Nevychované deti
Mám takmer 40 rokov, dvoch synov 8 a 11 ročných. je to náročné, jasné. ja aj môj manžel máme za sebou dosť prísnu výchovu. ja konkrétne sa doteraz zotavujem z detstva. preto nie sme schopní byť prísni a ak nám vyjde z úst nejaká kritika na synov, alebo zvýšime hlas, čakajú nás neskôr silné výčitky...snažíme sa veľa chlapcom venovať, vysvetľovať, rozprávať sa s nimi. výsledok je taký zatiaľ, že sú dosť sebavedomí až suverénni. starej škole to pripadá ale ako drzosť. sú prázdniny, tak samozrejme trávia čas u starých rodičov a tá kritika otvára staré rany a ubližuje...nechcem robiť zo seba obeť, skôr prosím o povzbudenie. robím chyby, viem o tom. veľa o tom rozmýšľam, rozprávame sa s manželom, hľadám rady na nete a pod. nech sa ale snažím akokoľvek, nedokážem byť iná. strach, že v nich niečo zlomím, a tak ich hendykepujem na celý život je príliš silný. mrzí ma ale veľmi, že v najbližšom okolí nenachádzam porozumenie, podporu, len kritiku akí sú chlapci zlí...možno Vás napadne nejaká skúsenosť, že časom sa to zlepší. akákoľvek aj slepá nádej by ma dnes upokojila. ďakujem.
@mila23 velmi podobnu situaciu sme mali aj my, a asi ta sklamem, nezlepsilo sa to u nas a nase deti k jednym starym rodicom na prespatie uz vobec roky nechodia, len s nami na navstevu, aj to dost neochotne.
Muzovi rodicia mali este aj na vtedajsiu dobu tvrdu vychovu, vyzadovanie absolutnej poslusnosti, bitky za kazdy priestupok, nemali kontakty s rovesnikmi, museli byt vzdy len na dvore doma, nestykali sa ani s bratrancami, "dvorcekova vychova", Sucastou vychovy bolo aj zhadzovanie, ponizovanie, ironia, obaja synovia mojich svokrovcov z toho maju nasledky a zvlastne vztahy s rodicmi doteraz. Moj muz ako dospely mlady muz to chcel zmenit, pristupil k otcovi s podanou rukou, ze v dospelosti budu mat rovnocennejsi partnersky vztah...jeho otec ruku odmietol, chcel navzdy ostat v nadradenej pozicii, kde on rozkazuje a syn dospely sa podriaduje /zena, deti, zamestnanie, uspechy na tom nic nemenia/
@turandotta
Netrap sa nejak velmi nad tym.....ono su veci ktore neovplyvnime....a naozaj druhy ludia nechapu ze robis maximum pre deti aby si ich dobre vychovala....ono neni nic dokonale.....aj tak budu ine ako si predstavujeme.....
@matkamirko prikazes, zakazes, capnes.. tak vychovavas psa, nie dieta... Dietatu nastavis hranice, dieta musi vediet, preco nie, musi vediet, ake su normy a mas ho naucit byt za svoje ciny zodpovedne... Nie, ze seka dobrotu, lebo mama/ neviem kto povedali... Ale zase s tym, co pises dalej suhlasim.. 🙂
@turandotta mne sa tiez za, ze na to idete dobre. 🙂 Tiez sa snazim moje deti naucit povedat svoj nazor, samozrejme slusne. Nuz a starym rodicom sa to samozrejme nemoze pacit, ked oni isli cestou prisnosti a poslusnosti.. Vas pristup nikdy nepochopia.. Ja by som si ich len vypocula a velmi neriesila..
Ak si tvoj rodicia naozaj mysleli, ze si zle a diablom posadnute dieta, tak to mas dobry "naklad" na popasovanie sa... ☹
Moje druhé dieťa poslali ako prváčku zo školy ku psychológovi kvôli problémovému správaniu. Po niekoľkých sedeniach s dcérkou a následných rozhovoroch so mnou, mi pani psychologička povedala, že nám nevie pomôcť. Pozrela som sa na ňu úplne vydesená, či je to až také zlé, veď ja so svojim dieťaťom vychádzam veľmi dobre a v podstate ani nechápem, ako je možné, že má v škole problémy. A ona mi povedala: ,,Vy máte demokratický štýl výchovy a škola vašej dcérky je na ňu príliš direktívna."
Preložila som dcéru na inú školu. Tam problémy nemá.
