(Ne)nadané deti a dospelí
Už sa vám určite stalo, že ste stretli niekoho, kto sa v niečom „našiel“- ako keby sa narodil aby presne tomu sa venoval. Každý je iný a táto rôznorodosť sa mi zdá fascinujúca a hodná na diskusiu. Často rozmýšľame čo s tých našich drobcov vyrastie, na čo sa hodia? Jedna moja kolegyňa má 12 ročného chlapčeka, veľmi šikovného – rieši súťaže ako Matematický klokan, iBobor a každý rok je niekde medzi 95-99 percentilom, tak som jej poradila nech s ním ide na testy nadania a vyšlo mu priemerné IQ 😕 – ako je to možné? Ako keby bol dobrý len v logickom myslení a v inom zaostal.. (?) Tie testy nadania (ak by niekto nevedel) testujú asi 8 rozličných shopností: logické myslenie, pamäť, psychomotorické tempo, sociálne zručnosti, verbálne schopnosti, vedomosti, vizuálnu vnímavosť, priestorové videnie – neviem či som to správne uviedla...V čom sú vaše deti (alebo aj vy) dobré a čo im napríklad nejde? Tá rôznorodosť sa mi zdá zaujímavá na diskusiu (nielen v rámci testov nadania – aj hudba, iné umenie...).
@natalym myslím, že samo o sebe nie je výhra nič. Ani vysoké IQ, ani talent, pokiaľ sa nerozvíja, ani intuícia, ak sa nepočúva. Človek je komplexná bytosť s rôznymi potencionálnymi schopnosťami, ktoré sa aktivujú a rozvíjajú (alebo aj nie), pod vplyvom rôznych faktorov. Ja by som to formulovala skôr tak, že vysoké IQ nie je samo o sebe zárukou úspechu ani šťastia. To sa dá aplikovať na čokoľvek ako napr. ňou nie je ani vysoké EQ, alebo fyzická krása, alebo mimoriadny talent. No a nie každý s vysokým IQ je nepoužiteľný 😉
@sharmana vyšinutých a psychopatov je celkom dosť aj medzi ľuďmi s úplne priemerným IQ. Proporčne to možno bude na rovnako.
Nuz ludia s vysokym IQ casto platia inu dan - su casto cudaci, samotari...proste obycjany svet ich nezaujima ....su aj casto dost neprakticki, pisem teraz o nadpriemernom IQ
Moj priatel ma inak velmi vysoke IQ, nebudem pisat kolko. Ma genialne analyticke myslenie, ktore zuroci v praci. Na druhej strane - nulova orientacie, bez GPS nikam netrafi, aj ked tade ide sto krat, citanie v mapach nula...jeho technicke schopnosti ma dost prekvapuju - niektore veci chape super a rychlo, niekedy taku blbost da, ze sa nestiham divit, ze toto da dospely clovek. Cize v praktickych veciach moc nevynika. Zeby daco doma opravit, to vacsinou nie
Pre mna je skor dolezite EQ.
Syn ma 5, zatial este neviem, celkom mi ide matika, ale nepovedala by som, ze je v niecom vynimocny
@alaguema "psychopat" je myslené len pejoratívne.... skôr ide o to, že vysoké IQ ešte neznamená schopnosť v spoločnosti získať uznanie, slávu, bohatstvo, štastie a podobne... Práve naopak, mnohí ludia s priemerným IQ dokázali v živote veľa a sú úspešnými. Dôležitá je totiž aj schopnosť komunikácie, kúzla osobnosti, schopnosti predvídať, odvaha a podobne...
http://www.pluska.sk/zazracnysvet/clovek/iq-dar... to len tak pre zaujímavosť....
