icon

Moje 6 ročné dieťa si ma absolútne neváži

sopka10
19. máj 2017

Ahojte , som uplne nestastna ... Moje6 rocne dieta si ma vobec nevazi .
Robim pre nho co mozem , staram ako len mozem , co chce to dostane , venujem sa mu , milujem z celeho srdca ...
v skole ma super prospech ,nenadava , je citlive to moje dieta nadherne , mudre , uzastne , no nevazi si ma .
Doma si so mna robi sluzku, ..ked uz mam toho dost a ide mi to cez hlavu tak skriknem ze uz bolo dost ja nie som tvoja sluzka ..odpoved : ano mami si . Vytoci ma to ze moje vlastne dieta sa so mnou takto bavi tak zakazem napr.x-box , a laptop na cely den , .. necham len rozpravky na tv . , ked nieco navarim nechce jest tak zakazem sladkosti alebo cokolvek ine pokial nezje to co som dala ... odpoved: etse sa na mna nastve a ukazuje nervy .
Pooblieka sa akoze ako na modnu prehliadku pocas dna... o hodinu ..vsade veci porozhadzovane a berie dalsie ...nechapem...poviem jej ze ziadne dalsie neberie a dam to naspet do skrine ...ukaze mi nervy a este sa do mna zacne ze to su jej vec a ze ona si s nimi moze robit co len chce leo su jej.
Spori si korunky v takej doze ( vacsinu jej tam sporim ja samozrejme ) ideme do obchodu a ona zacne ze si to moze minut lebo je to len jej...(aj ked napr.bezne nakupy to nie je problem ked poviem ze dnes nekupujeme ziadne hracky tak v pohode , nerobi mi cirkusy ) pricom jej to tam sporim, preto aby sa naucila s tym hospodarit a aby aj pochopila ze ked to naraz minie nebude mat uz nic...(ludia ma tam bezne 70-80 libier ) a vie o tom pretoze niekedy ich pocita ...vie dbre ze same tam nenaskacu...
Nikedy mam pocit ze by bola schopna za zapredat za kusok cokolady alebo ja neviem ani coho .
Dnes si po nu prisiel akoze ,,otec ,, niekedy si ju berie na vikend ( nie je to biolog.otec ale mala si ho tak pameta kedze s nami do casu bol asi cca do jej 5 tich ) , sla som s nimi na atrakcie kde chodievame bezne , alebo on s malou alebo ja ked je doma so mnou...viete co spravila? najprv zacala zjapat nech idem prec , a nech s nimi nejdem .. potom zacala revat ako blazon ze ona si mna tam nezela .
Viete ako ma toto ranilo? nedavno som dorevala ako male decko , co sa nemozem cez to preniest , ze vlastne dieta mi toto takto povie...tak hnusne ma odbije ...
nadovsetko ju milujem a velmi by som chcela aby toto zmenilo , boli to ked sa k vam vlastne dieta takto sprava ... no nemam silu nastolit razne pravidla alebo vlastne ani neviem kde zacat... ako vysoko polozit hranice... co je uz moc , co je este v pohode ...je citliva a ja ju milujem , ale ona ani nema sajnu ako mi tymto spravanim ublizuje... a nechcem ani aby ma znenavidela alebo zacala utekat k nemu za to ze jej zrazu nastavim pravidla myslim tym prisne alebo neviem ani sama co, ... poradte kde mam zacat?
Prosim Vas na komentare od veci nie som zvedava... potrebujem pomoct.

rhiannon
20. máj 2017

@sopka10 urobila si vo vychove vrla chyb, ale vsetko sa da napravit. A v klude. Cim vacsie kriky, tym sa dieta viac zatne. Trba mysliet na to, ze to ako sa sorava je vysledok tvojej chyby nie jej. Je uz velka, treba si s nou sadnut a povedat jej o svojich pocitoch. Ze vies ze si urobila chybu, ze doteraz si od nej pomoc moc nechcela, ale uz je velka a ty od nej pomoc potrebujes. A vysvetlila by skm nove pravidla - ako si predstavujes aby sa k tebe spravala, ako ma pomahat atd. A stanovila LOGICKE tresty. V zmysle, nepomozes upratat, tak neatihneme asi ist na vylet. Nechces aby som s tebou isla na vylet? Ok, nepojdeme. A tiez sa jej pytala na nazor, ako by ona riesila tu ktoru situaciu. Davat jej na vyber - upraces sama alebo upraceme spolu? Upraces teraz alebo za 5 min? A byt dosledna. Neupustit ani raz. Ale s kludom, ziaden krik. Ona musi vidiet, ze nema nas tebou moc, ze ty si vo vztahu ta dospela. Odporucam knihu "respektovat a byt respektovan"

