icon

Navštevuje vaše dieťa triedu pre nadané deti?

princeznalili
3. nov 2008

Ahojte mamičky. Chcela by som sa vás opýtať, či máte niektorá nadané dieťa, ktoré navštevuje triedu pre nadané deti. Ako sa vaše dieťa prejavuje, ako ste spokojní s osnovami.
Prosím o rady, poznámky, skúsenosti.

nanervy_2
8. feb 2018

vlastne otazka bola, ci existuju aj triedy s detmi s priemernym iq s takym pristupom. Podla mna by vsetky skoly mali fungovat takou vyucbou :( lebo sice mame super inteligentne deti, ale je mozne, ze iba v nasich ociach :D

annaanna
8. feb 2018

@mooonika1975 ja tie deti trocha poznám Majú poruchy správania, často rôzne dg., aspergerov syndrom atd. Nemusíme tu o tom polemizovať. Nebudem sa tu s tebou o tom hádať, ok? pa

annaanna
8. feb 2018

@mooonika1975 a do akej triedy chodí ten chlapec?

mooonika1975
8. feb 2018

@annaanna ja sa nehadam, to som neplánovala. Len hovorím...

mooonika1975
8. feb 2018

@annaanna do nadanej, aj moje deti, v normalnej skole

futasova
8. feb 2018

@mia551 Ahojte mamicky 🙂 prepacte ze som trosku rozprudila diskusiu, ja som sa pytala ci su este okrem Teplickej & Cenady v BA APROGEN triedy, ak viete nejakych kluden mi napiste aj IP, dakujem 🙂

barbora21
8. feb 2018

@futasova mam pocit, ze v BA je len Teplicka, Cenada, Bajkalska a Petrzalka ako spec. skoly. Doteraz som sa stretla s tym, ze Aprogen bol skor mimo BA, kde boli vramci beznej ZS vytvorene zvlast triedy.

annaanna
8. feb 2018

@barbora21 aprogen je program edukacie nadanych deti a ma ho patentovany p. Laznibatova zakladatelka a riaditelka na teplickej. Ine skoly pre nadane deti vyuzivaju iny system.

futasova
8. feb 2018

@barbora21 , @barbora21 tak uz rozumiem, dakujem vam za info 🙂

barbora21
9. feb 2018

@annaanna system vzdelavania nadanych velmi dobre poznam 😊

futasova
9. feb 2018

@barbora21 Dakujem, tak prosim ta porad (hoci aj do IP) kde okrem Teplickej a Cenady sa da umiestnit nadane dieta 🙂

barbora21
9. feb 2018

@futasova a chces ho umiestnit do specialnej skoly pre nadanych lebo teoreticky nadane dieta mozes dat do hociakej skoly, triedy a len nastavit individualny ucebny plan na mieru toho dietata-napr. chodenie na niektore predmety do vyssich rocnikov, pripadne preskocenie rocnika. K tomu potrebujes len naozaj spolupracujucu skolu, ktora prip. s niecim takym aj ma skusenost. V BA mas teda Teplicku, Cenadu, Bajkalsku a na Znievskej intelekt. O tom ci bezne ZS maju vyslovene zvlast triedy pre nadanych nenam prehlad.Ale ak si z BA isla by som skor po vyslovene skole pre nadanych ako po triede na beznej skole.

futasova
9. feb 2018

@barbora21 Dakujem za prehlad aj info 🙂 klasicku skolu asi vynechame ta nasa nie je velmi spolupracujuca ☹ v Cenade sme uz boli, aj nas zobrali, ale rozhodli sme sa ze syncek tam nenastupi, tak skusime Teplicku, uz ma nato vek a pozriem aj Bajkalsku a Znievsku, o tych dvoch som nevedala 🙂

zitaje
9. feb 2018

@futasova mozem sa opytat, preco nejdete do Cenady? Kludne aj IP. Dakujem pekne.

paris3
10. feb 2018

@futasova Bajkalskej sa treba vyhnúť oblúkom, Cenadu naopak odporúčam.

