icon

Nepekné prezývky v škole

14. okt 2022

Prosím Vás, ako reagujete na to, keď Vám dieťa povie že mu vymýšľajú spolužiaci hanlive prezývky?

liloastitch
15. okt 2022

Pre syna už bude ťažké zaradiť sa do kolektívu aj keď poriešiš konkrétnych nespratníkov. Tie deti si ho za tie roky už zaškatuľkovali, pokiaľ nemá kamaráta musí to mať ťažké ,takto chodí do školy ozaj len s povinnosti. Uvidíš čo ti povie učiteľka,ale porozmýšľaj nad tým prekladom. V takomto prípade je lepšie začínať od začiatku.

autor
15. okt 2022

@liloastitch ten kolektiv v triede je cely chory a ich predosla triedna 4roky nevedela s nimi normalne urobit poriadok, tak mali raz v tyzdni triednicku hodinu s psychologickou. Preto som chcela aby ho dali do inej triedy, na skole su v rocniku 4triedy, ale zial v ostatnych truedach je viac deti - kym prisiel na skolu moj syn z triedy uz preradili niekolko deti.

autor
15. okt 2022

@liloastitch este nutne dodat ze ostatne triedy psychologicku nepotrebovali. Tak je tetaz otazka ci mala ta trieda zle vedenie alebo sa tam stretlo tolko vadnych kusov alebo...?

liloastitch
15. okt 2022

Teraz je už úplne jedno čím to je spôsobené. Syn sa tam už ťažko začlení. Preto v tomto prípade nie je veľmi o čom. Buď iná trieda alebo iná škola,tam už nič neurobíš.

mircalla
15. okt 2022

@anonym Nie, samozrejme, ze neskopim usi a nenajdem si inu pracu.
Ale ty to riesis 4 roky a nic si nevyriesila. Oslovila si vedenie viac razy, nic si nevyriesila.
Takze sa tocis stale v nejakom kruhu. Pochop, ze to musi mat zaujem riesit skola. Skole to je totalne ukradnute, o tom si sa presvedcila x krat. Tazke neviem, aky posun cakas tentoraz....Skutocne nerozumiem
Samozrejme si mozes pockat na nazor ucitelky, ale.....ako tu pisu, naozaj nie je o uz o com, syn sa tam nezacleni.

mircalla
15. okt 2022

@liloastitch Presne, to je uz v tjeto faze tak zle, ze sa to nemam kam posunut....

autor
15. okt 2022

@mircalla som zvedava na nazor ucitelky a na jej pohlad na vec, na jej riesenie. Je to starsia skusena ucitelka. Hladala som na stranke skoly ale nemame tam tlacivo ziadosti o prestup do inej triedy. Prosim Ta nevies, existuje nejake univerzalne na nete?

tehulka2011
15. okt 2022

Ze tlacivo… napis o co ziadas a vybavene.
Riaditelka sa na to vykaslala a ty co? Preco si nenaliehala?
Dalsia skola je vzdialena 1,5 hodiny? Tomu neverim, moze to byt predsa aj ina dedinska skola.

autor
15. okt 2022

@tehulka2011 tak ak z okolitych dedin chodia do nasej dediny do skoly, tak asi tam skoly nemaju 🤔
1,5 hodiny zaratane cesta z domu na zastavku do mesta a cesta mhd v meste. Na stanici v meste skolu nemame ci veris alebo nie.
A ja co? Ja som myslela ze ak ho neprelozila tak irobi kroky v tej triede, ale ako vidis riaditelka nie je clovek na spravnom mieste👿

sisaka
15. okt 2022

Autor - teraz nechápem, či nevidíš, alebo nechceš vidieť. 4 roky si nič neporiešila, v triede je dieťa šikanované, nemá tam kamarátov. Čo si myslíš, že táto učiteľka urobí? Môže zasiahnuť, môže dohovoriť tým 4 chlapcom, môže sa porozprávať s rodičmi, dajme tomu, že to zaberie a títo 4 chlapci mu prestanú robiť zle. Naozaj si myslíš, že sa tým všetko skončí a deti sa s ním začnú kamarátiť? Šikana sa rieši okamžite, keď je to v zárodku, po 4 rokoch už nikto nedonuti deti, aby sa začali kamarátiť s niekym, kto bol tak dlho outsiderom. Tu už došli možnosti. Jediné riešenie je syna preložiť a dať mu šancu na kľud, štúdium bez zbytočného stresu a kamarátov. Neviem si predstaviť, že by som takto predlžovala trápenie svojho dieťaťa….

