Navštevuje vaše dieťa triedu pre nadané deti?
Ahojte mamičky. Chcela by som sa vás opýtať, či máte niektorá nadané dieťa, ktoré navštevuje triedu pre nadané deti. Ako sa vaše dieťa prejavuje, ako ste spokojní s osnovami.
Prosím o rady, poznámky, skúsenosti.
@moni73 je škoda, že v škole niet času sa k veciam už vracať a preto sa decká aj tak učia, ako sa učia - je učivo, ked sa z toho napíše test, už to nikoho nezaujíma, či to ešte dieťa ovláda, alebo nie ... respektíve, zaujíma to niekoho až na výstupnom teste, alebo na maturite po 3-4 rokoch a tak dlho to aj tak v hlave nikto nedrží...
Teda závisí aj trochu od predmetu, napr. v jazykoch a matematike sa to takt nedá, že napíšem test a môžem to "zabudnúť", alebo ani v DEJ - tam sa kolegyna tiež veľmi odvoláva na prebraté učivá ... no v takej GEO, ked sa berie Slovensko, ostatný svet geografa nemusí zaujímať, obrazne povedané... Alebo BIO, keď sa berú rastliny, o zvieratách nemusí vedieť nič ... aj ked, teraz to už berú trošku inak, po ekosystémoch, takže je to viac prepojené.
Vo mne sa niekedy bije názor mňa ako matky a ako učiteľky. Synovi by som niekedy možno niečo aj odpustila, netlačila ho do vecí, menej dbala na hodnotenie ... ale ako učka to vidím aj z tej opačnej stránky a vidím, ako veľa vecí funguje (resp. nefunguje). Ak raz decko "zlenivie", často sa nevie naštartovať, alebo tie medzery, zanedbané veci ešte zo ZŠ sa ukážu v tom najnevhodnejšom čase.
Páč sa mi, že podporuješ dcérku v tom, v čom je fakt dobrá a nebazíruješ na tom, čo jej až tak nejde ... kiež by som to tiež takto vždy vedela. My tiež deti podporujeme v tom, čo im ide. Ale chceme, aby pracovali aj na tom, kde majú rezervy.
@hettinka skolstvo vidime podobne. A nemysli si, ze ja som v tomto nejako sebavedoma. Vo mne sa biju moje vysvedcenia zo zs s dcerinymi. Moje dokonale jednotkarske a vidim, ze dcera je na tom rovnako, v mnohych veciach daleko predo mnou, ale vysvedcenie o tom nehovori.
Neuvedomujem si nejako, zeby mala medzery. Chcem od nej bezchybny pisomny prejav (tiez som si vedoma, ze word opravi, ale neviem si pomoct), logicke uvazovanie (ci uz v matematike, ale aj v ostatnych predmetoch). Nevyzadujem to prazdne naucenie sa. Pocitam s tym, ze v pripade, ze to bude potrebovat, lavou zadnou dobehne.
Vdaka za prijemnu debatu, az necakane, kedze diskutujem s ucitelkou😊.
Ahojte maminy, syn robí v rámci APROGEN ročníkovú prácu o jogurtoch, tak ak by sa vám chcelo mu s tým pomôcť vyplnením tohto dotazníka, budeme veľmi vďační https://www.survio.com/survey/d/M8R8U0A2F8N5S2Q6G
zienky, rada by som sa vas popytala na zopar otázok este, zrejme 100x prebrate ale nemam sanci to tu docitat. My u syna, prvaka, zvazujeme prestup, no ale mam hlavu na prasknutie a momentalne netusim, co najlepsie urobit. Este nebol otestovany, caka ho to o dva tyzdne. Cize zatial ani neviem ako dopadne, ale tak feedback zo skolky bol a teraz zo skoly je, ze by sme mohli rozmyslat tymto smerom. Akokolvek to dopadne, rada by som si ujasnila par veci uz teraz.
Prva otazka by bola, co je to ten Aprogen, neviem ci to dobre chapem, ze je to program pre integraciu nadaných deti v beznej skole? Ako to prosim vas pebieha? Je to na hocktorej skole, ci aj v ramci mesta iba na vybranych? (My sme BA.)
A potom otazka, ako beru deti samotne to, ze su v skole pre nadane deti? Verim, ze musia riesit to, ze ked oni su nadane, tak potom aki su ostatni? Riesia toto? Pracuje sa s nimi na skolach aj ohladom tohto, aby sa nejako nevyvysovali? Riesili ste niekto taketo dilemy, alebo samotne deti sa na vas s tymto obratili? Dakujem velmi za odpovede.
aprogen je vzdelávací program, jeho autorka je p. Laznibatová, riaditeľka školy pre mimoriadne nadané deti na Teplickej v BA. Takže len na tejto škole idú podľa neho a na SK má na iných školách mimo BA vždy jednu tiriedu 1.-4. ročník, nie zasa v každom meste. Pozri si stránku tejto školy, tam je toho viacej.