sopka10
autor
20. máj 2017

@mimla
@mimla pises vstko pravdu , ja suhlasim uplne ... ano moji rodiacia autoritu mali od omna ja by som si ani s dverami nedovolila tresnut... nepoviem dostala som co som chcela , ale otec na mna len pozrel a uz som sama od seba stala v pozore..vestko som si zasluzit musela taktiez ... jedno sproste slovo som z ust vypustila a mala som modru rit... a ano mam autoritu a myslim ze tato vychova bola lepsia oproti tej dnesnej , ale uprimne , neeriem matku ako kamosku a nezdoverim sa jej s hocicim , necitim ten kamarat.vztah...ta autorita a respekt to vsetko blokuje ..a presn toto nechcem aby sa s malou stalo... vie chcem aby som bola prva ked sa nieco stane ..aby mne hovorila o pocitoch a vsetkom nie nikekomu inemu, urcite nechcem ay mala 15 a utiekla s nejakym 30 rocnym frajerom lebo sa s nim bude citit lepsie alebo otvorenejsie ... neveim ci som to dobre napisala ale snad chapes co chcem povedat..

obsadenemeno
20. máj 2017

@sopka10 a preco si myslis, ze sa ti bude zdoverovat, ked si ta vobec nevazi???

sopka10
autor
20. máj 2017

@esther03 vdaka za tuto prihodu , nemyslsim to v zlom vobec ale trochu s mi ulailo, ze v tom asi nie som sama.... no podla mna mala asi odist a ukazat jej ze aj ona moze neprist a pototm co ? ale to by zase narusila pocit bezpecia u dietata , ze hocikedy sa hocikto na mna moze vykaslat e povit istoty ktoru podla mna by mala mat u matky by sa stratil? Myslim si to len ja alebo je to tak ..nviem

sopka10
autor
20. máj 2017

@margieamatusko vdaka , toto sa mi celkom aj pozdava... a veru ze toto aj skusim ako zaciatok, ale s dodrziavat to ... aj ked si to tak vezmem , zase ja mam pristupovat na nejaku dohodu a ja mam trestat seba za to ze ja porusim pravidlo ktore si dieta nastoli... ale skusim , snad zaberie...

sopka10
autor
20. máj 2017

@rhiannon
@rhiannon toto som ksusala uz .... odpoved : upraceme spolu mami
prax: ja upratujem ona sa prizera a zrejme si to aj uziva ...
o 5 minut alebo teraz : odpoved teraz.
prax: mozno o 2 dni....

sopka10
autor
20. máj 2017

@obsadenemeno dobra otazka ,mozno mas pravdu ale myslim si ze ked raz vidi ze nech sa deje co sa deje ja som tam stale pre nu tak ak sa nieco tane pride lebo bude vediet ze ja tam pre nu budem zase a znova , a ostatny mozno nebudu... ale vo mne bude mat tu istotu ci ? mylim sa ?

alex49
20. máj 2017

si poznačená tým ako teba vychovávali, ale to, že ju nevychovávaš je rovnako zlé
dá sa mať autoritu a zároveň dôverovať, ty máš k svojim rodičom odmeraný vzťah naopak tvoje dieťa ťa považuje za jej slúžku, najlepšia je stredná cesta, aj vysvetlovať, aj trestať
spíš si zoznam pravidiel a vylep ich na chladničku
1. nebijeme sa
2. upratujeme po sebe, atd
tiež si vymysli zoznam odmien a trestov, nech vie, čo sa stane, ked niečo nesplní a dodržuj to, nie je dôležité, či jej xbox zakážeš na deň alebo na týždeň, ale dodrž čo si slúbila, nech sa hádže o zem ked chce, ale xbox nebude a hotovo

