icon

Návrat zo špeciálnej školy do spádovej

maminaadriana
22. feb 2017

Ahojte dievcata /chlapci/, potrebujem poradit. Som v zlozitej situacii a nejak neviem, co vymysliet ☹ Mam dieta, druhaka. Byvame na dedine, dieta zacalo chodit do dedinskej spadovej ZS, kde malo velke problemy. Navstivili sme poradnu, potvrdili sa dys na citanie, pisanie, matematiku, porucha sustredenia a lahky mentalny postih, na pohlad neviditelny. Tak sme druhu triedu riesili na specialnej ZS v meste, ktore mame daleko a trapime sa s dochadzanim. Co sa ucenia tyka, nastalo zlepsenie a pokrok, dieta od septembra do decembra spravilo podla pani ucitelky pokrok. Ked som sa pytala, ako odhaduje buducnost dietata, bude vediet citat, pisat /to v podstate zvladame uz aj teraz/, ale matematika je velky problem, to pocitanie nam moc nejde do 10 ani teraz. Skolu mame naozaj vybornu, v tomto problem nie je. ALE moje dieta nezvlada to denne cestovanie, viac ako hodinu, skore ranne vstavanie, napriek tomu, ze spat chodi o 19tej /9 rocne dieta/, aj po polroku je stale smutne, ze mu chybaju stari kamarati, skola, chce byt tu. Aby sme predali dom a isli byvat do mesta realne nie je, sme tu spokojni.
Ja by som aj suhlasila s navratom na povodnu skolu, i ked specialnu mame skvelu a dieta vramci svojich moznosti pokroky robi. Ale tiez si uvedomujem, ze dlhodobo je to nezvladnutelne.
Zvazujem, ze by som si na buduci tyzden dohodla stretnutie s panom riaditelom, ale neviem, ako ho presvedcit, aby nas zobral nazad a aby dieta neprepadavalo ☹ Psychologicka nam povedala, ze beznu ZS nebude zvladat ani s asistentom, preto sme riesili specialnu ZS. Otazne ale je, ci by moje dieta "normalny" kolektiv a kamarati netahali dopredu...

Poradite mi niekto ?? DAKUJEM

Strana
z2
quaxi
22. feb 2017

@maminaadriana ak navstevuje najblizsiu specialnu skolu ku miestu bydliska, mate narok na preplatenie cestovneho. Preplaca sa suma ktoru by ste dali za hromadnu dopravu na trasu z bydliska do skoly (napr. sietovy mesacny listok) pre taketo dieta. Zisti si podmienky, aspon by vam prispeli na benzin ked uz nic ine.
Mne sa tiez nezda uplne normalne ze je taky unaveny, mam syna 8r a on si musi kazdy den obehat skolu, kruzky, vsetko sam s dost tazkou batozinou pekne peso+MHD, ziadne rozvazanie autom, z domu vyraza 7:05 a prichadza 18:00, 1x v tyzdni 20:00. Pred 21:30 nikdy nezaspi, unaveny nie je. Asi by som sa o tom skusila pobavit s lekarkou, ci mu nechybaju nejake ziviny, ked je taky unaveny. Ved rano vyrazate 6:40, chalanovi staci vstat 6:30, oblecie sa, nasadne do auta a moze dalej driemat. Keby ste byvali v meste tak rano ziska mozno 1/2h spanku, myslis ze by mu to pomohlo? Ak by sa ukazal zdravotny problem, lekarka moze dat papier aby dieta nemuselo chodit na prvu hodinu do skoly.
Nemate pripadne moznost dat ho na internat? Mozno tak, ze by ste si ho v strede tyzdna vzali domov na jednu noc, takze by tam prespal 1-2x, potom raz doma a potom zase na intraku. Usetrili by ste mu zopar ciest do tyzdna a zaroven by bol bez vas max. 2 noci naraz.
Da sa integrovat aj na beznej skole, s tym ze by mal variant A, ale musi spolupracovat skola, specialny pedagog, a musi aj dostat asistenta. Bez toho bude take dieta stratene a ani nerozvinie svoj potencial, lebo sa mu nikto nebude moct venovat tak ako na specke.

m_
22. feb 2017

@maminaadriana skus sa poradit s poradnou v ktorej bol maly diagnostikovany o tej moznosti ( oni to musia odobrit ako prvi - odporucit taku formu vzdelavania) nasledne sa spytat riaditela/ky danej skoly ci by bol ochotny vytvorit podmienky (dostanu za integrovane dite viac penazi prave na to aby vytvorili podmienky a odmenili ucitelov ktorych to zasiahne). naroky na syna budu rovnake ako v specialnej zakladnej skole aj na vysvedceni bude mat napisane v dolozke ze bol vzdelavany podla a variantu szs. a potom vybavovat v spoluraci zo skolou asistenta ktory by pomohol napr. prave na tej matematike ( inak je dost mozne ze prave ta suvisi s vyskou iq a haprujucou logikou... treba na nej pracovat nevzdavat to ale je to dost narocne a pokroky su vidiet len male... logika je potvora...) .

barla5
22. feb 2017

@maminaadriana skus mu teda obmedzit vyucovanie, pondelok, streda, piatok alebo pondelo, utorok, stvrtok, piatok. Ano je treba na to potvrdenie od lekara, mozno by stacilo aj od pediatra (u nas staci). A ist k psychiatrovi nie je ziadna hanba, neznamena to ze je psychicky chory alebo dostane lieky, treba povedat rovno ze chlapec nezvlada dlzku vyucovania a aj skolu 5 dni po sebe a ze chcete to len na papieri. Inak ked je taky unaveny, nezaspi v aute? Moj po polhodine v aute skoro vzdy zaspi a to uz ma 11
@marusia12 nie je to nic cudne, my ideme k dr. 65 km vyse hodiny, bez zapchy, vacsinou cez dediny, kde je len 50km/h, kazdy nema dialnicu pod nosom

ellca123
23. feb 2017

my mame schvalene vyucovanie na 3 vyucovacie hodiny

maminaadriana
autor
23. feb 2017

@barla5 nie, v aute nezaspi, ale potom je dieta nervozne, podrazdene, toto sme minuly rok v spadovej skole nemali vobec a spavat chodilo o hodinu neskor a v pohode.
Uvazim aj tento krok, dakujem pekne za radu.

maminaadriana
autor
23. feb 2017

@m_ Dakujem velmi pekne za radu a napad, urcite sa na toto skusim aspon spytat v nasej spadovej skole, za opytanie nic nedam.

maminaadriana
autor
23. feb 2017

@quaxi Tato skola internat nema, ale skusim sa s detskou doktorkou pobavit o tej unave. Dakujem

maminaadriana
autor
23. feb 2017

@persica Presne o toto ide, ze aj ja mam toho denneho cestovania "plne zuby" a velakrat ich musim riadne zatinat ☹

Strana
z2