@beronsche myslela som to obrazne ;) Prikazes, pretoze ked dietatu dlho predlho len vysvetlujes, tak tie veci zo zeme, si jednoducho nezodvihne ani na 50-ty krat(je jedno, ci ma 5, alebo 15). Zakazes, lebo ked vylezie na tu smykacku zakazdym opacnym koncom, raz bud spadne, alebo si rozbije usta(ver, ze tu tiez vysvetlovanie nema/nemalo zmysel ;) ), a capnes po ruke, ked aj tisici krat napr. taha psa za chvost. Su deti a deti. Obcas staci nechat behat, a ked spadne, pouci sa. Su vsak deti, ktore sa nepoucia, zabudnu, a spadnu zas, a ver, ze pohotovost a strach o dieta, ktore je prilis odvazne, je silnejsi ;)
@0silvia0 bola som zivel🙂 v podstate to iste, ja napr.ked chlapci nieco vyleju, rozbiju alebo tak nechtiac nikdy nekricim, nevycitam, nenalepkujem, ze ty nesika, poleno alebo tak...aj sa na tom zasmejeme, ale aby si davali nabudúce vacsi pozor...
@negymama tak to mi vela pripomina:( ja sa stale snazim, ale asi tiez sa to nezmeni...dakujem krasne za komentar...❤
@pieksamaki ❤ dakujem a suhlasim s tebou ❤
@turandotta tomu sa hovorí ,,opicia láska"
Takýmto prístupom svojim deťom oveľa viac ubližujeme. Keď sa rodič boji vlastného dieťaťa, tak to už považujem za extrém a je najvyšší čas niečo s tým urobiť. Chlapci majú 8 a 11. Keď prídu do puberty, tak potom už bude naozaj na všetko neskoro... Keď začnú piť, drogovat, chodiť poza školu..... Aj vtedy sa budete báť im niečo povedať aby ste ich ,,nezlomili"???
Rozmaznané deti sú len na oko ,,sebavedomé" , v skutočnosti si práve naopak- nesú pocit neistoty. Výchova bez hraníc, bez príkazov a zákazov naozaj neformuje dobrú osobnosť.
Časom sa to NEZLEPŠÍ, ale ZHORŠÍ!!!!
Takze super, že ste sa nad tým začali zamýšľať a čím skôr vyhľadať psychológov nech vám s tým pomôžu ak sa ešte dá...
Najhoršie k čomu môže rodič dospieť je, ak sa boji vlastného dieťaťa, ak sa mu boji povedať NIE....atď
Nevychovane deti nikto nemá rád, naozaj to budú mať v živote ťažké. A v živote sa k nim nikto nebude správať ako vy, verte, že natrafia na spústu ľudí, čo sa ich nebudú báť. Tieto deti majú potom obrovský problém čeliť takýmto problémom a kopu samovrážd páchajú deti práve z tohto dôvodu - zrazu sú postavené zoči voči realite a nevedia sa s tým zmieriť
@beronsche ❤❤❤
@zuzitko74 dakujem za skusenost, pozbudila❤
@zuzitko74
@turandotta ono tie konflikty su aj preto ze pri direktivnom sposobe vychovy, rodicia ci stari rodicia zvyknu detom odoberat kompetencie, konat a rozhodovat za nich, a nechapu ze je efektivnejsie a lepsie aby deti veci primerane veku a schopnostiam zvladali sami. Snahu deti o samostatne konanie, nazyvaju zlobou a nevychovou.
Priklad z nasej rodiny... Mame 4 deti v 2r odstupoch, byvali sme pri rusnej stvorprudovke, prechadzali sme ju najmenej 4x denne. Nebolo v mojich silach, aj keby som bola za vychovu deti k pasivite a absolutnej poslusnosti - drzat kazde dieta cez cestu za ruku a vliect ho na druhu stranu.
Tak som pekne a prikladom naucila pravidla cest. premavky, moje deti vsetky 4 to pochopili, vzali do praxe, ci pesi, bycikel, kolobezka...vzdy zastali na prechode, sledovali semafor, pockali kym sa matka dovlecie s kociarom ku nim, a spolu sme presli na druhu stranu.
Svokrovci mali nazor, ze dieta je blbe, a nikdy nevies co mu prdne v hlave, preto treba pri ceste kmasat zapestie a nasilu vliect na druhu stranu.
No dopadlo to tak, ze prazdniny nasich starsich dcer, deti 5 a 7 rokov, kompetentne obozretne, stojace pri ceste... nasilu schmatli za ruky, mykali nimi, mladsiu doslova vo vzduchu vliekli placucu cez cestu, dali jej aj po zadku za "neposlusnost" /mmch u nich v dedine prejdu 4,5 auta za den/. Vysledok... zle nevychovane deti, ktore blba matka nenaucila chodit cez cestu.
