icon

Navštevuje vaše dieťa triedu pre nadané deti?

princeznalili
3. nov 2008

Ahojte mamičky. Chcela by som sa vás opýtať, či máte niektorá nadané dieťa, ktoré navštevuje triedu pre nadané deti. Ako sa vaše dieťa prejavuje, ako ste spokojní s osnovami.
Prosím o rady, poznámky, skúsenosti.

annaanna
2. feb 2017

@15786 nám chodí dcéra na Teplickú, je druháčka. Mám pocit, že je to lážo plážo, že nič sa nemusí učiť oproti kamarátom zo škôlky, že sa vôbec o školu nestará a teší sa tam. Ak sa učí, je to tak 10 min., a mám pocit, že už to aj vie, keď sa to ide učiť..... a často bývame šokovaní s manželom, keď len náhodou spomenie. že to je tak alebo to je to, že oni sa to v škole učili. Resp. sa o tom bavili. Včetne politiky, volieb amerického prezidenta, či života morských živočíchov, alebo rôzne logické hádanky dokonca vtipy. Ja školu odporúčam, je mi trocha ľúto, že ja som nemohla takúto školu navštevovať. Kolektív sú asi dobrý, len je tam málo dievčat.

hettinka
2. feb 2017

@15786 ja mam syna štvrtáka v APROGENe, síce nie v Bratislave, ale príncíp výuky je asi podobný
čo sa týka učebníc, v 1. a 2. ročníku sme mali šlabikár, čítanku ale väčšinou fungovali na báze rôznych pracovných listov a interných materiálov, ktoré sme domov nedostali. kedže syn v čase nástupu do školy už čítal a skoro všetky písmenká aj písal (my sme prestupovali počas 1. polroka), ten šlabikár išli veľmi rýchlo a písanie sa prispôsobovalo tempu detí, niektoré rýchlejšie, iné pomalšie. Deti tam štandardne písali tlačeným písmom, až potom doberali písané. Čítanku tiež prečítali rýchlo a plynule prešli na čítanie rinesených knižiek. Domáce úlohy sme mali na začiatku len dobrovoľné, deti mali zošity, kde si precvičovali čo chceli a nosili to ukázať. postupne pribúdali rôzne povinné DU, projekty, deti robia vlastné prac. listy pre spolužiakov, vytvárajú svoje vyučovacie hodiny ... lážo-plážo to určite nie je. Síce maju v triede voľnejšie, môžu si robiť veci aj na koberci, nesedia tak zošnurovaní v laviciach, majú veľa hravých a tvorivých dní, no preberajú rýchlejšie a sú v učive napriek tomu "zabávaniu sa" ďalej.
Syn v 4. triede už preberá piatacke učivo v SJ, MAT a určite vie viac aj z informatiky, vlastivedy, prírodovedy ... deti sú viac sčítané, majú rozhľad, viac čítajú aj beletriu, vedia vystupovať, prezentovať, organizovať činnosť, riadiť pracovné skupinky, deliť si činnosť ... v tom vidím hlavý benefit, ani nie tak v množstve prebratého učiva.
Celkovo je to škola náročnejšia aj pre rodiča, vyžaduje sa spolupráca a komunikácia ... nie je to nič pre rodiča, ktorý si myslí, že tam dieťa dá a "má pokoj". Je to vhodná škola pre deti, ktoré sa radi učia a rodiča, ktorý rád svoje dieťa podporuje.

15786
2. feb 2017

@annaanna cize nieje to tak ze by boli tie vedomosti zanedbane ? len sa to tie nase deturence lahsie ucia.

hettinka
2. feb 2017

@15786 naučia sa to lahšie a viac, ak sa im vytvorí vhodný systém a podmienky
syn ma obrovský problém s memorovaním učiva. Ak by sa mal naučiť 5 riadkov poznámok naspamäť, asi by s tým strávil veľa času a bol by len nervozny, i ak by to nevedel poriadne. No ak ma to isté učivo spracovať sám ako prezentáciu, nemá problém spracovať 3 strany textu, vytvoriť PowerPointovú prezentáciu a vie to odprezentovať behom hodinky.

