Máte svoje dieťa v škole, v ktorej učíte?
Ahojte, chcem sa poradiť, ako vnímate ak máte svoje dieťa na škole, kde zároveň pracujete ako učiteľka. Je to dobre pre vás, pre dieťa?
Sme v situacii , že ak bude naše dieťa na škole, kde pracujem, bude so mnou ráno prichadzať a po mojej prac. dobe odchádzať, čiže hneď po mojej práci budem s dieťaťom bez trošky času pre seba, bývame ďalej, čiže cestujeme spolu. V mieste bydliska máme školu blízko, no vážne dosť za opicami so zlou klímou….zvažujem veľa vecí, ďakujem za radu.
Mam dieta na skole,v ktorej ucim. Vsetko ma svoje za aj proti. Za seba vsak pisem,nevyhody nepocitujem….
Z pohladu deti - mama ucila na 2. stupni a prvy stupen sme chodili na rovnaku skolu, kym sme neodisli na gymn. Neprichadzala s nami do kontaktu, neucila nas, nikto s tym nemal problem. Len vsetko hned vedela 😂 Na gymnaziu sme zase v triede mali zastupcovu dceru, velmi sikovna, neucil v nasej triede, ale to bolo po skole reci ze aku ma protekciu atd. hoci ju vobec nepotrebovala.
Prekvapuje ma, že ako problém vidíš, že budeš vlastne stále so svojim dieťaťom a nie napríklad fakt, že dieťa bude situáciu možno vnímať negatívne. Bude stále pod dohľadom kolegov alebo bude odstrkované spolužiakmi a pod.
Moj syn ma v triede dceru triednej ucitelky 😉
Moja vnučka má v triede spolužiačku, ktorej mama učí aj v tej triede kde chodí jej dcéra a bez problémov. Dcéra nemá žiadne výhody-učí sa dobre.
my mame v skole viacero deti ucitelov, nie je problem aspon to nevnimam, zalezi vsak od teba co od toho ocakavas, konfort z usetrenia casu ked musis pre dieta inam, alebo zataz ze si stale s dietatom v jednom prostredi? je to na tebe ako to budes vnimat
Aha, ide o ZS. Ja mám a mala som niekoľko kolegýň, ktoré mali svoje deti na škole. Ale ide o stredoškolákov. A veru niektorým tým žiakom to extrémne vadilo. Ale zas niektoré kolegyne sa ani nepriznali, že dané dieťa je ich 🙂
Ja mam syna na skole, kde ucim, prelozila som ho tam od 6. rocnika, nemame ani jeden z nas s tym problem....
Problém je akurát tak v tom, že mama vie veci skôr ako by to dieťa chcelo, ale to až na druhom stupni. A ideálne keby si ho nikdy neučila ak sa tomu dá zabrániť.
Co sa tyka toho casu pre seba, dala by som ich na nejake kruxky a vybavene… inak sa vyjadrit neviem, mala som tak len spoluziakov, ich mama/teta nas aj normalne ucili a ziadna protekcia nebola. Sem tam sa decka “vysmiali”, ale nastastie naozaj len v ramci podpichovaciek a nie sikany. Vsetky tie deti boli ale jedny z najlepsich a najsikovnejsich v triede, neviem, ci genetika, alebo ich doma nutili na same 1 ale vsetci boli nesmierne vyrovnani jedinci a nijak nevytrcali, cize si myslim, ze by taki boli tak ci tak.
Ja mám dve deti, jedno dokonca učím
Na 1-4 buďte v tej istej škole, ak by bol nejaký problém, preložíš do inej školy. Pre prváka je pocit blízkosti matky pozitívny. Nemusí to tak byť aj pre piataka.
ja som s mojou z jej doterajších 3 škôl bola na 2 (vlastne stále na tej jednej ešte sme spolu). ale nepôsobím v jej triede. z jej ročníka máme však až 5 učiteľských detí 😀 a teda 5 detí, ktoré majú u nás zároveň rodiča, jedno z nich dokonca aj babku 🙂 niektorí si učia aj vlastné deti a stane sa bežne, že pri zastupovaní si prejdeme vlastnými deťmi všetci šiesti (vrátane babky). takže sranda. a ako to berieme? normálne. ako každé iné dieťa. aspoň ja osobne to tak vnímam. ak ich zastupujem, moja je súčasť kolektívu a nemám nejaké extra iné pocity či emócie. jednoducho žiačka danej triedy 🙂
Ja som to zažila ako učiteľské dieťa. Mama prišla učiť na 1. stupeň, keď som ja išla na druhý. Spolužiaci to neriešili, pomsťovala sa mi jedna učiteľka, dodnes neviem za čo. A samozrejme, keďže som sa učila celkom dobre, tak za tým bola určite protekcia podľa niektorých rodičov. Dokonca mama jednej susedy jej zakázala sa so mnou kamarátiť, lebo jej dcéra bola štvorkárka a ja som mala určite jednotky a dvojky len po protekcii.
