Nevhodné správanie deväťročného dievčaťa: Čo s tým robiť?
Ahojte.chcem vedieť vas názor na správanie 9rocneho dievčata,štvrtácka ZŠ. Nosí push up podprsenky do skoly aj bežne doma,predvádza sa pred chlapcami..neustále robí intrigy medzi dievcatami..jednoznačne manipuluje s dospelými aj s deťmi ,rovesníkmi.. deti sa nanu sťažujú. Keď je veľmi zle ,ze sa udeje nejaky konflikt v skole alebo v druzine,celé to otoci proti niekomu. Ako by ste to riešili?rodicia všetko popieraju,morálne hodnoty a rodičovské zručnosti sú slabšie..
Ďakujem za každú odpoved
Mne skôr príde nevhodné správanie autorky. Veď to dievča ma svojich rodičov, ktorí sú zodpovední za svoje dieťa. Ma učiteľov, ktorí sú kompetentní riešiť podobne problémy.
Ak dcéra nastúpi do práce a bude mať kolegyňu ktorá bude chodiť v koženej minisukni, 15cm podpätky, výstrih po pupok, tiež pôjde za vedúcim riešiť ze sa cíti blbo?
Od škôlky učím dcéru, že nie je povinná sa hrať s každým. Ak sa pri niekom cíti zle, nie je povinná sa s ním hrať. Ma kopu iných možnosti.
A nie neučím ju ze , všetci sme kamarati". Nemusí sa kamaratit s dievčaťom, ktoré jej od mala berie všetky hračky, ktoré jej následne zničí a ona svoju nikdy nepožicia. S takými deťmi sa nekamaratime.
Tak ju nauč, nech ju rešpektuje ako spolužiačku, a to je všetko.
@simona20201309 píšem niekde že podprsenka má súvis so šikanou? Zrejme čítaš niečo iné ako ja, lebo už v úvode je napísané - "neustále robí intrigy medzi dievcatami..jednoznačne manipuluje s dospelými aj s deťmi ,rovesníkmi.. deti sa nanu sťažujú. Keď je veľmi zle ,ze sa udeje nejaky konflikt v skole alebo v druzine,celé to otoci proti niekomu." To si preskočila? Lebo ja píšem o Tom, co je v texte nie o podprsenke.. a myslím že vo svojom príspevku som to vysvetlila celkom dosť..
@jana_eyre_2 to nie je šikana. Tomu sa slušne hovorí, že je to , krava".
Možno nejaký sociopat.
@jana_eyre_2 intrigy nie sú šikana. To by sme potom mohli povedať, že každý druhý človek sikanuje
@simona20201309 jasné, opäť a zase - ako som napísala - zľahčuje sa ak sa niekto k druhým správa nevhodne a ešte sa budeme tváriť že to nie je šikana.. tak si skús prečítať ako sa šikana definuje a začína..
@simona20201309 a áno, každý druhý človek šikanuje, lenze to si proste nikto nepripusti a budeme sa tváriť že to neexistuje..
@simona20201309 no tak si to pozorne precitaj.. mimochodom vyjadriť sa o 9r dieťati že je krava, navyše ktorú nepoznáš mi tiež nepríde ok..
Jej podprsenka ta nema co zaujimat, nechapem, preco to vobec spominas. Ak sa ti zda nevhodne spravanie, ries to s triednou ucitelkou.
Podrdu by som neriešila...kľudne ju mohla zobrať mame a v škole sa s ňou "predvádzať" poznám také deti...dokonca jedno dievčatko v predškolskej potajme nosila na sebe maminu podrpdu....
Riešila by som správanie, ak ti to príde ako šikana kľudne sa ozvať a riešiť...radšej skôr ako neskoro.
Dcéra má 11 je už rok hodne vyspelá, už nosí podprsenku A a má ešte aj vyspelejšie spolužiačky....
@jana_eyre_2 Tento opis, co dala autorka, by som brala veeeeelmi opatrne. Vsimla si si, ze opisala to dievca velmi detailne, no neopisala ani jednu konkretnu situaciu, ktora by ten popis podporovala? Pokojne to moze byt tak, ze to dievca je pre inakost sama obetou triednej sikany.
