Moje dieťa (9r) kradne
Ahojte, dcéra mi začala kradnúť. Najprv to boli také drobnosti od kamarátok ako postavičky z kinder vajíčok až mi raz volala kamarátka, že jej dcére zmizol koník zo súpravy my little pony, aby som pozrela doma. Ja som tomu nechcela veriť, dcéra mi prisahal že nič nevzala, až nakoniec som ho doma nasla. Nevedela som, ako sa mam zachovať, bol vo mne neskutočný hnev a zároveň výčitky, že niečo robím zle vo výchove. Samozrejme hračku musela vratit6s ospravedlniť sa. Ja som jej vysvetlila, že takéto správanie je nemysliteľné, že dospelí by išli za to do väzenia. Sľúbila, že sa to už opakovať nebude. No teraz v škole zmyzli nejakej spolužiačka hodinky, pýtala som sa jej, či v tom nemá prsty a samozrejme ze nie. Ale už mi volala triedna, že mám prísť do školy, keď som sa jej opýtala ohľadom čoho, tak mi nepovedala nič konkrétne že bude najlepšie keď sa o tom porozprávame osobne. Už som zúfalá, čo mám robiť, ako mám reagovať? Pred 4mesiacmi sa nám narodilo bábätko, je pravda, že dcére teraz venujeme menej času, ale nezanedbavame ju. Učím sa s ňou naďalej, v škole ma veľmi dobre známky, má veľa kamarátov, s ktorými trávi voľný čas, takisto ani doma jej nič nechýba. Od rôznych hraciek, spoločenských hier až po mobil. Zažili ste niečo takéto?
@mircalla tak to je samozrejme, že to nieje v poriadku, s tým plne súhlasím 👍 práve preto som sem písala, ako to riešili ostatní
@08snazilka80 OK. Ale tu nejde o to, že sme sa opovazili vyjadriť svoj názor. Tu ide o to, že mňa napr. napadlo, či dcérka sa neciti odstrcena z nejakého dôvodu, možno žiarli na mladšiu a či nevedomky ju neuprednostnujes. Ak to tak nie je, tak sorry. Prajem ti, aby dcérka s kradnutim prestala a ty aby si sa prestala trápiť.
@katkati môže byť. Nechce sa mi to písať dookola, ale tie, ktoré máte 2 a viac detičiek určite viete, že sa nedá stále venovať len jednej. Určite su chvíle keď sa staršia cíti odstrcena, o tom sa nehadam. Aj keď sa snažím všemožne, neda sa venovať sa staršej tak ako to bolo pred narodením mladšej. Proste je to mimino, ktoré potrebuje matku 24hodin denne, nemôžem ju nechať plakať a hrať sa s tou staršou a je to podľa mňa pochopiteľné. Ale určite ju neodstrkujem. Keď je doma tak spolu prebalujem, kúpeme, dokonca ju chová aj z fľašky, chodí so mnou na prechádzky. Veď nemá 2 roky a chápe, že už sú 2 a ze ich rovnako ľúbim, to jej hovorím dennodenne
@08snazilka80 Skus dcere vysvetlit, ako by sa citila, keby bol v pozicii tej spoluziacky. No hadam sa to nezopakuje, pokial nahodou ano, uz by som zasla za odbornikom, dala by som jej este jednu sancu
chod k psychologovi/psychiatrovi - je mozne ze ma kleptomaniu ..
@mircalla vsak vravim ze aj keď mavsetko toho konika oroste chcela nevidíme do hlacy duetata matka sa moze ken domnievat. Možno ju ucia tak aby di predsa len nevyziadalo aj neviem co, bevues z ciho to v jej hlavičke sa spustilo
@08snazilka80 Presne z takejto veľmi dobre situovanej rodiny pochádzala aj spolužiačka môjho dieťaťa. Tiež pribudol novorodenec ... otecko vyťažený pracovne na maximum...starostí mali rodičia nad hlavu....takže v tej rodinke zrejme nebolo času na rozhovory so školáčkou.....takže asi nie je to ojedinelý prípad.
@08snazilka80 Je perfektné, že spolu prebaľujete atď. ale hlavne sa pri tom spolu rozprávajte...o nej...o škole...o jej starostiach...o jej spolužiakoch...o jej záujmoch....skúste sa spolu ešte viac rozprávať ako doteraz...a časom sa možno sama zverí so svojimi starosťami a túžbami...