annaanna
2. feb 2017

@15786 vedomostne sú na oveľa na vyššej úrovni ako deti v normálnych školách. Je to isto tým, že sú to deti nadané t.j. rýchlo sa učia, majú úžasnú pamäť, logiku a to sa dá potom inak s deťmi pracovať. Nemusia dokola čítať v prvom ročníku ema má mamu a donekonečna sčítavať do 20. Naša dcéra dokonca ani šlabikár nemala, ale hneď čítanku.... a v októbri (to si dobre pamätám) prečítala knihu Mimi a Líza 1+2. Na matematike počítajú resp. riešia logické úlohy, slovné hádanky.... oni totiž už vedia čo vedieť majú, tak sa môžu venovať niečomu inému.
Ak dostanú na úlohu naučiť sa básničku, tak sa ju naučí ešte na hodine v škole... vraj. Príde domov a zopakuje si. Škola pre ňu nie je náročná, možno pre nás áno, už len preto, že ju musíme voziť 30 km do BA, pomáhame jej doma len s projektami, aby vedela si vybrať to dôležité, aby mala nejaké podklady, materiály k danej téme, aby to vedela odprezentovať... atď. Veľakrát sa aj my popri nej účíme 🙂

15786
2. feb 2017

@annaanna nasa cerstvo 6 rocna cita pipidlhu pancuchu, mimi a liza, moj kamos obor... pamat, logika, perfektne. neviem ako budeme na tom s matikou. obavam sa ale toho, ze je v praktickych veciach velmi velmi nesamostatna, zasnena.... ze ako bude fungovat.

15786
2. feb 2017

@annaanna a ako prebiehali prijimacky?

annaanna
2. feb 2017

@15786 to ešte nerieš, že je nesamostatná, nepraktická... je ešte malá....

Prijímačky - bol IQ test u psychologičky, mali na to nejaký časový limit. Bola u psychologičky sama, muž čakal na chodbe. Následne ak obstála, hodnota IQ musí byť min 130, na odporúčanie psychologičky mala pohovor u p.riaditeľky, tiež tam bol s ňou manžel. Ale bolo to vraj veľmí rýchle a hneď si priniesla domov rozhodnutie o prijatí. My sme netušili, že máme doma nadané dieťa, prihlásili sme sa na základe odporúčania učiteľky v MŠ a už asi aj v júni.... dosť bolo neskoro.

15786
2. feb 2017

@annaanna rychle? fakt? lebo standardne IQ testy sa robia minimalne na dve sedenia

given
2. feb 2017

My sme boli u psychológa (zo Skalickej) a trvalo to cca 90 minút. U riaditeľky som zahliadla zoznam a tam boli detičky s IQ 140 a viac.

15786
2. feb 2017

@given cize preferuje tie nad 140? my mame par bodikov nad 130, grafomotorika nas taha nadol

futasova
2. feb 2017

Ahojte, ked sa smiem spytat, kde vam robili testy ked viete aj IQ ? alebo to zavisi od veku dietata? my sme boli so syncekom vo VUDPaP-e a tam nam dali len slovne ohodnotenie vo viacerych oblastiach (ale je pravda, ze syncek nemal ani 4roky), dakujem za info 🙂

15786
2. feb 2017

@futasova a co bolo v hodnoteni? to si vies zaradit v akom cca pasme sa nachadza, my sme boli v KORY

given
2. feb 2017

Neviem, podľa čoho riaditeľka vyberá, ale tak mala zoznam zoradeny podľa IQ a podľa toho si pozývali deti. Mám pocit, že tam úlohu hrá jej subjektivny pocit z dieťaťa, tiež je to psychologička. Asi neberie zaradom podľa zoznamu, ale to sú len moje domnienky.