mircalla
15. okt 2022

@anonym Bola si sa informovat na novej skole, ci maju kapacity? To treba riesit s novou skolou a nie s Vasou, ta k tomu nema co povedat. Deti prestupuju stale, k nam prisli ziaci, odisli za tie roky....Momentalne ma syn 4 novych ziakov z inych skol.
Neviem ci je lepsia sikana a trauma alebo dlhsie cestovanie. Ina trieda tiez nie je riesenie, bude sa to s nim tahat aj tam.

Bola si s nim u psychologa mimo skoly?

Plus taketo veci s ucitelkou sa zasadne neriesia mailom, ale osobnym stretnutim. Kazda triedna ma konzultacne hodiny.

https://eduworld.sk/cd/vierka-mednanska/5621/ak...
https://www.odpovede.sk/otazky/ako-napisat-ziad...

lalala94
15. okt 2022

Chudák chlapec, ten sa ti autorka veľmi pekne poďakuje v dospelosti. Sebavedomie musí mať úplne v kýbli už teraz a toto si so sebou bude niesť ako veľkú krivdu, ktorá ho určite ovplyvní. 4 roky riešiš, nič si nevyriešila a namiesto presunu na inú školu do mesta tu riešiš, že ho môže napadnúť nejaký imaginárny bezdomovec. Tak ho radšej nechaj na tej škole do konca 9. ročníka - síce ho nenapadne žiadny bezďák, za to bude zakomplexovaný, smutný a bude mať problém nadväzovať vzťahy. Super, ale tak aspoň nebudeš musieť tŕpnuť a bude to mať 5 minút od domu.

A k tej tvojej modelovej situácii - ak by ma šikanovali kolegovia, riešila by som to s vedením. Ak by mi vedenie nepomohlo a opakovalo by sa to, zakývali by sme si na rozlúčku. Nebudem zo seba robiť nejakú hrdinku ani obetného baránka.

autor
15. okt 2022

@mircalla ďakujem za odkazy. Ucitelke som pisala mail, lebo mi to hovoril v piatok poobede a ja som to chcela riesit najrychlejsie ako sa dalo. V skole by som ju uz nenasla a domov k nej nechodim. Najneskor v pondelok rano si to precita.
Bola som s nim u psychologa aj psychiatra aj vsade mozne. Ak by som chcela vsetko rozpisovat tak to nedavam anonymne a rovno napisem aj adresu skoly ...

@lalala94 moj syn nie je chudak, ani smutny a vie nadvazovat vztahy vsade mimo svojej posranej triedy.. ktoru zmagorila ich prva triedna ucitelka. Cim viac tu citam tym viac zvazujem druhu skolu.. a co ak na druhej skole zas natrafi na nejakeho debilka, zas ho prelozim? A kazdy polrok ho budem prekladat lebo skolstvo je neschopne riesit sikanu?
V jeho skole som raz na chodbe povedala nahlas slovo sikana a vsetci sa otacali od strachu. Ano lebo ucitelky hluche slepe neme a radsej si odneste to dieta inam, lebo my to nebudeme riesit. Naco studuju pedagogiku ked ju nevedia uplatnit v praxi?

liloastitch
15. okt 2022

Ak v druhej škole natrafí na nejakého debilka tak to začneš rázne riešiť už v zárodku aby si sa vyhla úplnému vyčlenenie syna z kolektívu. Ak ti v riešení nepomôže škola tak si osobne na agresora došliapneš a vysvetlíš to jemu. V tejto triede už s deťmi nepohne nik.

