Ospravedlnenie dieťaťa zo školy kvôli dovolenke
V predchadzajucich prispevkoch som si vsimla, ze mamy casto uvadzaju, ze dieta chybalo v skole, lebo boli na dovolenke/cestovali. Je toto bezna prax? Bez problemov mozem ist na dovolenku v juni/septembri, lyzovat v januari? Myslela som, ze od nastupu do skoly je clovek fixovany dovolenkami na obdobie prazdnin... Este mam len skolkarov, preto sa pytam. Dakujem
Jasne, nasi to robili este s nami pred 20timi rokmi a uz vtedy sa to bezne robilo
Zatiaľ mám len predškoláka, ale pravidelne chodíme ba dovolenky v lete aj v zime mimo hlavných prázdnin, neznášam masy ľudí a preplnené strediska. Aj teraz sme sa vrátili z dovolenky pri mori a nič mu neušlo. Je oproti rovesníkom popredu, tak ak mu aj škola pôjde tak hladko, nevidím v tom problém. Počas školy to budem síce mierne eliminovať, ale nevidím nič zlé na tom ho občas ospravedlniť počas roka, často absolvujem aj sluzobky kade tade po svete a vždy ideme spolu celá rodina, budeme v tom pokračovať. Ja si našťastie nemusím brať dovolenku a šetriť ju na obdobie prázdnin, čiže táto starosť odpadá tiež. Závisí asi dosť aj od situácie. Ale teda- dovolenky a výlety mimo hlavného návalu je to najlepšie, čo môže byť
@veronikavaneska No ale tak by to nemalo byť, v minulosti si rodičia takéto veci nedovolili robiť. Prázdniny sú v lete, tak by to mali rodičia rešpektovať. Škola nie je holubník. V práci sú tiež nastavené určité pravidlá.
Ja neviem,nejako nerozumiem,jedna tema o Tom,ako detičky keď majú meninky,tak v pohode majú deň voľna,škola/škôlka,to je fuk,januarik a junik sú dovolenkové mesiačiky,lebo detičky majú nárok tiež na volnicko,prázdniny chudatkam nestačia,týždeň skolicky do hodiny zvládli a vzápätí človek číta,že decka nezvladaju domáce úlohy a je toho veľa.🤣🤣🤣🤣nuž ako píšem,podľa toho ako to vyhovuje v tej danej chvíli,tej danej osobe,inak mater nabieha do školy a bordel s učiteľkou,že chce od decka,aby niečo vedelo a ono to nevie a je toho veľa..... No neveriiiiim🤣🤣🤣a ono tie hory si už aj tak plne ,aj teraz...keďže máme inak prázdniny ako na sk,tak mám skúsenosti. Zachvilu bude prazdnejsie cez prázdniny,keďže sa ľudia vydovolenkuju v júnicku a januaricku,však ako fajn
@maciatkolulu ani v DE. Dokonca sa to nesmie. Je povinna sk. dochadzka a nik ta koli dovolenke neuvolni. Potom sa rodicia stazuju, ze decka su sproste a ucitelia ich nic nenaucili. A potom take clanky, ako som pred par dnami na nete videla, ze SK deti skoncili na poslednom meiste v citani (s porozumenim) vramci EU???? (myslim ze EU to bolo).
Boli sme vlani posledný týždeň, kedy už sa nezapisovalo do triednej knihy,oznámila som riaditeľke, že ideme na dovolenku a žiadny problém
@maciatkolulu tie zdrobneniny sú najviac.... 😀
Áno, dá sa to a robí sa to. Ja si napríklad neviem predstaviť lyžovačku ani v zahraničí cez prázdniny, nie tak na Slovensku alebo v ČR. Hlava na hlave, fronty ako blázen, preľudnené svahy. Takže na lyže zásadne cez normálny týždeň. Leto nápodobne. Celé letné prázdniny trávime Chorvátsku, takže "zvyšok" dovoleniek cez školský rok, ale pri tom počte všelijakých prázdnin, sviatkov a riaditeľského voľna sa to dá šikovne pospájať aj bez toho, aby to hodilo príliš veľa dní absencie. Koniec-koncov, všetko učivo musia dohnať, známky im to zatiaľ nikdy negatívne neovplyvnilo.
Ja som s maminou chodievala a pri detoch co mali dobry prospech s tym nemali problem. Niekedy som dostala od ucitelky ulohy, aby som si v podstate vypracovala, to co oni v skole a ak to bolo ku koncu roka, tak uz nie. Ja som mala silne alergie, cize kazdy rok sme chodili v juny, kedy mne tu bolo najhorsie k moru.