Neodporucam bit za toto spravanie! V prvom rade, dieta je male a tymto ukazuje na nejaky problem ktory je a s ktorym sa nevie vyrovnat. Treba najst fakt dobreho psychologa, intenzivne, kazde dva tyzdne. Moze ist aj o sikanu v skole! Vravis, ze sa to zacalo v malom. Skus ist do minulosti. Mozno to bolo v drobnostiach skor nez si myslis
Ja mám 8 ročnú a dvakrat za sebou nám ukradla peniaze, prvykrat dostala prednasku od nás a druhýkrát dostala bitku, a zatiaľ pochopila. Zaklame? Zrušila som jej už dva školské výlety. Vybavené. Otcovi nepovie, ok, ale mne musí, lebo ja som ten rodič čo vyvádza keď niečo vyvedie. S tým že viac ju zapájame do povinností, asi má veľa energie keď takéto robí alebo sa nudi alebo sa jej menej venujeme ako potrebuje. Takto vidí, že nesedíme na zadku celý deň a pomáhať musí aj ona. Tiež sa.nam.stavalo že doma sa objavili veci od kamosiek, ale to je iný príbeh. Tie deti si to popoziciavaju a potom zháňajú.. zabudnú .. a ja potom zháňam veci a čo je navyše posielam späť 😂
@08snazilka80 drzim palce,nech sa táto situácia s dcerkou vyrieši....určite je to šikovné a múdre dievčatko,ktoré pochopí,že to čo robí,nie je správne...a nad tými ostatnymi komentármi sa netrápte,vy nemusíte nikomu nič vysvetlovať prečo áno a prečo nie...vy viete predsa ako to je☺☺☺☺
@huginko ďakujem, určite si nerobím nič z takých komentárov 🤭
Trest.tv a mobil zakazat
@mechurik to som zakázala hneď, dala som jej TV na týždeň, keďže TV pozerá max 1,5hod denne, cez týždeň keď je chodí do školy tak pozerá len večer pol hodinu a mobil do konca šk.roka.na ňom lipne oveľa viac, pretože si ho z väčšej časti zaplatila ona zo svojich úspor. Rozmýšľam, či jej neurobím to, že jej najobľúbenejšiu hračku by som dala tomu dievčatku co jej ukradla tie hodinky. Nech to pocíti aj z tej druhej strany, neviem vážne
Inak dnes bola svokra u nás na návšteve, mam s nou veľmi dobrý vzťah, tak som sa jej zdôverila co sa stalo a ze idem do školy kvôli tomu. Ľudia, jej reakcia ma prekvapila. Najprv sa začala smiať, že to nemám brat tak vážne, že sú to deti. Potom, ze ju mam pred učiteľkou zastávať, že ja som jej mama a ze sa nemám dať. Kto iný ju zastane, keď nie ja ako matka? Som pozerala na ňu ako na sibnutu. Vravím jej, že jednoducho urobila niečo, s čím ja nesúhlasím, čo je proti všetkému ako sa ju snažím vychovať a jednoducho musí niesť za to nejaké následky. Ako si uvedomí, že to čo spravila je jednoducho neakceptovateľné, keď ju budem ja zastávať a nebude mať za to žiadny trest?! Samozrejme, že mi je to veľmi ľúto, ale zamiesť to pod koberec nebude viesť k ničomu dobrému. Povie si aj ona, však sa mi to prepieklo raz, 2x tak sa mi to prepecie aj nabudúce. Ona samozrejme na toze je to dieťa a ze veľa deti niečo také urobilo, aj ona keď bola malá, aj ja. Áno, aj ja som raz ukradla lak na nechty sesternica, lenže keď mi na to moji rodičia prišli, tak amen tma. Otec ma tak zmastil, že som si naozaj nemohla na zadok dlho sadnúť a od vtedy ma nič podobné už nenapadlo. A len tak mimochodom, ten lak na nechty sa mi vôbec nepáčil, vzala som ho preto, lebo ma sesternica neskutočne nasrala. Mala som asi 15 rokov a zistila som, že si píše s jedným chlapcom, ktorý sa mi veľmi páčil. Čiže som to urobila z pomsty, lebo jej sa ten lak páčil, stále si ním maľovala tie nechty
@08snazilka80 ah naco tu cudzim ludom budes vysvetlovat kolko sa jej venujes a koho mas v profile... u takych ludi nedostanej radu tak si problem radsej vyries doma po svojom.
