icon

Od akého veku by ste pustili dieťa autobusom k babke, ktorá býva 120 km od nás?

denkatn
5. apr 2023

neukamenujte ma, len hladam riesenie. babka (moja mama) byva 120 km od nas. ma 70 rokov a nie je velmi ciperna. moja dcera ma 8 rokov. Niekedy by mi babka rada postrazila malu cez prazdniny, ale dcera vydrzi u babky len 1 den alebo 2. ( dcera sa sama hra na dvore, babka uz nevari ani pre seba, nosia jej jedlo, dlhsie ju nechcem zatazovat.) ked spravim tak, ze idem 120 km tam zaviest dceru a potom ten isty den 120 km naspat a na druhy den pre nu 120km tam a 120 naspat, tak som ja velmi unavena a vlastne mi to nepomoze, ani nic nespravim. tak babka vymyslela ze ona pojde pre nu vlakom 120 km, na stanici prevezme a 120 spolu naspat. a na druhy den ja pridem pre nu. to sa mi zda pre babku velmi unavne.
tak som myslela, ci by som nemohla uz dceru aj poslat autobusom.
nemate lepsi napad ako sa da riesit toto? (moj muz robi v zahranici a inu rodinu tu nemame)

zorkahorka
5. apr 2023

2 hodiny v buse je vela pre take dieta. Moze potrebovat cikat, pride jej zle... na kratsiu vzdialenost ano, ale toto ee

eternity24
5. apr 2023

8 ročne dieta by som tak ďaleko samé nepustila. Ešte do 10 km do vedľajšej dediny, ale toto je veľa.

barb06
5. apr 2023

a keby ju tam hodíš v deň voľna? že by si nestratila "pracovný" čas; a keby si ju ty "hodila" na otočku vlakom? strávili by ste aj čas spolu ... a cestou späť si vo vlaku oddýchneš 🙂

zorkahorka
5. apr 2023

A kebyze po nu pride mama? Ona ma bus lacnejsie,nie?

alantroj
5. apr 2023

Tak cca keby mala 13 aspon. 8 je pre mna malo

denkatn
autor
5. apr 2023

@barb06 ale ja nemam den volna, pracu musim odovzdat do terminu. je jedno kedy ju spravim.

denkatn
autor
5. apr 2023

@zorkahorka sak mama chce prist tym vlakom, zobrat ju a ist naspat. ale zda sa mi to na mamu vela, ma 70, vlaky meskaju, na nastupisti je zima, ten starsi clovek nezbehne do tak flexibilne hlavnej budovy sa zohriat a naspat ked vyhlasia ze uz ide ten vlak, este jedna cesta tam ujde, ale v ten den mam tam aj spat? to vymyslela mamam sice, ale tiez sa mi to nezda. keby sa dalo spolahnut na dopravu, priplatim za dozor nad dietatom. aj soferovi. ale co ja ho poznam, ci on nie je divny?

zuzkacik4
5. apr 2023

Ja by som tiez veru nepustila...a napr. asi budem divna, ale teda vo mne nezanechala ani moc dobre pocity veta, ze tvoja mamina ma 70 a uz nie je velmi ciperna, nosia jej stravu atd.... vo vsetkej ucte, naozaj, ja by som mala respekt aj pred tymto...ze je to daleko a nikdy nevies, co sa moze stat..

barb06
5. apr 2023

@denkatn tak potom ju asi ani nemôžeš odviezť ty sama autom, keď nemáš deň voľna? myslela som víkend 🙂

janage
5. apr 2023

@denkatn radšej by som sa dohodla s mamkou nejakej spolužiačky, kamarátky. Deň, dva bude dcéra tam, potom na oplátku vezmeš na Deň dva ty kamošku a urobíš program. Sú ešte aj denné tábory. U nás robí Centrum voľného času. Cca 10e za deň bolo.
Kvôli max.2 dňom by som toľko necestovala.
K samotnej otázke nemuselo by sa stať nič a mohol by to byt aj veľmi nepríjemný zážitok.

kristinapetronela
5. apr 2023

Hod ju tam ty .a mamina dovezie keď sa bude dcéra pýtať domov

mircalla
5. apr 2023

@denkatn Za mna v 8. rokoch v ziadnom pripade. Dcera ma 7.5 nepredstavitelne

milli_s
5. apr 2023

A nemozes ist s dcerkou k mame a pracovat odtial? Dcera bude s babkou, nebude ta zakazdym vyrusovat

denkatn
autor
5. apr 2023

@milli_s to som tiez robila v lete, kupila som si k mame internet, alebo cez mobil s pomalsim internetom, na 3 dni sa mi to tiez nechce organizovat, robit pracu od mamy. zacnem robit a zistim, ze nejaky podklad co potrebujem mam doma...a potom mala chodi tiez za mnou sa pytat a nie za babkou, ved na mna je zvyknuta. babka ju chcela zobrat akoze na prazdniny, je to tiez riesenie, ked som tam s nimi, ale nie take idelane ako keby zabalim dceru do krabice a poslem na den DHL k babke🙂 to je vtip vyhoretej zeny samozrejme.🙂 neberte to vazne.

adrianka2606
5. apr 2023

Ani nahodou, 8 rocna je este mala, nechcem strasit, ale stracaju sa decka v puberte, aj dospeli ludia zmiznu a nikto ich nikdy nenajde, velmi by som sa bala pustit same tak male dieta. A ak sa nieco taketo nahodou stane, okrem ineho budes mat problem so zakonom.