mia551
10. feb 2018

@paris3 preco bajkalska nie...? 😀 my sme tam velmi chceli ist, ale dceru nezobrali... tak ma len zaujima, preco nakoniec urobili dobre 😀 dik moc

futasova
10. feb 2018

@zitaje Nam Cenada jednoducho nesadla, boli tu viacere veci, co sa nam neyhovovali ale najviac zavazilo: 1) az prilisna snaha zaradit a oklasifikovat nasho synceka ako asperbega ako aj 2) vzdialenost od bydliska. Kazde dieta je v niecom speficicke a kazde ma vlastne potreby vychadzajuce z jeho psychiky (ktora sa vekom meni ako sa vyvyja jeho mozog a zdokonaluje sa na zaklade ziskanych skusenosti a pristupu ako rodicov, okolia aj skolky, ako sa dieta sa uci), tempramentu/charakteru/povahy, rodinneho zazemia, predchadzajuci zazitkov a z prostredia v akom dieta vyrasta. Nakoniec syncek nie je asperger, nasli sme pre neho vhodnu skolku s chapajucou riaditelkou-dets.psyhologyckou a ucitelkou a je z neho normanly zivy a zvedavy chalan 🙂 len uz nastal cas ist do skolky a tak teraz sa snazime pre neho najst aj vhodny skolu 🙂

zitaje
10. feb 2018

@futasova ok, chapem... mne sa Cenada celkom pozdava, len moje dieta tiez nie je AS len nadana, nie som si ista, ci je vhodne ju takto vyclenovat. V obycajnej ZŠ sa jej vobec nedarilo, teraz je doma uz druhy rok, ale neviem ako dalej...

paris3
10. feb 2018

@mia551 Bajkalska je vhodna mozno pre deti bohatych rodicov co z nich chcu nieco 'vykresat' a chvalit sa tym, kde ich deti chodia. S naozaj nadanymi nevedia robit ani nahodou a hlavne nechcu. Hodi sa im, ze dostanu na nich viac penazi, to je vsetko.

paris3
10. feb 2018

@zitaje Cenada nie je len pre deti s AS. Sice vedia aj s takymi detmi robit, ale ich pocet v triede je limitovany a vacsina deti je ako pises 'len nadanych'.

hettinka
10. feb 2018

@zitaje ak je dieťa doma, je asi viac "vyčlenené", ako keď je v akejkoľvek škole, či už bežnej, alebo pre nadaných.

Inak, toto sme s manželom tiež dookola riešili, že nech chdí malý do bežnej školy, že ho nechceme "vyčleňovať". Pravda bola taká, že najviac vyčlenený bol v bežnej škole, kde už ho pomaly škatuľkovali ako "problémové dieťa problémovej matky, čo rieši a mala by si decko radšej vychovať". V škole pre nadaných zapadol, síce nie okamžite, ešte trvalo jeden školský rok, kým mal naozaj kamarátov a vedel fungovať v kolektíve, ale on sa okamžite cítil dobre, medzi "svojimi".
Tiež nemáme diagnostikovanú žiadnu poruchu, ani AS, ani hyperaktivitu, ani poruchy učenia ... je len nadaný. A väčšina detí z nadaných, ktoré poznám, sú bežné deti, len im to viac páli a tým pádom sa s rovesníkmi nemajú o čom baviť.
Čím starší syn je, tým sa mi zdá "bežnejší", ani tie záujmy nie sú až také prudko iné, ako záujmy bežných detí ... a vychovávame ho úplne ako by som vychovávala aj každé iné dieťa. niekedy tie deti najviac vyčleňujú rodičia

barbora21
10. feb 2018

@futasova tak ked nie je Asperger tak preco Cenadu zamietate? Vyslovene ma zo zaujima...

@zitaje a Cenada nie je pre nadanych Aspergerov - to je trosku zla mienka a hlavne cela info je vytrhnuta z kontextu 🙂

zitaje
10. feb 2018

Ja viem ze Cenada nie je len pre aspergerov. Ja som sa tam bola radit s riaditelkou, mne sa Cenada pozdava, len si nie som ista, teda zatial vobec... Moje dieta je nadane s oneskoreniami v istych oblastiach, ale zda sa, ze ich konecne postupne celkom dobieha. Napr.az teraz v 4.r.zacala citat knihy a stale ma to vnimanie textu take zvlastne. Zaujmy ma pestre a velmi svojske, genetika, plazy, origami, kadeco.
@hettinka ako moze byt dieta vyclenene vo svojej vlastnej rodine? Praveze system domaceho vzdelavania je skvely v tom, ze dieta je maximalne prijimane a podporovane, rozvijane. Len proste uz teraz vidim, ze casom jej nebudem stihat a navyse je to obrovska financna zataz, teda ak sa mi nepodari nejak sklbit DV s pracou.

barbora21
10. feb 2018

@zitaje kopa deti v Cenade v styroch rokoch necita - teda ak sa pod pojmom citanie bavime o tom naozajstnom citani nie len listovani stran v knizkach 🙂 a zaujmy ma super take typicke nadane 🙂

zitaje
10. feb 2018

@barbora21 vo stvrtom rocniku 😀 bude mat desat.