esther03
20. máj 2017

@sopka10 ty si mylis pojmy- mat istotu v rodica neznamena vyhoviet dietatu vzdy vo vsetkom len preto, aby malo istotu, ze tu sme pre neho. Istotu bude mat prave vtedy ked bude vediet tie hranice.
A k tomuto: "ale to by zase narusila pocit bezpecia u dietata , ze hocikedy sa hocikto na mna moze vykaslat e povit istoty ktoru podla mna by mala mat u matky by sa stratil? Myslim si to len ja alebo je to tak ..nviem" Ono, ale tak to v zivote funguje, hocikedy sa hocikto moze na nu vykaslat ci uz preto ako sa sprava alebo z milion dalsich dovodov. Preto sa musis naucit spravat sa k inym ludom slusne a empaticky. A to sa nenauci tak, ze matku obrazne 100 x nakope do zadku a ta 101 krat pride so slzami v ociach a s pocitom, ze ona je ta co ublizuje dietatu. Vies, obcas je aj prospesne ten pocit istoty na chvilku stratit...

moni244
20. máj 2017

@sopka10 vau, vychovala si dokonale rozmaznanu princeznu a priprav sa psychicky, toto bude len a len horsie. Tebe tazko rady, ked si si ju postavila na piedestal a na vsetko mas argument, preco sa neda

sopka10
autor
20. máj 2017

@alex49 to sa stalo to ze sme sa ,,pobili,, no cca dva krat... schvalne som j netrestala takto , pretoze od mala bola gresivna nejako neviem preco..doma nikdy nic take nevidela ...ale ok .... par rokov som to ksusala znizit na minimum , pretoze sa bila aj v skole, a boli z toho problemy... tak psycholog par krat, venovala som sa jej , cakala som na vypete situacie aby som jej mohla presne ukazat ako sa to riesi a ze nasilie , alebo agres.spravanie nie je vhodne riesenie... trvalo mi to cca 3 roky ...teraz v skole sa nebije vobeccc, vonku tak isto ... podarilo sa s om velmi rada aj ked to bola tvrda drina... ona to nevidi, ze ja cely den v praci robim aby som mala na toho psychologa napr., a cas po praci ked uz ledvas stojim na nohach tak sa snazim jej venovat a davat ju spravnym smerom pre jej lastne dobro... viem deti toto nevidia a nerozumeju tomu , a pokial sami nezaiju na svojej kozi ani nepochopia a neuveria, ale tak ja sa idem zodrat a nakoniec ja som ta zla... puka mi srdce z toho.... teraz je vikend , po mam cely dom pre seba cele 2 dni pre seba , mozem si ja neviem co ..oddychnut , alebo neviem co ... sedim tu a riesim ako mam riesit to ako ma ranila ... a po tom vcerajsku som este sa ani nespametala..a ai neviem ako ked pride v nedelu domov mam na nu reagovat... alebo ci mam s nou o otm rozpravat , alebo ci ju nemam k nemu pustit pokial sa nezacne spravat normalne ... neviem no ....

sopka10
autor
20. máj 2017

@moni244 ja netvrdim ze sa to neda , ja to triesim pretoze to chcem riesit , to co si myslim ze preco sa to neda , napisem a vidim reakciu ludi co si o tom myslia aj ini, podla toho sa na to pozriem aj z ich pohladu a aspon ma to vyvedie z omylu.... napr.ze napisem ze sa ju bojim udriet len po zadku ...ano mamstrach , a lutost... ked niekoho milujem , nemozem ho mlatit, to nie je prejav lasky , ale niekedy je to potrebne , aby i to detia si to uvedomilo ze us=z stacilo.... a ako vidim vacsina zastava ten isty nazor,ze treba autoritu a pravidla , a to ma vyvadza z mojho mylneho myslenia.... nemyslim si ze robim zle ked sa o tomto radim ...

sopka10
autor
20. máj 2017

@esther03 mas pravdu , aspon z mojho podhladu...snad naberim silu to takto aj aplikovat do praxe ... a som zvedava aky efekt to bue mat

esther03
20. máj 2017

@sopka10 drzim velmi palce 🙂 Naozaj cim skor zacnes, tym menej problemov budes mat v buducnosti. Ver mi, viem o com hovorim, studovala som to 😉 Tu je este par dobrych kniziek http://www.martinus.sk/?uItem=176991&gclid=COOD...
http://my.martinus.sk/?uItem=129593&gclid=CIitn...
http://www.martinus.sk/?uItem=214719

sopka10
autor
20. máj 2017

@esther03 super vdaka , tu pani poznam , uz davnejsie hladala som jej videa vsade ale nemoze ich najst ...

mandala77
20. máj 2017

@sopka10 keď som čítala diskusiu, spomenula som si na tento článok: http://ona.idnes.cz/jirina-prekopova-zeny-se-me...

