icon

Môže mať 12-ročné dievča nejakú brigádu?

petra1216
12. mar 2025

Dobrý deň. Môže mať 12 ročné dievča nejakú brigádu? Pokiaľ ano bola by som rada za tipy. Skúšali sme venčenie psov ale nejako to nevyšlo. 😄Budeme radi za všetky odpovede.

Strana
z2
balerina2025
12. mar 2025

@petra1216 nie, az od 15 rokov.
neoficialne, ano.

petra1216
autor
12. mar 2025

@balerina2025 a vedeli by ste o nejakej?

nelca84
12. mar 2025

@petra1216 az po ukonceni povinnej skolske dochadzky, ktora je 10 rokov

prasiatko30
12. mar 2025

Hej - poupratovat doma, pomict navarit, do pracky hodit a ucit sa

zuzubb007
12. mar 2025

Môže doma upratať, oprať, pozehlit a rodič by za to odmení, ináč nemôže absolutne robiť nič do 15 tich

slavomira236
12. mar 2025

@petra1216 12 rocna je este dieta moze pomoct doma tak akurat

lensii
12. mar 2025

@petra1216 ja som začala brigádovať od 12 ( pomáhala som zbierať ovocie ktoré šlo na predaj) neskôr som zbierala a predávala sama na trhu medzi babkami🤣 zarobila som aj 100€ za 3 dni😁 dva dni som zbierala, jeden deň predávala ale do par hodín som mala predané 🤷‍♀️

esmey
12. mar 2025

A čo vie robiť to dievča? Má aj nejaký skill alebo len ruky?

martinka13
12. mar 2025

@esmey aký "skill" asi tak môže mat 12 ročné dieťa? Má sa ešte dlho dlho učiť a až potom ísť do práce

viestta
12. mar 2025

@esmey keby mala len ruky, mohla by strikovat fusakle. Na niektore veci su lepsie ruky. Ale v konecnom dosledku dvanastrocne dieta este ziadne speci skillsy nepotrebuje. Staci ak je samoobsluzne a zvlada pomahat v domacnosti.

esmey
12. mar 2025

@martinka13 môže vediet dobre cudzie jazyky, písať články alebo vedieť niečo vyrábať

balerina2025
12. mar 2025

@nelca84 nie nahodou 15 rokov?

lucia13022023
12. mar 2025

Oficiálne nie. Ja som roznasala so sestrou letáky (bola staršia,) ale som piekla muffiny a predávala jeden za 1€ susedam, ved kto by odolal cute xichtiku🙈

lucylaw
12. mar 2025

Mňa by zaujímalo,z akého dôvodu by malo 12-ročné dieťa mať brigádu?? Nenarobí sa snáď v živote ešte dosť? 12-ročné dieťa by malo tak akurát chodiť do školy,na krúžky a maximálne pomôcť v domácnosti a za to prípadne dostať nejaké vreckové,ale na brigádovanie má podľa mňa ešte dosť času..

pinkgirl
12. mar 2025

Sú aj prípady kedy môžu aj deti pod 15r pracovať. Ale je to zákonom ošetrené - pracovný čas, zmluva atď. Napríklad keď v divadelnom predstavení je potrebné mať obsadenú detskú postavu, tak sa zvyčajne obsadí z nejakého záujmového krúžku - napr. v baletnom predstavení tancujú deti z detskej baletnej školy.

nelca84
12. mar 2025

@balerina2025 15 rokov a ukoncena povinna skolska dochadzka

prasiatko30
12. mar 2025

@lucylaw pise 12r dietko, ktoremu rodicia nechcu financovat nieco co nemusia povazovat za vhodne pre 12r dieta - ako napr 1000€ telefon/3000€ pocitac 200-300€ tenisky a pod

martinka13
12. mar 2025

@esmey v 12 rokoch? Môže byť šikovná, ale stále je to len dieťa. Nechápem, ako môže rodic čo i len uvažovať, že bude "zarábať ". Veď to je choré.

natalka13
12. mar 2025

@lensii boze chval sa tu ciernou pracou a danovym podvodom🙈

estellas
12. mar 2025

@prasiatko30 Možno je to možné, ja som videla na tiktoku stream chlapca ktorý od ľudí peniaze na nové tenisky za 100 eur lebo mu rodičia nechceli kúpiť.

petra1216
autor
12. mar 2025

@prasiatko30 nemáme ani mobil za 1000€, ani drahé tenisky a počítač máme od kamaráta za dobrú cenu.

