icon

Navštevuje vaše dieťa triedu pre nadané deti?

princeznalili
3. nov 2008

Ahojte mamičky. Chcela by som sa vás opýtať, či máte niektorá nadané dieťa, ktoré navštevuje triedu pre nadané deti. Ako sa vaše dieťa prejavuje, ako ste spokojní s osnovami.
Prosím o rady, poznámky, skúsenosti.

hettinka
22. mar 2017

@zltyslonik "To si nastastie nemozu ani stredoskolaci, ved za tych su zodpovedni ich rodicia." ... ja mám stredoškoláčku a školu si vybrala sama.
To sa rozkázať nedá, aj ked som ju tak jemne smerovala už od nejakej 5. triedy, že má na to, aby raz skončila VŠ, ale musí sa učiť, aby mohla na gymnázium.
Som síce za ňu ešte zodpovedná, v tom zmysle, že nesmie piť, fajčiť a flákať sa, musím ju živiť atď. Ale SŠ si vybrala sala a tiež si vybrala smerovanie hneď od 1. ročníka, matematickú triedu, hoci som si ja myslela, že ievča bude skôr inklinovať k spoločenským vedám ... nestalo sa. Aj cudzie jazyky si vybrala sama. Ved ona musí vedieť, čo chce v živote robiť.

hettinka
22. mar 2017

@zltyslonik to je taká moja krásna predstava, ako by to mohlo fungovať v ideálnom svete. Takto to napr. funguje v Dánsku, že si deti už na ZŠ volia úrovne.
V reálnom svete som vďačná za to, čo máme ... zmeny v školstve sú len kozmetické, zbytočne zaťažujúce učiteľov, ale nič v podstate nemenia, hoci sa vydávajú veľa-stranové dokumenty o tom, ako sa Slovensko bude učiť ...

moni73
22. mar 2017

@zltyslonik
@hettinka samozrejme za dieťa je zodpovedný rodič, kedy ako a koľko zodpovednosti za vážnosť voľby preniesť na dieťa, o tom nech rozhodne odborník. Dieťa zvládne level 1, automaticky prechádza do 2 atď. Nezvládne 4, zopakuje si to ďalšie 2 roky. Nič sa nedeje. Dcéra sa naučila viazať šnúrky pred dvoma týždňami. Dnes má 11. Ušlo jej niečo? Predpokladám a dokonca viac pri nadaných deťoch, že keď sa na jeden predmet "vyflakne" a v budúcnosti sa bude chcieť venovať práve tomu, nebude mať žiadny dôvod to za krátky čas nedobehnut. Dcéra je 5tacka, anglinu má maturitnú, tj ďalších 7 rokov jej škola v tomto smere nič nedá. Matiku by mohla kľudne zopakovať - dokonca aj stvrtacku. Ona potrebuje vsetko-vsetko pochopiť (pochopiť už túto matiku do detailov nie je vôbec jednoduché. Napr: Prečo nemôže byť v čísle viac čiarok? Ja neviem. Podľa mňa by v pohode mohlo byť. Desatinná, stotinná atď - no vysvetľujte. Zišiel by sa jej iný spôsob výučby.)

hettinka
22. mar 2017

@moni73 môj syn zatiaľ absolvuje všetko tempom, ktorým idú a v podstate bez väčších problémov. Rozdiel je len v tom, s akou chuťou to robí, či ho to skutočne baví, alebo to robí, lebo je to treba.
Nie som za to, aby sa niečomu vyhýbal, ved aj v živote nerobíme len to, čo nás baví ... no bolo by pekné keby v tom, čo ho baví a má na to predpoklady mal vytvorený aj v škole priestor, aby sa tomu mohol venovať hlbšie s pomocou učiteľov. zatiaľ je to tak, že ten priestor hľadáme cez prázdniny, vo voľnom čase a do školy sa to dostane napr. len formou projektu, ktorý si zasa musí urobiť len sám doma bez pomoc učiteľov.

No stále je pre nás APROGEN neporovnateľne lepší, ako bola klasická škola ... zažili sme si, vieme porovnať.

angela1
7. apr 2017

Ahojte, boli ste už niekto na testoch na Teplickej?