a na záver, asi ako vždy, najlepšia je nejaká zlatá stredná cesta... priemerné alebo nadpriemerné IQ, EQ, šťastné detsvo, kopec priatelov, rodina, práca ktorá naplna, zdravie atd.... nemusí byť človek práve najgeniálnejším jadrovým fyzikom 😉
@sharmana no...pluska ako zdroj info u mňa nie 😉 Nič v zlom. A inak píšeš to isté, čo ja, len s tým rozdielom, že vysoké IQ podávaš apriori ako potencionálnu nevýhodu. Ale tou nevýhodou môže byť aj priemerné IQ. Záruka na šťastie proste neexistuje. Nikde nie je napísané, že priemerne inteligentný človek má lepšie predpoklady byť spokojný a naplnený. Je úplne jasné, že máme na svete vyšší počet šťastných a úspešných priemerných ľudí, ako nadpriemerných, ale to vyplýva z toho, že ich je proste viac 😉 Je ich väčšina. Čo ma trochu irituje, je taká dnešná móda IQ nadpriemerných považovať automaticky za ukrátených niekde inde. Na EQ, na praktickosti, na neviemčom. Ale to sa dá aplikovať len na určité percento z nich. Všetko závisí od x faktorov. Zlatá stredná cesta je vždy najlepšia v tom, aké postoje človek zaujme k životu. Ale ak sa raz niekto narodí s vysokým IQ, tak si ho asi nezníži, len aby nevytŕčal z davu, že áno? 🙂 Dostal do vienka niečo iné, niečo viac. Stále to môže byť človek, ktorý sa snaží nájsť ten zlatý stred. S tým rozdielom, že mnohí z nich to pochopia oveľa skôr, než tí priemerní 😉
ja by som chcela mať vysoké iq..... 😀
@alaguema nechce sami velmi rozpisovať,ja by som sa len vrátila späť, lebo mám pocit, že sme zašli už mimo.
Proste môj názor je taký, že vysoké IQ nie je zárukou úspechu a už vôbec nie šťastia samozrejme. Nejdem hodnotiť, kto má na čo väčšie šance, kto je väčší čudák či nie je, či ako to vidí štatistika a vôbec nikde som nepísala, že priemerne intel. človek má lepšie predpoklady bť spokojný a naplnený. Tu trochu prekrúcaš moje názory 🙂
Proste nepovažujem vysoké IQ za také terno, pokial človek nevie toto IQ aj využiť a komunikovať v spoločnosti. A EQ je velmi dôležité, najmä v oblasti vzťahov. Tam Ti vysoké IQ až tak nepomôže.
Tod vsjo.
Ahojte, všetky máte pravdu. Ľudia sú zaujímaví svojou rozmanitosťou – o tom je táto téma. Je strašne veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú život človeka. Ja som veľa pracovala s deťmi – v oblasti športu a všimla som si napríklad, že najďalej to dotiahli tí čo mali naozaj silnú „vôľu niečo dosiahnuť“ – dostali sa napríklad aj do reprezentácie. Naopak mnoho talentovaných detí skončilo, lebo bolo jednoduchšie sedieť doma pri tablete (alebo sa jednoducho "našli" v niečom inom). Myslím, že to ale platí aj v iných sférach (hudba, škola) nie len pre šport.
@odm3 Ja Ti k tomu možem napisat moju skusenost. Ako dieta som bola nadana na jazyky, uplne posadnutá učením jazykov a nevedela som si predstavit travit volny čas inak ako učením a všetkým čo suviselo s jazykmi. Paradoxom ale je, že sa tým neviem živit a živým sa uplne niečím iným. Takže jedna vec je nadanie, hobby, sklon k niečomu a druhá vec je čo bude skutočne robit v živote to dieta. Mne to ako hobby zostalo a mam z toho potešenie len ak je to hobby, ako praca ma to prestalo bavit.
@celasapremenim prepanajana, tvoje deti maju iq 156 a 168? Ako to vyzera v praxi, ked su starsie? A ako v skole?

@odm3 zaujima ho svet ako taky, geografia, ine kultury, ine jedla, rad ochutnava nove. a vlaky. takze dream job je cestovat vlakmi po svete a ochutnavat jedla 😀
zaujimave je, ze co sa tyka zloziek IQ, tak najslabsiu mal priestorovu cast IQ. ostatne mal dost vysoky nadpriemer.