icon

Nebaví ma učiť sa s dieťaťom

ejmi25
9. nov 2022

Nebavi ma ucit sa s dietatom.Pridem z prace z nakupu vlecem to cez pol mesta su 4 h .Nachystat jest popratat a pozriem ucenie.Syn ma 9 cize 4 r.Take veci beru na Prirodovede ,ze sa mi rozum zastavuje.Paka,kladka k comu a preco uz v 4 triede ?!!o 1 a 2 sv.vojne co mi pride ako Dejepis 4 trieda.Su to tazke temy ,cize sa ucime az do vecera.Chcem ,aby to vedel venujem sa tomu ,ale fakt som velmi znechutena ,ked si po praci predstavim co ma caka.Az niekedy nechapem ,naco chodia vobec do skoly ,ked maju tolko toho na doma!

Strana
z6
lulaby1982
9. nov 2022

@ejmi25 a koho by to bavilo,nikoho asi.Zjavne toho máte veľa a vyzera to na únavu ,keď nie vyhorenie z Vašej strany.Studium Vášho dieťaťa je dôležité a Vy to bagatelizuujete ,čo môže byť známka vyhorenia,že máte k tomu vlažný postoj. Do 16 rokov je povinná školská dochádzka,on sa musí vzdelávať .

Máte kumulovanu funkciu, zamestnankyňa,žena a manželka,matka , ste prepracovaná. Mali by ste si nájsť aspoň kúsok pre seba. Kde čerpáte počas dňa silu??

Ja som na energiu používala zensen a materskú kašičku , to Vás postaví na nohy. Alebo počas dňa na 20 minút vypnúť úplne.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
ejmi25
autor
9. nov 2022

@elizabet173 rozoberala som to aj s ostatnymi maminkami aj tie sa ucia su tam tazke veci co nechape znamky ma dobre nemozem povedat.Zda sa mi toho vela a na 4 r narocne a nezaujimave.On sa uci nastastie chce ,len su tam tazke veci.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
belllinka
9. nov 2022

@ejmi25 prepac, ale mam stvrtacku a kladku, paku a ani o vojnach sa neucia. Mne sa vobec to ucivo nezda byt narocne. Podla akych osnov teda idu na vasej skole?

tmavovlaskakatka
9. nov 2022

Ja mám tiež štvrtáčku, učí sa sama, iba keď niečomu nerozumie (napr. zadaniu z matiky) príde za mnou. O tej 1. a 2. svetovej vojne sa učia iba kedy začala, lebo majú takú časovú os kedy sa čo dôležité na našom území prihodilo a to je všetko. Akurát včera som ju skúšala, lebo dnes majú písomku z vlastivedy.

heleninamama
9. nov 2022

V 4 ročníku ešte nič náročné nie je. Časová dotácia vlastivedy a prírodovedy sú po 2 hodiny, v knihách je aj veľa obrázkov na úkor textu, čiže fakt nechápem dennodenné učenie do vecera. Skôr ide o to, čo robí dieťa v škole na hodine a akú má logiku a pamäť Ak ho to v škole nezaujíma alebo nie je príliš bystré, máš 2 možnosti - nechať ho tak a zmieriť sa s horšími známkami alebo sa s ním učiť denne do noci. Z rodičovským viem, že mnohé matky tak robia aj so staršími deťmi.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
tehula2016
9. nov 2022

So stvrtackou som sa uz neucila..tieto paky, kladky si sice pamatam, normalne som si to musela nastudovat, aby som jej to vedela vysvetlit, ale to bola jednodnova zalezitost..chodi na dost narocnu zakladnu skolu, musi sa vela ucit, zvlast teraz v 5.rocniku..od 3. rocnika ma 2 cudzie jazyky, vkuse nejake testy, pisomky, projekty..neviem si predstavit sa s nou kazdy den ucit..je samostatna jednotka..so mnou sa rodicia nikdy neucili, a to ani v prvom rocniku..

miskajerry
9. nov 2022

@belllinka štvrtaci sa učia jednoduche stroje, páku, kladku a naklonenu rovinu, tu je to v učebnici https://www.aitec.sk/produkt-preview-ng/prirodo...

benit
9. nov 2022

@belllinka jednoduche stroje sa ucime na prirodovede prave teraz. Dejiny vo vlastivede. Vsetko je to velmi okrajove, ziadne ucivo do hlbky. Len aby mali prehlad. Ja si tiez pamatam, ze kladku som sa ucila az na fyzike. Ale ja fobim s detmi kopec pokusov, tak sa mi to nezda a, take narocne.

doriiis
9. nov 2022

Nech sa sám naučí,ty mu len skontroluj úlohy,popr.preskusaj.

kaktusik007
9. nov 2022

@elizabet173 mne kamoska vysvetlila, ze to ja som ta divna, ked sa s detmi do skoly neucim. Tiez tomu nerozumiem, preco niektori rodicia toto robia, naco je to dobre (ak dieta samozrejme nie je inteligencne pod priemerom a nie su tam diagnozy). Podla mna ucenie s detmi ich obera o samostatnost.

