Maminky tretiakov na základnej škole
Mám tretiačku na základnej škole,chodia necelé 2mesiace do školy a už píšu písomku z násobilky,delivky,dokonca im pani učteľka kázala založiť čitateľský denník,robíme projekty,píšeme príbehy,proste náročnosť nemá hranice.A to majú každý týždeň jeden deň nejaký športový,deň zemiakov,a my potom doma všetko musíme dobiehať.Rada si prečítam aj vaše názory,ako sú na tom vaši tretiaci.
@kucminka však už skoro ku každému predmetu musí rodič z a k ú p i ť pracovný zošit, na ktorý musí zarobiť vlastnou prácou, ktorú nikto za Teba neurobí. Potom príde domou z práce a vzdeláva potomka. Však tretiak v popoludňajších už sa nedokáže tak sústrediť na učenie ako v predpoludňajších hodinách.
ale ja tomu aj tak nerozumiem. keď robili pred niekoľkými rokmi školskú reformu, tak sa učivo presúvalo do vyšších ročníkov. takže podľa logiky, by to mali mať deti jednoduchšie. na druhej strane zas dali priestor učiteľom, aby si časť hodín zostavili podľa seba. ale až takto, že sa deti doma drilujú naspamäť poučky, ktoré aj tak po čase zabudnú????? keby mi toto niekto vysvetlil. tak čo je potom vlastne dobre? prichádza moje dieťa o niečo, keď nevie presne odrecitovať poučku od slova do slova? kde sa to odrazí? ako mám potom ako rodič vedieť, čo má vlastne moje dieťa vedieť a čo už je navyše, keď aj v jednej škole sa v dvoch triedach učí rôzne?
keď to tu čítam, tak normálne začínam uvažovať, či som dobre vybrala dieťaťu školu. chodí na futbal 3x do týždňa, 3x do týždňa na plavecký, 1x na atletickú prípravu, na dva krúžky a v pohode stíha chodiť von. popritom aj vymeškáva, keď majú zápasy. som z toho zmätená. 😒
@kucminka s tými diktátmi by som sa asi vzbúrila. ja som sa v prvom ročníku tiež vzbúrila, ale nakoniec som ho preložila do inej triedy. učiteľka chcela totiž od syna, aby čítal šlabikár 10x a ja aby som mu to podpisovala. tak som jej povedala, že jednoducho on šlabikár vôbec doma nečíta (čítať už totižto vedel) a ja tam nebudem písať nezmysly. no pozerala na mňa, že čo som si to dovolila, ale nepovedala ani slovo. keby mala nejaký rozumný argument prečo áno, tak na to pristúpim. ale potom sa takéto "chuťovky" začali množiť a ja som jednoducho na to nemala nervy.
a čierne body za týždenníka - tak k tomu už nedokážem nič povedať.
pridam sa...aj ja mam tretiacku....z matiky sa ucia trojciferne cisla, diktaty pisu iba v skole...citatelsky zatial nemame....ale poucky z citania tiez musia vediet naspamat....z prirodovedy si mozu ak chcu 1 spravit prjekt, minule kreslila jablko a napisala o nom asi 5 viet
ucitelku mame staru strukturu, co vie perfektne naucit, ale....uz v 1.triede si ich zaskatulkovala na dobrych a zlych ziakov....a niekedy mi prijde, ze si tak zatriedila aj rodicov 😒
@kucminka Tým, že som spomenula to doučovanie som mala na mysli, že dnešní učitelia akoby sa zbavovali zodpovednosti za vzdelávanie detí. Kedysi bolo hanbou pre učiteľa, hanbou celej školy, ak žiaci učivo neovládali. Preto boli tie doučovania z iniciatívy učiteľa a zadarmo. Dnes je za vzdelávanie detí zodpovedný rodič.
@kucminka 😒 tak to je smutné, že nikam nechodia.
my napr. v rámci triednickej hodiny sme bolo minulý piatok s deťmi na 2-hodinovej vychádzke zbierať gaštany- učili smer sa na prírodovede, šípky, jesenné listy, kvety... potom sa z toho dá všeličo robiť, dekorácie do triedy-využijeme na výtvarnej...a tak
no k tým diktátom. tak dnes som dala 😀
a- nesmú sa dávať vybrané slová. ak ich použije-tvrdé y musí nadiktovať. ja som dnes napr. dala slovo PLYŠOVÝ, tak tam som im nadiktovala na konci tvrdé ý. a tiež v predponách ako napr. vysoko, vyletel...diktujem po v tvrdé y.
k poučkám: nikdy som nevyžadovala učiť sa nejaké poučky. mne stačí, ak vedia svojimi slovami povedať, čo je napr. hlavná postava-a hlavne prakticky-vedieť povedať, ktorá to je v danom článku, knihe,.....
