Navštevuje vaše dieťa triedu pre nadané deti?
Ahojte mamičky. Chcela by som sa vás opýtať, či máte niektorá nadané dieťa, ktoré navštevuje triedu pre nadané deti. Ako sa vaše dieťa prejavuje, ako ste spokojní s osnovami.
Prosím o rady, poznámky, skúsenosti.
@kvet5 Ďakujem, tiež som pozerala stránku, ale zaujímali ma nejaké praktické veci/ už reálne skúsenosti... Takže nemá význam posielať nejaký mail najbližšieho pol roka... Na tie stretnutia predškolákov sa stačí prihlásiť a prísť? Odporúča sa chodiť na každé stretnutie alebo si má vybrať len jedno? Správu budeme mať z Kory a je mi jasné, že si v prípade záujmu zavolajú dieťa aj na svoje testovanie/rozhovor...
@ella_smella dcera na ziadnom stretnuti predskolakov nebola, nie je to povinne... prihlasku sme poslali az vo februari spolu so spravou z kory, a dceru uz potom oni sami netestovali, rovno nas "poslali do druheho kola" k p. riaditelke na pohovor, len sme sa museli viackrat pripomenut sekretarke pani riaditelky... takze mate urcite teraz este cas, nemusite nic robit. len ma napadlo, ze ta sprava z kory bola aktualna, v ten rok robena, myslim, ze by nemala byt starsia ako 2-3 mesiace, takze asi si syna zrejme predsa len pozvu na pretestovanie. drzim päste a gratulujem 🙂
@futasova určite si dobre spravila, že si ho daš klasicky do školy, poznám x prípadov, síce nadaných, ale vekovo nezrelých detí, ktoré boli potom v škole šikanované. A prečo ? pretože neboli ešte vyspelé, často plakali, čo je pre ten vek normálne, ale staršie deti to už mali tu fazu za sebou, takže to nechápali, a tam začal ten začarovaný kruh. Môj bol decembrový a šiel do nadanej za 4 mesiace skoro 7 ročný. Menší šiel tiež, ale tam sa musel testovať dvakrát, lebo nás dali na 12 hod., on je júnový, takže v marci mal ešte 5, skoro tam zaspal. Museli ho pretestovať až za 4 mesiace, pri takých malých deťoch je každý mesiac iný, potom to už bolo v poriadku, ale bol hravý, proste detský. Keď si zoberieš, skoro 3/4 roka rozdiel medzi starším ...pri nástupe a to je obrovský rozdiel. Ja vždy presviedčam každého , že dieťa musí vyzrieť psychicky, sociálne
@mia551 Ďakujem 🙂 To testovanie v Kory bolo skôr pre mňa a muža, lebo ja to vidím a muž mi stále hovorí, že nemám z neho robiť niečo, čo nie je (podľa neho bežný chlapec v danom veku a patrí do bežnej školy o rok).. Ja to vidím inak.. rovnako aj učiteľky v škôlke... rovnako aj vedúce v krúžku, kam chodí.. tak som chcela mať dušu na mieste a nejako to mať na papieri pre mňa a muža, aby som to potom mala jednoduchšie, keď budem o rok vymýšľať, kam na školu a prečo... 🙂)) Teda ja už viem, ale muž to zatiaľ nevníma.... A bolo by mi blbé, keby som rovno dala budúci rok na teplickú prihlášku a by sa to nepotvrdilo a mala by som to od muža doma na tanieri, že mal pravdu (čo mal za posledných 15 rokov asi 2x 🙂) ) ...
@mooonika1975 úplne s tebou súhlasím a to je ten najhlavnejší dôvod, prečo som nechcela predčasné zaškolenie a verím, že je to správne...
@ella_smella určite. Môj čítal v 4 rokoch ale nikdy ani vo sne by ma nenapadlo ho dať skôr. Keby išli všetky deti skôr, ako v UK, tak áno, ale inak nie.