Z Tvojho dieťaťa vyrastá egocentrická maniuplátorka. Ak niečo radikálne nezmeníš vo výchove, bude to len horšie. Keď som robila s deťmi (problémovými) mne sa osvedčili pravidlá a trest naväzujúci na porušenie pravidiel. Prišli neskoro z vychádzky, ďalší týždeň vychádzky nemali. Nie, že som im zakázala telku. Z toho čo píšeš, chýba jej autorita ako soľ. Ešte aby si mala strach pred ňou, lebo jej v škole vraveli, že môžu telefonovať, ak ich rodičia udrú. A ona Ti to povie - Teba bude 6 ročná citovo vydierať? Áno, lebo vie, že si to môže dovoliť.
V dobrom, spamätaj sa. Ubližuješ jej svojou benevolenciou a výchovou bez hraníc.

sopka10
autor
20. máj 2017

@mandala77 citala som tento clanok , pani ma podla mna pravdu

maciatkolulu
20. máj 2017

@sopka10 takze napisem ti k veci a strucne, mas doma rozmaznane dieta a robis vsetko absolutne zle a vrati sa ti to..... vlastne sa ti to uz vracia, len to je este len zaciatok. Takze bud sa spamatas TY! nie tvoje dieta a zacnes nieco robit s vychovou, alebo skackaj dalej ako 6-rocny fracek piska, ono mne sa nechce verit, ze si to neuvedomujes sama, kde robis chybu a pokial si to neuvedomujes, tak je to jedna vlastne

petuska2110
20. máj 2017

Toto ani nemôžeš myslieť vážne 😂 Takto rozmaznané dieťa 😂 Nuž nastaviť prísny režim a ukázať jej že si neni slúžka a nič nemusíš.Tak keď bude niečo chcieť nech si urobí sama. Keď si chce minút peniaze páči sa a viac nedostaneš sladké nič (aj keď si myslím že tak malé dieťa ešte nepotrebuje peniaze) To môj 3a pol ročný upratuje všetko čo sa mu povie- donesie, odnesie, zahodi, atď všetko čo už môže robiť. Všetky hračky si upratuje sám. Keď mu urobím piť jesť atď za všetko poďakuje a samozrejme predtým poprosí aby sa mu urobilo. Keby som si ja takéto niečo dovolila kedysi k mojej mame dostanem riadnu cez ústa 😂 Neviem ako si si ju "vychovala" alebo skôr nevychovala keď ti skáče po hlave a si jej slúžka. To že ťa to mrzí je jasné každú by to mrzelo ale sama si si na vine dávno si mala urobiť opatrenia aby si dieťa uvedomilo že takto sa správať nebude. Dieťa si dovolí len to čo mu ty dovolíš S láskou to nič nemá, či má budú moje deti ľúbiť alebo nie ale budú musieť ma rešpektovať a ako tak poslúchať. Ešte je veľmi malá na takéto správanie to potes keď bude mať puberty len sa to zhorší 😅

petuska2110
20. máj 2017

@sopka10 Moji rodičia boli dosť prísny a Áno aj som dostala- dnes viem že zaslúžene a pre moje dobro😉 A presne ako píšeš otec sa na mňa špatne pozrel a bolo do diskutované. A mám S nimi super vzťah hovoríme si všetko. A vidame sa pravidelne bereme ich S nami skoro všade. Kvôli tomu sme kupovali 7 miestne auto😂 Niesu dokonalý ani ja nie. Tak ako oni boli "zlý " rodičia ja som bola "zlá " dcéra. Takže to čo píšeš neni tak úplne pravda. Bojíš sa aby tvoje dieťa nezanevrelo na teba ale skôr ti bude len skákať po hlave a ublizovat tím. A dosiahneš len to že si ťa vlastne dieťa neváži. Prepáč ja by som nedozala mať také dieťa doma a ešte mu robiť fullservis.