@dadis a čo mení na tom fakt že sa tu zľahčuje AK by sa tak správalo dievča voči ostatným? Či to pravda je, alebo nie je teraz jedno - ak sa nejaké dieťa správa k ostatným tak, že sa cítia zle a prosia rodičov doma aby im nieco kúpili aby sa im nevysmievali tak to šikana je..
To že autorka nenapísala nič čo by podskrtavalo ozajstné správanie dievčata skús smerovať na simonu ktorá ju pomenovala kravou alebo.sociopatom.. ja som len napísala svoje dojmy z toho čo som čítala v diskusii..
Tipujem že si zrejme učiteľka toho dievčaťa. No to co nosi to by som riesila s jej rodičmi, nech si doma oblieka to co chce, ale do školy sa má obliecť slušne a primerane veku, veď je to dieťa !!! A ak je nejaký konflikt v ktorom je pokazde zapojená čírou náhodou aj ona, tak by som to riesila určite aj s vedením školy, že je to velka náhoda že vždy je tam prítomné aj toto dievča. Ale určite rozprávať s rodičmi, popripade poriešiť nejaké pokarhanie
@jana_eyre_2 Nevieme ci sa to zlahcuje alebo zvelicuje. Ale mne na tom jednoducho nieco nesedi. Pride mi to, ze to je len excentrickejsie dievca, mozno nezapadla a snazi sa putat pozornost. Autorka nic nehovori o tom, ze by jej dcera mala dlhodobe priznaky sikanovaneho dietata, len si vypytala podprdu a je otazne ci preto, lebo sa jej to dievca vysmievalo alebo preto, lebo jej jednoducho tu podprdu a pozornost zavidela. A nemyslim, ze tato diskusia to rozluskne.
@dadis snáď nikto nebude čakať na dlhodobé príznaky sikanovaneho dieťaťa.. mám skúsenosti so šikanou môjho dieťaťa a teda nečakala by som s riešením (o ktorom mimochodom jasne píšem v mojom prvom príspevku a to je aby bola upozornena učiteľka lebo len ona je reálne so všetkými deťmi naraz) kým začne byť totálne zdeptane..
Ach ženy, keď čítam niektoré komentáre je mi ťažko a smutno za moju dcéru. Je taktiež stvrtacka, mentálne dieta a po fyzickej stránke mladá žena. Puberta proste prišla skôr a ani my rodičia, ani ona a ani lekári s tým nič nezmôžu (bola sledovaná na endokrinológii). Tu podprsenku naozaj už potrebuje (samozrejme nie push-up, aj keď z pohladu niektorých deti a mamičiek to tak môže vyzerať, ale ona tam ma skutočne prsia) a verte tomu, že je pre ňu ťažké bojovať s otázkami a pohľadmi inych dievčat a aj chlapcov, nakoľko deti si takéto “odchýlky” veľmi všímajú a otázky a poznámky sú nie veľmi taktne. Takze @autorka skor ako urobíte aj s ostatnými mamičkami predčasne závery, bolo by vhodne preveriť a vypocut si aj druhu stranu, či už správanie toho dievcata nie je len nutnosť, obrana a či push up je skutocne push up ☹ Pretože áno!!! aj dievcata v tomto veku už skutočne môžu potrebovať podprsenku.
@jana_eyre_2 prečo chytaš za slovíčka? Opísala si správanie, ja som napísala ako sa takému človeku hovorí bežne v živote (bezne oveľa horsie).... môžem to kľudne opísať aj obsirnejsie - zákerná, bezcharakrerna, zakomplexovana a neepmaticka slečna. V tom veku sme to skrátili na tých 5 písmen- krava. Ci ako si volala v tom veku kamošky ktoré sa správali tak ako opisujes? Agresor? Tyran?