@ella_smella nie, nema vyznam posielat ziadost na teplicku uz teraz, staci v danom sk.roku...na tie stretnutia pre predskolakov nie je povinne chodit, mozete ist len raz alebo na vsetky, ako chcete...pre nas to bolo velmi fajn, lebo dcera videla triedy, ucitelky, co sa tam robi, v sept. uz nepojde do uplne neznameho, pacilo sa jej, navnadilo ju to...a rodicia sa mozu dozvediet ako to tam funguje, pytat sa, pre mna bolo dolezite vidiet pani ucitelky, dat sa s nimi do reci, vnimat ako ma ta skola atmosferu, rozpravat sa s rodicmi, ktori tam maju starsich surodencov...a ked k prihlaske prilozite vysetrenie, tak veru nema byt starsie ako 3 mesiace...
@mooonika1975 🙂 ved neberme im detstvo, maju cas, niet sa kam ponahlat, ved svet je uz aj tak uponahlany 🙂
@futasova zase keď 6 ročných dávajú odklad a povedia nech mu predlzia detstvo, tak to sa mi nepáči.
@mooonika1975 jasne, to beriem, len nas syncek ma este len 5 rokov 🙂 takze naozaj ma este cas
@futasova to urcite. Jednoznacne
Baby, tak dnes mi prisla sprava z KORY. Vlastne je tam len napisane, ze je v pasme extremneho nadpriemeru a ze odporucaju predcasne zaskolenie od septembra 2018 (v novembri bude mat 6) a ze odporucaju bud skolu pre nadane deti alebo integraciu a vzdelavanie s ohladom na potreby dietata so specialnymi potrebami - nadanie..
Ale kedze este nemal 6, tak sme neriesili nejaky predcasny zapis a pod... Ako je to teda? Mam skusit kontaktovat uz teraz Teplicku alebo mam cakat do toho decembra a potom cakat, kym ho znova zavolaju na testovanie a pohovor?
ella_smella: a čo by si chcela ty? A hlavne, čo by chcel on? Na Teplickej ešte nemajú uzavreté druhé kolá, určite za telefonát nič nedáš. Mne dcéra celý celučký rok opakovala, že škôlka je nudaaaaa a všetko je nudaaaa a ona chce chodiť do školy...dosť ma mrzí, že mi ani nenapadlo dať ju predčasne zaškoliť (novembrová).
Vďaka baby.. Tak som poslala našu správu do školy a o pár dní som volala s pani psychologičkou, ktorá správu písala, aby mi k nej povedala ešte nejaké veci a už mi hovorila, že si už od nej pýtali z teplickej podrobnejšie výsledky... a dnes mi prišla pozvánka na finálne testovanie a pohovor, tak som zvedavá...
Cez víkend mal náš malý zase tajnú tvorivú chvíľku a niečo modré vylial prostrednej na posteľ a ani za svet nepriznal, čo to bolo 🙂)) hádam to pôjde vyprať..
@ella_smella no super, tak ak ten "pohovor" bude prebiehat ako s nami a s nasimi susedmi a vyzor skoly a pani riaditelka vas neodradia, vidime sa b septembri 😉
@veroro Ahoj, vidíme sa 3.septembra 🙂
@ella_smella gratulujem! tak predsa ste sa takto rozhodli? 🙂
@mia551 Hej, verím, že je to správne rozhodnutie... Dnes sme boli v škole a po 15 minútach s pani riaditeľkou (najprv všetci a potom bola sama s malým a potom nás už len zavolala) sme dostali papier o prijatí..
@ella_smella tak super 🙂 ked si sem pred par tyzdnami pisala, isto Ta to ani nenapadlo 🙂 verim, ze sa mu bude v skole pacit... pozeram, ze bude asi 1.D takze bude mat Renatku (ucitelku), uci najrychlejsiu skupinu v matike spravidla, lebo aj aj spoluautorkou ucebnice. dcera si ju ako ucitelku velmi chvali... a syn sa do skoly tesi?
