Môže učiteľ overiť neprítomnosť dieťaťa u lekára?
Ahojte, chcem sa spýtať, má učiteľ právo kontaktovať lekára a zisťovať, či bolo dieťa na vyšetrení?
Dcéra bola jeden deň doma pre nevoľnosť, ospravedlnila som ju ako rodič. Triedna učiteľka však povedala, že ak jej nedonesiem potvrdenie, zavolá do ambulancie, aby si to overila. Môže to naozaj spraviť? Nemalo by to byť chránené ako lekárske tajomstvo?
Máte s tým niektorá skúsenosť? Ďakujem za odpovede. 🙏
@oriesocek Ďakujem veľmi pekne za odpoveď 😊 Tiež si myslím, učiteľka to trochu prehnala. Ale niekedy mám pocit, akoby si niektoré učiteľky robili vlastné zákony... Ak rodič ospravedlní dieťa na 1–2 dni a školský poriadok to umožňuje, nemala by s tým byť žiadna dráma.
@queen_amalia lekárke určite volať nebude, ale má právo zamietnuť ospravedlnenku od rodiča a vyžadovať ospravedlnenku od lekára.
Ale teraz nerozumiem. Dcéra bola jeden deň doma, čiže u lekára vôbec nebola (načo aj?) a pani učiteľka chce overovať? Akože čo? Že dcéra, ktorá netvrdila, že bola u lekára tam naozaj nebola? Inak doma su u pani učiteľky všetci zdraví?
@vroni ved totok, zavola tam, kde nebola? Sak nech vola 🤣
Skor si myslim, ze inde je problem a autorka nepovedala vsetko
Toto raz skusala moja ucitelka na strednej skole. Pan doktor ju poslal na daleke miesta a odvtedy som mala pokoj s takymto vysetrovanim. Mala som za cele studium iba par ospravedlnenych hodin, nebola som ziadna zaskolacka.
@mk1111111111 Ak máš potrebu spochybňovať iného rodiča bez toho, aby si poznala fakty, tak to hovorí viac o tebe než o mne. A ak ťa baví riešiť "čo ak", choď si písať beletriu, nie komentáre k vecnej téme.
@mk1111111111 Nie každý komentár si zaslúži reakciu, ale na ten tvoj som si čas našla.
Ucitelka si mysli ze nemaju u doktorky nic ine na praci len dvihat telefon ucitelkam co si to overuju...Ak si chcete poistit zavolajte k dr oznamte ze jej bolo zle a nechali ste ju doma. Nic nechcete, len pokoj od ucitelky. Ale nebude volat....
@queen_amalia pri jednom dni doma ospravedlňuje rodič. Nie lekár. Riešte to s vedením školy. Jedine, že by dieťa často chýbalo, príliš a je to už viac, ako 10 dní za posledný mesiac, má nejaké podozrenie, atď. Má?
Si Ty dobra srandistka. Ak si nebola u lekara, ako moze niekto iny overit, ci si tam bola? Prosim Ta, porozmyslaj. Dakujem a praj Ti pekny den
@mimaapeto Po novom takto
https://www.minedu.sk/system-ospravedlnovania-v...
@patka06 dík, za info
Napísať dieťaťu ospravedlnenku na jeden deň je úplne v poriadku. Mne len nejde do hlavy, prečo pani učiteľka vyžaduje potvrdenie od lekára, keď má potvrdenie od rodiča. Nerozumiem, čo si chce učiteľka overiť u lekarky. Mimochodom, má na to právo. Netvrdila jej Vaša dcéra, že bola na vyšetrení? Prepáčte, ale zdá, sa, že tu niekto nehovorí celú pravdu. Ak sa chcete poradiť, mal by mať Váš príspevok logiku.
Si Ty dobra srandistka. Ak si nebola u lekara, ako moze niekto iny overit, ci si tam bola? Prosim Ta, porozmyslaj. Dakujem a praj Ti pekny den
@mk1111111111 Nie, srandistka nie som. A keď už niekto nechápe jednoduchý text, možno by mal radšej čítať dvakrát, než sa pustí do ironických komentárov. Aj tebe prajem pekný deň.
Napísať dieťaťu ospravedlnenku na jeden deň je úplne v poriadku. Mne len nejde do hlavy, prečo pani učiteľka vyžaduje potvrdenie od lekára, keď má potvrdenie od rodiča. Nerozumiem, čo si chce učiteľka overiť u lekarky. Mimochodom, má na to právo. Netvrdila jej Vaša dcéra, že bola na vyšetrení? Prepáčte, ale zdá, sa, že tu niekto nehovorí celú pravdu. Ak sa chcete poradiť, mal by mať Váš príspevok logiku.
@baba1977 Nie každý komentár musí hneď podsúvať, že rodič nehovorí pravdu. Dcéra u lekára nebola, ja som to ani netvrdila. A práve preto sa pýtam čo konkrétne by si učiteľka chcela „overiť“. To je celé. Príspevok logiku má len ho treba čítať s porozumením.
@baba1977 @mk1111111111
Zdá sa, že niektoré dámy môj príspevok buď nepochopili, alebo si doň domysleli niečo, čo som vôbec nenapísala. Dcéra u lekára nebola, ani som netvrdila opak. Práve preto ma prekvapilo vyjadrenie učiteľky, že tam chce zavolať, hoci mala ospravedlnenie odo mňa v rámci pravidiel školy. Moja otázka preto bola logická: môže vôbec učiteľ kontaktovať lekára? Nič viac, nič menej.
@mamina7070 Stále však ide o zdravotný údaj, a aj samotné potvrdenie o návšteve je súčasťou zdravotnej dokumentácie. Bez môjho výslovného súhlasu by ho lekár nemal nikomu poskytovať, ani len tú informáciu, že tam dieťa bolo.
