Náboženstvo verzus etická výchova
Ahojte ženy, potrebujem poradiť. Som mama budúceho prváčika a váham,či ho dať na náboženstvo, alebo na etickú výchovu. Obaja s mužom sme boli vychovávaní v katolíckej viere (ale len tak, s mierou, žiadny fanatizmus) sme pokrstení, máme prijímanie, aj birmovku, zosobášení nie sme (môj muž je rozvedený, sobášil sa v kostole). Do kostola nechodíme, muž vôbec, ja tam idem tak 2-3x do roka, keď to tak cítim. Modlíme sa na Vianoce a občas večer so synom (málokedy). Babky z oboch strán sú silne veriace, každú nedeľu v kostole. Syn vie o Bohu a Ježiškovi také základné veci, aké asi vie bežne dieťa v jeho veku, ale príliš ho s tým nechcem zaťažovať, sú to predsa len veci ťažko pochopiteľné často aj dospelému. Syn je pokrstený. Môj názor je, že náboženské záležitosti by sa mali riešiť v rodine, ale trochu sa bojím aj, povedzme, že to nazvem "zaškatuľkovanie", čiže ak pôjde na etickú výchovu, bude automaticky považovaný za ateistu a naopak, ak pôjde na náboženstvo, bude sa asi automaticky predpokladať, že sa bude pripravovať na prijímanie atď. ...
Ďalšia vec je, že netuším, čo sa vlastne na etickej výchove učí, respektíve mám o tom len hmlistú predstavu. Veľmi pekne prosím o názory mamičky, ktorých deti už na náboženstvo, či na etickú výchovu chodia. Prosím Vás, trochu mi túto problematiku priblížte. Ďakujem krásne. 🙂
pre môjho syna je nabozenstvo najoblubenejsia hodina
Daj na svoj pocit. Ja aj mm máme zlé skúsenosti z náboženstva. Moj muž sa učiteľa veľa pýtal 😄 a stal sa čiernou ovcou, a ja som na náboženstvo chodila kvôli kamarátke aby tam nebola sama. Keď nastúpila nová učiteľka, ktorá nás nútila chodiť do kostola, učiť sa naspamäť texty z biblie, a tak, mala som sto chutí prestúpiť, ale nemala som to srdce ju tam nechať samú napospas tej "fanatičke". Ona tam musela kvôli babkám chodiť povinne. Keď som cez leto chodievala na chatu kde bývala babičky sestra, s ňou som rada chodievala na omše. Tam sa mi to páčilo, aj kostolík mal svoje čaro. Doteraz rada chodím do kostolov obdivovať maľby veľmajstrov. A kedže s mužom na omše nechodíme, syna sme ani pokrstiť nedali a v škole bude chodiť na etiku. Ak za nami príde že verí v Boha, tak mu v tom brániť nebudeme.
ja mam prvacika teraz, riesili sme toto iste minuly rok ( s tym rozdielom ze my do kostola vobec nechodime ani sa doma nemodlime a drobec nevedel o bohu vobec nic). v skolke mali "biblicky kruzok" kde chodil - viedla ho jedna mamicka a deti ten kruzok milovali, a chodili aj "ateisti".... ako som to zistovala, tak v podstate ta uroven ako vzdy zavisi od toho kto vedie eticku vychovu, alebo aky je farar/katechetka ktory vedu nabozenstvo... cize "o ludoch"...
lenze maly chcel velmi chodit na nabozenstvo, lebo chodia jeho kamarati. tak chodi na nabozenstvo, napriek tomu ze nevedel o bohu, modlidbach nic, v kostole bol len na jednej svadbe. nema ziadny problem, "nevyclenuje" ho katechetka ani mu to nijako nedava pocitit. sam vsak povedal, ze dalsi rok chce chodit na eticku vychovu.
byvame v "katolickej" dedine, a vobec som nepostrehla ze by deti/ziaci ktori chodia na etiku boli zaskatulkovani ako ateisti alebo by sa k nim niekto inak spraval.
ak ste katolicky zalozeni - tak aj tak ten zaklad viery sa dava v rodine.
ja osobne som dospela k nazoru, ze je to uplne jedno ci etika ci nabozenstvo a ze naozaj je to len o pedagogovi ktori to uci ze co mu viac da alebo je prospesnejsie pre neho.
vyznam to ma zrejme az v tom 3tom rocniku, kedy sa deti na nabozenstve pripravuju na prve svate prijimanie.
