icon

Náboženstvo verzus etika

sixx
27. dec 2012

Ahojte baby, aký je váš názor na náboženskú výchovu detí? Je podľa vás správne dovoliť, aby v škole sa dieťa zúčastnilo náboženskej výchovy? Ak áno prečo? Ak nie prečo? Alebo dieťa prihlásiť na náboženskú výchovu až ked sa samo rozhodne či chce prijať náboženstvo za "svoje"

sissy27
28. dec 2012

@evabb35 a prečo by malo byť náboženstvo na štátnych školách? to potom nech sa na štátnych školách vyučuje aj hra na klavír, atletika, šach, a ja neviem čo ešte - nie ako krúžok, ale ako voliteľný predmet... ak chcem svoje dieťa viesť k športu, nebudem čakať, že to štátna škola spraví za mňa, buď ho dám na športovú, alebo tento smer rozvíjam u dieťaťa po škole... to isté náboženstvo - nech sa páči, v rámci krúžkov v šk. klube po vyučovaní alebo vo vlastnej réžii mimo školy...
cirkev by mala byť oddelená od štátu úplne, majú dosť vlastných majetkov, je to štát v štáte a nie ich ešte podporovať z našich peňazí...

evabb35
28. dec 2012

@sissy27 , @monyccka - na Slovensku máme Ekumenickú radu cirkvií, ktorá združuje jednak cirkvi, ktoré sú registrované štátom a taktiež aj cirkev alebo náboženská spoločnosť v zmysle zákona č. 308/91 Zb., ktorá má záujem podieľať sa na práci ERCSR, ale z rôznych dôvodov sa nemôže stať riadnym členom ERCSR. Takže ak chcete zrušiť náboženskú výchovu na štátnych školách a aby cirkev bola od štátu oddelelná úplne, nech sa páči, môžete s týmto návrhom osloviť Ekumenickú radu cirkvií na Slovensku.

sissy27
28. dec 2012

@evabb35 jasné, a cirkev sa len tak pripraví o ďalšie prachy a výhody a dobrovoľne pristúpi na takýto návrh 😀 iniciatíva oddeliť cirkev od štátu tu už bola a silná, žiaľ nepodarilo sa...

ewellina
28. dec 2012

Kresťania tiež musia platiť zo svojich daní aj to, čo je proti ich presvedčeniu.

molka
28. dec 2012

@sissy27 a vieš prečo sa odluka nepodarila? Pre cirkev by bola odluka práveže výhodná, ale štát do toho nechce ísť, pretože by museli vrátiť cirkvi zhabané majetky, ktoré teraz štát využíva. Ja som za odluku, nech je konečne pokoj.

rikarika
28. dec 2012

@sixx nejako mi v celej diskusii chýba vyjadrenie zakladateľky témy, zdá sa mi to viac ako čudné, vcera si založila nick a novú temu kde žiadala o radu a z jej strany koniec, nebolo by od veci napísať ci aspon nejaký príspeok pomohol. Ak si niekto založí novú tému predpokladám že za 24 hodín si nájde čas ostatným odpísať aspon BÚ.....

monyccka
28. dec 2012

@evabb35 aj napriek tvojej snahe sa nenecham vyprovokovat k hadke. Moj nazor som povedala, som ochotn ho obhajit, ale reagovat na tvoju povysenecku osvetu nebudem. Som za odluku cirkvi od statu. Som proti vyucovaniu jedneho nabozenstva na skolach. Som za moznost vyberu v zmysle - chcem dat dieta na skolu bez nabozenstva= statnu, alebo na skolu s konkretnym vierovyznanim=cirkevnu. Hough.

evabb35
29. dec 2012

@monyccka ospravedlňujem sa všekým, že som si vôbec dovolila prispieť do tejto diskusie. Keďže môj názor sa nestotožňuje s názorom zakladateľky témy z á k o n i t e provokujem k hádke. A k á k o ľ v e k diskusia tu zrejme neprichádza ani do úvahy. Moje argumenty tu boli označené za povýšeneckú osvetu. Len tak ďalej...

sixx
autor
29. dec 2012

@rikarika všetky komenty ktoré mi pomohli som lajkla. Či podľa teba mám teraz každému napísať "ďakujem za dobrú radu" ?

evabb35
29. dec 2012

@rikarika zakladateľke tu nešlo o radu, ale o niečo úplne iné. Radu dostala konkrétnu a tá bola označená za povýšeneckú osvetu.

