Nebaví ma učiť sa s dieťaťom
Nebavi ma ucit sa s dietatom.Pridem z prace z nakupu vlecem to cez pol mesta su 4 h .Nachystat jest popratat a pozriem ucenie.Syn ma 9 cize 4 r.Take veci beru na Prirodovede ,ze sa mi rozum zastavuje.Paka,kladka k comu a preco uz v 4 triede ?!!o 1 a 2 sv.vojne co mi pride ako Dejepis 4 trieda.Su to tazke temy ,cize sa ucime az do vecera.Chcem ,aby to vedel venujem sa tomu ,ale fakt som velmi znechutena ,ked si po praci predstavim co ma caka.Az niekedy nechapem ,naco chodia vobec do skoly ,ked maju tolko toho na doma!
@heleninamama tak všade to je inak.. napríklad ja mám problém s deťmi sa tie jazyky učiť, nakoľko po anglicky neviem a keď niečomu nerozumejú, tak majú "smolu"... Aj vzťahy medzi spolužiakmi nie sú bohvie aké, ja na ZŠ som mala kamarátky, behali sme spolu von, robili sme spolu úlohy, nosili sme si učivo v prípade choroby. Teraz sa to nedá porovnať, deti sa skupinkujú a keď je niekto "iný", napr ako moja dcéra, tak je to moc ťažké, zvládať "iné" dieťa, jej (ne)vzťahy v škole, zháňať úlohy a učivo je nemožné, psychológ, jazyk ktorý neovládam, plus ešte aj syn, ktorému učenie proste moc nejde, môžme nad tým sedieť hodiny, precvičujeme, drtíme sa, ale ide to fakt ťažko... Takže klobúk dolu pred tou dobou, ktorú opisuješ a klobúk dolu pred všetkými, ktorí to zvládli.
Ale ono každá doba bola asi iná, napr moja mamina mala tiež len jeden jazyk, je ročník 56 a brat ročník 79 tiež len jeden jazyk. Možno záleží aj od kraja 🤷 neviem
@ejmi25 Vitaj v mojom klube. Aj ja mám štvrtáčku. Na rozdiel od tvojho syna sa moja dcéra nechce vôbec učiť vlastivedu a ani prírodovedu. Dokonca učiteľka im ani vôbec nepíše do zošita poznámky, čiže ešte aj to musím dcére písať ja. Najskôr sa to musím naučiť ja a potom to vysvetľujem dcére. Minule písali písomku 12 otázok a 2 nevedela a dostala dvojku skoro ma vystrelo, lebo to bolo učivo skoro z dvoch mesiacov. A potom sa sama seba pýtam načo sa to s ňou učím, keď nevidím výsledky.
Už sa bojím 5. ročníka. Moja dcéra ma školu na háku, ju vôbec nezaujíma. Niekedy mám pocit, že chodím do školy ja a nie ona 😖 Keby sa mala sama pripravovať do školy-učiť tak prepadne. Na to koľko sa s ňou učím, tak moc nevidím výsledky.
@belllinka no my okrajovo záleží od učiteľky, musia poznať reformy, storočia, kedy čo presne sa udialo, presný rok, u nás sa to berie asi inak, možno závisí aj od konkrétneho učiteľa, čo od žiakov požaduje.. Ale viem, že triedna mojej dcéry chcela základy z toho učiva, ako píšeš okrajovo a triedna syna zas vyžaduje detaily... 🤷
Rozdiely si pamätám, lebo medzi mojimi deťmi sú 2 roky a dcéra si pamätá všetko, čiže keď syn nevie, ona poradí, ale sama koľkokrát je prekvapená, že ich učiteľka "to" od nich nechcela, ako učiteľka môjho syna od ich triedy...
@77katarina ano aj ja sa tak s nim ucim ,ale dostala za 1 ,to mali otazky tu vo Vlastivede otazky im nedala lrn sa naucte.Vyznacenim ciernymje toho dost,tak ako nechapem ,ze tu poniektore splietate okrajovo!!
