Ospravedlnenie dieťaťa zo školy kvôli dovolenke
V predchadzajucich prispevkoch som si vsimla, ze mamy casto uvadzaju, ze dieta chybalo v skole, lebo boli na dovolenke/cestovali. Je toto bezna prax? Bez problemov mozem ist na dovolenku v juni/septembri, lyzovat v januari? Myslela som, ze od nastupu do skoly je clovek fixovany dovolenkami na obdobie prazdnin... Este mam len skolkarov, preto sa pytam. Dakujem
@vroni jáj, pani sa točí na komunizme, to vy chytré horákyne viete😉 Socializmus viac vyhovuje? Lepšie?😎 Ešte raz a polopate - kto porušuje školský zákon tým, že dieťa riadne ospravedlní zo školy, tak ako to umožňuje zákon??? Vieš odpovedať k veci? Alebo len vulgárne hulákať a robiť vokály @maciatkolulu, ktorá už skoro stráca príčetnosť ...😉 Že niekto nemá možnosť rozhodovať o svojom čase a štve ho, že iní ju majú a využívajú, nie je protizákonné jednanie ani "ojebávanie", keď použijem tvoj slovník. Je to tak maximálne vaše mrzenie. Alebo závisť. To si preberte ako chcete.
@tiezjedna som slovenka,vedela by som to uhrať🤣🤣🤣🤣,ale nejdem učiť svoje dieťa klamať. Tiež môžeme byť doma tri dni bez dr. Som proste naučená ,že klamať sa nemá,ale dodržiavať sa má. A neurobil to rakúsky kapitalizmus,ale slovenský socializmus🤣 divne
Okopirovane....kebyže chcem,viem to šikovné obísť ,tomu ver....a slovník,síce som to nepísala ja,ale myslím si to isté. Si si nás jemne otočila,ale nevadí, v tom vare asi🤣
@letfenixa vida, existujú🙂 A keď to aj nebol primárny dôvod, tak fakt nepoznám jedinú, ktorá by na ogranizáciu školského roka nadávala (kvôli voľnu). Primárne ale táto diskusia nie je o tomto, ale o tom, že tu niektoré rozohnené dámy tvrdia, že ísť počas školského roka na dovolenku je "ojebávanie systému", či dokona protizákonné jednanie...
@maciatkolulu toto je k čomu? Na čo si to kopírovala, tá odpoveď je nezmyselná asi tak ako 95 % tvojich príspevkov v tejto diskusii🙄 A nie, nikoho som neotočila, prečítaj si to ešte raz, odpoveď bola adresovaná vroni, teba som v nej len označila. Skús sa trochu ukľudniť🌹
@tiezjedna, aaaano, už mi tu chýbal len blabol, ako závidím. Školský zákon ti nic take NEUMOZNUJE!!! Školský zákon ti dovololuje ospravedlniť dieťa zo zdravotných dôvodov a nie na dovolenku. Samozrejme, že môžeš tvrdiť že dieťa bolo choré. Nikto ťa za to nezavrie, nezoberie dieťa a ani pokutu ti nedaju lebo to robia vsetci, komu by sa s tým chcelo párať. Nie je to podvod v zmysle trestneho činu. Len ojeb. Je to síce vulgárne ale trefne.
@alenah31 myslím, ze už trošku zachádzať do krajnosti, ale ok.
Mimochodom ani pobyt v Dom.rep.ci inde, kde sa nedá ísť cez prázdniny je len čistá výhovorka. To, ze na vlastné oči neuvidím nejakú korytnačku alebo čokoľvek iné neznamená, že si tersz budem robiť zo školy holubnik. Mimo to seriózne a aj mnohe súkromné školy ti súhlas len tak nedaju.
Mimo to, na VS tiež "povinnu" dochádzku, tiez to nie je holubnik. A zahraničí detto. A pochybujem, že niekde na druhy koniec sveta sa budem trepať na 5, či 7 dní, keď z toho min.2 dní precestujem. V mnohých prípadoch sa ide skôr len ukázať, kde kto bol a decko machrovalo v škole 😉
Neviem, či je to bežná prax, ale moji rodičia to tak nerobili, lebo nás učili tomu, že povinnosti sa neobchádzajú. U nás to ani zo školského poriadku možné nebolo, ale možno sú školy, kde to na tieto rekreačné účely možné je - možno na dedinách/v malých mestách/nie úplne prestížnych školách.
Osobne si myslím, že nikdy nie je príliš skoro na to začať dieťa viesť k zodpovednosti a tomu, že aj ono má svoje povinnosti.
Ešte aby neprišlo k nedorozumeniu- s rodičmi sme precestovali mnoho krajín a dalo sa to zorganizovať aj počas prázdnin, chcelo to len trochu pohnúť rozumom.
Na druhej strane rozumiem, že keď niekto počíta každý cent, asi mu 100 eur za lacnejšiu letenku stojí za takéto jednanie.