@senta_sofia ano moj nazor je tiež nech si to cirkev rieši mimo štátnych škôl a eticka nikomu neublíži
Z môjho pohľadu...mňa dala mamka na náboženstvo ale mne sa na tych hodinách nepáčilo mala som svoje myslenie a hodiny ma nudili tak som poprosila mamku nech ma dá na etickú tam sa mi páčilo a sama som sa označila za ateistu 🙂 takto som etickou vychovou preletela zakladnou aj strednou školou a až po škole a dlhých rokoch sa už za ateistu nepovažujem ale za veriaceho človeka. Ale etickú výchovu vôbec neľutujem mali sme tam kopec zábavy a rozprávali sme sa tak otvorene..na strednej nam učiteľka rozprávala aj zážitky zo života z cestovania alebo osobné skusenosti zo života ma postihnuté dieťa..tie hodiny boli pekné kamarátske..bola som jediná na internáte ateista sem tam si robili srandu že zem vytvorili mimozemšťania a iné blbosti ale keď som sa veriacich opýtala na ježišov život nevedeli o tom aj tak nič necítili to sami len boli na naboženstve preto že im to kázali rodičia ..
@mijo53 vyhýbam sa akýmkoľvek spoločenstvám, áno sú to ľudia a robia chyby ako aj iní ale tak som sa rozhodla a nepotrebujem vysedávať po kostoloch, keď mám pocit tam ísť idem, keď tam nie je nikoho. Za posledné roky mala cirkev až príliš veľa káuz aby som jej aj naďalej dôverovala. Preto odlišujem vieru a cirkev.
@h2 Deti chodili na etiku. Dala by som ich zas. Na hodinách sa zameriavalo na vzťahy medzi kamarátmi, samospoznávanie.... Akoby výchova k slušnému "etickému správaniu". V druhom polroku každého ročníka sme dostávali prihlášky - aký predmet budú deti nasledujúci šk.r. navštevovať. Nie je problém prestúpiť.
Raz som vypomáhala pri hodine náboženstva - bolo to také milé,povedal sa pomocou obrázkov príbeh, potom sa o ňom rozprávalo, deti vymaľovali obrázky, páčilo sa deťom.
Ak chcete aby dieťa malo príjímanie alebo konfirmáciu je výhodnejšie ho dať na príslušné náboženstvo. Ale môže navštevovať aj etiku a v kostole mať prípravu. Jedno dievča sa pripravovaôllo na konfirmáciu v kostole, lebo nebolo ev. náboženstvo - nemusela navštevovať ani etiku, lebo na základe potvrdenia z kostola akoby navštevovala hodiny náboženstva, teda mala o hodinu v škole týždenne menej.
Deti nerobili rozdiel medzi sebou podľa toho kto akú hodinu si vybral. Ani rodičia. Je to podľa mňa jedno. V nížších ročníkoch by som pri výbere brala do úvahy "plány" ohľadom sv- prímania kvôli praktickosti
K viere vedú deti rodičia, v školš sa učí
@h2 etocka vychova je bezny predmet a zalezi od ucitela ake aktivity vymysli...eticka vychova nie je o tom, ze sa tam ucia veci, ktore odporuju, alebo nebodaj dehonestuju nabozenstvo, alebo vieru...kludne tam moze chodit aj veriaci, nebude mu to na skodu a viere sa moze venovat doma, v kostole, alebo nedelnej skole na fare...katecheti uciaci na skolach, az na vynimky su uplne mimo
@demi123 neviem ako to "chodi" dnes, ale pri mojich detoch, prislusny knaz, vyucujuci nabozenstvo, nemal pedagogicke minimum...Viem, ze naozaj zapaleni "vyucujuci" ho v podstate nepotrebuju, ale ked ho musia mat ostatni, bola som pohorsena...Ked ho potrebuje napr. Ing, Mgr.ineho odboru, preco ho nerobia /respektivne nerobili/ aj knaz, katechetka...
@h2 etická výchova je o vzťahoch, o tom, ako sa v nich orientovať a chovať, ako správne jednať s okolím, o pravidlách spoločenského správania, o tom, čo je správne a čo nie. Dávať dieťa na náboženstvo len preto, aby si o ňom okolie nepomyslelo, že je ateista, je pokrytectvo. Ja nie som ateista a obe deti chodia na etickú výchovu. O bohu sa rozprávame doma spôsobom, ktorý pokladám za správny ja a nie nejaký kňaz. Práve preto, lebo je to pre mňa dôležité.