ahojko tiez som asi v tvojom veku a presli sme si vselicim mam starsie deti uz za pubertou... kazdý clovek sa riadi nejakymi pravidla KAZDY. inak by bola anarchia! t.j. ak vy doma mate urcite pravidla, napr. ked vstupine domov vyzujete si topanky, vecer si umyvate zuby, zatvarate chladnicku.... proste urcite pravidla, ako deti rastu tak sa ucia dalsim pravidlam v spolocnosti kde vyrastaju napr. v skolke, skole, druzine, jedalni, kruzku, v obchode.... ci sa nam to paci alebo nie zijeme v spolocnosti kde existuju pravidla a clovek sa nimi riadi. vek keby neboli jazdili by sme si po ceste bez dopravnych pravidiel a podobne tak je to aj s vychovou deti. zalezi na rodicovi aku vychovu da svojmu dietatu nebudem sa rozpisovat ake su vychovy mozes si to nastudovat na nede pod druhmi rodocovskej vychovy 🙂 ale zalezi od vas rodicov akymi budete pre svoje deti vzormi ako ich budete viest a sama vidis a aj citis ze doma je to ok, lebo ste tam len vy vo svojej komunite a vyhovuje vam to ale akonahle maju ist deti do inej spolocnosti ich spravanie asi nie je vhodne, mozno su hlucnejsi, energetickejsi ako by mali byt 🙂 nie je to zle ak tym nebrania inym ludom napr. ucitelovi, trenerovi vo vysvetlovani, ci staremu rodicovi,aelbo predavacke v jej praci a podobne, musia sa naucit urcitemu respektu nastolit si tie hranice ako si pisala sama v rodine mate svoje hranice ale mozno v inej spolocnosti su tie hranice nastavene trosku inak a toto im treba dovysvetlovat, predstav si ze budu mat 15, 18, 20, 25r. ako sa s terajsim spravanim budu vediet presadit v spolocnosti? nebudu mat problem? ale budu ty co sa tazko adaptuju a hladaju si pracu a hlavne si ju vedia udrzat?... rodic si musi pokladat takuto otazku ako vychovavam svoje dieta kam chcem aby tom moje dieta dotiahlo? co chcem aby dosiahol? lebo moze byt z neho neurvany hulvat hoci vysoko inteligentny ale nevie sa spravat, lebo som ho to nenaucil, alebo mu ja ako rodic vstepim aj socialne spravanie v spolocnosti nie len vedomosti 🙂
kedze si poziadala o nazor radu na MK verim ze ta moj nazor nepohorsil ale skusis si z neho aspon nieco vybrat drzim ti palceky vo vychove chalanov v uzasnych muzov
@negymama krasny priklad, presne takto to citim aj ja, dakujem❤
Nečítam to celé, lebo nemám čas teraz...Ono asi jediné východisko bude obmedziť kontak a návševy u starých rodičov. Ty robíš správne, ako najlepšie vieš, ale starí rodičia sa NEZMENIA!
@turandotta podla toho co citam si perfektna mama
@maximilie Ty vies citat s porozumenim??
@kacena4 praveze tvoje slova boli poukladane s citom a pekne si to napisala a absolutne s tebou suhlasim. toto je presne moj ciel, aby sli svojou cestou bez toho, aby nikomu neublizovali. nerob druhym, to co nechces, aby druhi robili tebe...respekt je dolezity, ale zaroven ja davam respekt aj svojim detom...to je mozno problem, ze maju volnost...neviem ako to vyjadrit...v kazdom pripade slusnost musíme viac trenovat...skoda, ze tych prilezitosti stretavat sa so starsimi je tak malo...obaja su sportovci, starsi reprezentuje a respekt k trenerovi maju🙂 tak ale hadam casom sa naucia aj toto, co pises...dakujem❤
@maximilie to som nikde nenapisala, samozrejme ze to bolo dobre. A nidke nepisem,ze moje deti vystrajaju na navsteve. Tiez ich ucim ticho seidet kym sa dospeli rozpravaju.
Myslela som to tak,ze niektore deti vedia sediet pol dna pri tichej aktivite,kde o nich ani nevies a nemusis niec riesit,ale niektore deti maju viac temperamentu.
A ani prilisna poslusnost na slovo nie je dobra. Ked som bola mala, mali sme znamych, ktori vyzadovali od dcery absolutnu poslusnost - musela spravit co sa jej povedalo a nemala nad tym rozmyslat...vysledok: deti jej v skole povedali, nech ukaze holy zadok a ona posluchla,lebo tak bola naucena.....samozrejme bolo zle na nu,lebo holy zadok sa v skole neukazuje....cize ano, maju deti posluchat,ale mali by sme ich aj ucit aj rozmyslat pri tom..