denkatn
autor
5. apr 2023

@adrianka2606 keby sa jej nieco stalo, tak uz mi je problem so zakonom fakt jedno...

deti95060810
5. apr 2023

8 rokov je ešte málo. na tak dlhú cestu...
do susedov chodil chlapec 300 km za otcom na návštevy a aby ho nemuseli voziť, 300 km tam - 300 km naspať, tak keď mal asi 10 rokov posadili do diaľ. autobusu a ocinko si dieťa vyzdvihol na aut. zastávke... roky takto fungovali.... čo viem šofér dohliadol na dieťa a už mu niečo za to dali....
Neter chodila k babke rýchlikom 100 km. Tiež posadil otec do vlaku a dedko vyzdvihol - len to už mala 10 rokov....

denkatn
autor
5. apr 2023

@janage vies co byva v letnych taboroch, skoro cele leto.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
martinka13
5. apr 2023

Možno 14 ročného syna by som pustila 😀. V žiadnom prípade dieťa mladšie 12 rokov nie. Obzvlášť tak dlhú cestu

simca06022011
5. apr 2023

Na deň dva sa to neoplatí a k necipernej babke.. no neviem. Prísť musí po ňu na autobus atď. Cesty/cestujucich by som sa nebála, aj šofér býva v pohode, posadí sa za neho atď. Ale nehody, to aby dobre vystúpila, babka tam bola, čo budú spolu robiť atď- bála by som sa. Ja moju posielam bb-lc ale dcéra je staršia zvyknutá chodiť busom atď. A starí rodicia boli aktívni, mobil ma..
Na dva dni škoda sa s tým zapodievat.
A ma 8, nie 4, tak.hadam.pochopí ze pracuješ:D ja moju nechám nech si robí svoje, že musím pracovať a potom sa prídem pozrieť.

kleopatra114
5. apr 2023

Tvoja mama zvládne cestu lepšie ako 8 ročná . Podľa mna mamu podcenujes, cesta vlakom nie je niečo , čo sa nedá v 70 tke raz vydrzat , pokial nemá vážne zdravotne problémy . Ja by som navrhla jednu cestu mama a druhu ty .

marcellka32
5. apr 2023

Môj 10-rocny šiel sám busom 55 km, ale:
-nalozila som ho do busu k šoférovi dopredu a poprosila šoféra, nech občas kukne na neho
-syn mal mobil
-a na zastávke kde mal vystúpiť ho čakala moja babka, vek 70 ale ciperna aktívna babka
-vedela som čas kedy má vystúpiť a hneď mi mali spolu zavolať že dorazil
Ja by som tvoju dcéru neposlala, lebo: babka nie je ciperna (už ani nevarí), dcérka sama na dvore sa hrá (môže sa niečo stať), takisto aj babke
Riešenie: babku k vám na dlhší čas ako 2 dni, inak neviem

marcellka32
5. apr 2023

@kleopatra114 ale píše, že nie je ciperna, čo presne to znamena v jej podaní? Pre mňa možno aj to, že sa nevie už tak postarať o vnučku

janage
5. apr 2023

@denkatn ved keď je tábor dobrý zaujímavý tak nie je problém. A tie denné práve vykryjú pracovný deň rodiča. A nie sú také drahé. U nás sa dalo prihlásiť aj po jednotlivých dňoch.
Alebo teda B. Urobíš týždeň program cez deň deťom ty a potom zas druhá strana. Poobedie a večer už budeš mať pre seba s dcérou.

janage
5. apr 2023

@marcellka32 veď práve. Je iné čiperný starý rodič a pokojné dieťa, čo pol dna bude kresliť, čítať si knihu a pol dňa strávia prechádzkami a výletikmi po okolí alebo budú spolu robiť v záhradke či variť, piecť.

jana_eyre_2
5. apr 2023

Mám 11,9a 6r deti a na takú cestu by som ich nepustila.. sú ženy čo áno, ja by som okoliu proste natoľko nedôverovala aby som deti pustila toľko km.. chodievajú samé do školy autobusom do 10minut, aj pešo, aj na bike - ale na takú cestu nie.. ja nemám rodičov vôbec, chapem ak človek nemá pomoc hľadá riešenia, ale lepšie by bolo keby mama prišla k vám.. tak to robieva kamarátka - cez víkend skočia pre jej mamu raz do mesiaca, dovezú ju na 5dni a cez víkend zase odvezú domov..

luccija
5. apr 2023

Len pre babku to budú 4 hodiny vo vlaku určite nie, ak by prišla po ňu.Ved, ak je jedno kedy prácu spravíš tam ju zavez oddýchneš si, nemusíš sa o nikoho starať môžeš robiť celý deň, večer ...
@denkatn

zuzana76
5. apr 2023

@denkatn zavez ju na tam na dlhsie, aj na 4 dni, plus pribal navarene jedlo, ktore babka len ohreje / rezne, privarky, gulas, segedin, plneny kapustny list vydrzia v chladnicke aj 3- 4 dni) alebo daj malej peniaze a nech si objedna u babky pizzu, alebo nieco co ma rada.

zuzana76
5. apr 2023

@denkatn 8 rocne dieta by som nepustila same