15786
8. apr 2017

@angela1 neboli stale cakame :D

mareen1
8. apr 2017

Ahojte! Chcela by som sa opytat ci su tu aj maminy nejakych mensich deti, alebo ci tu existuje nejaka podobna skupina s podobnou tematikou, ale o skolkaroch pripadne o este mladsich detoch? Dakujem!

futasova
9. apr 2017

Ahoj @mareen1,
ak myslis skolkarov, tak ja mam synceka aktualne 4 r. 2mes, a inej skupine bohuzial neviem, tak obcas nakukem tu, co ostatne mamicky pisu a zdielaju ... mas aj nejaky konkretny problem co ta trapi? 🙂

mareen1
9. apr 2017

@futasova moja dcerka bude mat teraz v aprili dva roky. Konkretny problem nemam ziadny, len sa mi v poslednej dobe vynaraju otazky, hlavne v suvislosti s negativnymi reakciami okolia (stari rodicia, tety...). Nasa mala sa velmi lahko "uci". Uz dlhsie pozna farby, vratane vsetkych moznych odtienov, pozna cisla 1-10 ked ich niekde vidi napisane a pozna uz vsetky pismena abecedy (len velke tlacene) a viem, ze keby som jej ponukla aj male pismena, ze sa ich nauci za chvilku tiez. A to je prave kamen urazu. Okolie ma obvinuje, ze ju pripravujem o detstvo, tym ze jej ponukam informacie neprimerane jej veku a ze jej tym skodim. Pomaly mam sama pochybnosti, ze kde je hranica medzi tym co sa deti ucia same a co ich ucia rodicia. Ona sama zacala vyzadovat aby som pomenovavala pismena ked ich niekde videla a na zaklade toho som jej kupila drevenu abecedu. Je toto uz neprimerane? Mam jej ponukat dalsie nove informacie, alebo to uplne nechat na nu? Kupujem jej hry pre starsie deti, rozne priradovacky a pod. a ju to velmi bavi (aspon kym je to nove). Nechcem ju zatazovat, ale ked hrame hru kde su napr. cisla tak jej ich pomenujem, je to chyba?

hettinka
9. apr 2017

@mareen1 nadané dieťa sa veci naučí aj bez toho, aby mu ich niekto "ponúkal". My sme synovi neponúkali nič, teda nič čo by predčilo deti jeho veku a napriek tomu v 3 rokoch recitoval značky áut, vedel farby (napr. ak sme niekam cestovali, menoval všetky protiidúce autá, akú majú značku, farbu, aj typ. Stačilo mu to povedať raz, ked sa spýtal a vedel to už nastálo.
Neskôr prišli na rad štáty a ich vlajky, skladal mi ich z lega a podobne ... napriek tomu som sa s tým nikde nechválila a okolie o tom teda ani nevedelo. Vela vecí som nevedela ani ja sama, že to vie, kým to niekde nezačal rozprávať ...
Možno to je cesta, okolie s tým vôbec neoboznamuj, že niečo vie "navyše", teš sa z toho, takéto deti sa často veci naučia a trebárs ich aj zabudnú, preorientujú sa na niečo iné. Syn je doteraz taký, že ked sa nejakou témou "nasýti", prestane ho to baviť, ale že úplne. Netreba jej nič ďalšie "ponúkať" nejakou cielenou formou, ona si nájde aj sama, čo ju bude zaujímať. Nadané dieťa totiž dlho nevydrží bez nových, zaujímavých vecí. Uvidíš, čo bude po nástupe do škôlky. Dôležitejšie teraz ako vedomosti sú samoobslužné činnosti, veľa choďte do prírody, ukazuj jej veci, kvietky a zvieratká, bežné činnosti. Ja sa stretávam aj s tým, že nadané deti vedia síce vymenovať 20 druhov dinosaurov, ale s domácimi zvieratami majú problém.

