icon

Môže mať 12-ročné dievča nejakú brigádu?

petra1216
12. mar 2025

Dobrý deň. Môže mať 12 ročné dievča nejakú brigádu? Pokiaľ ano bola by som rada za tipy. Skúšali sme venčenie psov ale nejako to nevyšlo. 😄Budeme radi za všetky odpovede.

Strana
z2
smajliica
13. mar 2025

@prasiatko30 to je tvoj názor a ja ti ho neberiem. Ale ako hovorím, pracovala som vo firme ktorá sa zaoberá finančnou gramotnosťou a spolupracuje s vládami vrámci EÚ a tiež s viacerými veľkými inštitúciami na vzdelávacích programoch pre deti v oblasti financií. A má vypracovanú metodológiu vzdelávania detí na základe výskumov psychológov a iných odborníkov. A naše odporúčanie bolo viesť deti k zarábaniu od cca 6 rokov.
Ono dobrovoľníčenie je pekné a tiež má určite svoje miesto, ale o zarábaní sa deti reálne naučiť musia. A je oveľa lepšie ak sa učia účelovo za pomocí rodičov ako ak sa učia neskôr na vlastných chybách.

natalka13
13. mar 2025

@smajliica a akym inym sposobom ako tym,ze doma dostanu vreckove a rozhoduju sa za co ho utratia sa maju ucit fin.gramotnosti? Ist zametat ulice a realne mat brigadu na zmluvu?

spenat9
13. mar 2025

Boze 12 rocne dievca posielat pracovat co ona sa ma iba ucit a uzivat si detstvo 😭 ja nechapem obcas niektorych rodicov

petra1216
autor
13. mar 2025

@smajliica úplne s vami súhlasím😄

petra1216
autor
13. mar 2025

@loliki môžeme to sküsiť navrhnem jej

petra1216
autor
13. mar 2025

@spenat9 mi ju do ničoho nenútime ona nám o Tom hovorí každý deň chce si zarábať, učiť sa nové veci a podobne

petracandle
13. mar 2025

@petra1216 keď finančne nevychádzate tak si TY nájdi lepšiu robotu a nie nútiť dieťa do roboty! A ak len márnivo chce veci, na ktoré finančne nemáte (čo je úplne v poriadku) tak jej to vysvetli.

radacak
13. mar 2025

@petra1216 tak nech pomáha doma niečo a vy jej za to dajte nejaké peniaze..má dosť učenie atď

smajliica
13. mar 2025

@natalka13 Finančné vzdelávanie doma má v základe 4 piliere, ktoré sa deti môžu učiť od mala - vreckové (peniaze ktoré dostanú), šetrenie (+ úroky), míňanie (budget) a zarábanie. Zmluvu im samozrejme nikto nedá, aké niekoľko spôsobov ako zarábať som už spomenula. Ja som v tom veku napr kupovala oblečenie v sekáčoch a predávala na bazoši. Potom neskôr zlato a šperky, lístky na koncerty atď. V 18 tke už som si na tom vedela veľmi slušne zarobiť.
Reálne nejde o to, čo zarobia, ale o to, že sa učia o tom ako funguje trh práce - sú rôzne spôsoby ako zarobiť, každá práca je ináč ohodnotená, že zarábanie je založené na vytváraní hodnoty pre druhých ľudí za ktorú sú ochotní zaplatiť atď. Plus sa učia hodnotu peňazí.
To boli aj veci, ktoré sme sa snažili dostať do školských osnov v krajinách, s ktorými sme spolupracovali. Stroskotalo to na tom, že to nemá kto učiť. Ale napr v UK sa to snažia postupne pridávať v rôznych predmetoch.
Proste viest deti k tomu, aby sa o toto záujmami a vyvinuli nejakú snahu je podľa odborníkov dobré a prospešné.

lensii
13. mar 2025

@natalka13 zber a predaj ovocia na trhu je čierna práca a daňový podvod?? Podotýkam povolenie na predaj som mala

petra1216
autor
13. mar 2025

@petracandle prečo by sme mali mať finančné problémy keď chce dievča pracovať už ste sa úplne zblaznili?

simca06022011
14. mar 2025

Keď tak iba v rámci rodiny, doma, nič oficiálne. Už sme to tu myslím aj riešili pred par rokmi.

nela82
14. mar 2025

@petra1216 vy akk rodicia zmeňte prácu,kde vás lepsie zaplatia.Nie dieťa nútiť pracovať!

michaela175
Autor odpoveď zmazal
matricia
14. mar 2025

Upratovanie pre babky susedy, vysavanie, podlahy, nákupy pre ne.

matricia
14. mar 2025

Alebo doučovanie, pomoc s úlohami, kontrola úloh pre deti známych, ak sa dobre učí.