@panelacikova chapem, ten pobyt v jednej skole by mi mozno az tak nevrtal v hlave sko to, ze teraz rano ja idem do prace a muz s detmi ide do skoly, vsetko maju nachystane, ja odchadzam do prace a uz neriesim nic, len smer praca… trochu mam obavy, ci budem aj ja rano ok pred pracou, ak bude meskat, alebo ma nastve nejakym rannym motanim…., alebo ci nebudem v strese casovom, kedze ta skola je v inom , hoci blizkom meste…. to iste poobede, vyhoda je, ze nejdem po dieta na ine miesto, no zaroven si nevydychnem z prace uz beriem svoje dieta….Neviem, mozno ma pochopia teraz viac matky učky, cim sa nechcm nikoho dotknut, ale viete, co myslim….. tu unavu z deti v skole po celom dni, tu ohucanu hlavu…..
@zuzanaam tak to je velmi smutne 🫤 no, musim to brat do uvahy, deti vedia byt velmi krute
Presne rozumiem tej ohucanej hlave
@tortelinka dakujem, po praci teraz pridem domov, dam su kavu a az pozom idem po deti di terajsej skoly ( niekedy namiesto kavy vybavim nakup), proste hodinu na mna nikto nerozprava, nic odo mna nechce…. a asi to znie sebecky, vrta mi to v hlave ako dovod
Som ucitelske dieta. Ked som po 4. rocniku odisla na 8-rocne gymnazium, zacala sa ozajstna sloboda. Mohla som byt sama sebou, nie len dcerou tej a tej. Obcas som si dovolila urobot pruser, vyrusovat, predbiehat sa na obede... predtym som vecne pocuvala, ze vsetko mi vybavila mama. Bola som nadane dieta, casto som vyhrala nejaku sutaz alebo.olympiadu - jasne, ved vedela otazky.Dnes v skole pracujem ja. Nie ako ucitel. A uprimne ti poviem, mam v starostlivosti vela ucitelskych deti, ktore su nestastne. Aj ty sa obcas postazujes v praci kolegyniam, co tvoje dieta. Urob to v zbotovni a koniec. Doma hoboris o kolegoch, toto zas vnima dieta. Je takmer nemozne tie svety oddelit. Dalej vnimam konflikty medzi kolegynami. Kazda uci inak, kazda vnima svoje dieta ako skvele (je to prirodzene)..ked nastane problem, byva narocne si to vykomunikovat a casto robim prostrednika. Deti maju nalepku, ci sa nam to paci alebo nie aj v kolektive atd. Robili sme si aj maly prieskum a deti s rodicom na skole vykazuju nizsiu mieru spokojnosti. Aspon u nas. Na zaklade tohto, aj ked je to menej komfortne, som svoje deti zapisala inam. A je mi to luto, lebo nasa skola je skvela.
Autorka, áno, je to zaberák. Budeš s daným dieťaťom prakticky 24 hodín denne. Tento život žijem už tretí rok. Dá sa na to zvyknúť, ty si oddýchneš možno vtedy, keď dieťa preberie manžel 🙂 my s dcérou máme od seba oddych možno tak 1-2 dní do mesiaca 😬 a to ešte žijeme v 1-izb.byte. takže o ohucanej hlave viem naozaj dosť... Nielen zo školy, ale i z domu.
Výhody prevysuju všetko ostatné, isto chod do toho. Držím palce!
Moja mama ucila na inej skole ako kam sme chodili...mesto...vela skol...a bolo to dobre.
V nasej skole maju ucitelia svoje deti, pride mi to prirodzene, ale tu su len 2 skoly na vyber a nie je velky rozdiel medzi nimi.
Ak je kvalitativny rozdiel, tak nech chodi s Tebou.
Ak vacsina kamaratov zo skolky pojde inde, daj inde. U nas su pre obce spadove skoly, tak vacsina deti z dediny chodi na rovnaku skolu.
My sme mali na 8 rocnom gympli v triede 4 ucitelske decka - 3 z tych 4 rodicov ucili aj nasu triedu a este sme mali riaditelovu neter. Niktio nemal podla mna ziadnu protekciu, asi to tak ani nikto z nas ostatnych nevnimal, konkretni spoluziaci neboli za to ani odstrkovani, ani oblubenejsi. Obcas sme do nich podpichovali nieco v zmysle " vybav u mamy alebo vybav u otca..."'
@8aslan147 a ake ? 🙂
Je to otrasné. 1 000 000x som túto možnosť oľutovala. Je absurdné, ako si učiteľské dieťa preberajú “kolegyne”. Momentálne už strihám meter, kedy môj syn nebude túto školu navštevovať. Spolužiaci ho stále vnímajú ako učiteľské decko s výhodami. Vyhorené učiteľky majú tendenciu mi všetko hneď žalovať- odporučila som im kontaktovať otca😇, že cež prestávku nemáme súkromné ridičovské združenie.
@sulavikova no, presne nad tymto uvazujem….. a ci nebudem potom aj ja prehnane nervozna a narocna na dieta, aby mi akoze kolegyne nenakladalui, je to urcity tlak aj na matku- ucitelku, si myslim…. Inak, ja deti mojich kolegyn nevnimam nijak specialne, aj ked nieco vyvedu, nerobim vedu z toho, ale su starsie kolegyne, co prepieraju vsetko

Cas pre seba si najdes inokedy. Za mna by to malo len vyhody. Ucit ho zrejme nebudes.