mareen1
9. apr 2017

@hettinka vie to len najblizsie okolie, nikomu o tom nerozpravam, len ona to vsade nechcene prezentuje. Vsetko pocita, napriklad ovocie na mise ked je u svokry, cita pismenka na napisoch v casopisoch a pod. Pozerame si knizku kde su tvary a ona potom vonku beha a ukazuje napriklad na kanal a krici "kruh".Vonku a so zvieratkami je v kontakte stale, zijeme na dedine pri lese...Oni maju predstavu, ze asi hodiny sedime a ucime ju to, ale to by snad u dvojrocneho dietata ani nefungovalo. Len im vadi, ze som jej napriklad kupila tie drevene magnetky s pismenami, ale ona sa hra napriklad tak, ze ich pripevnuje na ladnicku a hovori si pre seba co to je. A ked sa napriklad vas syncek pytal na znacky aut, nekupili ste potom napriklad nejaku knihu kde je ich prehlad? O to mi ide, ze ci toto je uz potom "neprimerane" 😔

zitaje
9. apr 2017

@mareen1 podla mna to nie je neprimerane. Vsak ked ju to zaujima... niektore deti este ani v 3r. nerozpravaju, tak teraz co, budeme sa riadit podla nich a dvojrocnym plynulo rozpravajucim detom budeme ukazovat obrazky v knizke?
Ja by som osobne isla skor na suvislosti. Vedomosti ma zjavne dost, tak sa skuste proste rozpravat, o vsetkom. O tom, ako rastu rastliny, co zije v lese, kde sa berie dazd, preco je v noci tma, z coho a ako sa vyrabaju veci, rodinne vztahy...
Ja mam 3,5r syna a podla mna on nie je nejaky extremne nadany, normalne sikovne dieta, ale vdaka starsej sestre ma obcas take reci (a vedomosti) ze ludia miestami nechapu 🙂 deti nasavaju to, co pocuju, co vidia, a ked ju to bavi, nech sa tomu venuje, len treba usledovat, aby boli činnosti roznorode.

hettinka
9. apr 2017

@mareen1 nie, nič sme nekupovali, skôr som to brala ako milé, ale neprikladala som tomu zvláštny význam. Brala som to tak, že ho to zaujíma, tak sa naučil. Vlajky sa naučil pri sledovaní športových zápasov. Encyklopédie sme kupovali až v čase, ked nastupil do školy, niečo sme už doma mali po staršej.
Inak, nášho syna napr. písmená vôbec nezaujímali, hoci sme mali doma takú plastovú abecedu, až ked to potreboval na to, aby si mohol čítať v atlase, naučil sa sám. Chodil za mojou mamou a pýtal sa na písmená, tak mu povedala nejaké a zvyšok si už akosi vyskladal sám. Ja som sa všemožne snažila práve od toho ochrániť, aby mal v škole čo robiť ... a so školou (klasickou) to aj tak vypálilo zle, museli sme ho preložiť.

Podla mna je "neprimerane" niečo, čo prichádza neprirodzene, ak mu rodič zámerne niečo "ponúka". Ale ak sa pri hre niečo spýta a rodič mu odpovie, nie je to na škodu.
Syn sa učil to, čo ho samo od seba zaujalo a spýtal sa niekoho z nás. Ani teraz ho nič extra neučíme, vodíme ho len na zaujímavé výstavy, historické miesta, do prírody. Teraz je maniak na šport a tiež ho bavia rôzne kvízy v televízii, napr. Dobre vedieť, Čo ja viem? alebo Milujem Slovensko.

mareen1
9. apr 2017

Moc dakujem za odpovede! Za 6 mesiacov nastupuje dcerka do skolky, tu u nas su zmiesane triedy od 2,5 do 6 rokov, takze bude mat pristup k hrackam a informaciam rozneho druhu. Tak snad si sama bude moct vybrat co ju bude bavit.