@maximilie viete ako tazko je mne zaujat take radikalne stanovisko, ked nepoznam situaciu...a u tak citlivých temach ako je vychova, deti a pod.zvlast? suhlasim sa Vami, ze neposlusne deti nema nikto rad..v tento spolocnosti, zial🙂 viem, co je bezpodmienecna laska, a tak viem, ze sa da mat rad kazdu ludsku bytost...len k teme samovrazd, by ste sa cudovali ake deti nad tym rozmyslaju...viac tie, ktore su navonok poslusne, ale doma maju teror a nikto im nerozumie...citia sa sami a necitia doveru k rodicom, ktorym nedoveruju zial...:(
@turandotta ja si myslím že deťom treba určiť hranice ale hlavné je to veľa o komunikácii, vysvetľovať deťom prečo sa niečo nesmie, musí, môže...žijeme vo viacgeneračnom dome, deti tu je neúrekom a vidím rozdiely výchovy rôznych rodičov...príklad z obeda, babka uvarila výborný obed ale štvorročná ho nechce jesť, ani vyskúšať... rodičia sa zdvihnú a idú jej robiť niečo iné, len aby neplakala a neurobila scénu...vidí to bratranec a hneď oči na jeho mamu že ani on to jesť nebude...tak mu mama pekne vysvetlí že babka sa s tým obedom narobila, nech aspoň vyskúša, všetci to jeme a je to zdravé a chutné, samozrejme zjedol celý tanier....proste deti skúšajú tvoje hranice a je a len na tebe ako sa k tomu postavis, je asi zjavné že krik a rázne nie budeš to jesť by asi veľa osohu neprinieslo, teda možno by to nasilu zjedol ale výsledný efekt by bol iný...bol to len príklad ale ide naozaj o to ako ten príkaz podáš...
@mondolina to nebolo len neznalostou, deti im vysvetlovali, co vedia, ze stoja, davaju pozor. Oni k nim vzdy pristupovali stylom " ty bud ticho, ja viem lepsie, co ty vies ci nevies." Pri inych prilezitostiach taky "strach" o nich nemali. Napr. svokra nechala na navsteve mojho 11 mesacneho syna sameho pri vriacej kukurici v obrovskom hrnci polozenom na jednoplatnicke na stolicke, snura volne visela, batola tam stvornozkovalo, a ona mna poslala dozadu do zahrady nieco oberat, muza na 5 metrovy strom oberat hrusky. a ja v domneni ze ona strazi dieta, ked uz tak maju taky "strach"... isla prec s vysvetlenim ze on /babetko/ ..."ma vediet, ze sa snury nema chytat" Proste kompetencie detom davali ci brali, podla svojich predstav, nie podla skutocneho stavu.
@maximilie ty si skocila do uplneho extremu... Podla toho, co autorka pise, tam vobec nejde o to, ze deti su ako z retaze, ze im skacu po hlavach .. A opicia laska je uplne ale uplne nieco ine, ako to o com pise autorka.. Precitaj si to este raz.. 😉
Vies, vychova k poslusnosti je uplne rovnako skodliva ako uplne benevolentna vychova (ci spominana opicia laska)... Deti musia mat hranice! ale nastavene respektujuco a nie direktivne.
Mimochodom ten priklad s navstevou si tiez nepochopila... Ide o to, ze predstava, ze dieta bude ticho sediet na stolicke a cakat kym navsteva skonci, je uplne od veci.. Ano, dieta sa ma chovat slusne, ale nie sediet par hodin na stolicke a poslusne cakat, kym sa dospely bavia..
@matkamirko ano, suhlaism 🙂 Akurat som si pod tym, co si napisala, predstavila cosi ine, ako si myslela.. 😉
Ak sa preto až takto trápi, porad sa s detskou psychologickou, čo robíš dobre. Pripadne môžeš sama začať chodiť na psychoterapiu, aby si sa vyrovnala so svojím detstvom a mohla byť takou matkou ako chceš byť.
@turandotta áno aj také deti nad tým rozmýšľajú... To som už trosku zašla do extrému, toto nerozoberajme. Ale nemôžete mať pocit, že ak budete na synov trošku prísnejšia, že vás nebudú mať radi. Ja stále tvrdím, že práve rodic ktorý svoje dieťa miluje, je prísnejší, lebo chce aby z jeho dieťaťa vyrástol dobrý človek. Najlepšie je použiť zdravý sedliackym rozum. Netreba čítať články a riadiť sa nejakým druhom výchovy....
To, že sa tu do mňa ženy pustili som očakávala.
No keď sa už okolie sťažuje, tak za svojím názorom si stojím. Lebo hlavne názor z okolia nám dá najlepšiu spätnú väzbu na našu výchovu
@maximilie toto ste napisali velmi rozumne, suhlasim s Vami. ano, toto je asi kamen urazu, nesmiem sa bat byt prisnejsia...urcite, suhlasim, myslim na to, dakujem❤

@mila23 super uz jedine tabory, toto trapenie mi za to nestoji...