hettinka
10. feb 2018

@zitaje nie je vyčlenené v rodine, ale izolovane v rámci ostatných sociálnych skupín. Nejaký krúžok dieťaťu triedu a spolužiakov nenahradí. Ok, možno do určitého veku a nedovolím si tvrdiť, do akého, lebo to môže byt individuálne. Ale neskôr potrebuje kontakt s inými ľudmi na dennej báze, rovesníkmi ale aj cudzími autoritami.
Môj syn je v istom zmysle samotár, popoludní mu spolužiakov netreba, vystačí si sám a s rodinou. Ale vidím na ňom cez prázdniny, ako mu škola chyba, vždy sa už teší do školy, na kamarátov sj učiteľku.

Inak, ja som homeschoolingove dieťa, po 3. triedu vzdelávanie matkou doma. Tak mám aj osobnú skúsenosť.

hettinka
11. feb 2018

@zitaje čo sa týka čítania, nie každé nadané dieťa veľa číta. V synovej triede tak pol na pol. Syn teda čítal relatívne veľa, za čo však môže aj motivácia od okolia, mali v škole čitateľskú súťaž, prezentovali si knihy, často prišiel zo školy s knižkou od spolužiaka, ktorá ho zaujala. Chodili spolu aj do knižnice, tam si tiež požičal a keď už to bolo doma, prečítal. Takže ja vidím naozaj veľký vplyv školy a kolektívu v tomto ohľade.
Teraz už je piatak, už toľko čítať "nemusia", nemusia mať každý mesiac 3 spracované knihy v čitateľskom denníku (od začiatku roka majú len 2. dielo), už sa knižky na vyučovaní neprezentujú a ani do knižnice už zo školy nechodia (bohužiaľ...) a už aj číta o dosť menej. A najmä, čítanie je dosť ovplyvnené tým, či má alebo nemá povolený počítač.
Ak môže sedieť na PC, na knižky nezostáva čas...
Niektorí jeho spolužiaci nečítajú beletriu, skôr encyklopédie a časopisy.

Čo sa týka samotnej zručnosti čítania, syn začal na pomery nadaných neskoro, až v 6 rokoch, v lete pred nástupom do školy, začal čítať ako samouk, ale nielen krátke nápisy, ale rovno texty a súbežne aj písať tlačeným písmom.

zitaje
11. feb 2018

@hettinka ja mam dceru v DV do znacnej miery preto, ze na konci 2.rocnika este nevedela normalne citat a pisala tak strasne, ze som ju musela zobrat do cppp ci nema nejaku dys- poruchu. Cely treti rocnik sme citali na striedacku, vela som jej citala aj ja. Celkom sme to dali do poriadku, ale mam dojem ze stale cita horsie ako jej rovesnici. Do kniznice chodime kazdy mesiac, ale este nema taku techniku citania, aby precitala tri knihy za mesiac... teda obcas sa jej to podari, ale keby chodila do skoly, isto by si na to cas nenasla.

hettinka
11. feb 2018

@zitaje a k psychologičke s tým už nechodíte? Respektíve nehľadala si nejakú odbornú pomoc?
Myslím, že s technikou čítania by práve mohla pomôcť dobrá učiteľka, špeciálna pedagogička. Jasné, na bežnej škole, kde je 22 detí v triede sa tomu asi nebudú toľko venovať, skonštatuje sa, že dieťa nevie, asi sa doma tomu nevenuje a rodič má zasuplovať školu a venovať sa viac...

Skúsila by som iné typy textov, čo tak skúsiť komixy? Možno by to pomohlo.
Prečo si myslíš, že by si na knižky nenašla čas, ak by chodila do školy?
Náš číta výlučne pred spaním a niekedy aj ráno pred odchodom do školy, ak sa zobudí skôr.

zitaje
11. feb 2018

Byvame v malej dedine, do skoly by chodila do mesta, skoro hodina cesty. Ona je velmi prakticky typ, vecne si kresli, vyraba, vystrihuje, to je jej relax, urcite by uprednostnila taketo cinnosti pred citanim. Aj teraz ked je doma, casto nestiha vsetko, co by chcela, nejaka nuda fakt nehrozi ani omylom 🙂
Dostali sme odporucania od specky, za ten rok urobila obrovsky pokrok ale stale nie sme uplne za vodou.
A este, urcite ju nechcem dat do obycajnej skoly, lebo v takom prostredi sa jej kazi charakter, nahana znamky a straca vnutornu motivaciu. Dva roky chodila do skoly, takze viem o com hovorim. No ale casom do skoly pojde, neviem kedy... preto sledujem tuto temu.