futasova
2. feb 2017

@15786 ak mam presne citovat tak toto je v zavere spravy: aktulany stav v testovanych metodach (a tych bolo cca 6, ak pozeram rozne nazvy testov, ktore mne ako neznalemu cloveku nic nehovoria) zodpoveda pasmu vysokeho nadpriemeru, performacna skala nadpriemerna, v skale usudzovanie extremny nadpriemer, verbalne testy a neverbalna tvorivost nadpriemerna .. no ze bud z toho mudry :D tiez som cakala nejake cislo, ale psychologicka ma upozornila, ze tak male dieta (syncek nemal este ani 4) je velmi tazke testovat .... ved uvidime na Teplickej 🙂

hettinka
3. feb 2017

my tiež číslo nemáme, na testoch sme boli 1x, trvali celé dopoludnie, takže síce žiadna rýchlovka, ale nebolo to zasa na viac dní
výsledky som do ruky ani nedostala, išlo to rovno na školu a syna prijali. Kedže na školu prestupoval, mali sme 3 mesiace najskôr skúšobné a až potom nam dali definitívne papiere o prijatí. Syn mal už 6 rokov a 9 mes., pretože on najskor šiel do bežnej školy a na testy sme sa dostali pre problémy, ktoré tam mal.
Podla toho, čo mi na sedení ukázala psychologička, syn mal vysoké výsledky v všetkých oblastiach, okrem operačnej pamäte - to je taký problém, že napr. vie presne, ako má príklad počítať, ale zabudne pritom s akými číslami počíta, alebo mal problém pri odpise, lebo si prečítal, ale kým to napísal, zabudol čo vlastne píše. Teraz sa mi zdá, že sa to vcelku ustálilo a už také chyby nerobí.
Inak, dcéru sme dali na testy profesionálnej orientácie v 9. triede kde okrem tých špecifických vecí testovali aj IQ, tiež to malo viac častí a vyšiel jej tiež vysoko nadpriemerný výsledok ... čo psychologička povedala, že taký výsledok ešte nevidela, že to je proste top a rovno nás odporučila na gymnázium a vysokoškolské štúdium, že tam nie je o čom ... ale školu vychodila klasickú, ked ona bola malá, o triedach pre nadaných som netušila. Navyše dcéra sa prejavovala inak, nevyrušovala, skor sa utiahla do seba, celý čas som počúvala ako moje inak živé a ukecané dieťa v škole je strašný introvert, nemá kamarátky, s nikým sa nebaví atď ,,, ale teraz na gympli sa to celkom urovnalo, konečne má kamarátky a chodí von.

mandarinkaa
5. feb 2017

@trqas dobry den, prosim vas, dali ste dieta do Intelektu? Ste spokojny? dakujem za odpoved

dijefcatko
2. mar 2017

Ahojte, sú tu nejakí Bystričania, čo chodia alebo sa chystajú na Ďumbiersku? 🙂

futasova
3. mar 2017

Ahojte mamicky,
prosim vas je tu niektora, ktora podavala tento rok prihlasku na predskolksu dochadku an teplicku v BA? Ak ano, dostali ste prosim uz e-dotaznik aj ste ho posielali spat? pripadne uz mate termin na psychologicke testy? Dakujem vam za info a pekny den vam prajem,
Andrea

15786
3. mar 2017

@futasova my ideme do prveho rocnika a dostali sme dotaznik ale termin este nemame.

futasova
4. mar 2017

@15786 Dakujem krasne ze info, predpokladam, ze asi toho maju vela, tak nestihaju odpovedat vsetkym v termine :( tak budeme este cakat 🙂

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
moni73
15. mar 2017

@zltyslonik vysvecko bolo až do tohto roku OK. Max 3 dvojky, takže tak.

