Môže mať 12-ročné dievča nejakú brigádu?
Dobrý deň. Môže mať 12 ročné dievča nejakú brigádu? Pokiaľ ano bola by som rada za tipy. Skúšali sme venčenie psov ale nejako to nevyšlo. 😄Budeme radi za všetky odpovede.
@balerina2025 a vedeli by ste o nejakej?
Hej - poupratovat doma, pomict navarit, do pracky hodit a ucit sa
Môže doma upratať, oprať, pozehlit a rodič by za to odmení, ináč nemôže absolutne robiť nič do 15 tich
@petra1216 12 rocna je este dieta moze pomoct doma tak akurat
A čo vie robiť to dievča? Má aj nejaký skill alebo len ruky?
@esmey aký "skill" asi tak môže mat 12 ročné dieťa? Má sa ešte dlho dlho učiť a až potom ísť do práce
@martinka13 môže vediet dobre cudzie jazyky, písať články alebo vedieť niečo vyrábať
@nelca84 nie nahodou 15 rokov?
Oficiálne nie. Ja som roznasala so sestrou letáky (bola staršia,) ale som piekla muffiny a predávala jeden za 1€ susedam, ved kto by odolal cute xichtiku🙈
Mňa by zaujímalo,z akého dôvodu by malo 12-ročné dieťa mať brigádu?? Nenarobí sa snáď v živote ešte dosť? 12-ročné dieťa by malo tak akurát chodiť do školy,na krúžky a maximálne pomôcť v domácnosti a za to prípadne dostať nejaké vreckové,ale na brigádovanie má podľa mňa ešte dosť času..
Sú aj prípady kedy môžu aj deti pod 15r pracovať. Ale je to zákonom ošetrené - pracovný čas, zmluva atď. Napríklad keď v divadelnom predstavení je potrebné mať obsadenú detskú postavu, tak sa zvyčajne obsadí z nejakého záujmového krúžku - napr. v baletnom predstavení tancujú deti z detskej baletnej školy.
@balerina2025 15 rokov a ukoncena povinna skolska dochadzka
@lucylaw pise 12r dietko, ktoremu rodicia nechcu financovat nieco co nemusia povazovat za vhodne pre 12r dieta - ako napr 1000€ telefon/3000€ pocitac 200-300€ tenisky a pod
@esmey v 12 rokoch? Môže byť šikovná, ale stále je to len dieťa. Nechápem, ako môže rodic čo i len uvažovať, že bude "zarábať ". Veď to je choré.
@prasiatko30 Možno je to možné, ja som videla na tiktoku stream chlapca ktorý od ľudí peniaze na nové tenisky za 100 eur lebo mu rodičia nechceli kúpiť.
@prasiatko30 nemáme ani mobil za 1000€, ani drahé tenisky a počítač máme od kamaráta za dobrú cenu.
@petra1216 netrap sa..nemusite mat mobil za 1000€. Ani ja nemam. Ani drahe tenisky.. a som tu.
Nechcela by som aby mi mala zacala brigadovat v 12tich.
A podla mna to ani neni mozne
@petra1216 no vsak. A na co si potrebujes nasetrit? V 12r sa mas ucit, robit nejaky sport, ucit sa nejaky novy jazyk, naucit sa hrat na nejaky hudobny nastroj, najst si kamaratov/kamaratky, zdokonalit sa v plavani, bikovat, naucit sa korculovat, citat knihy, ist do kina. Ziskat nejake skills aby si si potom v tych 15-16r nasla nejaku fajn robotu, ktorou by si si mojla polepsit nielen finacne ale aj do buducnosti v tvojom buducom zivote
Legalne moze nieco zarobit napr.v telke,ako komparz v nejakom serialy, v reklame a pod.
Ja som istý čas robila s finančným vzdelávaním pre deti, a naše odporúčanie (založené na výskume) bolo viesť deti k zarábanie od cca 6 rokov.
Na začiatku sme odporúčali jednoduché veci - ísť sa prejsť a pozbierať fľaše na zálohovanie, vytriediť staré hračky/ oblečenie a predať na bazoši, upiecť koláč a predať susedom (samozrejme s pomocou rodičov).
Vo veku 12 rokov sme už odporúčali rodičom, aby deti nechali samé navrhnúť, čo môžu robiť, aby si trochu zarobili. Napr ten zber obočia v lete, čo tu už bol spomenutý. Poumývať susedom auto. A tak ďalej.
A tým, čo sa tu pohoršujú, že 12 ročné dieťa nemá pracovať. Ono to fakt nie je o práci 5 hodín denne ani o tých par € čo si zarobí. Ide skôr o príležitosť učiť deti že existujú rôzne druhy práce, že sú rôzne ohodnotené, že v konečnom dôsledku ide o vytváranie určitej hodnoty pre druhých ľudí, za ktorú sú ochotní zaplatiť. O motivovaní byť kreatívny a hľadať možnosti. Napr pri pečení koláčov sa naučia, že cena za ktorú ich predaju musí pokryť náklady na materiál aj energie plus by im niečo naviac malo ostať. A tiež o uvedomení si hodnoty peňazí.
@smajliica sorry ale 12r dietatu by som auto umyt nedala 😅
@natalka13 finančná gramotnosť sa v škole neučí lebo ju nemá kto. U nás (Švédsko) to chceli už niekoľko krát zaviesť ale vždy to stroskotalo na tom, že nie sú na to učitelia. A nehovorím o klasickej brigáde, ale hľadaní spôsobu, ako si niečo zarobiť. Jasné, že žiadna firma ťa v 12 tich nezamestná.
@smajliica v 12r moze akurat tak dostavat vreckove od svojich rpdicov alebo blizkej rodiny ale nejake ponukanie sluzieb pre susedov - ja by som ani svoje deti neposlala a byt susedom tak by som tiez nedala prilezitost 12r, proste volaco sa stane a budem mat este premotivovanych rodicov pri dverach. Take veci ako pomoct pri nakupoch alebo vencit psa/starat sa o zviera susedovcov sme vzdy riesili ako susedsku dobrovolnicku cinnost - naucit deti, ze sa ma pomahat nie preto aby ocakavali pomaly aj za to ze pozdravia nejaky tringelt, ale preto, ze clovek ma byt uzitocny a pomoct bliznemu svojmu - preto sa taketo deti organizuju v dobrovolnickych akciach - chodili zbierat jedlo do banco de comida, pomahali v tombolach, chodia do starobincov rozpravat sa so starcekmi - vcelku mi pride dolezitejsie nech sa v tom veku naucia byt ludski ako sa naucit, ze treab sa snazit ziskat euro za vsetko co urobia

@petra1216 nie, az od 15 rokov.
neoficialne, ano.