsade a nebol zly ziak napriek tomu ze sa s nim nikto neucil,keby to bol vedel ako dopadne verim ze by investoval viac casu do vzdelania ,ale on sa ani slobodne rozhodovat.nemohol to je na tom to najhorsie,zit sen niekoho iného a este byt trestany ked ho nenaplnam do bodky.To nech je ponaucenim a výstrahou pre vsetkych ambicióznych rodicov,Deti maju sportovat hlavne pre to ze ich to bavi a same sa tak rozhodli.Tak ako som pisala aj o mojej dcere je pohybovo velmi nadana ma svokra natocene nejake videa ona sa toci v spolocnosti umelcov takze sa vnuckou rada chvali chodievaju na koncerty,vystavy,vernisaze, na operu,balet chcela by z nej baletku ale ja viem o tom ake ma dcera vlastnosti ake su jej silne a slabe stranky a na viac ako baletny kruzok raz dvakrát do tyzdna ju nevidim.Na to aby sa tym zapodievala seriozne a profesionalne na to ona nema jednu dolezitu ked nie najdolezitejsiu vlastnost pevnu volu a velikansku sebadisciplinu,tak nebudem predsa na decko tlacit ked viem ze to co je pri úspechoch motorom u nej chyba,tak nech si tancuje len tak pre radost,pre to aby sa naucila kulture pohybu a viac netlacim,snazim sa vyvhybat vsetkym vzorcom spravania ake sa u nas doma pestovali,lebo pre mna je podtatne aby moje dieta malo detstvo nepotrebujem domcek s bazenom a upisat dieta sportu a znicit ho aj fyzicky aj psychicky,nie na to som ju tazko porodila aby som jej teraz ublizovala a ona to chape otvorene sme sa o tom rozpravali a vyberame aktivity primerane jej schopnostiam a dannostiam a sa aj zasmejeme ze babka ked chce baletovat tak nech baletuje ......

sisaka
20. máj 2017

@ostorha to je veľmi smutný príbeh, ako dopadol tvoj brat, žiaľ je veľa takých. Možno by mu pomohla kniha Breaking Away ( neviem, či ju vydali v slovenčine/češtine) je napísaná bývalým hracom NHL Patrick O'Sullivan (pôvodom z Kanady), ktorý mal takého otca, ako tvoj brat. Nám asociácia posielala jeho skrátený životný príbeh ako varovanie, je to na zaplakanie, čo si chalan vytrpel, napísaním príbehu sa snaží vyrovnať s tým, čo zažil. A to jeho otec sedel koli tomu aj v base, ako 16 ročnému sa mu totižto podarilo prvý krát vzoprieť. Samozrejme, že to ovplyvnilo aj jeho vzťah k matke, ktorá sa na to pasívne celé roky pozerala a dokonca, keď už hral v NHL od neho pýtala vrátiť peniaze, čo do neho investovali. Preto musíme písať tie cestné vyhlásenia a tréneri musia monitorovať, či nezachytila nejaké varovne signály . Žiaľ okolo Patricka všetci zlyhali.
Ty si najlepšie poznáš dcéru a si poucena, pri balete fakt Len rekreacne, ale ak je pohybovo talentovaná, možno raz presedlá na nejaký iný druh tanca ...

ostorha
20. máj 2017

@sisaka Dakujem krasne za tip na knizku urcite ju precitam ,ked si vravela o Patrikovi to akoby si vravela o mojom bratovi aj ten postoj matky vsetko....Sme sa s dcérou nakoniec zhodli na spolocenskych tancoch .Citim z tvojich viet ze si velmi vnimava a zodpovedna mamina a viem ze urobis vsetko preto aby bol syn stastny ci uz z hokejom alebo bez neho,sama ho najlepsie poznas a vies ake su jeho moznosti ci to je uz nad jeho sily alebo to este zvlada..Nic nie je dolezitejsie ako pekne prezite detstvo ponesie si to dalej zivotom uz navzdy.

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
ostorha
20. máj 2017

Spravne tusis tie vztahy su na bode mrazu,stretavame sa velmi malinko aj to je taká maskarada,Ja nie som typ cloveka co udrziava nefunkcne vztahy len preto lebo co povedia ludia alebo zo strachu pred samotou,co vsak neznamena ze ma to obcas nepotrapi.Vyrevem sa do vankusa ,alebo si na chalupe zaboxujem do boxovacieho mechu a zivot ide dalej.

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
ostorha
25. máj 2017

@zltyslonik Mame na chalupe velku drevaren a normalne je ten mech na trame drevenom,alebo aj hreda sa tomu hovori,ale ked som sa spoznala s mojim muzom tak on mal v garsonke zo stropu namotnotvany taky tazky kovovy hak a na to vesal mech a ked doboxoval tak ho zvesi l a odniesol do kumbalu,Muz je obor ale naslapuje potichucky,trener ho volal SLONIK takze to nikoho nerusilo zjavne.Neviem co si o tych peckach co vydaval mech ked do nho busil mysleli susedia ale nestazoval sa nikto.

Strana
z2