Dohlad nad nimi ano, naucit ich ako sa maju ucit tiez ano, ak dieta pride za mnou ze nerozumie zadaniu ci chce preskusat na pisomku - tiez samozrejme ano. Ale pravidelne ucenie sa s detmi som mala mozno prve 2-3 mesiace v prvej triede, potom postupne som to uz nechavala na nich.

ejmi25
autor
9. nov 2022

@benit okrajove mnr sa nezda.

heleninamama
9. nov 2022

@kaktusik007 Lenže toto funguje len pri prirodzene inteligentných deťoch, ktoré škola - alebo aspoň väčšina predmetov v nej - zaujíma, majú prehľad a chuť učiť sa. Priemer populácie je intelektuálne slabší. Ako deti, tak aj rodičia a mnohé veci sú pre nich ťažké a nepochopiteľné, všetko učivo musia prejsť viackrát, učia sa často naspamäť bez porozumenia - lebo inak to nevedia (a potom z toho vinia školu) a ľahko zabúdajú.

nadazdi
9. nov 2022

Možno, ale fakt len možno stačí vybrať trochu kvalitnejšiu školu alebo kašlať na známky, ak chceš mat doma kľud.. so mnou sa mamka nikdy neucila, skôr ja som vysvetľovala jej a aj teraz čo mám kamošky, tak vidím brutálne rozdiely medzi jednotlivými školami hlavne čo sa týka učenia doma 😁 ja už teraz viem, že pri mojich deťoch siahnem po sukromnej, kamarátka v jednej učí, absolútne nemavaju úlohy, 1 projekt do mesiaca prepracovaný, ale tie deti fakt poznajú všetko z osnov, lebo robí takú brutálnu prípravu a take opakovania, že to by sa asi len reatrd nenaucil.. ja nevidím význam v tom, preučiť sa cely deň s dieťaťom, držím ti palce

kaktusik007
9. nov 2022

@heleninamama tak ale potom je chyba inde. Ked si vezmeme gaussovu krivku a ze 50% populacie ma IQ priemerne, 95-105, a zvysok je rovnomerne rozdeleny, pricom cca 3% su v beznej skole nevzdelatelne --- deti co su podpriemer a su v beznej skole - IQ 80-95 - je cca 22%. To je 1/5 -- a naozaj nemam pocit ze sa s detmi uci iba 1/5 rodicov.
A argument ze ucivu nerozumeju - tie knihy su uz pisane ako pre pomocnu skolu, uz bezne inteligentne dieta ma problem lebo samo vidi ze to cvicenie je ako pre papagaje...

Mne z toho iba vychadza, ze ako populacia coraz viac hlupneme a ze priemerne IQ uz teda zdaleka nie je 100

lusyyy36
9. nov 2022

Prísť domov o 4 q mat potom ešte tooolko času na deti je luxus. My chodíme domov o pol 8, za hodinu treba mať všetko hotové. Našťastie mala nedostáva úlohy, len na par výnimiek qko vcera, qle sem tam sa niečo učíme, aj keby sme emuseli lebo ich v skole ani neskúšaju. Inak, v 2.rocniku sa uz učili o prezidentských voľbách 😄 (Píšem o AT)

ivangeline
9. nov 2022

Mozes nedbat na znamky,venovat mu max 30min kazdy den,nech spolu v rychlosti prejdete,co sa naucil a co prebral. Ozaj by mal byt samostatnejsi. Tiez si pamatam neskutocne dlhe poobedne hodiny za kuchynskym stolom s knihami... Teraz sa viem naucit naspamat 500stranovu knihu a precitat jednu knihu za den.. ale nie,zvycajne ma to nebavi a moje talenty sa nevyhradili... a proste naco byt perfektna vo vsetkom? :D Za celu zakladku som mala len 1x dvojku a aj to na polroka. A taha sa so mnou to cez celu strednu a vysku... za mna zla motivacia..:/ a blby sposob ucenia sa..

heleninamama
9. nov 2022

@kaktusik007 O tom, že ľudstvo osprostieva niet pochýb, ale v krivke aj pár bodov urobí veľký rozdiel. Deti dnes často nevedia samozrejmé veci, menej čítajú ,menej komunikujú s rodičmi a rovesníkmi a nezaujíma ich reálny svet, ale skôr virtuálny. Vidím to aj na mojich.
A v bežnej triede - 25 detí - je výborných koľko? Zažila som max. 3-4. Pár je vyslovene slabých, s poruchami, či postihnutých a zvyšok je priemer a tu závisia výsledky často práve od pozornosti a drilu, ktorí im rodičia venujú, od doučovania a pod.