@tiezjedna z duše mi píšeš neznášam ani ja hlava na hlave,,, a prospech nemá zhoršený, ja mojej dávam precvičovať celý rok predmety,, ak nemá úlohy dostane odo mňa,,, najprv je téma kolko úloh majú deti a neviem čo a potom čítam ako treba byť v škole, budú osprostievat atd,,, naša to nemá len tak ze bude chýbať ideme preč, mam ju naučenu aj doma si vypracovávat navyse
@yanni aj v UK to nie je povolené. Napriek tomu si myslím, že veľa záleží od prístupu rodičov a vedeniu detí k zodpovednosti. My tak chodíme dosť často s kamarátmi a teda sprosté deti (ako píšeš) nemajú. Študujú 8 ročné gymnáziá, alebo na ZŠ majú samé 1. Ešte vidia kus sveta, majú možnosť rozšíriť si obzory, spoznať iné kultúry, spôsob života, komunikujú v inom jazyku, aj to učí a vychováva 👍 Ľudstvo hlúpne z iných multifaktorálnych vplyvov, nie cestovania, alebo vynechania v škole.
Ako som písala, rodičia určujú hranice a pravidlá. Škola nie je holubník, súhlasím, ale ak je zodpovedný prístup, prečo nie?
@huginko odporúčam ti navštíviť lyžiarske stredisko počas jarných prázdnin, alebo vianoc. To radšej ostávam doma, je to tam na lakte. A je úplne jedno, či som na Kronplatz, Cortina d' Ampezzo, alebo Val- d'Isére. To sú kapacitne iné svahy a je to tam o držku, chodíme pred vianocami a potom január, marec pred prázdninami 👍 No a Donovaly, Jasná, Rača,Martinské hole... to chodia kamaráti s deťmi v pracovnom týždni, kedy je tam minimum ľudí.
Normálne sa musím smiat. Syn,samé jednotky,od začiatku školského roka nevynechana ani minúta. Piatok pred prázdninami som ho chcela nechať doma. Už sme mali fakt dosť. Podotýkam,mali štyri hodiny telocvik a náboženstvo a opakovanie, kedze v piatok nedostávajú ulohy a ani nepreberá ju nové učivo. Je to taký oddychový deň. No a odpoveď na žiadosť uvoľnenia z rodinných dôvodov,viď nižšie. Podotýkam,kebyže to chcem hodiť na ktorúkoľvek rodinnú udalosť,si vypýtajú potvrdenie a riešili by to už vyššie... Nejaké pokusy s plným kopcom ,hmmm,skúsim,možno to prejde,keď ich tak vysokujem. Ale nerozumiem tomu naozaj. Okrem iného sa vykrikuje,čo majú rodičia robiť s toľkými prázdninami,ocrkami a kde na to majú vráť voľno a na druhej,to je vlastne v pohode ..a ešte sa dá aj pomimo prázdnin.
@maciatkolulu tak sú aj rodičia, kt. nemusia byť v práci od 6:00 do 18:00 a stáť pri "cvikačke" na vrátnici. Mnohí podnikajú, majú home office, vedia si prácu rozdeliť, urobiť večer... Možno im stačí kvalitný telefón, notebook. Jeden náš kamarát má top job a kúpil si chatu na Kysuciach. Jeho manželka tiež. Vedia si čas rozdeliť medzi rodinu, prácu, lyže, turistiku, skialp. Aj mimo prázdnin. Sú tam často. A syn má samé 1 a sebadisciplínu. A nepotrebujú OČR na deti...
@jamimo a čo to má s povinnou školskou dochádzkou a jej pravidlami? 🤦🤷. Opäť pisem skus to v inom štáte použiť ako dôvod. Iba raz by si skúsila🤣. Inak som rada,že v podstate je slovenské školstvo výborné,decku v siedmom ročníku stačí hodinka na dobehnutie celého týždňa a tak. Potom neviem,kde je chyba,či v iných témach,či kde? A načo vlastne slúžia prázdniny. A prečo toľkým matkám kole pracovná doba učiteliek oči? Veď aj ona má deti,tak sa môže na to vytoto a pôjde na dva týždne v januári na dofcu a prečo nie,potom sa drbne na ocr,nakoniec nech to skúsi cez homeoffice🤣🤣 a úplna sranda,keď sa rozhodne väčšina rodičov ísť na dovolenku a školu môžu zavrieť. Veď a prečo nie,majú nárok,plne kopce,pláže,kto má mať na to nervy🤣🤣🤣. A v práci nech tiež držia hubu,veď má človek pravo,už v škole ich na to pripravujeme. Super.
@maciatkolulu u nas napriklad zomrel niekomu dedo/babka nahle v zahranici (nepametam si). Dovolili zo skoly iba JEDEN den na pohreb- tolko potrebovali len, aby sa dostali na najblizsie letisko a nehovoriac o tom, ze tam pohreb, kar, vybavovacky ako jediny zijuci rodinny prislusnik + vyspatie, cesta spat- nuz riskovali pokutu a isli na tyzden- nakoniec ju aj dostali a odvolali sa, ale netusim, ci im to preslo....to by len boli slovenske mamicky vedla ako jedla. Si pamatam pri smrti otca dostala spoluziacka 2 tyzdne volna, u nas maximalne 1 den aj v pripade rodicov a zvysok ma riesit psycholog/psychiater...