@08snazilka80 povedala si dcere o tom laku, mozno by sa citila lepsie. Viem, ze kradnutie je neakceptovatelne, ale urcite nato bol dovod, aj ked ona tvrdi, ze nie. Ani ty si rodicom nepovedala, preco si ukradla ten lak. Len tak ma napadlo, ak ma mobil a vy mate pekny prijem a ona ma vela peknych veci, tak mozno je v skole stredobodom pozornosti spoluziakov a to sa jej paci. Zrazu pride spoluziacka s novymi hodinkami a vsrtci su z nich paf a proste to dcera nevedela predychat, tak sa to snazila takto vyriesit. Situaciu netreba zlahcovat, ale zivot 9 rocneho dietata je ovela komplikovanejsi ako sa nam zda, zaclenuje sa do spolocnosti, hlada si miesto a ak ma nejaku dobru poziciu, len tazko sa jej vzda....je to tak predsa cely zivot. Nebila by som ju, ziadne velke tresty. Trosku to nadlahci, aby ste sa na tom zasmiali pobavili, a uvidis ci z nej nevylezie nieco podobne ako u teba s lakom. Teraz zacina puberta skor ako kedysi, a co si ty prezivala v 15, moze tvoja dcerka uz v 9. Mama je istota, ale obcas sa hanbime povedat jej vsetko, hlavne co sa lasky tyka, tak mozno to fakt neni vazna diagnoza, len proste dospieva.
@08snazilka80 staré mamy veľmi radi zľahčujú... Mne napr moja mama nás vecami čo mala robí mávne rukou s srandičky, ale ja viem že keď bola na mojom mieste reagovala úplne inak 😁 rob si podľa seba. V prvom rade treba pochopiť prečo to robí... A či je to naozaj tak, že ukradla tie veci... Ty si s ňou musíš pohovoriť ( ale nech to vysvetlí ona a nie vkladať jej slová do úst, ako moja svokra," moja veď ty si chcela len pomôcť s týmto a takto... " A nadiktuje malej nevinný scenár ktorý zopakuje a už nikto nikdy sa nedozvie pravdu).
@08snazilka80 treba vysvetlovat, vzbudit v nej empatiu, aby sa dokazala vzit do pocitov inych, ona si mozno v tom momente neuvedomuje, ze kradne, vec sa jej paci, vezme si ju. Bola dlho jedinacik, nebola zvyknuta sa o veci delit. Ak ma nejaku oblubenu vec, zober jej ju, schovaj, aby zazila, ake to je, ked niekomu nieco chyba a ake pocity to v nej vyvola. A mozno cez to sa potom dostanes k tomu, preco to robi. Treba jej povedat, ze ak nieco chce, mozete sa bavit o kupe toho predmetu k sviatku, ale urcite kradnutie nie je vhodny sposob, aby mala co chcel.
@08snazilka80 Velmi dobre robis ze sa k tomu nestavias ako tvoja svokra.Ty kokos,to je pristup...evidentne si velmi rozumna zena.
Zeny vy ste fakt husi.ma problem so starsim dietatom a vy tu riesite ze ju nema na profile.fakt trapne sliepky co nemaju nic ine na robote
@08snazilka80 vies, ono ti tu kazdy napise len svoj postoj, nazor.. z psychologickeho hladiska toto kleptomania nie je. Je to skor o kompenzacii si niecoho. Nemyslim pozornosti, skor je to o dnesnej dobe "on ma aj ja chcem". 9 rocne dieta kona tu a teraz, nedomysli si co bude dalej. Avsak, je nutne jej dat najavo, ze vas s manzelom sklamala. Mala by mat "postih" ako v skole (za tie hodinky) tak aj doma. Popremyslaj nad tym, aky trest by bol adekvatny. Nie je to o samotnom treste ako o tom, aby si uvedomila mieru zodpovednosti a niesla nasledky. Jednoznacne jej treba dat najavo, ako ju lubis a ako ta to zranuje. Myslim, ze na yo ides dobre. Len skus byt trosku raznejsia..
Joooooj ženy ..vy ste nikdy nič nikde nevzali?samozrejme že treba rázne vysvetliť, myslim,ze každé dieťa má také obdobie a ešte v tejto dobe,bojujú samé so sebou, že by chceli mať to,čo kamarát, deti sa navzájom vysmievajú, sú veľmi kruté oproti našim časom, prejde to skôr či neskôr a potom zase príde niečo iné 😁mám 11 ročného,kradol zo školy a družiny lego,lebo mu chýbali súčiastky 😁😁😁dcéra si zase podozrivo casto požičiavala,alebo omylom brala kamarátkine barbie. Má 9.nebojte nič, ani najlepšia výchova nezmení prirodzeny vyvoj dietata..držím palce😉
@ceresnovci pane boze to myslíte vazne?!

@08snazilka80 Ok.