icon

Obdarúvajú sa deti vo vašej škole na Vianoce?

11. dec 2024

Aký máte na to názor? Minulý rok si každý vybral jedného spolužiaka, jedno dievča si nevybral nik, tak našťastie jej kúpila niečo učiteľka a ona kúpila jej Tento rok si budú vraj losovať koho majú obdarovať..mne to príde blbosť. Už tie dary a Ježiškovi a sú všade. A za druhé, niekto sa snaží kúpiť,potešiť a dostane totálnu blbosť. Ja osobne by som ho zrušila. Vy si vo o Tom myslíte?

mandzula
11. dec 2024

@deny3 ja tajne dúfam, že si to prečítajú aj nejaké učiteľky a pokúsia sa vcítiť do tých sklamaných a nešťastných detských duší (človek by od pedagógov čakal, že si to domyslia aj sami) a buď to celé zrušia, alebo vymyslia spôsob, aby to bolo spravodlivé.

akvi
11. dec 2024

Tiež sa mi to nepáči, o. i. je to zase len starosť rodiča, lebo 6-10 ročné dieťa nepôjde kupovať vec samo. Ani nehovorím o daroch z donútenia, situáciách, keď dieťa nič nedostane, resp. dostane totálnu blbosť, ktorej sa pravdupovediac tiež nečudujem, lebo tiež by som "s nadšením" obdarovala niekoho, koho mám v paži, tiež chápem zúfalé dieťa z rodiny, kde nedostane ani euro na darček, tak čo má asi tak kúpiť. Nechápem tieto trendy, ale nečudujem sa, pocity sa v našich školách proste neriešia.

kvietocek203
11. dec 2024

U nás sú našťastie učitelia,čo rátajú aj so situáciou,že niekomu niekto neprinesie darček tak sami ešte pre istotu donesú niečo napr.plyšaky autíčka, pastelky knižky....a potom si to neobdarované dieťa môže vybrať. Škoda ,že nie všetci učitelia na to myslia.....ale ja osobne by som to tiež najradšej zrušila.

martul
11. dec 2024

@zuz987123 áno to som zabudla napísať, u nás to deti prinesú len tak nezabalené, učiteľka to pozrie, ale u nás nebol nikdy problém, čokoládka, pre baby sponky do vlasov, časopis o autách, alebo komiks....

podbel2512
11. dec 2024

Ano u nas to funguje tak ze kazdy si niekoho vyzrebuje. Je to super lebo kazde dieta nieco dostane Deti sa tesia aj malickosti,tak su v nasej skole vedene. Sme mala skola s 28 detmi dokopy. A pani riaditelka ich vedie k skromnosti a podobnym hodnotam. Nechapem ze uz aj toto vam vadi. Ved deti sa tesia. To u nas v skolke mame take mudre mamicky ze naco na meniny sa nosia sladkosti a naco sa gratuluje. Ucitelka ich hned zrusila,ze deti sa tesia ked im gratuluju,spievaju pesnicku a oni mozu rozdat sladkosti.

mandzula
11. dec 2024

@podbel2512 prečítaj si, prečo nám to vadí. Aj tebe by zrejme vadilo, keby všetky deti dostali a tvoje by domov prišlo s plačom, lebo nič nedostalo.

podbel2512
11. dec 2024

@mandzula tak preco si nezrebuju? Ved tak by dostal darcek kazdy

behulka
11. dec 2024

Mne sa ten nápad páči, pokiaľ - a to je dôležité, má jasne dané pravidlá, deti sa na to tešia a rodičia rozumejú tomu, že prečo sa to deje.
Naši vždy darčeky vyrábali, to bola podmienka a malo to svoj význam. Pokiaľ by to bolo len o tom, že niečo kúpim a donesiem, stráca sa mi v tom tá pôvodná pointa.
Moje deti to vyrábanie bavilo a ja som to nevnímala ako príťaž. Veď to bol spoločne strávený čas. No všetci mali skvelé učiteľky, ktoré dokázali deti perfektne namotivovať (aj nás rodičov 🙂 )
Autorka, určite by som kontaktovala učiteľku, že s tým nesúhlasíš - už len kvôli tomu, aby si predišla sklamaniu svojho, či iného dieťaťa.