Ja som dala syna na eticku a potom som sa dozvedela, že sa tajne vždy pridal k skupine, čo išla na náboženstvo 😉 Tak si sám vybral 🙂
a uz sa to zvrhava....
podla mna je najhorsie,co moze byt taky nijaky katolik a nijaky "ateista",teista....
veci by sa mali robit bud poriadne alebo nijak
a s vierou je to este dolezitejsie-neda sa to stylom,co mi vyhovuje a velmi mi nevrta vo svedomiv to verim......aaaa poukazujem na tych ostatnych,ze som lepsia,lebo oni toto a hento
a nie je to iba o katolikoch...je to o kazdom nabozenstve
keby ludia ho zili skutocne a uprimne,bolo by na svete krajsie....
lahsie je vzdy ukazovat prstom a hladkat si ego aky som ja fajn,lebo medzi nich nepatrim...aaa,ja valstne nie som az taky zly...ja som lepsi a to ani do kostola nechodim
taki podivini robia akurat zlu krv v spolocnosti,krajine,svete....
pacia sa mi ludia,kt.normlane povedia-neverim,nechodim nikam...a hotovo,zijem podla svedomia
ale styl-nechodim,verim AAAALEEEE
to sa neda...neda sa robit nieco naozaj s AAAALLLEEEE
ja syna na nabozko dam-chcem mu dat do zivota aj nieco,o co sa raz bude moct v zivote opriet,ked tu ja nebudem....ako som sa ja mohla opriet pri problemoch
a ked sa neskor,ked uz bude sam zvazovat,uvazovat,spoznavat rozhodne,ze chce nieco ine-musi ist svojou cestou
ako male dieta sa rozhodnut este nevie
takze zatial za neho rozhodujem ja-a snazim sa mu dat to naj,co si myslim
a cas ukaze....uz dospelost bude na nom
no, u nás je situácia taká, že väčšina detí ide na náboženstvo ... dcéra na nabožko po 3. triede už chodiť ani nechcela, na prijímanie išla spolu so spolužiačkami, vtedy smee aj chodievali do kostola, ale potom už do kostola chodila naozaj málo, až vôbec. Ja tiež nechodím, tak prečo by som ju mala nútiť? Lenže ak by si dala etiku, bola by z triedy sama a hodinu by mala niekedy poobede s deťmi z inej triedy a celkovo by to bolo komplikované, tak to celú ZŠ vydržala a na strednej si už teraz dala konečne etiku.
Syn rok chodil na naboženstvo, ale nemal rád tú učitelku, a tiež ani do kostola ísť nechcel a on je taký, že vnútorne neverí v boha, veľmi pragmaticky založený. Ani na prijímanie nechcel ísť a etiku učí triedna ... a u nich je to tak, že pol detí chodí na NV a pol na etiku. tak od 2. triedy je etikár a spokojný.
Nás za to nikto nerieši a neodsudzuje ... možno raz nám bude lúto, že nemá prijímanie, teda sa asi ani nebude ženiť v kostole ... ale ktovie. Ak bude chcieť, urobí si to aj neskôr. A zasa aby to mal len tak formálne, ked on k tomu vôbec nemá vzťah, to mi príde ako pokrytectvo.
Inak, dá sa to vždy aj zmeniť od nového školského roka, každý rok sa dáva prihláška nanovo.
@terezka1947 nie sme veriaci, podobne som uvazovala aj ja a dala syna na mabozenstvo a cakala, ze si budu citat pribehy z biblie, hovorit o historii mabozenstva, aby mal moznost o tom cosi vediet...raz prisiel domov s placom, ze mu pani katechetka povedala, ze skonci v pekle aj s celou rodinou, ked sa nemodli a nechodi do kostola...uz nikdy som ho tam nepustila a dnes akekolvek nabozenstvo povazuje za demagogiu a manipulovanie...takze mu to velmi ublizilo
@malabiba tak to je blbé, to pani katechetka ,,poss...rala,, kazdopadne, ak som ja ako matka alebo teda ako rodičia sme o nejakej filozofii - nabozenstve presvedčeny, doma sa o tom s detmi bavime, zijeme podla toho, , tak nejake blbe reči z nas trosky neurobia. Ja som sa uz tiez stretla počas bohosluzieb s kade čím - neprijemnými pohladmi starších zien ktorým vadia deti ked čo i len pipnu. Pripadne ine ,,chuťovky,, kedy pani radšej odišla do prednej lavice aby si nemusela dat ..znak pokoja,,. Skratka...ak by moje nabozenske presvedčenie a nejaky ,,hodnotovy system rodiny,, zalezal na mienke ludi, ich náladách a komentaroch tak kde by som došla?
