icon

Návrat do školy a zhoršený prospech dieťaťa v škole

martinka123a
15. okt 2020

Ahojte, mám problém so synom ktorému sa zhoršili známky po minuloročnom dištančnom vyučovaní. Syn so známkami 1-2 prešiel na 4 a 5. Online vyučovanie prebiehalo len z jedného predmetu aj to len posledné 2 týždne, ostatné predmety boli len formou poznámok a testov. Ako sa dieťa môže takto naučiť látku, ktorej nerozumie. Je toto naozaj možné, že učitelia teraz neprihliadajú na to, že deti nemali vysvetlené učenie z minulého roka. Dávajú písomky bez toho, aby to dostatočne precvičili. Učíme syna celá rodina, plus platíme doučovanie. Ako môže matka stíhať aj učiť staré učivo aj nové a ešte popritom stíhať prácu, domácnosť. Som z toho zúfala. Poprosím maminky, či majú tiež podobnú situáciu s deťmi a ako to riešia.

Budem vďačná za akúkoľvek radu.

Strana
z2
katulienkax
15. okt 2020

@hettinka a pracovala si popritom so svojim manželom minimálne 8 hodín denne? A varila?

ladyvi
15. okt 2020

Baby zo svojej skusenosti mozem povedat, ze 2 rocne zandbanie uciva(boli take okolnosti, ale len z matiky) sa so mnou tiahlo az do vysky. Pritom som bola a doteraz som hlava na matiku. Samostudiom som to nevedela proste dobehnut,potrebovala som matikara a vysvetlit, a toho som nemala. Uz nikdy som to nedobehla. Lebo v novom roku sa uz isli nove oblasti, ale mne ten zaklad z predchadzajucich rokov naozaj chybal. Nejak som preliezla tou matikou v poslednom rocniku SŠ,aj prijimacky a skusky spravila, len tak tak, ale vyslovene som pozerala ako puk,ked niekto povedal, ze ved to je len nadstavba na to, co sme brali na strednej, ja som tie zaklady zial nemala. Dajte si na to pozor, lebo sa to bude tahat dalsie roky s nimi a zatial co jedna skola mozno korona situaciu bude brat ako ospravedlnenie,iny ucitel uz to tak nemusi brat. Nezavidim vam to ucenie s detmi popri praci.

ovaaa
15. okt 2020

A to bolo reci od p.ministra skolstva, ze sa prisposobia ucebne osnovy. Skoly beru ucivo ako dobrate bohuzial a idu dalej.:(.

hettinka
15. okt 2020

@katulienkax tomu ver, že áno. Manžel cely čas pracoval bez obmedzenia, v práci je bežne 10hodin. Ja som učiteľka, učila som z domu, online hodiny, zadávanie dištančných úloh, ale poctivo, nie štýlom naštudujte si stranu/cvičenie. Robila som prezentácie, hľadala videá, nahrávky, digitalizovala obsah učebnice, komunikovala so žiakmi... no mala dom dojem, že robím nie 7,5 ale 10-12 hodín. Radšej by som do roboty odučiť a mala kľud. Do toho maturantka a mladší v sekunde na gymku. Zvládli sme, známky obaja super na konci roka, aj teraz pohode pokračujú. Ale sme naučení robiť, neflakat to. Ráno žiadne vysypávanie, budík na 6:30, raňajky, hygiena, do obeda škola, obed a po obede úlohy, učenie sa učiva, citanie, šport, pobyt vonku. Proste režim čo najviac podobný tomu v škole a v práci.

hettinka
15. okt 2020

@ovaaa nikto nám osnovy nezredukoval do teraz. Kázali presunúť ucivo, ale kam to presunies, keď na konci studia to musí byt prebraté. Veď deti pisu Testovanie9, maturity majú cieľové požiadavky a čo tam poviem, že sme nepreberali???
Minister nie je učiteľ, tára dve na tri. Vôbec tomu nerozumie. Veď je obuvník.

hettinka
15. okt 2020

Mimochodom, my na SS už zasa učíme distancne. Ešte sme nestihli ani zopakovat a poriadne začať preberať a už sú žiaci zasa doma. My chodíme do prace normálne a učíme z prázdnej triedy 😢

ovaaa
15. okt 2020

@hettinka ved to a vsetko sa to zveze s dietatom a vedomosti budu chybat. Kedy to dieta ma vydychnut a mat svoj cas? Travit ho inak s rodinou nez ucenim a budovat si priatelstva kamaratmi? Kedy by sme ho mali zapajat do domacnosti a ucit ho bezne veci prezitia? Vsetko je na ukor niecoho bohuzial.