Dcéra je žiačkou tejto školy a vôbec sa nevyvyšuje pred inými deťmi mimo školy. Ale toto je možno aj o povahe... nevyvyšuje sa vôbec. Isteže tieto deti sú všeobecne sebavedomejšie, lebo sú fakt šikovné... a sú si toho vedomé. Čo poznám jej spolužiakov, sú to úplne normálne deti so svojimi radosťami a starosťami a vyšším IQ ako je bežné. Školu odporúčam.
@lucikan tieto veci sme riešili presne my pred 4,5 rokmi, ked syn prestupoval z bežnej ZŠ a môžem povedať, že tie obavy, ktoré sme ja a môj manžel mali, sa vôbec nenaplnili. Manžel sa bál najmä vyčlenenia, že syn sa bude brať ako niečo extra a nebude v kontakte s bežnými deťmi. Toto je dosť o výchove a o tom, ako sa k tomu postavia rodičia. Deti samé od seba toto neriešia, skôr okolie ... my sme mali problém, že naše rozhodnutie riešili ľudia, ktorím do toho bolo figu borovú, počúvala som dosť hlúpe reči, občas sa to stane aj teraz, ale už som nad vecou.
Ja som sa bála, ako bude stíhať, ked pol roka vlastne zameškal, ale stíhal v pohode, rýchlo sa adaptoval a tempo mu vyhovovalo.
Syna vychovávame ako bežného chalana, ktorému to síce páli lepšie, ale inak nie je oslobodený od žiadnych domácich povinností, úloh, poslúchania aj chalanských neplech... Chodí na krúžky s bežnými deťmi, aby nebol vychovávaný v nejakej "bubline". Skôr sa na bežnej škole vyčleňoval sám, so spolužiakmi si nerozumel, uzatváral sa o seba. Na tejto škole má kamarátov medzi nadanými aj z ostatných bežných tried, mladších aj starších. V tomto vidím výhodu našej školy, že tam nie sú iba deti nadané, Majú jednu triedu nadaných v ročníku a 1-2 klasické triedy. V BA je situácia iná, tam sú na škole iba nadaní, oboje má asi svoje plusy aj mínusy. Ako mínus vnímam, že učitelia najmä teraz na 2. stupni už aplikujú metody ako v bežných triedach, ale idú rýchlejšie a chcem veriť, že aj do väčšej hlbky, venujú sa im aj popoludní, berú ich viac na súťaže a tak.
Syn mal chvíľu dojem, že nám asi môže rozkazovať, sebavedomie má vyššie, ale rýchlo sme ho z tohto vyliečili, nie som autoritatívna, to sa pri týchto deťoch ani nedá ... ale vedieme ho k rovnoprávnosti a že všetci máme svoje city a potreby, nielen on.
@hettinka vyplnene 😊
@hettinka a na aku skolu teraz chodí ? náš robil tiež testy na spomínanú školu, ale teda deti z nadanej triedy , nie školy, triedy boli na prvých priečkach, boli výborne pripravení, nič špeciálne sme sa neučili , vlastne vôbec sa neučil , nepripravoval....
@hettinka vyplnila som o jogurtoch, moja oblľúbená téma 😉
@annaanna pozor, deti nie su v aprogene len do 4.ročníka, ale ďalej, dokonca naši boli aj pretestovaní v 8.ročníku, pokračujú stále až do ukončenia 9viatky
@mooonika1975 chodí na tu školu, čo je uvedená v dotazníku 😉. Momentálne zväzujeme 8-ročne gymnázium v za, ale stále nie je pevne rozhodnutý, či chce odísť. Boli sme na DOD a v rozhodovaním nám to nepomohlo. Prijímačky ale skúsi a uvidí.
A ďakujem všetkým za vyplnenie dotazníka. Veľmi to mladému pomohlo.
@hettinka jaaaj, idete teraz 28.3.?
@mooonika1975
@hettinka píšeš že ste boli skúsiť bilingválne v súčanoch, o tom hovorím...ale tvoj je piatok, takže o ňom asi reč není
@lucikan takto to viem ja, je škola. Tá len v Bratislave, potom triedy nadaných detí, to sú není na každej škole, len na takej ktorá sa do programu zapojila, to je trieda v bežnom ročníku, v bežnej škole. A nakoniec sú nadané deti v bežnej triede. Tam väčšinou je individuálny plán, kontrolovany psychologičkou, tá dokonca dohliada aj na ročníkoch prácu, to sú deti , dve tri v bežnej triede, v bežnej škole.
@mooonika1975 ok, dik, takze to bude len takto cez ten indivindi plan riesene, uz chapem.