@malabiba ucitel je ucitel....vela veci je aj na nas,rodicoch....alebo-co sa takej veci ako nabozenstva tyka-uplne vsetko je na nas,rodicoch
nabozenstvo a vychova v nom...je tazka vec...a neda sa len naucit,musi sa to vidiet aj zit...a ak mam byt uprimna,toto je pre mna velka vyzva,skuska,ani neviem ako to napisat...skratka,bojim sa ci svojim detom budem dobrym prikladom...lebo....nabozenstvo je len hodina,naucene prikazania,pribehy....teoria
@malabiba no len dnes to je povinný predmet a môže sa zmeniť až od nového školského roka ... takže už sa také nedá, že "ho tam nepustím". Ked ho rodič raz zapíše, už musí chodiť celý rok. Poznám prípad, že katechetka pichala deti špendlíkom, aby precítili Ježišovu bolesť ,,. čo dodať. A ešte si to odskákali rodičia a dieťa, ked sa sťažovali....
@mijo53 tak ale to tu potom mame niekoľko registrovaných a povolenych cirkvi na slovensku tak potom vyhovieť keď uz tak všetkým nie?podla mna je to predmet ktorý je zbytočné ťahať do škôl nepatrí tam a potom nech nie je ani eticka ktora vznikla vlastne len kvoli tomu aby si bolo z coho vybrať co je totálne na hlavu postavena myslienka
ja som ako decko chodila na obe, boli v inom case, oficialne som bola prihlasena na nabozko, ale etika ma bavila viac, tak som tam chodila nepovinne - prislo mi, ze tam maju viac srandy. Nas katechet buzeroval, ak sme nevedeli povedat, o com bola posledna nedelna kazen, cize s radostou som tam zial isto nechodila.
A kym by bolo decko akoze zaskatulkovane ako ateista? Katechetkou? Ostatnymi detmi? Ich rodicmi? Aaaaale prosim ta 🙂 Ved je to len male decko, o tom ci je ozaj veriace, alebo nie, aj tak nemoze byt ani reci minimalne do puberty, kym nebude mat "vlastny" rozum 🙂
@demi123 mas pravdu, etická vznikla len preto, lebo z náboženstva, co bol kedysi poobedne krúžok, urobili predmet a museli vytvoriť aj niečo pre deti, ktore tam nechodili. Etika by sa mala prelínať všetkými predmetmi a nie mat umelo vytvorený predmet, uplne neprirodzene. Taktiež by mali mat priestor všetky cirkvi vo väčšine prípadov to ma pod palcom katolícka cirkev. Vyuka náboženstva do štátnej školy nepatrí, na to je rodina, kostol a samozrejme katolícke/ evanjelicke školy a pod. V štátnej škole by sa mali deti oboznámiť s rôznymi náboženstvami bez snahy ovplyvniť vierovyznanie dieťaťa, to je len dôkaz, ze cirkev sa mieša do záležitosti štátu vrátane školstva.
a ešte to náboženstvo nie je len po 3. triedu, kedy je prijímanie, ale prosím pekne zbytočný predmet celú ZŠ a ešte aj 2 roky na strednej ... na hlavu toto. keby sa to množstvo hodín radšej venovalo matematike a technike, jazykom
@hettinka kludne,nech bude o cistej dobrovolnosti....aspon uz bude konecne klud s veriacimi...
@terezka1947 ved sú možnosti, nedeľná škola, prípadne aj na pôde školy formou krúžku, ako to bolo kedysi ... aspoň by chodili len tie deti, ktoré majú skutočný záujem. Ja lutujem aj tých katechétov, na druhej strane, ak polku detí to vôbec nebaví, do kostola nechodia, len si to odsedia "aby babky nepovedali a susedky neposudzovali".

@kvetinka75 viera a cirkev veľmi úzko súvisia, neviem v čo veríš, či v Boha alebo zlaté teľa, Ježiš povedal Petrovi - Peter ty si skala a na tej skale postavím cirkev svätú a brány pekelné ju nepremôžu, cirkev bola, je a bude, cirkev to je spoločenstvo ľudí, ktoré musí niekto riadiť, spravovať, tak ako iné spoločenstva a ľudia sú z mäsa a kosti a preto robia aj chyby