Osemročné gymnázium. Áno či nie??
Rozmýšľam nad tým, či má zmysel dať dieťa na osemročné gymnázium. Trend je osemročky obmedziť, kvóta je 5% v SR celoplošne. Šance sú teda nižšie... Je pre dieťa vhodná takáto selekcia v tak nízkom veku? Sú na to rôzne názory, zaujíma ma Váš názor, či sa o prijatie budete uchádzať, ako sa budete pripravovať...
Ake mate skúsenosti s osemročnými gymnáziami? Malo to zmysel?
K diskusii sem dávam tieto články:
https://www.dobrenoviny.sk/c/172135/maximalne-5...
@arcticcode no, velmi zalezi aj na tom, ze aku VS si clovek vyberie. Ak nieco ako soc. praca, tak potom moze skoncit v Lidli za pokladnou. Ak npr. informatiku, tak isto nie je odkazany na pomocne prace. Samozrejme, ono je aj velky rozdiel vystudovat nieco poriadne a nejaku hovadinu. Kto chce len titul, tak sa nepojde trapit na techniku, ale potom nech s tym titulom uz robi co chce.
@maminuska ved jasne, nikto sa ich nepyta na znamku, ale ide o to, aby tu skusku vobec urobili. Ked ma niekto slabu matiku na SS, tak si na VS (kde je matika) uz ani nepipne a po prvom semestri skonci.
@dskjhfdlkdjhl tak zväčša tí ľudia nejdú na školu kde je tak veľa matematiky , alebo ich cieľom je jednoducho matiku nejak " prežiť " dokotúľat sa do ďalšieho ročníka.
Napríklad keď si spomeniem čo všetko som sa učila z štatistickej matematiky a dnes používam priemer , medián , modus, odchýlka , rozptyl ...jednoducho pár ukazovateľov .., v ekonomickej matematike čo som sa ja napočítala ..🙂
A výsledok je taký , že mám dnes zakúpený program , kde to nahodím a mám to vypočítané behom chvilky .
@maminuska Asi by si bola prekvapena, ake zlozenie prvakov je (aj vdaka scio testovaniu) na VS, aj na vyberovych VS. Ale to sme uz odbocili asi dost od temy🙂
@dskjhfdlkdjhl zrejme ano , keď je teraz tých VŠ ako maku , tak sa tam dostanú aj takí čo by zrejme sa za mojich čias nemali šancu . Ja som z výšky už 20 rokov.
@dskjhfdlkdjhl a to ma zaujalo, ze vies ako prednasajuci, z akého typu gympla prisli studenti. u nas netusili, ani odkial sme, nieto este typ skoly, a co som sa pytala v rodine a známych vysokoskolakov- lebo uz som to citala v minulosti tu na konovi, tiez na mna pozerali ako na zjavenie. nikoho to nezaujima, nikto to neriesi a prednasajuci nemaju ani sajnu. iba zeby chodili na studijne a zistovali si to, o com dost pochybovali vsetci.
je pravda, ze vsetci chodia na fakulty, kde je cez 100 studentov v rocniku, mozno na mensej katedre to funguje inak, ale pravo, medina , ekonomia- to fakt nie.
@kofa77 ja mam na prednaske vyse 300 studentov, nemam taku informaciu o vsetkych (preto som aj pisala, ze to nemusi platit obecne), ale niektorych mam aj na cviceni, casto niekolko semestrov po sebe, kedze ma to zaujima, tak nemam problem si zistit. A z toho, co uz vyse 20 rokov zistujem, mi vyslo to, co som napisala.
@maminuska bohuzial, teraz aj na tie dobre VS uz nie je problem sa dostat (aspon na jeden semester).
@kofa77 a je jasne, ze keby ma to nezaujimalo, tak si to nezistujem, ale kedze ja som z generacie, ktora 8-rocne gymnazia nemohla zazit, tak som chcela vediet, ci to ma nejaky zmysel a z mojich skusenosti to vyzera, ze ma. Nie pre kazdeho a zrejme sa to neprejavi v telocviku, ale v tej matike sa to prejavi.
@dskjhfdlkdjhl jasne, ja to nespochybnujem. zaujima ta to, tak si to zistujes.
neviem, aka je vypovedna hodnota, ake percento uspesnejsich z 8 a z 4 roc. gympla.
ja zas mam okolo seba ludi, ktori isli na tazke vysky zo 4 roc a problem nemaju a z 8 rocneho isiel hned pracovat, kedze mal tej informacnej nalievarne dost.
tiez vypovedna hodnota v podstate nijaka.
osobne som za to, aby na 8 rocne islo mozno este menej ako 5% ziakov, lebo tych 20 % ci kolko odchadzalo hlavne z BA uplne potlacilo tu myslienku 8 roc. gymn.
@kofa77 ano, ako som uz pisala, 8-rocne nie je pre kazdeho mali by tam ist najlepsi, nie ti, co maju najviac premotivovanych rodicov. Tak ale v skolstve sa dlhodobo nerobia rozumne kroky, tak potom je jasne, ze nie su ani rozumne vysledky.
inak moj osobny nazor je, ze o par rokov 8 rocne zrusia :(
zatial na to nie je odvaha, ale to pride. sice zakladne sa nezlepsia, ale piste vsetci modrym perom, ina farba nebude.
a zrusia aj moznost vyberat si zakladnu skolu, povinna bude spadova. nechcem byt zlym prorokom, ale prve hlasy uz su :(
@dskjhfdlkdjhl mozno by stacilo, keby ich tolko neotvarali, tych 8 rocnych tried, len u nas v meste ich je asi 6 skol, ktore ich maju, vselijake sukromne, sportove, cirkevne...