wieruss
29. dec 2012

@evabb35 jeden z dovodov preco deti chodia na cirkevnu skolu je ten, ze cirkevne skoly maju dotacie od statu ako klasicke skoly a NAVYSE maju dotacie z cirkvi a teda su ovela lepsie vybavenejsie .. konkretny priklad : chodila som na ZS statnu, potom sa z nej tala cirkevna --> z rozbiteho ihriska sa spravilo hokejbalove, basketbalove, najmodernejsia pocitacova ucebna, cela fasada sa prerobila, plastove okna, telocvicna, ... proste na vsetko vdaka cirkvi zrazu peniaze boli, lebo ako sory ale cirkev ma tolkoooo penazi az mi je z toho zle ked si uvazime co je zakladom nabozenstva 🙄

wieruss
29. dec 2012

@sixx nabozenstvo by malo byt len ako nepovinny predmet, preco by mali byt deti na etike vzdelavane v inych veciach a na nabozenstve len dookola to iste o viere - ja si pametam ze ako decko som strasne zavidela etikarom ze sa bavia robia rozne psychologicke hry a ulohy a my sme sa museli nudit na nabozenstve ...

evabb35
29. dec 2012

@wieruss cirkev - máš na mysli Rímsko-katolícku?

Alebo
Evanjelická cirkev augsburského vyznania?

Reformovaná kresťanská cirkev?

Pravoslávna cirkev?

Bratská jednota baptistov?

...a ospravedlňujem sa za môj príspevok...asi zase

Cirkev bratská?

Evanjelická cirkev metodistická ?

Cirkev československá husitská ?
Grécko-katolícka cirkev?

Apoštolská cirkev?

Cirkev adventistov siedmeho dňa?

Starokatolícka cirkev?

wieruss
29. dec 2012

@evabb35 ale ved ja na teba neutocim len som napisala ze preco chodia na cirkevnu skolu (ano rimskokatolicku) aj deti bez vyznania/ineho vyznania atd

mahalo
29. dec 2012

@sixx ano a co ateisti ktori tam sami od seba vstupili? :D Mam kamarata aj suseda..byvali to zaryti ateisti..moj kamarat sa tomu dopracoval sam ked hladal cestu dobra a sused ked mu zomrel otec tak isiel do kostola a stal sa z neho veriaci. Obaja su z ateistickych rodin.
Ja som z cirkevnej zakladnej skoly a moja skusenost - vacsina mojich byvalich spoluziakov vychovavanych touto cestou su dnes neveriaci. :D Ale inak to bola ta najlepsia skola na svete, boli sme ovela slusnejsi a nasa skola bola narocnejsia ako ostatne..to sa ukazalo ked sa susedna statna zatvorila a jej decka prestupili k nam. A nabozenstvo na skole? Medzi nepovinnymi preco nie? Aj ked najlepsia by bola religionalistika namiesto konkretneho nabozenstva. Etika je tiez super ta musi byt. Aj ked v oboch predmetoch je velky problem s ucitelmi. Napokon sme krestanska krajina hohoho komu sa nepaci co uz...zijeme v dekomracii a ked si vacsina slovakov napise na scitani ze su krestania (aj ked napriklad nepraktizujuci) tak hold statistika nepustiii..

mahalo
29. dec 2012

ako uz ewelina napisala..aj krestania musia zo svojich dani platit veci ktore su proti ich presvedceniu..taketo argumenty su uplne traposske..z vascih dani financujete ovela horsie veci a nad tym sa nikto nepozastavi..cirkev aspon nieco prospecne vie urobit..ale nad tym ze doujete napriklad politicke strany ktore okradaju nas vsetkych sa nikto nepozastavi omg mozgovne

evabb35
29. dec 2012

@wieruss ale však ja tvoj príspevok za útočný nepovažujem...to moje príspevky tu boli označené za provokáciu k hádke a povýšeneckú osvetu...

ewellina
29. dec 2012

Ja nechápem, čo sa to tu vôbec rieši. Rodičia majú právo výberu. Keď deti na náboženstvo nechcete dať, tak nedajte. Ale nebráňte tým, čo chcú. Prečo vás to tak strašne trápi, že kto chce dať svoje deti na náboženstvo, tak ich dá? Že sa to platí aj z vašich daní? Hodiny etiky, ktoré by ste tým deťom z veriacich rodín chceli nanútiť, by boli rovnako platené z vašich daní.

Ži a nechaj žiť.

sixx
autor
29. dec 2012

Baby ja som túto tému založina aby ste napísali váš názor na náboženskú výchovu. A nie na vedľajšie konentáre čo tu ani nemajú čo tobiť!!!! Plne súhlasím z @ewellina
Tak čo sa tu vlastne rieši?

sixx
autor
29. dec 2012

@evabb35 sorry ale Každý nemusí mať taký názor na veci ako ty. A keď už neviem kto tiež písal komentáre od témy.Na túto otáku stačilo od jednej užívateľky jedno vyjadrenie.

sixx
autor
29. dec 2012

@evabb35 a ja som neoznačila tvoju radu za povyšeneckú osvetu.