Pár x sme boli dlhšie na dovolenke v auguste a nastúpila možno o 3,4 dni neskôr.
A k otázke mozes záleží aku budete mať triednu atď...či bude dobrý žiak, známky, či nevymeskava vela atď...
@huginko vianocne prazdniny su dlhe ale uplne ze zle, pocasie vacsinou nafigu, sneh este nie je poriadny, tuto zimu vacsinou lialo. Kebyze je podla mna, vianocne dam tyzden a doplnim dalsie jarne prazdniny koncom januara tyzden na lyzovacky - januar je lepsi tyzden na lyzovanie ako prazdniny na vianoce. A potom este ten marec na druhu lyzovacku
@maciatkolulu v iných štátoch som žila a keď viem, že to systém nedovoľuje, tak bohužiaľ...
Ale ak žijem v krajine kde sa to dá a dieťa má výborné výsledky, prečo nie? Nenapísala som nič zlé. Na otázku k pracovnej dobe učiteliek ti neviem odpovedať, to je problém tých matiek. To, akú má pracovnú dobu a náplň vie pedagóg pred nástupom do práce a s čerpaním dovolenky a voľných dní je oboznámený tiež. Pokiaľ viem, počas OČR sedí človek doma a necestuje. Na to OČR slúži. Apropó, to že dieťa sedí prikované v školskej lavici a nevymešká ani jeden deň, ešte nesvedčí o tom a nie je merítkom vzdelania. Nediskutujeme v tomto vlákne o mesiacoch strávených cestou okolo sveta, ale pár dňoch. Neviem prečo toľko horkých slín 🤷♀️
@huginko ja sice mimo prazdnin deti nechodim na dovolenky, ale odkedy mam deti tak vidim, ze leto je NAJHORSIE obdobie na dovolenkovanie. Vsetko natrieskane, horuco jak v pekle, turistika nehrozi lebo je priserne teplo, Ceny nenormalne asi pre milionarske rodiny. Ja by som ubrala tyzden z augusta a tyzdne z jula a pridala po tyzdni koncom maja + tyzden koncom septembra. Ideal casy na turistiku v horach, pripadne poznavacky miest v inych krajinach
@katulienkax a aj práve preto mnoho rodín cestuje mimo sezóny a prázdnin. Pokiaľ je tá možnosť a dieťa má výsledky, vie si plniť zodpovedne úlohy, prečo nie? Čo je na tom k nepochopeniu? Napriek tomu sa v diskusii chrlia horké sliny... 😄
@maciatkolulu
@vevesh žijete v štáte kde hovoríte, že platia zákony atď tak máte pravidlá.Pre mňa to je choré nemať voľno kvôli úmrtiu, alebo len dni, ktoré povolia.Policajny stat v kapitalizme sa robí, študuje a nefnuka a neulieva😏
@katulienkax sice slovenske prazdniny az tak necitit, a keby len slovensko zmenilo prazdniny na take komplet mimo sezonove, tak by slovaci nieco usetrili. Ale ako nahle by prekryli nemecke/francuzske/anglicke- napr. nemecke su pohyblive a kedze ceny su nastavene hlavne na klientov z nemecka, francuzska a gb v primorskych oblastiach - cize ked sa aj prazdniny menia komplet inac, su ceny navysene kvoli tym prazdninam🙃🙃🙃 a to maju ubyvatelia v oku, kedze prazdniny sa urcuju 2 roky vopred....
@veronikavaneska detičky majú právo si zobrať dovolenku??? 😯 Prepáč, ale ty na com ficis??? 🙈🤣🤣🤣🤣
Detičky majú počas roka kopec voľná, kedy majú tú "dovolenku". Detto oslavy im môžeš robiť počas víkendu, absolútne nie je dôvod na vyjmeskavanie cez týždeň. Ci aj tebe dáva šéf len tak volna na meniny, narodeniny a pod.? 🙈 omg.
@letfenixa nič z toho nie je nad rámec zákona - v tomto má predškolské zariadenie voľnú ruku, schvaľuje mu to jeho zriaďovateľ:
https://www.pravneprerodica.sk/kolko-dni-moze-r...
@katulienkax presne. Leto je na dovolenky najhorší čas. Pre nás, ktorí si dovolenku predstavujeme inak ako opekaním sa na slnku, bývanie počas najdrahšej sezóny, všetko predražené, preplnené.

Ja to tak vidim,ze pokial dieta nevynechava koli chorobe a nema problem so zvladanim uciva,naco sa fixovat len na prazdniny..akoze bezne by som to nerobila,ale nevidim nic zle vziat dieta prvy alebo posledny tyzden skoly,aj tak nic uz nerobia a dovolenky su lacnejsie,menej ludi..alebo na lyzovacku v zime..sice mam len predskolala,ale myslim,ze ked bude zvladat ucivo nevidim v tom problem,verim,ze ani ucitelky nebudu :D