@mia551 Ako vieš, že bude asi 1.D? To sa dá nejako už zistiť vopred? 🙂 A Matiku má malý veľmi rád 🙂
On sa teší, zatiaľ, aj keď mu to asi ešte úplne nedoplo, haha, dnes ostal taký trochu smutný, že nebude už s kamošom v škôlke, ale som mu vysvetlila, že to by aj tak nebol, lebo aj jeho kamoš ide do školy, ale do inej...
Ženy, opýtam sa tu, lebo už neviem kde hľadať...
Mám 10r. dcéru v domácom vzdelávaní, ktorá má plno veľmi špecifických záujmov. Teraz sa zrovna zažrala do antickej mytológie (číta knihy od Riordana), pred tým roky zvieratá (plazy, vtáky), zaujíma ju veda, fyzika, chémia, veci, ktoré ešte nie sú učivo v jej veku. Bude piatačka.
Samozrejme, robím čo môžem, aby som ju podporila, ale hľadám KRÚŽKY pre deti na druhom stupni, v BA, kde sa deti venujú prírodným vedám, dejinám, geografii, proste niečo zaujímavé a pokročilé, nie úložisko pre deti, ale kde sa niečo naučí, existuje také dačo? Čo som našla "vedecký" krúžok, ten je pre prvý stupeň. Chodila na prírodovedný krúžok do zoo, do cvc aj do prírodovedného múzea, ale to jej je málo. Nemáte nejaké tipy? Ďakujem 🙂
@zitaje Hmmm, skus popozerat nejake stredne skoly s tymto zameranim, ci nerobia aj nejake dobrovolne aktivity pre mladsie deti.. alebo nejakeho veterinara, ktory by bol ochotny pri praci komentovat nieco pre nu..
este mi napadli mozno olympiady a SVOCky?
@ella_smella ano, tie olympiady popozeram, to bude fajn na leto (stare testy), ale ja by som chcela platformu, kde by mohla komunikovat s detmi aj s dospelymi... pozriem tie stredne skoly, i ked teda nepocula som o takom... ona sa ma vcera pytala, ci by nemohla mat od 6.r.druhy jazyk latincinu... no kto uz sa dnes chce ucit latincinu?! 😀 takze mam trocha obavy...
Ale inak druhostupniari nechodia na kruzky? Alebo su len sportove, jazykove a umelecke kruzky? Lebo na vedecke akosi neviem nijak natrafit.
@ella_smella deti do tried delia podla veku, najstarsie v rocniku su vzdy v "A" a najmladsie su potom "D"... preto tipujem, ze bude 1.D. tu matiku som spominala len preto, ze si pisala o synovi, co vsetko ovlada, velmi mi to pripominalo moju dceru... a navyse ta zhoda, ze Renatka (teda zrejme buduca triedna) uci najlepsich v matike...
este ma napadlo, manzel je uz tiez zmiereny...? 🙂 kvoli nemu si viac menej davala syna aj teraz testovat, ci...? 🙂 u nas to bolo presne naopak... manzel tvrdil, ze je dcera "nadana" a mne sa tomu nechcelo verit 😀
@mia551 aha, tak potom D 🙂 Aj prostredna je teraz 1.D (ale v beznej skole), haha, to bude super.. A Adkova najoblubenejsia terazjsia ucitelka v skolke sa vola Renatka 🙂 Tak asi to ma vsetko tak nejako byt...
A manzel je teraz hrdy tata, nosi sa ako pav, dnes si dokonca zobral cely den dovolenku, aby mohol ist s nami za riaditelkou... 🙂))

@ella_smella ziadosti o prijatie na teplicku prijimaju zhruba od decembra do maja, deti testuju zhruba od marca do juna...a od decembra mavaju kazdy mesiac 1sobotu dopoludnia stretnutie pre predskolakov, ked robia pre deti program s pani ucitelkami v triedach a rodicia sa stretnu s raiditelkou, psychologickou...maju info na stranke...