Záleží aj na tom koľko si dieťa v škole zapamätá. Lebo oni im to v škole vysvetľujú všetko, doma sa neučia nové veci, len si opakujú čo im povedali v škole. Ja som sa tiež doma neučila, lebo som si to pamätala zo školy, úlohy som si napísala sama. Jedine som si precvičila slovíčka z nemčiny. Trošku samostatnosti nezaškodí nikomu. Skús ho nechať nejaký čas učiť sa samého a uvidíš. Maximálne prekontroluj a preskúšaj ako tomu on sám pochopil.
ja nechapem tieto rozdiely.. uz od 1.rocnika.. uz vtedy sa mi niektore maminky stazovali, kolko toho je, a ze sa az do vecera ucia... aj teraz na ZUS na teorii.. dcera je tam v 1.rocniku rovnako ako jej bratranec, ta ista ucitelka, len iny den to maju.. a svagrina mi vravi, ako sa s nim musi ucit a kolko toho je.. ja ani neviem co preberaju... mozno treba viac nechavat na deti a nepredostriet im vsetko na tacke.. asi to bude len o systeme ako si kto deti nauci.. a mozno to cele menej prezivat.. so mnou sa rodicia nikdy neucili, len ked som vyslovene daco nevedela, tak mi pomohli a tu som..
@ejmi25 mam tiez stvrtaka. Aj prvaka. Takze dve deti, s ktorymi sa treba ucit. A nemam ten luxus, ze by som stihala este aj nakup a o 16.00 bola doma🙂, ani moje deti. Realne prichadzame domov okolo 17.45. A zvladame to. Podla mna su tie ucebnice pre 4.rocnik skvele! CHapem, ani mojho syna to nebavi, ale ja z pohladu rodica - knihy su dobre, zaujimave. A ano, robili aj projekty - samozrejme projekt pre celu rodinu. Este dodam, ze na nasej skole maju anglictinu uz od prvej triedy.
@77katarina nasi tiez nie poznamky vyznacujeme fixou do ucebnice.
@77katarina preco jej pises poznamky? Vsak, keby si ich pisala sama, nieco by sa na nu nalepilo. UZ su to stvrtaci..
@ejmi25 Ja si tiež myslím, že záleží od učiteľky, čo chce od nich. Niektorá to chce len okrajovo a niektorá samé detaily.
Ale, čo má najviac štve je, že majú angličtinu od prvého ročníka.... dobrovoľne nasilu. Prečo si nemohli vybrať jazyk aký chcú ? Určite by nešla na angličtinu, lebo ja som chodila 2 roky na ruštinu a 6 rokov na nemčinu. Síce na konci 2 ročníka nám učiteľka dala papier, že či chce dieťa od 3 ročníka pokračovať v angličtine. Keď som sa jej opýtala na čo to je dobré a keď nebudem súhlasiť s angličtinou, či jej dajú ruštinu alebo nemčinu, tak povedala, že nie bude mať angličtinu. Vraj je to len tak akože, .... ale aj tak musí mať angličtinu a druhý jazyk budú mať až v 7. ročníku. To je také chorééééé ako naše školstvo. Mám si vybrať jazyk, ale vlastne aj tak bude angličtina 😖 Takže tiež sa najskôr musím naučiť anglinu a potom jej vysvetliť gramatiku, lebo skoro každú hodinu píšu písomku.
@levandulova111 bola som tretiacka v rokoch 96/97 a bola som vo vyberovej triede, kedy sme zacali s 1 jazykom a v siedmom nam pribudol druhy, ale povinne sme mali v piataku ten druhy jazyk ako konverzaciu... Je trochu divne, ze ty ako dospela zena nemas prehlad o sviatkoch na slovensku... Zase az tak vela ich nie je. Patri to k vseobecnemu rozhladu... A ucebne osnovy sa stale posuvaju... Ja som mala vela veci ovela skor ako maju nase deti. A nikto sa nas nepytal, ze ci chceme alebo nechceme, ci nam to bude hodit alebo nie...
@asocial aj my to zvladame ,ale na 4 rocnik sa mi zdaju velke ocakavania.vy zrejme zacinate v praci neskor ja vstavam o 4 ,luxus ani zdaleka nemam lebo som na ne sama.Takze ist do prace o 5 kazdy dem tiez ne iuxus a maju sa ucit v skole nie doma!aj ulohy niekedy myslim ze len zatazuju rodicov!