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
mareen1
9. apr 2017

@zltyslonik toto uz je druhe😅 Len mame skoro desat rokov rozdiel, tak som na stare kolena asi zneistela😉

hettinka
9. apr 2017

ja mam tiež aj staršiu, ale tým, že ked nastupovala do školy, ta ja som mala problémy sama so sebou (zdravotné, doma malinké bábo) a ona problémy s koncentráciou, okrem toho bola vždy viac športovec, ako knihomoľ, tak sme si nadanie akosi nevšimli. Práveže sme na začiatku dosť bojovali a ukázalo sa to reálne až neskôr... a to už bolo neskoro a zbytočné riešiť nejakú inú školu. Ona bola spoko aj na klasickej, len to ju hnevalo, že spolužiakov učenie nebaví a potom sa dokola opakuje, čo už dávno vie. mala pocit stagnácie.

mareen1
9. apr 2017

@hettinka u nas to bolo podobne. To, ze je starsi syn nadpriemerne inteligentny sme sa dozvedeli az v druhej triede po testoch, ktore absolvoval kvoli disgrafii. Ale u nas to je v podstate, co sa tyka skoly, jedno. Tu triedy ani skoly pre nadane deti neexistuju. Teraz je na osemrocnom gymnaziu a paradoxne pri vacsej narocnosti sa uci omnoho lepsie ako na zakladke...

hettinka
9. apr 2017

naša už j tiež na gyme a konečne má čo robiť, aj ked si naložila ešte aj krúžok, ale učí sa zatial vcelku dobre, aj ked už to nie su samé 1

nika.r
10. apr 2017

@mareen1 ak sama tieto veci vyhladava a tesi sa z noveho, pokojne ju podpor. V tomto nevidim absolutne nic zle. Preco by si ju mala nutit hrat sa s babikami a hrackami pre dvkjrocne deti, ked ju naplna nieco uplne ine? Moj syn sa nikdy nehral s autami rovanko ako dcera s babikami. Syn takisto vsetko prerataval, na vsetko sa pytal, ked mse mu kupili prvu obrazkovu encyklopediu, bol najstastnejsie dieta na svete. No a co, ze mal vtedy dva roky a mal sa podla ostatnych hrat s autickami.
To akoby si pohybovo sikovnemu dietatu zakazovala bicykel, lebo este by malo mat len odrazadlo. A hudobne nadanemu gitaru ci klavir, lebo vsak staci, ked v tomto veku bude buchat palickami. Nerozumiem, preco niektorych ludi tak trapi, ked dietatu prahnucemu po vedomostiach naplnis jeho potreby. Ine je, ked rodic aktivne dieta posadza ku kniham a nuti ho citat a dokola mu opakuje, aby sa naucilo, ale to ocividne nie je Tvoj pripad.

paris3
15. apr 2017

Ahojte, chcela by som sa opytat ci niekomu chodi "nadane" dieta na Kosicku (PYP program).
Zvazujem ci vybrat skolu pre nadane deti alebo tento program.
Dakujem za vase skusenosti a postrehy 🙂

mia551
15. apr 2017

@paris3 ved vyskusajte obidva, ci dieta zoberu a potom sa rozhodnete... na kosicku rozhodne nie je jednoduche sa dostat. ale poznam deti, co dali prednost kosickej pred teplickou su spokojni

angela1
27. apr 2017

@15786 my to už máme za sebou, malá je prijatá. Vy ste už boli?

15786
27. apr 2017

@angela1 fakt a mozem sa spytat ako to prebiehalo?