k poznámkam z hodín vlastivedy, prírodovedy:
ja si myslím,že na písanie slúži hodina písania, slov. jaz. netvrdím,že pár kľúčových slov si občas nenapíšeme k učivu. ale-ak chcem robiť niečo prakticky, resp. pozorovanie,pokus, práca s prac. listom, tak ja to mám poriešené tak, že napíšem pár dôležitých poznatkov z učiva na papier /samozrejme na PC/, formát do malého zošita, namnožím, rozdám-nalepia si 😉 keby som chcela, aby si písali-tak podaktorí by mi 3 vety písali aj pol hodku 😒 mám také deti. takže-aj tak sa dá.
no záleží od učiteľa.
a nároky sú neskutočné-hlavne v bodovaní. napr. len taký diktát. za 0-1 chyba jednotka, 2 chyby už dvojka....otras. toto sa mne nepáči.
a reforma? pomlčím. škoda reči 😝 celé zle 😖
@macamac no škoda,že neučíš u nás,deti by mali radosť a my ešte väčšiu,mať takú fajn pani učiteľku.Dnes mali deň zemiakov,mali si doniesť vyrezané zemiaky,na razítkovanie.Dcéra prišla nahnevaná,lebo jej razítka nevybrala,a razítkovalo sa len vybranými pani učiteľkou,no neviem načo som to vyrezávala doma.
fuuha, tak to máte naozaj dosť..ja mám tretiačku a mávajú na úlohu cca 2 cvičenia z matiky, 1-2 zo SJ, a čítanie asi 2-3 razy do týždňa a už to mi občas dosť pripadá.. strávime pri úlohách 1 až 1,5 hoďky. No privítala by som skôr učenie nejakou inou formou ako keď ešte aj my-rodičia premýšľame čo chceli v tom cvičeniach z matiky povedať..Násobilku zatiaľ nemajú, teraz sú pri 3ciferných číslach.. Skôr ma trápi SJ a diktáty na známku: 2 chyby-dvojka a to nie sú hrubky a keby aj boli-to im tiež hodnotia v diktátoch tak oni ešte gramatiku predsa nemajú tak neviem tiež niekedy čo si mám o tom myslieť..ani vybrané slová sa ešte neučili
@lola333 to známkovanie sa aj mne zdalo prísne,ale učiteľka nám povedala,že stupnica hodnotenia je takto nastavená na škole a nikto ju meniť zatiaľ nebude.Na matiku majú zasa hodnotenie v percentách,mala z násobilky a delivky zo 14 príkladov 1zle,a už mala dvojku.Aj to vypočítala 9:0 sa rovná nula.A jej to neuznala,lebo nulou sa nedelí. 😉
takze, aj ja mam tretiaka a zatiaľ v pohode stíhame, z matiky sčitovanie a odčitovanie trojciferných čísel, v tom je lepší než ja, keďže nás to ešte učili pod seba 🙂 ..., zo sloviny začínajú vybrané slová po M, píšu kopec diktátov, ale len v škole (a to máme starú uvrešťanú učiteľku) píšu bleskovky z matiky aj zo sloviny tak 3 krát do týždňa. Z prírodovedy písali písomku 2 stranovú, prebrali tú farebnú kapitolu, tak im ho šupla- normálne ako na strednej škole, momentálne sú už pred vesmírom 🙂 , ostatné predmety tak do stratena, čítanie neriešim ....prvé dva ročníky mali inú učiteľku, takže niekedy mám pocit, že sme už na druhom stupni formou učenia, chvalabohu chlapec stíha a ide mu to, ale viem, že je kopec detí, ktoré majú 3ky, 4ky . ☹ , ale ani tie prvé dva roky neboli výhra ..škola bola síce hrou, ale deti pri zlatej pani učiteľke vedeli figu borovú
ahojte baby,aj ja mam doma tretiacku.Nasobilku zatial este neberu,scituju a odcituju trojciferne cisla.Zatial musism zaklopat,skola jej ide od prvej triedy velmi dobre,este aj cely druhy rocnik sa tesila na domace ulohy...ale teraz uz vidim,ze viac ako skola,ulohy,co najskor vybehnut za kamoskami 😉 Som doma,tak to viem ubrzdit,alebo,ked maju menej uloh,poviem,dobre chod,urobime potom.. 🙂
@macamac Emka ako druhacka robili ten citatelsky dennik formou precitat knizku-Danka a Janka,vybrat tri pribehy a o kazdom napisat par viet+obrazok.Mne sa to velmi pacilo.
len sa ta chcem opytat,neviem,ci mi budes vediet poradit.Velmi by som chcela,aby moje baby citali knizky.A prave Emke som odmalicka citala kvantum knih,viedla ku kniham-lebo je to aj moja zavislost 🙂 ,ale vidim na nej asi pol roka-rok,ze ju knihy az tak nezaujimaju.Precita si,take svoje oblubene-momentalne z edicie carovna duha
http://www.abcknihy.sk/Kniha/saskia-vila-tancov...
ale cchela yb som,aby citala aj ine 😕 🙂 😉 Dakujem

@evabb35 to bolo ozaj kedysi,presne ako dnes u lekára,tiež bolo všetko zadarmo,preventívky,zo školy sme chodili k zubárovi,neboli žiadne kartičky poistenca,peniaze sme nepotrebovali na lekára.Neviem kam tento štát speje,je to smutné.