@yanni ja vravím o teplote. Liezť v 40°C sa proste nedá. A tiuristika je ako za trest. A na to, aby sme šli do Nórska nemám. A navyše Jul a august sú najdrahšie mesiace. Ale každý nech si ide podľa seba. 🙂 Tak ako ja nemám rada more a horúčavy, tak sú ľudia, ktorí nemajú radi turistiku..... A lyžovať - dcéru nebaví a my dospelý skialpy, takže v zime ja dovolenku nepotrebujem. 🙂
@letfenixa ved ano, ked sa uci su v skole. Vypratat si skrinku zaberie polhodinku-hodinku po vyucovani. Obe deti posledny tyzden koncia na obed, aj s tym, ze tam hraju karty a zabijaju cas. V den vysvedcenia koncievaju uz o 9-10.hod. Nikdy nespominali, ze by nieco strasne upratovali.
Niektoré argumenty… nie všade je v lete 40 stupňov, napríklad sever Portugalska, atlantik, keď sa niekomu žiada studenšie počas letných prázdnin alebo aj sever Spanielska. V Holandsku a Belgicku sú tiež cenovo dostupné “Centre Parcs” napríklad alebo aj sever Nemecka (ostrovy), Poľska, všetko cenovo dostupné destinácie, možno lacnejšie než Slovensko.
V tomto sa mi zdá celkom pochopiteľný nemecky systém. Prázdniny sú v lete, zime, jar aj jeseň, každý si niečo nájde. A dá sa ist niekam o pár skokov dalej, kde nemajú v ten istý čas prázdniny a nie je to tam preplnené.
@luccija nikdy som o to nežiadala, iba cez prázdniny cestujeme. Okrem prázdnin je aj veľa sviatkov, čo sú v piatok alebo pondelok alebo ak náhodou v urorok / štvrtok, tak škola z toho niekedy spraví voľno na tie dni medzitým. To je dosť na nejaký lepší výlet. Nemôžem sa sťažovať, voľna je dosť. Raz som písala učiteľovi, či ju uvoľní, lebo jej chcem vybaviť nový cestovný pas a ďalšie prázdniny daleko a to nebol problém vôbec
Áno robí sa to. Nám to normálne na prvom rodičovskom hovorili. Že keby ideme na dv, tak na 5 dni normálne rodič a keby chceme viac treba riešiť žiadosťou.
@vroni ty si padla na hlavu? Čo aj moji spolužiaci chodili na dv aj v dcérinej triede boli, všetci oficiálne povedali kam idu a nikto s tým problém nemal. Prečo by mal niekto o……t keď to majú oficiálne dovolené? Ako som pisala, na prvom rodičovskom nás normalne informovali o postupe. Ty si asi uviazla 40 rokov dozadu alebo v nejakej jaskyni.
S deťmi cestujem na dovolenku 2 x v školskom roku, november, maj, vzdy na 14 dni, vypisujem ziadost u riaditeľa, ešte ani raz nebola žiadosť zamietnutá.
@lucia147852
Takže to majú normálne v školskom poriadku, že je takáto možnosť? To ma úprimne prekvapilo.
@lucia147852, keď to majú školou oficiálne dovolené, asi sa netreba pýtať. To si potom škola reguluje po svojom. Nad rámec zákona, ale tak určite vedia, co robia. Aj dať žiadosť o uvoľnenie žiaka je tiež normálny postup. Zobrať dieťa zo školy, ktorá takúto úpravu nepodporuje, lebo JA chcem a decku napíšem, že bolo choré, je proste mimo. Nepoznám školu, ktorá by rodičom povedala, že v pohode môžu vziať dieťa do 5 dní na dovolenku, ale dobre, nepoznám všetky školy, niekde to môže tak byť. Pred 40 rokmi drepeli ľudia väčšinou doma na zadku, tento problém bol zrejme oveľa menej častý. A na svoje invektivy si daj neurol.
Chodíme bežne. Vždy posledný decembrový týždeň pred prázdninami. A niekedy tretí júnový týždeň, alebo teraz v októbri sme bolo týždeň pri mori. My nechodíme v lete k moru, ani počas prázdnin lyžovať, neznášame plnky a vypeckované ceny kvôli sezóne. Alebo také, že pondelok alebo piatok, keď si predlžujeme víkendy, naposledy včera sme doleteli z Milána.
Cestujeme často a mám za to, že dieťa sa často na tých cestách naučí viac, ako v škole. Samozrejme, učivo musia dobehnúť.
@tilly presne my tak tiež, teraz na Vlastivede zo SR exceluje povie viac ako pracovný zošit 🙃 spolužiaci len čumia keď povie a donesie fotky z turistik atď
@zuzulka558 nejaká škola má pravidlo, že keď niekto ide takto na dovolenku, musí si pripraviť projekt a prezentáciu na geografiu. To by sa mi tiež páčilo.
@tilly my tak nemáme ale teraz na vlastivedu nosí,, najviac v triede zaskočila ze bola presne v strede Slovenska na HRBE,, sa mam jeden otecko pýtal ze ho to zaujalo išiel by tam
@zuzulka558 no presne toto je super, ta inšpirácia pre druhých. Niečo sa naučia
@luccija môj starší syn, športovec, bol tento školský rok v škole asi tri týždne dokopy. A nemyslím si, že by to mal ľahšie, ako jeho spolužiaci, práve naopak, nikto mu nič neulahcuje, musi mať predpísaný pocet známok, ale učivo si musí dobehnúť sám . (Si písala o futbalistovi, ktorý chodí na zápasy a sústredenia.)

@maciatkolulu akoze neviem, co sa rozculujes. Ved nechodievajte. Realne sa ten posledny tyzden pred letnymi prazdninami neuci, znamky su uzatvorene.