molka
29. dec 2012

@wieruss veeelmi sa mýliš v tom, ako sú dotované cirkevné školy - dostávajú len 85% dotácií od štátu na žiaka a od cirkvi žiadne dotácie nedostávajú.

maca_p
29. dec 2012

@molka odkial teda plynu financne toky cirk. skolam? pretoze aj v seredi je prave cirk. ZS na najlepsej urovni, co sa tyka vybavenosti ucebni a aj technickeho stavu budovy skoly.

wieruss
29. dec 2012

@molka ale pravdaze 😀 takze ta skola proste nemala peniaze na opravu ako statna ale ako cirkevna sa stale nieco renovuje , ale je isto tak ako hovoris , ze dostava menej penazi 😀 a aj ostatne cirkevne skoly a skolky co su u nas su preto vynovene a moderne lebo dostavaju menej penazi ako statne a inak nic ... sa nedaj vysmiat

wieruss
29. dec 2012

@maca_p asi sa im peniaze len tak kotia v pokladnicke 😀 lebo vsak maju menej penazi ako statne ale su neporovnatelne na tom lepsie ...takze si to inak vysvetlit neviem

molka
29. dec 2012

@wieruss ako vidím, ovládaš zákony SR, takže máš vo všetkom pravdu. 😝
Najskôr si zisti, ako to je v skutočnosti. Možno bol nový riaditeľ šikovnejší a dokázal zohnať sponzorov alebo získal dotácie z eurofondov...je toľko možností, ja netuším, ako bola tá škola financovaná. Ale viem, ako sú zo zákona dotované cirkevné školy a preto píšem, že sa mýliš.

sakulecek
23. jan 2013

No aj som sa na tejto diskusii pobavila , malý v prvej povedal "do kostola nejdem " - odpoveď " tak nechoď" a bolo vybavené 🙂 , až bude chcieť tak pôjde . O viere vie , modliť sa tiež a je to úžasný chalan s dobrým srdiečkom . A to je dôležité , nie aby mal otlaky na kolenách 🙂 . Takže , nútiť dieťa je na figu , radšej ho vychovávať , ako do niečoho tlačiť . P.S : Ak ho dáte na nábožko , najprv si zistite kto to vyučuje a od starších detí ako vyučuje. Ten náš vyučujúci je podla deciek cvok , takže som rada že sme syna nenútili .

vv88
23. jan 2013

@sixx Som ateistka, na nabozenstvo nedam. Keby som bola praktikujuca katolicka rimskeho vierovyznania, dala by som, ale zrejme by som si najprv zistila kto a akou formou ho vyucuje. Aby ho neucil clovek, ktory fyzicky napadol raz kolegynu a raz ziaka a detom nadava do debilov a vulgarnych nazvov pohlavnych organov, alebo katechetka, ktora pusta deckam na prvom stupni zds popisne video o potrate a ked sa stane, ze ma tehotnu deviatacku a ta ide na potrat, tak kym je tehotna a vie o tom, ze sa chysta tehotenstvo ukoncit (preco o tom vie je mi zahadou), tak je ticho, no ked sa dievca vrati po potrate do skoly zavola si ju bokom a nahuci do nej, ze spachala smrtelny hriech a pojde do pekla. (Toto su zial skutocne pripady skutocnych ludi).

sonicc
24. jan 2013

chcem pridat moju skusenost,
mame doma prvacika a v skole nebola moznost vyberu-MUSIA vsetci chodit na nabozenstvo
je to mala skola v dedine-1.-4.roc.-spolu asi 50 deti
najskor som nechcela bojovat, ale ked som zistila kto a co ich uci-ucil aj mna, viem ako zije ako sa sprava a pod....
hladali sme s uc.a riad.riesenie, naslo sa len jedine-moj syn, ked je nabozenstvo je s vychovavatelkou v inej triede a hraju sa alebo kreslia a pod.
nie som z toho nadsena, ale ako to mam riesit??? sme neveriaci, syn nepojde ani na prijimanie, samozrejme ze na naboz.ich na to budu pripravovat
ako mu to mam teda vysvetlit? ved je to 7-rocne dieta!!!
ked som volala na odbor skolstva, povedali mi, ze je to nepripustne a skola je povinna zabezpecit aj keby len pre jedneho ziaka nahradu za nabozenstvo, pani bola dost z toho vytocena, ze nech jej poviem, aka je to skola a musi sa to riesit. Nechcela som to riesit, potom si na syna zasadnu...
uci sa velmi dobre, nema s nicim problem, bola by som nerada, keby kvoli tomuto na nom ucitelky sedeli.
Tu sa povinne uci aj etika! tu maju normalne ako predmet...

sakulecek
24. jan 2013

sonicc možno by stačilo v škole zistiť či nie je viac rodičov rovnakého názoru ako ty , ak áno tak to riešiť spoločne . Veľa šťastia .