ejmi25
autor
9. nov 2022

@belllinka ked sa to neucite ako mozete povedat,ze to nieje narocne.

kaktusik007
9. nov 2022

@ejmi25 pretoze to je 4 rocnik a ten naozaj narocny nie je.
@heleninamama je to smutne ;(

lucik194
9. nov 2022

@ejmi25 sorry ale 10 rocne dieta chces dokedy ucit? nech je viac samostatne, ucit sa do noci? stvrtaci sa maju pripravovať sami, akuratne vyskusas a skontrolujes ulohy, ked nerozumie vysvetlis, ale nie kazdy den ... co robi v skole na hodinach spi?

blbo k tomu pristupujes...... tak stare dieta max hodinka do skoly, vsak travi vsetok cas školou a to mu ju akuratne znechutis....., zmente pristup.....tak stare dieta ma v pohode stihat aj poobedne kruzky, ist von s kamosmi.....

levandulova111
9. nov 2022

@belllinka no môj syn, štvrták už sa učí o nájazdoch Turkov v uhorsku, o Márii Terézii a takto 🙈🙈🙈 tiež chudák nechápe koľkokrát.. najviac ma však prekvapil tretí ročník, kde od nich chceli všetky sviatky naspamäť vedieť, konkrétne dátumy, názvy a ich významy, čo sa vtedy robí či nerobí, fakt že všetko.... Úprimne, mám po 30tke a doteraz neviem, kedy sú všetky sviatky 🙈🙈 tiež by ma zaujímalo, kto tie osnovy vymýšľa, lebo keď sa s inými ľuďmi o tom bavím, tak my sme takéto veci tak skoro nepreberali. A cudzí jazyk sme mali dokonca až o 5.ročníka, a len jeden buď angličtinu alebo nemčinu. Moje deti majú anj/nem už od 3.ročníka a teraz od 7.ročníka budú mať ďalší povinný jazyk (ruština, španielčina, francúzština, nemčina - musia si vybrať)... Myslím si, že je to dosť na tie deti, okrem učiva ktoré je každým ročníkom náročnejšie ešte aj dva jazyky... 🙈

heleninamama
9. nov 2022

@ejmi25 Píšeme na základe skúseností, napr. moja mi odrapotala všetko na základe toho, čo počula a robili v škole. A ak chýbala, stačilo jej prečítať si strany v učebnici a len som ju vyskúšala - cca 5-10 minút roboty. A podľa osnov a popisu tém, majú deti rovnaké učebnice. Učiť sa trošku začala v 5.-6. ročníku na tematické písomky. A napr. pri 20 stranách o prírodných pomeroch Afriky či Ázie sa pri takomto prístupe zblázniš. Ak je dieťa zdravé, máte naozaj zle nastavenú prípravu do školy.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
dkethe
9. nov 2022

O 4tej si doma aj snakupom? Ta to ti je sejahoja este! Vaz si to.
Nauc dieta, motivuj ho, ved k tomu, aby sa od 3rocnika vedelo ucit same

heleninamama
9. nov 2022

@levandulova111 Vidíš a a ja som aj kvôli jazykom dala deti preč z bežnej ZŠ. Začínať s druhým jazykom až v 7. ročníku sa mi zdá neskoro. A aj mnohým iným rodičom. Už za socializmu som mala 2 na prvom stupni - vtedy boli výberové jazykové triedy a bola to obrovská výhoda pre ďalšie štúdium a aj všeobecne do života. A po 5. ročníku mi chodia deti na 8-ročné gymnázia, pretože najväčší problém ZŠ je práve nerovnomerne rozložený intelekt u detí. Niektoré nestíhajú a iné sa nudia, lebo nároky na ne sú nízke. Teraz mám aj prváka a napr. má prekvapilo, keď učiteľka hovorila, že niektoré deti nepoznajú dní v týždni, mesiace, sviatky. Toto som brala ako základné veci, ktoré sa deti naučili len tak v rámci rodiny.

sense
9. nov 2022

Mam tiež štvrtá ku. Učí sa sama, úlohy si robí sama, občas sa spýtam ci ma hotovo, občas skontrolujem, známky 1 a 2.

belllinka
9. nov 2022

@miskajerry
@benit ok, tam ešte nedošli, tiež máme tú učebnicu
@levandulova111 Aj moja sa učili o Márii Terézii, robila aj dva projekty, vojny si iba vyznačili na časovej osi. Všetko iba veľmi stručne, okrajovo, zas z toho nerobte haló.

Strana
z6