dismonika
27. apr 2017

Žienky, idem si k Vám po radu. Hádam mi pomôžete. Mám 3 ročnú dcéru (7.4. 2017 mala 3 roky). Ja neviem posúdiť, či je nadaná alebo nie. No od 2 rokov pozná všetky značky áut (tie čo bežne jazdia po SR) a väčšinu obchodných reťazcov, značky mobilov, spotrebičov, elektroniky, logá, výrobcov (odkukala z reklám). Pozná čísla od 1-10 a všetky písmenka abecedy (malé a veľké tlačené) ale čítať nevie, iba niektoré slová ako celok (máša a medveď, spievankovo, smejko a tanculienka, fiha tralala... a toto aj bez problemov napíše na klávesnici, na ovládači alebo na mobile). Nič z toho sme ju neučili. Zaujíma ju prevodovka v aute a veci na palubnej doske. Najnovšie začala hovoriť nie iba značku auta ale aj model, napr. citroen berlingo. Ako 1,5 až dvojročná mi vedela napodobniť asi 20 - 25 zvierat. V telke rada pozerá návody, kde sa niečo inštaluje, zapája a pod. Na druhej strane farby a kreslenie ju vôbec nebavia a čo sa týka motoriky - je to taký sloník v porceláne. Vie iba 4-6 farieb a aj to som do nej hustila cca 2 mesiace kým sa naučila (pediatrička mi povedala, že v 2 rokoch by mala vedieť farby - tak som stresovala. No zistila som, že to nemá význam, veď každé dieťa má nadanie na niečo iné - tak som to nechala tak). Čo ju nebaví, tak to ju človek nedonúti robiť ani omylom. V škôlke mi povedali, že je veľmi talentovaná, no kreslenie 0 bodov a aj ceruzku drží ako kolík. Je veľmi neposedná, tvrdohlavá, dominantná a trucovitá. Je smelá a v kolektíve nemá problém. Má rada ľudí, no nemá rada príkazy a s upratovaním hračiek bojujeme. Psychologička mi povedala, že to je silná osobnosť a ako dieťa je dosť netypická. Nevedela mi poradiť ako na ňu, povedala, že autistická nie je a tým to haslo. Do roka to bolo veľmi kľudné a pokojné dieťa, no s príchodom sestričky (2 roky) a bračeka (6 mesiacov) sa všetko zmenilo (myslím, že to bolo spôsobené tým). Dovtedy som jej venovala všetok svoj voľný čas a teraz nemám čas ani na jedno poriadne. Nežiarli, no bije deti v škôlke a občas aj na ihrisku provokuje (jasné, že zasahujem ako sa dá a takéto správanie netolerujem ani omylom). Ona je neskutočne živá a neposedná, stále sa iba rehoce a behá ako blázon. Kľudné aktivity ju vôbec nezaujímajú a pri ničom kreatívnom dlho neobsedí, resp. skoro vôbec.
A teraz moja otázka znie? Mali ste (alebo máte niekto) podobné dieťa? Čím ste ho zaujali? Čo vám pomohlo? Je nadaná alebo nie? Prosím poraďte mi, veľmi pekne Vám ďakujem za odpovede.

angela1
28. apr 2017

@15786 Malá bola pozvaná na psycholog. test ktorý trval cca 1,5 hod. po ukončení povedali manželovi že postupuje do 2-ho kola, tam ju pozvali cca o 10 dní k p. riaditeľke na vedomostný test ktorý trval necelú hodinu, po ukončení nám oznámili že je prijatá a hneď nám dali aj papier o prijatí. Ako testy prebiehali neviem, čakali sme vonku....

hettinka
29. apr 2017

@dismonika povedala by som, že tvoja dcéra javí znaky nadania, ale či je naozaj nadaná a nakoľko je nadpriemerná, to ti nikto takto od obrazovky nepovie, ani keby sme boli neviem aké psychologičky. Na testovanie je priskoro, takže odporúčam len zachovať podnetné prostredie, chodiť do prírody, na výstavy, do múzeí, hracích "vedeckých" centier (napr. Atlantis) a tešiť sa z pokrokov.

dismonika
29. apr 2017

@hettinka ďakujem krásne za odpoveď. Bežné hračky, čo máme doma ju nejaujímajú a ja už fakt neviem, čo vymyslieť. K psychologičke som chodila kvôli jej správaniu a chcela som od nej hlavne radu 🙂 Mám totiž doma ešte 2 menšie detičky a nechcela som niečo zanedbať ;)

eunomia
5. máj 2017

Viem,ze tema sa tyka deti,ale su tu aj nadani rodicia,napr.clenovia MENZY?Aky bol vas zivotny osud.Som zvedava 🙂

katkalubkova
5. máj 2017

Neviem ci som uz nepisala niekedy do tejto temy.
Nas syn cital, ako 4 rocny.Bol bystry, sikovny, akurat s recou a dychanim sme mali problem, aj s nosnou mandlou.
Tiez som niekedy rozmyslala nad podobnou skolou, zariadenim pre nadane deti.
Ale, ,,,,, chodime do normalnej skoly, je druhak a mam pocit, ze studuje gympel, takze eeeeee.
Aj ked sa vravi, ze tam sa ucia inym sposobom.
Myslim, ze nam uplne obycajna, prosta ZŠ staci.