slniecko66
12. mar 2025

@petra1216 netrap sa..nemusite mat mobil za 1000€. Ani ja nemam. Ani drahe tenisky.. a som tu.
Nechcela by som aby mi mala zacala brigadovat v 12tich.
A podla mna to ani neni mozne

prasiatko30
12. mar 2025

@petra1216 no vsak. A na co si potrebujes nasetrit? V 12r sa mas ucit, robit nejaky sport, ucit sa nejaky novy jazyk, naucit sa hrat na nejaky hudobny nastroj, najst si kamaratov/kamaratky, zdokonalit sa v plavani, bikovat, naucit sa korculovat, citat knihy, ist do kina. Ziskat nejake skills aby si si potom v tych 15-16r nasla nejaku fajn robotu, ktorou by si si mojla polepsit nielen finacne ale aj do buducnosti v tvojom buducom zivote

lulu0123
12. mar 2025

Legalne moze nieco zarobit napr.v telke,ako komparz v nejakom serialy, v reklame a pod.

smajliica
12. mar 2025

Ja som istý čas robila s finančným vzdelávaním pre deti, a naše odporúčanie (založené na výskume) bolo viesť deti k zarábanie od cca 6 rokov.
Na začiatku sme odporúčali jednoduché veci - ísť sa prejsť a pozbierať fľaše na zálohovanie, vytriediť staré hračky/ oblečenie a predať na bazoši, upiecť koláč a predať susedom (samozrejme s pomocou rodičov).
Vo veku 12 rokov sme už odporúčali rodičom, aby deti nechali samé navrhnúť, čo môžu robiť, aby si trochu zarobili. Napr ten zber obočia v lete, čo tu už bol spomenutý. Poumývať susedom auto. A tak ďalej.
A tým, čo sa tu pohoršujú, že 12 ročné dieťa nemá pracovať. Ono to fakt nie je o práci 5 hodín denne ani o tých par € čo si zarobí. Ide skôr o príležitosť učiť deti že existujú rôzne druhy práce, že sú rôzne ohodnotené, že v konečnom dôsledku ide o vytváranie určitej hodnoty pre druhých ľudí, za ktorú sú ochotní zaplatiť. O motivovaní byť kreatívny a hľadať možnosti. Napr pri pečení koláčov sa naučia, že cena za ktorú ich predaju musí pokryť náklady na materiál aj energie plus by im niečo naviac malo ostať. A tiež o uvedomení si hodnoty peňazí.

natalka13
12. mar 2025

@smajliica ja ako zamestnavatel by som 12r dieta nikdy nezamestnala, moze sa mu stat tolko veci. To este nema rozum zodpovednost...a financnu gramotnost sa ma ucit v skole.

prasiatko30
12. mar 2025

@smajliica sorry ale 12r dietatu by som auto umyt nedala 😅

smajliica
12. mar 2025

@natalka13 finančná gramotnosť sa v škole neučí lebo ju nemá kto. U nás (Švédsko) to chceli už niekoľko krát zaviesť ale vždy to stroskotalo na tom, že nie sú na to učitelia. A nehovorím o klasickej brigáde, ale hľadaní spôsobu, ako si niečo zarobiť. Jasné, že žiadna firma ťa v 12 tich nezamestná.

prasiatko30
12. mar 2025

@smajliica v 12r moze akurat tak dostavat vreckove od svojich rpdicov alebo blizkej rodiny ale nejake ponukanie sluzieb pre susedov - ja by som ani svoje deti neposlala a byt susedom tak by som tiez nedala prilezitost 12r, proste volaco sa stane a budem mat este premotivovanych rodicov pri dverach. Take veci ako pomoct pri nakupoch alebo vencit psa/starat sa o zviera susedovcov sme vzdy riesili ako susedsku dobrovolnicku cinnost - naucit deti, ze sa ma pomahat nie preto aby ocakavali pomaly aj za to ze pozdravia nejaky tringelt, ale preto, ze clovek ma byt uzitocny a pomoct bliznemu svojmu - preto sa taketo deti organizuju v dobrovolnickych akciach - chodili zbierat jedlo do banco de comida, pomahali v tombolach, chodia do starobincov rozpravat sa so starcekmi - vcelku mi pride dolezitejsie nech sa v tom veku naucia byt ludski ako sa naucit, ze treab sa snazit ziskat euro za vsetko co urobia

loliki
12. mar 2025

@petra1216 Pečenie je dobrý nápad a zíde sa jej v živote. Napečte zákusky, torty, pagáče, odfoťte, dajte inzerát. Ak nepredáte, zjete. 🙂

Strana
z2