@hettinka neviem, ja som dcerine prijimacky nevidela, ich brali 60 a hlasilo sa tam vyse 400, takze zaujem obrovsky.
Aby ti nevyzeralo že obhajujem lajdákov a takých čo sa nechcú učit , to nie , mne sa učia deti výborne a vzdelanie považujem za dôležitú vec v živote , ale existuje kniha Prečo jednotkári robia pre trojkárov a dvojkári sú v štátnej správe. Doporučujem to prečítať.
@hettinka ja som prave z toho isteho dovodu prijimacky nevidela, lebo podpisat isiel manzel a toho to nezaujimalo-vidim, ze to je mozno aj v kazdej rodine rovnake😀
@maminuska ja zase nechcem, aby to vyzeralo, ze obhajujem jednicky-naopak, mna znamky u mojich deti nezaujimaju na prvom mieste (jasne, mne sa to lahko pise, ked nosia same jednicky😀), zaujima ma, ci vedia, co vediet maju. Ja som uz totiz stretla tolko jednickarov, ktori v podstate nic nevedeli, vsetko mali nabiflene a to sa samozrejme lahko zabudne, ked tam nie je pochopenie. Ja ani nesledujem, ake mali ti nasi prvaci znamky, je kludne mozne, ze ti z tych 8-rocnych mali horsie ako z inych, ale vedia viac (zvycajne).
@hettinka nemyslim si, ze je na ukor zdravia mat na gympli same jednotky, my sme doma uz traja takto postihnuti a uplne v pohode mozem za seba povedat, ze mi to nic nevzalo, otazka je, co mi to dalo😀Ale ja som sa ani na gympli nikdy nemusela ucit, asi sme mali aj stastie na ucitelov, navyse mam celkom dobre logicke myslenie, kedysi som aj pamat mala skvelu (s vekom sa to posrrr), takze ja som vsetko nejako pochytila v skole.
Mne skoncili dve deti osemrocne gymnazium pred deviatimi a osmymi rokmi a yeraz je tam najmladsi. Uroven gymnazia urcite proti tomu, ked tam chodili starsi, dost poklesla. Teda je to moj subjektivny pocit. To, ze sa musia deti ucit cele dni, vylucujem. Ani jedno z deti sa cele dni neucilo, vsetky mali kopec kruzkov. To, ze musi ist dieta na vysoku skolu tiez vylucujem, kedze moze po kvarte takist prestupit na akukolvek strednu skolu ci uciliste. Takze ma 4 roky na rozmyslenie. Nase osemrocne gymnazium ma lepsie vysledky na maturitach ako vsetky stvorrocne naokolo. A napriek tomu, ze uroven poklesla /to poklesla uroven v celom skolstve, zial/ sim toho nazoru, ze stale je vyssia ako na zakladnej skole.
Ahojt ja som chodila na 8 ročné gymnázium
Vôbec som nebola zahltena ucivom ani to nebolo ťažké a to nie som excelentný študent zmaturovala som na 2233
Malá som kopec času na vsetko čo som chcela A výhodou gymnazia aspoň nášho jazykového boli pobyty aj v zahraničí
No ma druhej strane som na vysokej škole hotelovej a celý základ hotelovky mi chýba cize ja by som už druhýkrát išla na hotelovku
Ale gymnázium nebolo náročné
@dskjhfdlkdjhl By si sa divila, ale slovenski informatici stoja za prd. Fakt. Kazdy prisiel z feiky z tuke na firmu ako velka voda, ze "ja som inzinier informatiky, dajte mi job za tritisic". Otazka c.1 na pohovore "ukaz svoje kody"... "Ehm... Ziadne nemam". "A skusenosti s programovanim?" "Na skole som urobil kalkulacku v jave". Ok, takze tester za 600 cistych.
@maminuska Presne tak, chcel som povedat, ze vzdelanie dnes takmer nikoho nezaujima. Samozrejme, kde tu musis mat urcitu skolu, ale to este z teba nerobi odbornika
@arcticcode tak mozno v KE informatika nema uroven, to neviem posudit, celkovo o vychode nemam prehlad, takze sa hadat nebudem, ale tak uplne Ti neverim😉
Ahoj, ja mám tiež 8 ročné gymnázium a neľutujem.
Dochádzala som síce denne 32 km do ZŠ, ale popri škole som stíhala všetko to, čo spolužiaci zo ZŠ.
Možno som síce toľko nelietala po dvore, nevymetala diskotéky, ale stíhala som jazykovku a aj hudobnú.
Naučila som sa samostatnosti, kus som sa odlúčila od rodičov, naučila som sa organizovať čas, systematicky sa učiť a prvýkrát som bola reálne nútená uvažovať, čo ďalej. Na prvý šup som sa s VŠ netrafila, ale zase som nič nestratila.
Učenia bolo možno o kúsok viac ako na ZŠ, ale nejak som sa nepretrhla. Boli sme 8 rokov spolu a asi práve 8 ročné gymko ma naučilo pracovať v kolektíve.
Ja neľutujem. Síce môj syn má ešte 4 roky do ZŠ, ale ak o tých pekných pár rokov budú 8 ročné gymká, bude mať nato, určite ho budem podporovať.

@dskjhfdlkdjhl tak ale zas ruku na srdce ..ja mám VŠ školu kde matika bola jeden z hlavných predmetov , mala som skúšky za jedna, niektorí moji spolužiaci ju ledva preliezli , nikto sa ich dnes nepýta čo mali z daného predmetu pri prijímaní do práce. Ja mám jednu VŠ ukončenú s červeným diplomom , druhu obyčajne , ale taktiež sa ma nikto nepýtal ako som tu školu ukončila.