kubkovamama
15. okt 2020

@martinka123a u nás to isté,len problém bol v tom,že ak syn nechápal,ja ako laik mu niektore učivo nemám šancu vysvetliť a podať ako pedagóg na hodine,ktorý v tom má prax,vie čo a ako a má,čo si budeme klamať,iný prístup a inú spätnú väzbu ako my rodicia.Ja napr.neznasam fyziku,nikdy som tomu nerozumela,nebavilo ma to a teraz po 25r čo mám tomu decku vysvetliť,keď sama nerozumiem-teda jar bola pre nás extra náročná.Nemyslim si,že bola chyba iba "doma",keďže triedny priemer je dosť zhoršený.Moj od septembra schytal 4ky,5ky a to bolo zo vstupných pisomiek-ucivo z min.roka-ktore ako ja neschopný rodič som to doma nedokázala odučiť.Pravda je,že každý učiteľ mal svoj spôsob výučby cez edupage,jedine AJ mali cez Skype a zrovna z tej má fajn znamky.Vacsina poslala iba úlohy a rodičia vysvetľujte učivo,choďte po rade.Myslim,že deckam to všeobecne neprospelo.🤷

maminkasisa
15. okt 2020

Velmi vela zaviselo od ucitela, ci len poslal co sa maju ucit alebo boli hodiny cez skype. Manzel pracoval z domu, tak akoze a nim sa deti ucili a mali hodiny, ked som prisla ja z prace, zase vsetko preskusat, skontrolovat, pripadne dovysvetlovat. Bolo to fakt o drzku. Nastastie, na nasej skole v septembri dost opakovali, ucitelia dovysvetlovali co bolo treba, nasi mali zo vstupnych testov dobre znamky, ale celkovo to bolo zle. Potom nabehli na nove ucivo, idu dost rychlo, asi kym to zase nezavru. Uz teraz mi je nanic ak ostanu doma, bude to brutal

hettinka
15. okt 2020

@ovaaa vieš, je to o organizácii dňa. Ako som vnímala mojich žiakov, ráno spinkali mnohí do 10:00, potom sa čosi išli učiť, poodkladali si úlohy, nakopilo sa im to a potom sedeli nad tým do večera.
Preto som si bola vedomá, že deti musia fungovať aj z domu v istom "školskom režime", snažila som sa im deň zadeliť tak, aby mali práve čas aj na seba, koníčky, aby sme mohli ísť von (aspoň na dvor), aby si aj zašportovali, aj mali čas pre seba. Preto ten ranný budíček, škola a ked si porobili, niekedy aj okolo 12:00 - 13:00 už mali aj úplne voľno.

Je veľmi ťažké fungovať z domu, hoci si mnohí "homeoffice" dosť idealizujú, vyžaduje to veľkú dávku sebadisciplíny a často aj sebazaprenia. A deti to často ešte nevedia si samé zorganizovať. Najmä puberťák, čo sa bez problémov "zabudne" aj 2 hodiny pri mobile alebo nejakej PC hre, hoci sa možno tvári, ako sa učí. Tam proste musí byť rodič, ktorý kontroluje a rieši priebežne.
@maminkasisa a presne, je to "o držku", pre všetkých.
Vinu by som len na učiteľov nehádzala, ja som na jar fungovala 3,5 mesiaca na svojom PC a svojom internete, hoci som technicky zdatná, zorientovať v tom, aké apky použiť na vyučovanie, ako to nastaviť, to mi trvalo 2 týždne.
A viem, že boli aj učitelia, ktorí sa na to vykašľali, poslali strany a píšte poznámky ...

eeffka
15. okt 2020

@katulienkax ja ano, 2deti na onlinoch, ja homeoffice ekonomka , bolo to o hubu ale ak to rodic zanedval teraz sa mu to vracia. Mala aom kvartu na 8r bilingvale a druhacku. A veru ame pisali diktaty aby nevysla z cviku. Pekne okolo stola ja moja agenda vedla mala na online alebo ulohy a starsia vo vedlaksej izbe ta sa samomanazovala. Vstavala som o 6 porobila som si nutne veci kde som potrebovala 100%sustredenie alebo mat odovzdane skor a varilo sa vecer, este sme aj kazdy den chodili na povinne hodinove prechadzky okllo domu. Treba mat rezim a neflakat a vsetko sa da.

