Navštevuje vaše dieťa triedu pre nadané deti?
Ahojte mamičky. Chcela by som sa vás opýtať, či máte niektorá nadané dieťa, ktoré navštevuje triedu pre nadané deti. Ako sa vaše dieťa prejavuje, ako ste spokojní s osnovami.
Prosím o rady, poznámky, skúsenosti.
ahojte maminy, co mate dieta na Teplickej🙂 my cakame na druhe kolo-pohovor u riaditelky...prosim vas, ako to prebiehalo? kedy vas zavolali? my sme boli na testoch v CPPP, berie to riaditelka ako handicap oproti ich testovaniu? dakujem za odpovede, nie je to lahke vyckavat...
@mooonika1975 ja by som skor povedala, ze v tejto teme sa skor zamiena nadane vs "vzdelane". A k problemom, vyssie iq ide dost casto ruka v ruke s nejakym problemom - u dcery konkretne asperger. A casto sa neviem rozhodnut, ci za tie jej zaujimave/nekonvencne riesenia veci zodpoveda asperger alebo nadanie.
@moni73 ja som sa nestretla s tým že vyššie IQ a problém, ja sa skôr potýčkam s iným, problematické dieťa a následne vyššie IQ ....čo má moc mrzí, nehovorím o aspergerovi, to už je trošku iný problém, keďže je to porucha
@mooonika1975 tak zrovna moja dcera neberie informcie (podavane v skolskom ucive) ako fakt - za nieco, co by stalo za to, si zapamatat. Pokial nie je info vyobracana z kazdej strany a pochopena, pamatat si to rozhodne nebude. Takisto ako @zitaje, dcera ma furu vedomosti, zial malo tych, ktore su aktualne pozadovane v skole.
@mooonika1975 chapem spravne, ze to nasledne vyssie iq myslis v uvodzovkach? Ak ano, aj by som suhlasila.
@moni73 samozrejme 😉
No a este mi k tym vedomostiam napadlo... Vcera som si robila monitor9: výsledok 80% slovencina, 90% matika. Ta slovencina... no neviem. Citanie s porozumenim ok, snad 10 otázok, pokial si pamatam, tak len 1 otazka na gramatiku. Otázok je 25, ten zvysok bol podla mna hodny jazykovedcov - totalne zbytocny pre zs. Az sa tomu svojmu vysledku cudujem. Keby dali testy z chemie, biologie, geografie, fyzicky - predpokladam, ze dosiahnem max 10%. Podstatne veci v predmetoch su skryte v kope "vaty", ktoru si bezny clovek nezapamata. A to, ze sa skusa z jednej latky je podla mna dôsledok toho, ze deti vedia v konecnom dosledku malo, pretoze sa musia naucit na hodinu ten kopec nepodstatných a nezaujímavých info. Otras.
@mooonika1975 @zitaje
@moni73 ja som si pozerala matury, no hrôza 😂 by som neprešla.
@mooonika1975 ja by som prešla maturitnom testom z aj, nj a sj. Ale Matika bez šance. Ale som jazykár, takze je to “normálne”. Inak, ak mne sa podarí AJ aj neurobiť na 100% , sú tam aj chytaky a zaludnosti. Nemčinu dávam na 100% s prehľadom.
Ďakujem baby za názory, nejdem/nechcem tu teraz prezentovať, čo moje dieťa dokáže... Je to moje tretie dieťa, tak trošku to viem porovnať.. Najstaršia má síce nadpriemerné IQ? ale má poruchy učenia a AS... Prostredná je bežné dieťa v bežnom systéme (prváčka)... Najmenší robí veci po svojom... kombinuje počuté/videné so svojimi nápadmi.. tvorí nové veci... vedie diskusie s komplikovanými slovami, má úžasnú predstavivosť.... aj preto som tu v skupine/diskusii, aby som si aj ja ako matka urobila nejaký názor, či som len príliš hrdá 🙂) alebo či je to naozaj niečo, čo môžem dieťaťu ponúknuť a pomôcť mu rozvíjať ho ďalej...
Ale to asi poznáte...
@hettinka tak to ja zase slovinu som nedala, i keď som si o sebe ani neviem čo myslela 😅
@ella_smella zlatý 😉 bežím do práce 😘
Čo sa týka integrácie vs škola pre nadaných, z mojej skromnej skúsenosti vidím hlavný benefit na 1. stupni. Tam sa tie deti prejavujú výrazne inak ako bežná populácia a sú vnímaní často ako problémové deti. Lebo su ini, nezapadne do škatuľky. V tom veku sú ešte nezrelí, nevedia sa nad veci povzniesť, komunikovať o tom, vyjadrit vôbec pocity a často zo riešia agresiou, alebo náš apatiou a sebaposkodzovanim.