autor
15. okt 2022

@liloastitch aj v tejto skole som to riesila od zarodku a kam som dosla? Prvy clovek, ktory ho vyclenil z kolektivu bola ucitelka a deti isli podla jej prikladu. Po jej odchode bol chvilu pokoj, chvilu korona. Agresiu som riesila od zaciatku a chalan, ktory ho bil uz sa ho ani nedotkne, lebo som povedala riaditelke ze mam nafotene vsetky modriny a pri najblizsej podam trestne oznamenie. Teraz su tu novi agresori a najviac ma prekvapuje ze zo slusnych rodin a ziaci s dobrymi znamkami🤮 zial dusevni mrzaci.
A preco nie prelozit v ramci skoly do druhej triedy? Ved s touto terajsou by uz nebol v kontakte, max v jedalni.

kubobubo
15. okt 2022

Držím palce.
Trieda mojej dcéry je tiež pekná naloženka, zhodou okolností sú tiež šiestaci, kopec malých individualít, ktoré spolu neladia do kolektívu. Tiež k nim chodila od tretej triedy psychologička, aby sa "zladili". Na striedačku si robili zle krížom krážom. Potom korona a spol. a nejako to ustalo, tiež sù celé prestávky na mobiloch, dcéra si žije vo svojej bublinke s kamoškou.
V druhej triede začala byť predmetom zvýšeného záujmu pár dievčat, celkom svižno som išla za ich učiteľkou a výsledok rozhovoru bol, že asi som precitlivelá matka !? Dcéra sa pár dní potom dolámala, chodila do školy zo sádrou, tak sa o ňu potom starali a tie potvory ju ignorovali.
V treťej triede večer prišla, že ju štipe chrbát. Tam zošuchnutá koža asi 4×5 cm, že spolužiak ju v družine potiahol za nohu na koberci. (Pomýlil si blondínky, ale bol trochu pošahaný). Ešte v ten večer som písala mail učiteľke (iná ako v druhom ročníku) aj mamičke aj s fotkou. Ráno išiel aj muž do školy osobne. Všetko sa zdokumentovalo na úrovni školy, psychologičky - celkom svižno, ale čakali na niečo podobné, chalan bol problém a mali na neho konečne dôkazy a preradili ho do vedľajšej triedy. Mimochodom mamička sa ani neunúvala ospravedlniť. Ja som bola nahnevaná, lebo za pár dní mali ísť na plavecký a dcéra zošuchnutý kus kože. Našťastie ju zobrali a ani sa to nezapálilo.

liloastitch
15. okt 2022

Trochu sa v tom strácam, veď agresori boli deti z osady, ktorých rodičov nevieš vyhľadať nie? .. kľudne ho prelož aj v rámci školy do inej triedy len ho proste prelož hneď. Aj keď ja by som šla celkovo do inej školy,lebo tu vidíš, že škola problémy so šikanou nijako nerieši a teda pre mňa by to nebola dobrá škola. Ty sa síce snažíš riešiť niečo,ale nie veľmi dôsledne. Na tom preložení si mala trvať, riaditeľku otravovať a aj sa kľudne povyhrážať medializáciou, keď si videla, že sa nehýbe a syna nepreložila do druhej triedy. Jednoducho musíš okamžite konať nie vyčkávať či sa rozhýbe riaditeľka alebo či sa situácia ukľudní. Už dávno si mala aj rodičov tých agresorov osloviť, keď teda sú zo slušných rodín tak nemusíš ísť do žiadnej osady na dvere klopať. Musíš byť ako Gizka ☝️ idem riešim ☝️ a riešim do vtedy kým to nie je vyriešené,aj keby som mala tej riaditeľke každé ráno na kabinet klopať .

mircalla
16. okt 2022

@anonym Podla mna uplne ina skola. Kontakt je tam stale, skolsky dvor, prestavky, jedalen. Agresori mozno bude pokoj, mozno nie, nehuckaju aj deti z novej triedy. Plus su predmety, kde su deti spojene s inymi triedami - napriklad etika. A najma tato skola neriesi. Pises, ze za to moze predchadzajuca ucitelka, riaditelka o vsetkom vedela. Teraz sice nova ucitelka, ale rovnaka skola, rovnaka riaditelka. Je tam riziko. Uz to tu niekto napisal, netreba hned presuvat, ale pokial mi skola za 4 roky nepomohla riesit sikanu, niet o com. Isla by som sa na tvojom mieste minimalne informovat do novej skoly, aka je tam situacia, ci ho zoberu atd.