annaanna
15. mar 2017

@zltyslonik ahoj, to som písala ja, že sa dcéra pripravuje v priemere desať min denne... (neviem či vôbec je to tých desať min.) ale napr. pri takej ročníkovej práci jej pomôcť musíme. Neviem koľko toto trvá, zatiaľ sme robili len jednu v prvom ročníku. Tiež majú cca raz za mesiac ???? robiť projekty na predmet Obohatenie a pri nich je tiež potrebná pomoc. A to tak, že treba vyhľadať informácie v knihách, internete, zájsť do knižnice... atď a potom spolu to napísať. Včera robila projekt o hadoch v mariánskej priekope a bola to cca hodinka. Iné úlohy v tomto týždni zatiaľ nerobila, ani ich nemávajú.
Mne ako rodičovi nevadí, že nevidím z čoho sa učia. Oni sa totiž učia z tých klasických kníh čo majú v iných školách a plus k tomu vlastné učebnice, ktoré sú zrejeme autorsky chránené.
Ja školu 100% odporúčam, u nás je ale problém, že dochádzame zo Senca, a táto dochádzka ma dosť unavuje a zaťažuje.
Čo sa známok týka, má len A a A+, ešte B nedostala, stále si myslím, že ich motivujú tými známkami azlé nedávajú...??? neviem.

nicky7
15. mar 2017

@dijefcatko dcéra aj syn chodia na Ďumbiersku 🙂 dcéra je štvrtáčka, syn prvák

slavinkab
15. mar 2017

Aj my sme so skolou (Teplicka) zatial spokojni - syn bol prijaty aj na Kosicku aj na Teplicku a vzhladom na jeho vedomosti a povahove vlastnosti sme nakoniec zvolili Teplicku. A nelutujeme, je tam spokojny a to je hlavne - kazdy den bolo v skole "super!" Co sa tyka uciva, urcite su daleko vpredu pred ostatnymi skolami, ulohy mavaju len na vikendy, obcas nieco aj pocas tyzdna, ale malo, pani ucitelka s nami komunikuje cez mail velmi promtne, takze sme o vsetkom dolezitom priebezne informovani, na vikendy dostavaju na ulohu prefotenu A4 pracovneho listu - matematiku aj slovencinu, a taktiez si pisu aj "vikendovnik" - strucne zhrnutie, co pocas vikendu robili. Je to super, lebo ich to uci stylizovat. Pocas choroby sme dohodnuti tak, ze napiseme pani ucitelke, kedy si vyzdvihneme na vratnici ucivo, co preberali....

hettinka
15. mar 2017

@zltyslonik ssyn zatial v škole nebol dlhšie chorý a ak by taká situácia nastala, nie je absolútne žiadny problém komunikovať s pani učiteľkou, ais by som začla pre pracovné listy a doučila niečo syna doma
a tiež, ak sú tieto deti skoutočne nadané a skutočne na daý typ školy patria, zameškané učivo po nástupe do školy rýchlo dobehnú, maju inú kapacitu, rýchlo chápu, spravidla stačí vysvetliť raz, trochu precvičiť a vedia to

čo sa týka domácej prípravy, v 1-2 triede sme sa doma nemuseli učiť skoro nič, v 3. triede už trošku viac, ale teraz v 4. triede veru doma precvičujeme. Syn je zatial jednotkár, testy píše na A, len diktáty mu moc nejdú ... akoby sa koncentroval na novú gramatiku a pozabúda dať dlžne, alebo tak
Čas nám nezaberá ani tak nejaké učenie a klasické DU, ako skor príprava rôznych materiálov na projektové dni, ročníková práca, čítanie kníh, písanie čitateľského denníka...

hettinka
15. mar 2017

inak, je vcelku viem, čo sa učia ... konkrétne materiály síce nevidím, ale pani učitelka nas na začiatku informuje o takom rámcovom pláne, čo v danom ročníku bude preberať. A na doma kúpim nejakú cvičebnicu, len treba hladať, lebo pre syna teraz už kupujem piatacke - šiestacke cvičebnice, sú popredu oproti klasickej triede.

bonaquaba
16. mar 2017

trosku mimo otazka, chcem sa opytat, ci nahodou neviete ako je to s dietatom po zapise, ked je narodene od septembra do decembra, moze dieta nastupit do skoly s detmi narodenymi v tom istom rocniku, ktore boli narodene od jan. do augusta? treba nejake specialne papiere vybavovat? ak nahodou viete poradit, budem vdacna dakujem