eeffka
15. okt 2020

@hettinka minister je kadernik 😁🤷‍♀️ ale inak suhlasim

hettinka
15. okt 2020

@eeffka Pán minister má SOU - navrhovanie obuvi a galantérneho tovaru v Partizánskom, v zahraničí si privyrábal v kaderníctve a po návrate založil sieť kaderníctiev Pierot aj podnikal ako vizazista. Má skončené právo na Bratislavskej vysokej škole práva (neviem, čo je to za škola...) a neskôr pôsobil ako aktivista v oblasti školstva, skôr sa angažoval v oblasti odborných škôl a dualu. V živote neoducil v škole jediný školský rok...

eeffka
15. okt 2020

@hettinka tak ale ako tak citam on je proste ezermešter 🤣 ( z madarciny, preklad je nieco ako všeumnel)

jarka212
16. okt 2020

@deti95060810 akože "super" prístup učiteľa, to za čo bral tých 100% platu? by som rada vedela, akože nám učiteľka posielala jeden mail týždenne, čo mi tiež prišlo strašne málo, a nejaké úlohy sme jej poslali späť, žiadne online vyučovanie nič, dcére som všetko vysvetlila, bola 3tiačka, teraz je 4táčka, cvičila som s ňou naviac príklady, naviac diktáty, takisto ANJ, ale teraz má tiež spolužiačky a spolužiakov, ktorí napr. nosia samé 5ťky.
A tiež sa mi nepáči, že vôbec neprihliadajú, že pol roka sa poriadne neučili, proste pol rok nechali na rodičov.

jarka212
16. okt 2020

@ladyvi presne matematiku treba mať vysvetlenú od matikára! ja si pamätám ako sme "makávali" na matematike s našou matikárkou, perfektne nám vysvetľovala látka, a kvantum príkladov k tomu, doteraz si na to pamätám a dlho som z toho čerpala aj na strednej škole a matiku som vedela perfektne, a na výške sme mali zas kvantum matiky, takže hlavne 7maci a 8maci potrebujú mať riadne vysvetlenú matematiku, nie že samoštúdium

zuzkalujza
16. okt 2020

@martinka123a my sme na tom presne tak isto. Dcérka je piatačka. U nich na škole vyučovanie viac menej ani nepribiehalo. Počas minulého roka (myslím čo boli doma) mali asi 6 x online anglinu. Ich triedna čo ju mali vo 4 ročníku je fakt stará pani čo nemá ani PC, tak že úlohy posielala sprostredkovane cez zástupkyňu 1 x do týždňa a tým to pre ňu haslo. Žiadna spätná väzba, skúšanie nič. Aj tie úlohy boli len minimálne a viac menej štvrtácke učivo vôbec ani nedobrali. Dcérka nosila pred tým samé jednotky občas dvojka (za 4 roky asi 5 x) a to sme ani nejak moc nemuseli doma nad tým sedieť. Teraz..... katastrofa, samé 4 a 3, jednotka už iba občas. Pritom sa jej venujeme naozaj veľa, s čím si nevieme rady, tak chodí na doučovanie a aj tak stále zle. Majú s tým problém viac menej celá trieda a nikto na to, ako to škola zanedbala v 4 ročníku nepozerá... Je to veľká škoda, dcéra pred tým mala školu veľmi rada. Teraz tam chodí zo strachom a nechuťou....

deti95060810
16. okt 2020

@jarka212 ja som len zvedavá či niekto tam hore - rozumej na ministerstve vie o tejto mizernej situácii v školstve...najmä aké známky deti teraz dostávajú v škole.... 😉

hettinka
16. okt 2020

@deti95060810 dali len vyjadrenie, že do konca septembra mame zopakovat a uzavrieť ucivo z jari a učiť ďalej. Či to žiaci vedia a či to stihneme, nikoho nezaujíma. A kam mám presunúť ucivo, ktoré bolo plánované odučiť v septembri, to mi tiež nikto neporadil.

deti95060810
16. okt 2020

@hettinka rozumiem... tak nejak som si myslela že to aj bude. Proste nariadili učiteľom dokedy majú opakovať a potom ísť ďálej....
Najhoršie je asi to, že sa veľa času stratilo na jar ....

hettinka
16. okt 2020

@deti95060810 no a stredoškoláci už eu zasa doma... radšej mali anulovať školský rok a deti si mohli zopakovat

eeffka
16. okt 2020

@hettinka preco? lebo niektore ucitelky / deti / skoly to nezvladli? nemyslim ucivo ale organizaciu prace, teraz kolko rocnikov anulujeme? kvoli 3 mesiacom? 15.3-15.6 potom su uz uzavrete znamky.