@mooonika1975 v Sučanoch bola skúsiť staršia dcéra, ale nakoniec tam nešla. Síce prijímačky urobila, ale skončila tesne pod čiarou a odvolanie sme ani nedali. Nakoniec sa aj tak rozhodla pre matematický smer, nie jazykový a na inom gymnáziu. Ona nechodila do APROGENU.
@lucikan môžeš na vaše ZŠ požiadať o integráciu, čo však ja osobne by som neoddporúčala a psychlogička mi toto tiež rovno povedala, že to v našom prípade neodporúča. Ide o to, že pre učiteľa na bežnej ZŠ je integrácia vlastne záťaž, nie je na to špeciálne vyškolený, často o tom veľa nevie (a niekedy aj vie a je to veľmi individuálne). No vlastne si to neviem predstaviť, lebo tieto deti sa nepotrebujú učiť viac, skôr sa potrebujú učiť inak, a v tom prípade sú schopné napredovať rýchlejšie. Inak povedané, oni nepotrebujú 2 pracovné listy navyše a vec vybavená... a k tomu by tá integrácia na 99% skĺzla. V bežnej triede je totiž aj nadaný, aj dieťa s poruchou učenia, aj bežné deti a to jedna učiteľka nemá šancu všetko stihnúť, odsledovať a individuálne nastaviť tak, aby bol aj vlk sýty, aj ovca celá.
Ja byť tebou, počkám na výsledky testovania a riešila ďalej podľa toho, čo poradí psychologička. Idete do bežného CPPPaP, alebo na špecializované pracovisko, kde testujú deti pre APROGEN? Lebo školy s APROGENom berú do úvahy výsledky od "svojich" preškolených psychológov.
@hettinka hej, predstavujem si to asi tak, ako si opisala, ze by to sklzlo k tomu.
Nejdeme ani do CPPP bezneho, ale ani tam, kde by to suviselo s aprogenom. Mali sme termin v cenade, ale az v maji. Ale potrebovali sme to riesit urgentnejsie, aby sme mohli robit pripadne dalsie testy a hlavne so sucasnou skolou sa dohodnut, ako dalej, tak ideme do jedneho súkromného centra, kde nam boli schopni dat termin takto skoro.
@hettinka skor ani nie, len je to velmi ovplyvnene tym, ako sa choval, ako sa katastrofalne zapisal, to pokial ide o spravanie. Ale podarilo sa odhalit jednu neuro vec unho, s ktorou teraz pracujeme a ktora by mala byt korigovatelna cvicenim. Ak sa to podari, moze aj to spravanie byt unho potom 100 a 1. Ukaze vsetko cas. Momentalne potrebuje hlavne pokoj, ziadny stres. Len teda riesime co dalej. ak aj blizka buducnost znamena byt doma, otazka je kam potom dalej.
@lucikan v BA je to hlavne o školách pre nadané deti. Nemám skúsenosť, že by tie deti vystupovali v pozícii, že sú niečo viac ako iné deti. Práve naopak. Do integrácie by som moc nešla, resp. nájsť školu, kde sa bude dať pekne zostaviť individuálny vých.-vzdelávací plán a nastaviť ho tak, aby obom stranám vyhovoval - bohužiaľ niekedy je to na bežných školách nemožné a nie je žiadna ochota robiť niečo inak ako je dlhé roky zaužívané.
Čo sa týka Aprogenu je to program - keď som pátrala po jeho základoch bohužiaľ som na nič konkrétne nedošla a chcela som vidieť viac ako stránku na webe. Na mňa osobne to teda dojem neurobilo lebo nikto mi nevedel odpovedať a ukázať, čo to vlastne je aj keď sa podľa toho učia deti na celom Slovensku.

@hettinka vybral by sa spanielsky alebo francuzsky gympel, takze anglina by velmi nepomohla. Viem z coho su prijimacky, pozrela som si kvoli tym vysveckam.
Z nuly na 100 by nesla, skor zo 75/80 na 100 (to davam tie najnizsie).
Nebudem ju silou mocou drzat na gympli, chcela by som vyuzit ten prvy rok (hustenie jazyka) a potom by sa uvidelo. Plan je, aby isla z osmicky a po roku by sa mohla poobzerat. Este je to dieta. Velky sen bol veterinarka, uvidime. Ja nevylucujem ziadnu skolu, keby chcela byt cukrarka, kadernicka, tak nech sa vyuci. Ako svoje zlyhanie by som brala nepotlacenie do toho jazyka. To by mi bolo fakt luto, lebo tam "vali".
Ps teraz mi hovorila hlavne mesta krajin juznej afriky. Bezchybne. Zial az po pisomke, z ktorej doostala 4 (chybala), pocas testu, resp.po sa naucila. Takze ta ista vedomost, ktora bola vyzadovana prisla o hodinu neskor. A aj tak jej bude na figu.