mandzula
11. dec 2024

@podbel2512 pretože bol zavedený systém, že každé dieťa dávalo konkrétnemu spolužiakovi/spolužiakom. Jeden tak dostal viac darčekov, iný ani jeden. A zas pokiaľ ide o systém skladania sa, pre mnohé viacdetné rodiny to môže znamenať finančnú záťaž.

mandzula
11. dec 2024

@behulka áno, takto to dáva zmysel, aspoň to nie je o kupovaní blbostí za pár € či vypratávaní skriniek a zbavovaní sa nepotrebných vecí.

akvi
11. dec 2024

@behulka ak by si to vyrábali v škole, nemám absolútne žiadny problém. Ale aby s tým jednak zaťažovali rodiča, či už časovo, alebo finančne, tak to sa mne nepáči. Btw , existujú aj deti, ktoré sa na takéto niečo netešia, mám také doma. Keď bol starší, tak sa dohodol s učiteľkou, že on sa toho nezúčastní a našťastie, my sme mali normálnu učiteľku a nemala s tým problém a nakoniec nebol sám, kto odmietol. Ale ak by sa syn bál ozvať, tak tam pretrpi celé vianočné posedenie. Nevidím jediný dôvod, aby sa toho zúčastnil, keď nechce.

jaond19
11. dec 2024

U nas to tento rok v triede zaviedli, paci sa mi myslienka, ale nepaci sa mi lubovolnost zohnania darceka - niekto totiz len nakresli, niekto aj kúpi. Su to deti na 1.stupni, mali vsetci len nieco nakreslit ci vyrobit v ramci vytvarnej či škd.... Lebo potom moze byt niekto sklamaný, ze jeden dostal kupenu hracku (hoci aj lacnú) a ten druhy obrazok... a zas je tu zbytocne priestor na nejaké škriepky, vieme ake su deti....

rude_baby
11. dec 2024

Ja s tým problém nemám, ale dnes prišla mala zo školy s tým, že si vyzrebovala spolužiaka, kt chce lego, pokémon karty a ešte dačo 🤦kurník, niektoré deti fakt nemajú hranice 🤦

janamoto78
11. dec 2024

A na rodičovskom združení ste to nepreberali? Veď aj na edu sa dá napísať všetkým rodičom a učiteľke správa, že sa toho nemienite zúčastniť a hotovo.

maranco
11. dec 2024

Aký je zmysel toho, že rodič dostane za úlohu zháňať darček pre spolužiaka, s ktorým sa dieťa nerozpráva ani nepozná jeho záujmy, len si ho siedmačka vyžrebuje a mama zháňa darček v stanovenej sume.
Odovzdajú si darčeky, učiteľka odfajkne splnenú úlohu a ide sa ďalej.

deny3
11. dec 2024

@podbel2512 u nas sa zrebuje, nikto nevie, kto koho ma, ale na besiedku neprídu nikdy vsetci, aj teraz je syn chorý, tak vytiahnuta spolužiačka nic nedostala. Staršie deti to pochopia, ale mladšie su smutne, plaču, je proste atmosféra, výzdoba, sladkosti, hudba, jeden bod programu odovzdávanie darčekov a zrazu bum, dieťa nic nedostane, lebo bud ten druhy tam nie je, alebo, a to tiez pripúšťam, deti su rôzne, ten co mal dat to jednoducho zataji, dovodov moze byt viac, bud zabudne, alebo mu je ten druhy nesympaticky,crak sa na neho vykaslal. A vysledok je ten, ze syn sa tesil, ze obdaroval spolužiaka a on ostal s prázdnymi rukami, citil sa ako nechceny, odstrceny. A to mne ako matke lame srdce, tazko sa to doma potom vysvetľuje. V tu chvilu sa deti vytesuju a on nic.

behulka
11. dec 2024

@akvi na to je tam práve dôležitá spolupráca s rodičmi, aj oni musia súhlasiť. Ak sa syn bojí ozvať, práve rodič je ten, ktorý to zaňho učiteľke povie.

mayami
11. dec 2024

@rude_baby tak toto by som určite ignorovala.
Ja nie som zástancom týchto aktivít, ako keby nemám čo robiť aj bez toho, zas rozmýšľať, ísť kúpiť... Myslím, že deti sú už viac než dosť zahltené kadejakými sprostosťami, každú chvíľu niečo dostávajú..A keď niekto chce niekoho obdarovať, veď nie je to zakázané.