Na 2. stupni už sú predsa vyspelejší.
Aj keď, nás má momentálne totálny útlm, rocnikovka je hotová, známky dobre, tak vegetí .... až moc ...
@mooonika1975 no ja som skúšala. Mám doma druhacku na gympli, tak to bude u nás aktuálne to riešiť. Ona dala aj matiku na polku, vedela to, čo už preberali.
@mia551 vrucna vdaka za info🙂 opakovane ste sa museli pripomenut? to nejak pocujem od viacerych, ze ostali zabudnuti...tak to, aby som zacala volat na sekretariat aj ja🙂 trosku blby pocit dobijat sa, no ale co uz...a ten pohovor s riaditelkou ako vyzeral? moja dcera je hanbliva a na prvy kontakt sa nie vzdy da do reci...
@kvet5 hej, hej. Neviem co si mam o tom mysliet, lebo dceru volali normalne. Lenze viaceri, vacsina sa veru pripominala. Dovod je ten, ze potom bude moct p riaditelka povedat kolko maju prace, kolko velmi sikovnych deti sa rodi, ake tazke je si vybrat, ked 2/3 sikovnych deti musi odmietnut atd. A potom jej stastni, vdacni rodicia pekne zobu z ruky. Treba pekne platit, drzat hubu, obcas nieco zasponzorovat a dietatko prosperuje. Pisem iba o bratislave.
@moni73 viete mi baby pls napísať, ako sa pohybuje školné a ostatné poplatky? (aj do správy)...
@ella_smella mesacne platime 25 eur AVOS (skole), 15 eur druzina, 25 eur obedy
@mia551 tak druzinu a obedy platíš v každej škole, aj v bežnej, to nejde nikomu do príjmu.
My sme platili na 1. stupni poplatok do triedneho fondu 10€ mesacne a spravovali to rodičia s pani učiteľkou, teraz 7€ a rovnaký postup, všetko pekne vyúčtovane. Nesponzorzjeme nič, ale nie sme v BA.
Tak to je super.. najstaršia chodí do súkromnej školy, kde platíme cca 200eur mesačne a to je z tých nižších poplatkov (je už na druhom stupni)...
@ella_smella v Za sa na súkromné platí do 100€, presne neviem. A na súkromnom gympli vraj tiez asi toľko, ale ešte dosť vysoké zápisné a ďalšie poplatky. Ja súkromnú absolútne neuvažujem, v našim regióne ani nie sú veľmi kvalitne, skôr majú meno: kto platí - ten študuje.
@kvet5 Ahoj, my sme išli na pohovor s riaditeľkou pomerne rýchlo - jeden týždeň sme boli u nich na testoch a ďalší sme už mali pohovor. Výsledok po pohovore sme sa dozvedeli okamžite, takže domov sme už odchádzali s papierom o prijatí. Riaditeľka sa syna popýtala nejaké veci, čo ho baví a tak, dala mu niečo prečítať, pár príkladov, spýtala sa, či je väčšie slnko alebo zem a potom ma poslala za dvere, takže neviem o čom sa ďalej bavili...
Vdaka baby... uz len moje posledne otazky 🙂 aky je teda postup, ak by som chcela neskor dat dieta na tu skolu/ predtym otestovat? od septembra bude predskolak, v novembri bude mat 6 rokov...
(myslim na teplicku, cenadu mame uplne odruky)...
@ella_smella tu je postup http://smnd.sk/teplicka/node/5304
Treba sa prihlásiť u nich a oni si dieta otestuju.
Normálne som rada, že sme v Za, kde žiadne takéto caviky nerobia. Práve naopak, ak povie psychologicka, že dieťa je vhodne na zaradenie do programu, tak ho v pohode vezmú.

@moni73 este k tomu peek, on mal vlastne schopnost, ktorú rozvinul tým jednostranným zaťažovanim, ktore bolo obmedzené aj tým IQ,rozvinul z nadania až ku genialite, presne ale o tom píšem, že tie deti sa majú zaťažovať celostne, nie učením sa ako takým, ale naučiť ich vidieť za informáciami viac, nielen vedomosti