hettinka
16. okt 2020

@eeffka my sme doma boli od konca marca do konca júna. Teraz sme nastúpili, sotva sa decka rozbehli, od septembra boli obmedzenia, náhradné rozvrhy, niektoré triedy už aj v karantene a už zasa sme doma bohvie do kedy.
A keďže čísla stále stúpajú, Zs možno zatvoria čoskoro tiež.

eeffka
16. okt 2020

@hettinka mozno ano, zavru, ale ucitelia by na to mali byt pripraveni od marca, najneskor aprila. Mna dorazila dcerina triedna ked sme boli v karantene 5dni, ze ako ich bude ucit ( minuly polrok sa hodila na PNku) ? citujem "ja neviem, este som o tom nerozmyslala" tak o com to je?

jankapepe
16. okt 2020

@hettinka anulovať nemohli lebo by sa prváci neposunuli do 2 ročníka tým pádom by škôlkari vo veku 6 rokov nemohli nastúpiť do školy ako ukladá zákon a 3 ročne deti by tiež nenastúpili do škôlky a rodičia by s nimi potom akože boli ďalší rok doma? Bez príjmu?

hettinka
16. okt 2020

@eeffka Učitelia boli hodeni do vody a riešte si. Nikto ich na takýto štýl učenia nepripravil. Ani na VS, ani nikdy potom. O technike radšej ani nehovorím, väčšina fungovala na svojich zariadeniach. A teraz sme mesiac a pol počúvali, že školy sa plošne zatvárať nebudú. A potom zrazu v nedeľu na obed SS zatvorili, od pondelka ucte distancne. Ani deň na prípravu. Decka mali knihy v škole, nechci vedieť, aké stresy boli v nedeľu-pondelok v školách, aby sme všetko pripravili... my mame robiť uo školy, technika nejde, internet blbne, vedenie sa snazi, ale je to ťažké. V marci mali poslať 500€ na učiteľa na školy, nech kupia každému slušný pocitac aspoň a zaplatia net.

hettinka
16. okt 2020

@eeffka a ak bola vaša učiteľka PN, má na to plne právo ako každý iný zamestnanec. Situáciu malo riešiť vedenie a zabezpečiť suplovanie, aj ak islo o online hodiny.
Ak je v karantene, buď si zasa čerpá PN a žiadajte suplovanie, alebo môže mat homeoffice a učiť online z domu (ak sa jedna teraz o SS), alebo v prípade ZS home office mat teraz nemôže a musí sa dat pn.
Pokial je v karantene dieťa, tak proste vymeska týždeň. Ak je v karantene cela trieda, môže im aspoň poslať pracovne listy.

eeffka
16. okt 2020

@hettinka my sme mali zastupovanie 1/2roka, ja tu riesim to ze bol tu problem ( nie jej pnku), niekto iny ho odskakal za mna a ja nacupitam v 092020 do skoly a ani sa nezamyslim co ak bude zasa? Toto je absolutne nezodpovedne. Myslim ze kazdy trosku aktivny clovek musi mat plan B ,ja mam aj C a D ale bohuzial ci vdakabohu pracujem v oblasti kde si svoje problemy musim byt schopna vyriesit sama a necakat az niekto rozhodne. Co sa tyka hmotneho vybavenia ved ja som tiez "drala" sukromne mobily,NB a internet. Naozaj nevidim taky neprekonatelny problem dat ucitelovi 1nb a triedu k dispozicii aby mohol vysielat a uz kto sa pripoji to je zodpovednost rodica. Presne pri tej zastupujucej ucitelke sme videli ako sa to da ak sa chce, bola na online na 3.den sama iniciativne, mna najviac hneva to,ze mladi nadseni su vytlacani zo skoly (dokonca na nu bola staznost, ze aj ine triedy ro chcu od inych uciteliek 🤦‍♀️🤷‍♀️) a nepruzni ucitelia( naschval nepisem stari lebo ta nasa ma do dochodku este doat daleko) su tam zabetonovani.

eeffka
16. okt 2020

@hettinka a je to o ludoch, prave som dosla domov, gymnazistka spotena 🤣🤷‍♀️ ze im ucitelka pustila daku zumbu a museli skakat a ona ich kibicovala cez NB ( asi teams) ucitelka ma 60

hettinka
16. okt 2020

@eeffka a tak hýbať sa im treba. Však len na zadku sedia. Ja som akurát vysokoskolacku vyhnala, nech idu aspoň zahrať Ping-Pong s mladším.

A máš pravdu, že daný stav preveril systém a ukázal charaktery. Na oboch stranách - aj učiteľov, aj deti, aj rodičov. Aspoň vieš, kto tvoje deti učí a na akej škole sú.

Strana
z2