lm2812
20. máj 2017

Mám pocit, že toto sama nezvládneš. Vie Ti v tom niekto pomôcť? Skús sa o svojom probléme porozprávať s partnerom (ktorý ju považuje za svoju). Ak ju má rád, určite bude chcieť riešiť tento problém. Skúste to spoločne, nech k vám príde a pomôže Ti - spolu upracete, spolu rozhodnete čo s našetrenými peniazmi a pod..... aj "otec" by jej mal vysvetľovať stále dokola, že Ty nie sú slúžka, že Ťa musí poslúchať. Dcéra musí vidieť, že on stojí pri Tebe (aj keď ste už rozídení). Ak jeho rešpektuje a Teba nie, mal by Ti pomôcť s výchovou.
Čo ak budeš chcieť mať nový vzťah? Bude nový partner na toto pripravený?

pribinak
20. máj 2017

Vies, treba jej aspon 2-3 súrodencov, a vážila by kazdu minútku s tebou

sopka10
autor
20. máj 2017

@lm2812 asi nebude ,a prave preto ja radsej ani vztah neriesim a nikoho si nehladam, aspon teraz urcite nie , neviem kto by na toto mal zaludok , aj tak teraz riesim dieta , nemam ani cas na partnera, ved by su zas len ju ukracovala o moj cas s nou...a ten jej ,,otec,, no akoze velmi si vazim toho cloveka a vazim si ze cudzie dieta aj po nasom rozchode sale berie ako za svoje , ale ked je u neho na tom vikende, tam ale nie su pravidla , skusala som s nim o tom pokecat dala som mu aj zoznam co sa musi a co sa nesmie , neuspesne , oni si dvaja len uziju vikend kde ie su zodpovednosti ani pravidla , vsetko sa tiez riesi pekny slovom , a ak to nezabera tak dalsimi 10 peknymi slovami... penazi ma habadej takze kazdy jeden vikend mala dojde s 10 novimy hrackami , aj ked som ho uz vyzvala ze si to nezelam ....no a dokookola to iste , niekedy mu chcem povedat ze pokial nebude respektovat moje pravidla tak mu ju proste uz nedam a nebudu sa stretavat a bodka ... ale tym zase ublizim len jej..nebude chapat preco tu uz ,,ocko nechodi,, preco ju neberie ...pridu otazky ci ju uz nema rad aa pod...

sopka10
autor
20. máj 2017

@pribinak
@pribinak ano aj to ma uz napadlo, ale tak ked si neviem dat dokopy zatial jedno dieta , rozhodne si nebudem robit dalsie ... a po druhe samo sa dieta nepravi ..napadlo ma si vziat do starostlivosti alebo adoptovat si dieta z domova v jej veku ze to snad pojde lepsie, aj pre malu a aj nejake nechcene dieta bude mat sancu byt v rodine , necitit sa odstrcene a mozem im dat lasku obom , a vlasntne by to tesilo aj mna a bola by som za to sama sebe vdacna ....no ziadost mam vyplnenu ale nic sa uz rok nedeje.... tak na tuto moznost aj pomaly zabudam .

nicollette332
20. máj 2017

Bolo by dobre ak by ste si tu niektore uvedomili, ze ta dievcina ma 6 rokov. A Aky je to vek? Predsa plny vzdoru. Nechce to nic len vela lasky, porozumenia, trocha tvrdsej ruky a hlavne trpezlivosti. Inak s nou nepohne ale takych deti ako je ta mala, preboha , vsak v tom veku je take skoro kazde

pillipilli
20. máj 2017

Mna prve napadlo ,ze ak sa nevratis na SK tak ti dieta zoberu urady. Ja som o tom presvedcena. Vidis sama do akej situacie ste sa dostali. Zeny ti radia super,musis v prvom rade zmenit seba a postoj k svojmu dietatu.
Pozri,ja mojho syna nekonecne milujem (ako kazda matka) a chcem aby z meho vyrastol dobry clovek. Neriesim vychovu ako moj otec , ze za kazdu prkotinu bitka ,zakazy .ALE ked je vela,tak dostane. Niesom zastancom toho ,ze na dieta nepoloz ruku,lebo su deticky ktore su fakt kludne a deti co vytacaju rodicov do nepricetnosti.
U nas to funguje takto vid. priklad dnes : maly si pytal cukrik,povedala som mu ze dobre mozes ale jeden. On si zobral samozrejme za hrst. Moja reakcia : vsetko vrat naspet,ked nerozumies tak nebudes mat nic. A koniec. Ziadne uprosikanie nieje,proste nedostane.
Ked doje ,tanierik a pohar musi odniest k spinavym riadom. Vecer spinave veci hodit do kosa na pradlo... to su proste ukony ktore "musi ovladat" sam a ked zabudne, pripomenut .Proste musis ukazat ,ze takto funguje zivot. Ja niesom matka roka a tiez si uvedomujem ze mam uplne normalne dieta,ziadny genius a chcem mat pekny vztah. Vela krat za den si povieme ako sa lubime a zijeme nase zivoty.
Este by som skusila odbornu pomoc ,ked to u vas takto daleko zaslo ,ze ti da mala pastou do hlavy. To neni normalne !!!! To je smutne!!!! A chcem ti povedat ,ze niesi zla matka ,len musis nieco zmenit pre dobro tvojej dcery a samozrejme teba
Ps: ja prave citam tuto knihu