autor
16. okt 2022

@liloastitch z osady bol ten nestastny tvor, co ho bil. Ale to je uzatvorene. Modriny uz nema. Mne syn stale rozpraval len o nom. Tieto prezyvky to je piatkova novinka - Vsetci pisete mala si hned riesit.. tak ja neviem ked mi v piatok poobede decko povie, ze 4chalani mu vymyslaju prezyvky a posmievaju sa tak ako uz to mam riesit? U nas cez vikend v skole nevyriesim nic. Rodicov ani deti nepoznam, jednu mamku som nasla na fb a aj som rozmyslala ze jej napisem. Ono sa to lahko hovori, chod ich hladat - ja som nedostala v skole menny zoznam deti a rodicov s adresami.. osobne z triedy poznam az jednu mamicku dievcatka, ktore sa so synom chcelo kamaratit. Ale potom prisla korona a prestali sme sa stretavat.

liloastitch
16. okt 2022

Ty si mala riešiť to , že tvoj syn je 4 roky vystrčený z kolektívu. V iných komentároch píšeš, že najprv ho niekto obtĺkal, potom , že teraz je posledná prezývka gejboj -takže asi boli prezývky aj pred tým piatkom. Ešte, že ho sama učiteľka vystrkovala z kolektívu (už tu si mala rázne zakročiť a nie čakať či sa riaditeľka uráči preložiť ho). Najprv píšeš, že chceš písať do skupiny rodičov kvôli tým deťom a menovite ich označiť potom nevieš ani čie sú tie deti.. viac obraňuješ seba ako to dieťa. Tebe nie je čo poradiť. Sory.

lalala94
16. okt 2022

@autorka vychádzam zo svojej skúsenosti. Ja som ale mala problém s učiteľkou, ktorá ma z nejakého dôvodu nemusela. Trvalo to dva roky a nakoniec ma rodičia preložili. Výrazne to ale ovplyvnilo mňa, môj postoj k škole a aj moje sebavedomie či už počas štúdia a neskôr v práci. Tvoj syn ti to nepovie, (ja som to tiež rodičom nikdy nepovedala), ale tieto veci mu v hlave zostanú a môže sa to s ním ťahať celý život.

autor
16. okt 2022

@liloastitch este stastie, ze Ty si majster sveta 😉 Ty ked sa pristahujes tak obehas celu dedinu a hned vies kto je cie decko, kto je cia matka. V tej skupine na fb je matka len jedneho z tych chlapcov a dalsich si vycycam z prsta. Ak nemas co poradit tak nerad, necudujem sa ze deti sikanuju ked Ty bez kompletnych info co a kolko som riesila tu sikanujes - odsudzujes mna a to ma ani nepoznas 🙂 ano a pred touto prezyvkou bola este jedna, ale taka trapna ako mentalita tych deti a zasmiala som sa na nej.

@lalala94 prave ze mne syn rozprava o svojich pocitoch. On je zmiereny ze nema blizkeho kamarata, ma kamaratov z inych zdrojov. Ale trapi sa ze ho ponizuju.

pribinak
16. okt 2022

@zuzulka558 netvrdím že je to čo robí to dieťa ok, ale to čo učíš ty tvoje dieťa nie je vôbec ok
V podstate si na jej úrovni

mircalla
16. okt 2022

@anonym Ja poznam 80% rodicov mojho syna, s vacsinou sa zdravim, zvysok si viem aspon priradit tvar. Chodili sme predsa do skoly spolu,kde som stretla aj rodicov, rodicka, stretavali sme sa pred skolou atd, pred odchodom do skoly v prirode ci ine akcie, decka chodili spolu von. Cize je skor nenormalne, ze ich nepoznas. Uprimne, neverim. Sama si pisala, ze dokonca na rodicku ucitelka verejne hodnotila deti pred rodicmi. Dcera je v skole mesiac a pol a uz polovica rodicov si viem tiez k dietatu priradit.
Nechapem - ste na dedine a ty nikoho nepoznas po takej dlhej dobe? Ja som v Bratislave a poznam ich vacsinu.