@andymi Naša síce podľa endokrinológie nemá ešte pubertu, ale už pred letom išla so mnou do salónu a dala si odstrániť cukrovou pastou odstrániť chlpy z podpazušia. Teraz v zime iba oholíme 2* za mesiac, ale na leto chce radšej pastu a vraj aj nohy, ak budú chĺpky na nohách veľmi viditeľné.
Vie, že každý sa raz dočká, ale nepotrebuje počúvať zbytočné komentáre a blbé poznámky. Plus rozumie aj hygienickému hľadisku - pri potení to menej smrdí.
@simona20201309 snáď sa nechceš vyjadrovať akoby si mala 9rokov 🤔
ale išlo mi skôr o to, že do naozajstného problému ktorý tam vzniká vôbec nevidíš a tahas sem urážky..
@andymi nemusí ti byť ťažko.pretoze táto slečna podprsenku skutočne nepotrebuje.mamr spoločných známych a poznám aj ich trocha.ide vyslovene o provokáciu ostatných deti..možno jej ta puberta už naozaj nastupuje ale fyzicky sa to ešte vôbec neprejavuje
Ja proti podprsenkam nič nemám ak to ma naozaj dôvod.ale ak je to kvôli provokacii tak áno.a rodič snáď vidí ci to dievča potrebuje alebo ešte nie podprsenku.niekto tu písal ze môj najväčší problém je ta podprsenka.nie.nieje.len z hľadiska že ide o ďalší výmysel toho dievčatá ako robiť konflikty a posmesky medzi babami v triede.vkuse sa tam niečo rieši,veci neprimerane veku a ja nechápem kde nato chodia.kedze moju dcéru také veci samu ani len nenapadnú, nechápe im,doma jej vysvetlujem co znamená, pr.teply,gay,sex,orgazmus...prečo to dievča nedovolí ostatným sa spolu kamarátit..ťahá od seba deti.vyhraza sa..len ona môže byť kto povie kto s kým sa môže kamaratit..
@jana_eyre_2 bože s tebou nemá význam diskutovat.....
@simona20201309 ako myslíš 😏
@jana_eyre_2 prekrucas a chytas za slovíčka. Diskutujeme. Nenadavam na 9r dieťa. Ale to by si musela citat s porozumením.
@simona20201309 nechytam za slovíčka, reagujem na to čo píšeš a ty to dobre vieš.. ako najlepší argument je ten, že som ťa nepochopila namiesto toho aby si priznala čo si vlastne napísala.. ale áno, somnou sa nedá diskutovať, tak neviem načo na mňa vôbec reagujes..
Aj moja nosila podprsenky od 9-10 rokov. MS na konci štvrtáku. Niektoré dievčatá sú proste vyspelejšie. To len na margo toho, že sa tu niekto čuduje že 9 ročná nosí podprsenku.
@autorka Toto čo popisuješ (manipuláciu, posmešky) nájdeš v každej triede hlavne medzi dievčatami. Vždy sa najde jedna “vodkyňa”, ktorá chce zvyšok riadiť, časť ju poslúchne, časť sa búri a často sú následne vylúčené z kolektívu. Musíš v tom usmernovat svoju dcéru. Ja som riešila veľmi podobnú situáciu nedávno ale z opačnej strany. Spolužiačka mala neustále problém s dcerou, smiala sa jej za tu podprsenku (obycajna sportova lambada) a celkovo za oblecenie.. Práve kvôli týmto fyzickým zmenám chce dcéra nosiť iba voľne mikiny, a dotyčná slečna to berie ako provokáciu a hranie na “pubertiacku”. Nepoznám konkrétne vašu situaciu, takze radiť a zastavať sa nebudem ani jednej strany, len píšem aj pohľad z tej druhej strany.

@simona20201309 Uplny suhlas. Tiez tam necitam nic o sikane ani nic, co by sa malo "riesit". Ja som chodilado triedy s chalanom, co opakoval treti raz prvu triedu. Od vsetkych bol o hlavu vyssi, rozhladenejsi, drzejsi a vies co? Nic. 🤣 V druhej uz nebol spoluziak 🤷♀️