pribinak
20. máj 2017

@sopka10 s myslis, ze to adoptované spraví zazrak? Ty potrebujes vedla seba autoritu, chlapa co ta bude chrániť pred tvojim vlastným rozmaznaným dodatkom, ktory na nu dvihne hlas a tak škaredo pozrie, ze jej az zle ostane
Dalsie dieta bez chlapa by bola pohroma, za par dni by brojili proti tebe 2 deti

miluna777
20. máj 2017

Nuž, baby ti tu už napísali dosť. Čo do malej teraz vložíš, to sa ti v puberte vráti. Až jej bude 14 - 15, už bude neskoro ju trestať.
Sama som mala mamu, ktorá vrieskala a robila peklo za úplne všetko (treba aj za to, že ju niekto nahneval v práci, alebo mňa nakopala za to, že nemôže nájsť kľuče). To bol opačný extrém, ktorému je treba sa vyhnúť. Ale nenechaj si od nej skákať po hlave. Láskavo, v kľude, trvaj na svojom. A nenechaj sa otĺkať! Držím ti palce.

pieksamaki
20. máj 2017

mňa ako prvé napadlo, či aj ten "otec" nekomentuje teba tvojej dcére.....myslím nevhodné, pretože sami nemáte už vzťah, inak by ste boli spolu? vieš, niekedy si to kompenzuju partneri ten hnev na deťoch, v tomto prípade nevadí, že nie je jej biologicky otec, ale vyrastalA pri ňom A teda ste boli nejaké obdobie spolu...Ak som to správne pochopila.dcérka to má ťažšie Z tej pozície, že otec.....kde čo, ako , sa bude identifikovať neskôr....
nejdem ti radiť, lebo sama neviem, čo , či naberes, spomalíS tempo podnetov, a zmeníš sa pri nej ty tak, že ona bude nútená sa zamyslieť, myslím tým všetko, zmena intonácia hlasu, skús aj inak štylizovat vety, aby si zaujala jej pozornosť V tom aféktE ...A rozprávaj o svojich pocitoch A emóciách, čo by teba potešilo V danej chvíli.....Možno toto na chvíľu zaberie a nájdete si K sebe cestu....ono je to ťažko....ale verím, že niečo rozumné vymyslí.
inak viem o com hovoríš, približne občas ma môj najstarší 6,5 ročný podobné správanie,tiež je inak šikovný,nápomocný, poslušný...ale niekedy toľko hnevu, agresie, či čoho...
máme však ďalšie 4 mladsich súrodencov A viem, že aj zlé správanie nosí od starších ročníkov zo školy...Potom je tam aj moja chyba, od únavy odvrknem, aj deťom, aj mužovi...je to na dlho čo popísať Veľa tých faktorov, ja aj viem kde je problém, kde robim chyby, ale neviem to zmeniť, ...ja som totálne off . aj viem čo a ako, ale nemám na to silu...neviem, či je to vy hore tie Z materskej...ale teda som už mimo ja
len držím palce, máš inú situáciu, pokus sa to nejako vylepšiť ,.....Veľa trpezlivosti prajem

pillipilli
20. máj 2017

@nicollette332 to myslis vazne??? To akoze ma ospravdlnit spravanie dietata? Ked je take skoro kazde,preco nepise ani jedna mamicka ,ze to je normalne? Akoze nech ma obdobie vzdou aj sestoro naraz ,ale pastou by mi len raz dalo... tam je problem vychova nie vzdor