@77katarina Vieš o tom, že z angličtiny je u nás povinná maturita? Preto ju dávajú ako prvý jazyk. Ak nepôjde Tvoje dieťa na gymnázium, ale na odbornú školu, iný zrejme mať ani na výber nebude, zvyčajne tam majú len jeden a to angličtinu. Nič lepšie sa jej nemohlo stať, ak nie je jazykový talent.
@mamula20 Dokonca ja jej chystám aj učebnice do školy 😢 Viem robím chybu, ale ja som taká detailistka a musí byť všetko tip top. Už sa môj 74 ročný otec zo mňa smeje a má pocit, že ja chodí do školy a nie moje dieťa.
Ale už som poľavila zo svojho perfekcionalizmu voči dcére. Nechce písať vôbec diktáty, .... tak som jej povedala, že dobre nemusí a bude sa hanbiť v dospelosti za svoju gramatiku. Nechce vôbec čítať, tak ani to už s ňou nerobím, už kašlem na to. Vždy som ju musela presvedčovať aj skoro hodinu nech ide čítať aspoň 15 minút, ....už to nerobím, nemám na to nervy. Ale jednoducho niektoré veci nedokážem hodiť za hlavu, ale aj tak už 50% vecí, čo sa týka školy s ňou nerobím. Niežeby som nechcela, ale už som v koncoch z toho, že to ona nechce a nemám nervy ju stále prosiť, aby sa išla učiť. A potom mi povie : "Mami ale ja chodím do školy a nie ty." Nepomýlila si sa náhodou ....
@ejmi25 Oni vôbec nič nevyznačujú do učebnice s vyrazňovačom, iba ja jej to z vlastnej vôle robím + tie poznámky do zošita.
@77katarina no ja tiez co pocuvam sa s detmi ucia kolki aj v 8 triede to uz nechapem ,ja ho skontrolujem ked sa pobali Ucit sa chce aspon to.
@guiseppinka Jej ja som 8. júna 1996 maturovala 😉
Od 1.rocnika sa moje deti učia samé.Same si balia pomôcky do školy,same sú zodpovedné za to,čo si zabudnú a čo nie.Teraz mám prvacku a siestaka.Siestakovi pomôžem,preskusam,keď ma o to požiada.Nic viac.
S prvackou prejdeme úlohy,uvazim,čo vie sama...to urobi.Pri čítaní som tam a počúvam.
@77katarina ...robíš zle iba vlastnej dcére...nikomu inemu
@heleninamama Ja som maturovala z nemčiny 1996, ale ja som si aspoň mohla vybrať.
Mne ide o to, že ako mám učiť dcéru po anglicky, keď ju ja neovládam. To je ako keby tvoje dieťa chodilo na ruštinu a ty vôbec neovládaš azbuku. Keby chodila na nemčinu od prvého ročníka, tak nemám problém.
@ejmi25 pockaj na piaty rocnik, budes si buchat hlavu nad tym, ze si lamentovala vo 4tom
@77katarina ...ale prosím ťa.Dnesne deti hovoria anglicky ani nevedia ako.Rozpravky,filmy,YouTube....angličtina je všade.Odporucam sa ju doucit aj tebe.Gramatika nie je až tak dôležitá....najdôležitejšie je sa dohovorit
@doriiis To ja viem veľmi dobre. Nemusíte mi to hovoriť. Preto som už zľavila z toho učenia. A od 5. ročníka ju nechám prepadnúť keď sa nespamätá, .... ona o tom dobre vie.

@heleninamama presne mi hovoris z duse, tiez to vidim na nasej ZS..je vseobecne znama ako jedna z najnarocnejsich v SR..velke rozdiely v triede, moj syn sa casto nudi..su tam vyslovene niektori slabi ziaci, nechapem naco ich rodicia trepali na tuto skolu, ked je znama svojou narocnostou..zakladne veci deti nevedia, rodicia asi zaspali cele predskolske obdobie..