@queen_amalia co si chce ucitelka overit u lekara ked si u lekara s dcerou nebola?alebo som to zle pochopila?ty ju mozes ospravedlnit.
@baba1977 @mk1111111111
Zdá sa, že niektoré dámy môj príspevok buď nepochopili, alebo si doň domysleli niečo, čo som vôbec nenapísala. Dcéra u lekára nebola, ani som netvrdila opak. Práve preto ma prekvapilo vyjadrenie učiteľky, že tam chce zavolať, hoci mala ospravedlnenie odo mňa v rámci pravidiel školy. Moja otázka preto bola logická: môže vôbec učiteľ kontaktovať lekára? Nič viac, nič menej.
@queen_amalia prosím ťa nerozčuľuj sa nad niektorými " dokonalými matkami"
každý vie rýpať, ale nik sa nezamyslí, že ako by ony prijali a ako sa zachovali pri danej situácií.
mala si poslať učiteľke kontakt na doktorku, ak je nechápavá .... že dieťaťu bolo zlé a ostala doma a doma sa liečilo respektíve oddychovalo, možno aj pani učiteľka mala zlý deň a pri toľkých deťoch sa pozabudla a možno to už hovorí každému automatický 😀
@queen_amalia co si chce ucitelka overit u lekara ked si u lekara s dcerou nebola?alebo som to zle pochopila?ty ju mozes ospravedlnit.
@malinovka333 nevysvetlis, ide si svoje
@malinovka333 nevysvetlis, ide si svoje
@mk1111111111 Naozaj netuším, čo ťa vedie k tomu, aby si verejne osočovala a podsúvala, že klamem. Ak si niekto lieči vlastné frustrácie útokmi na iných, tak toto nie je to správne miesto. Nabudúce si radšej odpusti komentár, keď nemáš nič vecné k téme.
A len pre tvoju informáciu osobné útoky, urážky a šírenie nepravdivých obvinení sú dôvodom na nahlásenie adminom.😉
naozaj ako pisu dievcata. Ak mas v skolskom poriadku, ze dieta mozes ospravedlnit na 5 pracovnych dni ty ako rodic zo zdravotnych dovodov tak to tak spravis cez edupage a triedny ucitel to akceptuje. Ak sa hnevala ina ucitelka ako triedna tak nezmoze nic. Lebo triedna akceptovala. Ak dieta povedalo, ze bola u lekara a naozaj tam bola, tak nech si kludne ucitelka k lekarovi zavola. Ja by som jej este aj tel. cislo kludne dala. Ak vymeska vyucovanie, lekar jej len povie ano bola tu alebo nebola tu. Nic viac. Nie je to zasah do sukromia lebo nic ine sa ucitel od lekara tak ci tak nedozvie. Prinajhorsom ho kludne moze aj poslat do prdele, ze mu tuto informaciu nepoda a da potvrdenie len rodicovi ak o to poziada lebo cez telefon mu lekar nemusi verit, ze je ucitel. Ucitelka robila len zbytocne halo a chcela mozno dieta troska postrasit v pripade mozneho klamstva. Ak by aj u lekara nebola ale ozaj si dieta ospravedlnila ty, je vsetko v poriadku. Vykasli sa na to a neries 🙂
@queen_amalia moze
Ale teraz nerozumiem. Dcéra bola jeden deň doma, čiže u lekára vôbec nebola (načo aj?) a pani učiteľka chce overovať? Akože čo? Že dcéra, ktorá netvrdila, že bola u lekára tam naozaj nebola? Inak doma su u pani učiteľky všetci zdraví?
@queen_amalia
@vroni neprehnala! Skola ma pravo si overovat u pediatrov pravost ospravedlneniek..
Napísala by som učiteľke či je problém s tým, že si ju ospravedlnila, aby vedela, že ti to dcéra povedala.Niektori to trocha preháňajú s tými vyjadreniami
""Triedna učiteľka však povedala, že ak jej nedonesiem potvrdenie, zavolá do ambulancie, aby si to overila."". Takže jej nestačí to od teba??
@queen_amalia
@vroni neprehnala! Skola ma pravo si overovat u pediatrov pravost ospravedlneniek..
@vcielka9 Áno, škola má právo si niečo overiť, ale nie svojvoľne a bez dôvodu podozrenia. Ak som ako rodič riadne ospravedlnila dieťa a nešlo o dlhodobú neprítomnosť, takéto overovanie pôsobí skôr ako zneužívanie právomoci než záujem o dieťa. Škola nie je vyšetrovačka. A navyše, pokiaľ dieťa nebolo u lekára, tak tam ani nemá čo overovať.
@queen_amalia
@vcielka9, nepovedz. Takže nejaká premotivovana husa "má právo" spochybňovať rodiča, obťažovať úplnou koninou pediatra, lebo ona chce???? Nehovoriac o tom, že tuto chce kontrolovať neexistujúcu návštevu pediatra. Potom uplatnim ja svoje právo sa sťažovať od riaditeľa nahor na bezdovodnu šikanu.
@vcielka9, nepovedz. Takže nejaká premotivovana husa "má právo" spochybňovať rodiča, obťažovať úplnou koninou pediatra, lebo ona chce???? Nehovoriac o tom, že tuto chce kontrolovať neexistujúcu návštevu pediatra. Potom uplatnim ja svoje právo sa sťažovať od riaditeľa nahor na bezdovodnu šikanu.
@vroni Úplne súhlasím 👏👏👏

@mandzula ale v tomto prípade nejde o paragraf ani o žiaden papier od doktora
@elviku11 ja reagujem na tvoje "nikomu inemu okrem..."