autor
16. okt 2022

@mircalla tak zjavne je nenormalne ze ich fakt nepoznam, kedze ja chodim do prace skor ako moj syn do skoly, nechodim postavat pred skolu nemam na to cas. Do skoly chodi sam, zo skoly chodi sam.. na rodicku je vzdy ina zostava a aj to max polovica rodicov, jeho spoluziakov poznam akurat z fotky, nikdy mi ziadnych nepredstavoval a uz vobec s nimi nechodi von. Poznam akurat tak zopar dievcat z triedy, lebo sa s nim chvilu kamaratili a prisli k nam domov. To ze na rodicku povie meno dietata a vsetci pocuvaju ze napr. Je dobre v matike a nevyrusuje neznamena ze ma zoznamia s jeho rodicmi a uz vobec nie ze aj viem ako to dieta vyzera.🙈
Tak som asi nenormalna ja a nie ti chalani v triede. Super zaver.

autor
16. okt 2022

@mircalla triedna mi uz odpisala - v zmysle ze ona nema info o nicom co som jej ja pisala, o ziadnych modrinach, ziadosti o prelozenie atd. Ze ked prebrala triedu tak jej ta predosla triedna ucitelka povedala, ze moj syn je problemovy. Napisala aj ze ona si rada robi vlastny nazor a on problemovy nie je a ze mam prist za nou, porozpravame sa a bude to riesit. Taktiez napisala ze neodporuca preklad do inej triedy, ze poriesi chalanov.

dzina007
16. okt 2022

Preco ta prva ucitelka videla tvojho syna ako problemoveho? Aky mala dovod ze to takto este vedome povedala?

autor
16. okt 2022

@dzina007 lebo ona mala s nim problem. Aky to vie len ona. Modelova situacia jej vnimania bola ked, pisal pri prestupe rozdielove pisomky. Mali opacne knihy. Na prvej skole z prvouky prebrali to, co oni este len mali preberat a tak ucivo celeho prveho polroku som s nim mala prebrat ja a on mal napisat z neho pisomku. Ucitelka mi v knihe zakruzkovala co ma vediet. On to vsetko vedel a z pisomky dostal 2 a aj na vysvecko 2, lebo mal medzi 1-2. Isla som sa jej opytat ci mozem vidiet tu pisomku co nevedel. Ako som pozerala na pisomku boli tam ulohy, ktore v knihe neboli a vysvetlila mi to tak, ze ona detom poznamky diktuje a aj do nich prida veci. Mne poznamky nedala, tak samozrejme som to vediet nemohla. Ona to uzavrela tak, ze mal to vediet a basta, znamku nezmeni.
Tak si myslim, ze toto nie je ferove konanie a kedysi sa tomu hovorilo ze si na neho "zasadla"

sisi2212
16. okt 2022

Ahoj, ja by som riesila asi prelozenie, uprimne, sama som zažívala sikanu a nijako sa to nevyriesi, max ked ich za to pokarhaju, tak si budu suskat, nebudu mu priamo hovorit zle veci, ale to ze ho dalej budu vyclenovat z kolektivu neskonci, to ti garantujem, pokial sa s tvojim synom bavit nechcu, nikto ich nedokaze k tomu donutit, max ich donutia aby priamo nerobili zle, ale vyclenenue z kolektivu tam bude dalej a takto bude ticha sikana pokracovat dalej … mam vela kamosiek, co tiez zazivali šikanu, preradili ich do inej triedy a povedali, ze to bolo najlepsie co sa im stalo, ze tam si nasli kamosky a uplne ina atmosfera, pohlad na seba vsetko …. Mna ponechali v triede, riesili to s konkretnymi sikanatorkami, ale vyclenenie prebiehalo dalej, aj silana len potichsie, suskanie, uzgrny a podobne

mircalla
16. okt 2022

@anonym Nechodis postavat pred skolu? No neviem, ale tak do tretej - stvrtej triedy sme vsetci deti do skoly vodili aj sme ich vyzdvihovali, robili to tak vsetci rodicia. Az potom chodili same....Uz len z hladiska bezpecnosti, premavka atd. Normalne boli v druzine do piatej a po praci sme ho vyzdvihli.

Aby ucitelka deti poriesila si bude musiet predvolat rodicov, ale tak uvidime