nikha2809
11. dec 2024

U nás si tiež losuju koho obdaruju, ale na výtvarnej si vyrobia darčeky.Chvalabohu

sense
11. dec 2024

Aj u nás to je deti si losovali komu darček. Limit 10e (nežijeme na SVK). Dcéra si vybrala spolužiaka a aj vybrala darček, zmestili sme sa aj do ceny, chlapec dostane hru Exit (vystihli sme "black friday" ponuku)

Mne osobne sa to tiež nepozdáva kedysi tak mali na balete ona si dala záležať vybrala spoločenskú hru a ona dostala použitú usmudlanu nejakú postavičku z nejakej rozprávky. Ale teda minulý rok v škole dostala čo sa jej páči a uvidím teraz. Minulý rok vedela kto si ju vylosoval. Tento rok nevie takže zrejme nejaký chlapec. Ale moju poteší prakticky všetko stačí že je to zabalené ako darcek
A teda v tejto triede je druhý rok a podľa všetkého sú celkom dobrý kolektív. Na balete boli kvázi deti od 4-6rokov čiže to bolo v réžii rodičov

tiezjedna
11. dec 2024

u nás to majú a lezie mi to na nervy, pretože darček vo finále zháňam ja... Dcéra si ešte k tomu vylosovala spolužiaka, ktorý by si prial niečo, čo súvisí s rybárčením🙈 úplne mimo môj rádius... 😂

miskamilka
11. dec 2024

U nas si deti nezrebuju mena, u nas kazdy vopred prinesie 1 univerzalny darcek, zabaleny, ucitelka to sleduje, aby priniesol kazdy. Potom ich da do vreca a deti si vytahuju balicek, kazdy 1. Mame dohodnuty limit do kolko € musi byt darcek. Jasne, ze niektore darceky su lepsie, niektore horsie, ale v podstate su vsetci spokojni. Niektore deti si to aj povymienaju medzi sebou. Mam druhacku a celkom sa tomu tesia v skole. Tie darceky nosime ucitelke "na tajnasa", nech deti nevedia, ze su od rodicov, niektore este veria na jeziska 🙂

lusyyy36
11. dec 2024

U nás to robili tento rok 1.krat. ale museli všetci rodicia suhlasit. Darcek do 5e. Dcera dostala trblietave fixky, z ktorych sa veľmi tesila. Ona kupila anjelika a vyrobila nausnice a naramok. Ale vytiahla si kamosku, tak vedela co sa jej bude pacit

deti95060810
11. dec 2024

ja by som to zrušila... ale záleží od učiteľa...dcéra to má ešte aj na strednej škole.... Bože. nechcem vyzerať ako blbec že navrhnem aby sa to zrušilo, ale my máme 4 deti takže pre nás úplná blbosť.
deti na stred, škole ani vôbec nepoznám, nemám potuchy čo kúpiť.

terezkaarthuramax
11. dec 2024

Ta myslienka je pekna. Ale vase skusenosti to je smutne.. mali by učitelia zaviest nejake pravidla.

katarinka1990
11. dec 2024

Mne sa to nepaci a nas sa tohto nezucastni a nech si ucitelka mysli co chce. Toto je hlupost, ako aj to ze sme ako deti sa skladalinucitelke na zlaty naramok, ci fotenie 3x za školský rok. Kupovanie skolkskych casopisov z ktorych robia minimalne. Take vytahovanie penazi z rodicov.

elia9
11. dec 2024

Ja ako triedna som to zatrhla, pretože nebudem riskovať, že niekto niečo nekúpi a jeden zo žiakov nedostane darček.. minulý rok to mal môj syn v triede tiež - doniesol veľmi pekný dar a vrátil sa mu použitý darček vhodný skôr pre dievča..

elia9
11. dec 2024

Samozrejme moji žiaci dostanú darček - každý dostane maličkosť odo mňa ☺️ ale medzi sebou si dávať nebudú aj keď chceli..

jvasenka
11. dec 2024

v práci, v škole to je blbosť

podbel2512
11. dec 2024

@deny3 nasi si to nedavaju ja besiedke. A ucitelka ma vzdy darcek v zalohe