matricia
14. mar 2025

Môže s tebou roznášať letáky, ak máš čas a energiu na brigádu na svoje meno

ivec16
14. mar 2025

moze napriklad “s babkou” skladat a roznasat letaky

ivkav5
14. mar 2025

@petra1216 veď nech začne niečo vyrábať- napr. náramky, alebo čosi také 🙂 Ako už bolo spomenuté- háčkovanie a pod. Poznám dievčatko, kt. rodičia urobili stránku s náramkami a predávala takto 🙂 Aj v Jame levovej na markíze bolo viac detičiek, kt. niečo vyrábali a predávali.

alexandra7575
14. mar 2025

Ahoj, moja 13r.dcera veľmi rada pečie. Párkrát už mala "objednávku" od mojich kamošiek. Zaplatili jej za suroviny + dali niečo navyše. Alebo nám umýva raz za čas interiér v aute+ dostáva pravidelne vreckové

kvoli
14. mar 2025

@petra1216 ak by si chcela privyrobiť dcéra mojej kamarátky napríklad na ten 1000€ mobil, kľudne jej dám za 3 - 5€ triediť ponožky 😁

oblecenie99
14. mar 2025

Ja som chodila v tom veku (dokonca v mladšom) s našimi na trh, lebo popri práci si privyrábali predajom vlastnej zeleniny, no a tam sme im pomáhali. Sem tam sme dokonca už mohli aj obslúžiť zákazníkov, zlepšilo to naše komunikačné schopnosti, ako sa prihovoriť ľuďom, ako predať, no a samozrejme sme videli, odkiaľ sú peniaze a aby boli, musíme robiť. Samozrejme sme ten tovar pomáhali deň predtým prichystať. Na druhej strane, nič sme za to nedostávali, presnejšie boli to NAŠE peniaze, ako peniaze rodiny. A podľa mňa je to správne. Nevidím dôvod dieťaťu platiť v domácnosti za to, že urobí časť prác, ktoré už zvládne. Určite by som neplatila synovi za to, že zvládne umyť riad a pod. Ja tiež im nedávam faktúru za žehlenie a pranie.

12 ročná môže skúsiť niečo vyrobiť, a predať cez bazár, Sashe a spol. Alebo predať veci, ktoré už nepotrebuje, šaty, hračky. Vie to nafotiť, nahrať, naformulovať inzerát, môže následne s ľuďmi komunikovať v rámci predaja (všetko samozrejme pod vaším dozorom), zabaliť, pôjdete spolu na poštu, kde to podá... Môže si zapisovať príjmy, výdavky a mať prehľad. V niečom takom by som nevidela problém.

simca06022011
14. mar 2025

@oblecenie99 len to musi robiť v mene rodica..

oblecenie99
14. mar 2025

@simca06022011 No áno, 12 ročná ešte nemôže tieto úkony vykonávať, ale keby to robili spolu s rodičmi, tak by sa to dalo, len to musia oni ustrážiť. Tu ani nejde o ten zárobok, skôr o takú "hru"?, aby mala akú takú predstavu o tom, odkiaľ sú peniaze a niečo sa pri tom naučí. Príde mi ešte ako veľmi malá na niečo také, no ale keď má záujem a rodičia čas to s ňou riešiť, prečo nie.

fairyy
15. mar 2025

u nas sme sa zahrali este trocha viac, ked mala 10 rokov...prisla s tym, ze chce vyrabat spoluziackam a kamaratkam naramky, ale ze potrebuje peniaze na zaciatok....tak som bola investor 😀 s tym, ze mi platila mesacne minimalne 2,70 naspat ..splatila svoj dlh po roku 🙂 dokonca zarobila, ale zhodnotila, ze vyrabanim nevie vela zarobit, a teda s tym konci ...investiciu dostala na svoj ucet po splateni 😉 teraz vymysla co dalsie bude robit, dam vediet az na to pride ak na to pride

petra1216
autor
15. mar 2025

@nela82 už som povedala že nemáme finančné problémy a dcéra chce sama zarabáť, chce sa učiť ako to chodí vo svete zato nemusíme mať finančné problémy, len sa ju snažíme podporovať.

1mina
15. mar 2025

Ja som tiež v Tom veku chcela pracovať sama od seba, a nie rodičia ma nenútili. Ale áno je problém do 15 rokov niečo jedine také ako písali baby, oficiálne sa pracovať nesmie.

natalka13
15. mar 2025

@petra1216 asi mas pristup k netu a vies si zistit od akeho veku moze brigadovat aj mimo kona. Ale uz vies ze nemoze, tak mate jasno.

nela82
15. mar 2025

@petra1216 na to má čas,je to dieťa.Cize v skratke,neverím ti ani slovo.

Strana
z2