Ospravedlnenie dieťaťa zo školy kvôli dovolenke
V predchadzajucich prispevkoch som si vsimla, ze mamy casto uvadzaju, ze dieta chybalo v skole, lebo boli na dovolenke/cestovali. Je toto bezna prax? Bez problemov mozem ist na dovolenku v juni/septembri, lyzovat v januari? Myslela som, ze od nastupu do skoly je clovek fixovany dovolenkami na obdobie prazdnin... Este mam len skolkarov, preto sa pytam. Dakujem
@bluka2 to nie je zvýhodnenie, ale nejaké "dorovnanie" absencie, alebo ako by som to nazvala. Ale celkom záleží aj na učiteľovi, rodičovi aj dieťati, keďže tam ide len o to, aby mu nechýbali vedomosti a známky. Nám sa často stáva, že rovno po príchode do školy, píše písomku, alebo odpovedá. A je to ok. Učivo si musí dobehnúť, či je dieťa choré alebo na dovolenke.
@simsalabim v tom prípade si myslím, že by mala možno aj v DE šancu…. Možno… toto nezapadá do kategórie idem ušetriť stovku za letenku alebo mám radšej pláž s menej ľuďmi mimo sezónu
@lusyyy36 Inak tieto kontroly na letiskach pocas sk. roka su v DE bezne. neviem ako na velkych letiskach ale u nas v Bavorsku na mensich letiskach (napr. v Memmingen) bol uz niekolkokrat velky skandal. Odtial sa lieta (hlavne low cost) do vela destinacii vychodnej Europy (Slovinsko, Chorvatsko, Rumunsko atd.) a rodiny z tychto krajin maju jednoducho inu mentalitu a nenechaju si do nicoho hovorit. A Je bezne, ze aj bez papiera zo skoly skusaju "zdrhnut" uz tesne pred koncom sk. roka. A ano, dost to kontroluju.
@yanni no a tu sa tvrdí, že obchádzanie pravidiel robia len Slováci 😅 niekto tie škandály na letiskách musel urobiť a asi to neboli Slováci..
@jana_eyre_2 lenže tu ich často otočia spät, že smola - z bratislavského letiska sa to nestalo určite nikdy. Jasne, slovaci nie sú jediní špekulanti. V triede mojej dcéry isla jedna o pár dni pred prázdninami do Iraku (menšie mesto, nie lety každý den), nejako sa im to cez kontrolu podarilo, ale v triede verejne o tom učiteľ hovoril, že to nie je OK.
@jana_eyre_2 nuz,samozrejme ,že sa pokúšajú,poväčšine ,ale nie domáci...a ako je vidieť,proti tomu sa bojuje.a to systémom ako popisujú vyššie. A nie,neberie sa to normálne,že pláže prázdne,kopce prázdne,ideme,detičky potrebujú dovolenku. Kdežto na sk je to,ako vidno,úplne bežné a ako je vidieť aj normálne. Jasne,že raz za čas,pár dní,ale brať každý rok dva týždne v januáriku a dva týždne v júnicku mi príde cez. A áno,to je možné len na sk. 💪Ako som písala,aj ja by som mohla povedať,že malý je chorý a zobrať o tri dní skôr. Ale za a.) Neucim dieťa klamať,b.) Nepotrebujem problémy, c.)v pohode si viem zariadiť prázdniny aj počas prázdnin. Máme dosť volna ked napríklad na sk nemajú a to isté majú aj Slováci.... Kľudne môžu do AT,DE, na lyžovačku mimo prázdnin domácich napríklad. A ako je MK často spomínané,vraj je Rakúsko lacnejšie ako sk,takže problém nevidím.
@maciatkolulu už som to písala x krát - nejde o žiadne klamanie, školy normálne udeľujú povolenia na žiadosti o voľno.. je to úplne bežné a časté, povolené pedagogickým zborom, ak to niekto nezažil, neznamená že to neexistuje..
ak niekto klame, je to na jeho svedomí, tak ako je to všade inde na svete a ak sa mu na to dojde, tak za to nesie následky.. niekde miernejšie, niekde žiadne, niekde tvrdé.. lenže to už je o systéme, nie o rodičoch..
@jana_eyre_2 tak ja píšem,že my by sme sa dostali vo výnimočných prípadoch,inak jedine klamať,to by muselo klamať aj dieťa. A o akych obchádzaní pravidiel sa píše,keď je to oficiálne? 🤣 A kto tvrdí,že to neexistuje? Existuje,zjavne a okato a je to podľa mňa trochu mimo. Pokiaľ by bol dôvod,racionálny,tak fajn,ale prázdne hory,hmmm,veď to píšem a nie jediná,dajú sa zariadiť prázdniny v úplnom pokoji mimo prázdnin v susedných štátoch. Aj letné prázdniny bývajú (konce a začiatky) rozdielne.... Takže kto chce,dodržiava povinnú školskú dochádzku a kto nie 🤷
@maciatkolulu mám ti kopírovať všetky príspevky ktoré tvrdia že to neexistuje? Už som pozerala školsky poriadok, nechce sa mi.. kto chce vklude si prečíta, lebo je to tu niekoľko krát spomenuté, aj keď teraz samozrejme budete všetky tvrdiť že nie a že ja som zase niečo nepochopila, nečítam s porozumením a podobne.. na tie argumenty som už zvyknutá..
@jana_eyre_2 jeden by povedal, že bod 3 c), ktorý sa ako jediný týka diskutovanej situácie, by mohol pochopiť aj podpriemerne inteligentný jedinec, pretože je napísaný doslova blbovzdorne. Ale ako vidíš, tak aj táto meta je pre niektorých nedosiahnuteľná😎 Nie je v ňom nič o mimoriadnych situáciach ani výnimočných prípadoch. Jednoducho je systém nastavený tak, že na uvoľnenie dieťaťa na 4 a viac udeľuje konečný súhlas riaditeľ školy. Netreba k tomu ani klamať, ani fabulovať, ani nič iného nekalého z ríše poviedok @maciatkolulu😉
chodime pravidelne tento rok uz v polovici juna, na 12 dni, cca 2 tyzdne vymeska, vzdy poziadame riaditelku a ta ho pusti, ja neznasam vysoke teploty a potrebujem more ak m,a ziak dobre vysledky v skole a nema neospravedlnene obycajne nerobia problemy raz do roka, teda nam nerobia , teraz je osmak
Áno je to bežné, len musíš napísať žiadosť o uvoľnenie dieťaťa z vyučovania. Nie každý rodič môže byť v lete doma. Ja robím sestru v nemocnici a mala som nútené vybrať dovolenku mimo letných prázdnin, minulý rok síce malý ochorel a ostali sme doma ale tento rok to budem riešiť rovnako🙂
My často cestujeme cez prázdniny, lebo sa mi nechce dobiehať učivo.Ale nevidím na tom nič zlé, ak rodič zorganizuje dovolenku aj cez školský rok.To ,že dieťa spozná nové krajiny, miesta , plus strávi pekný čas s rodinou,mu dá do života viac ako tých pár dní navyše v škole.
My sme tak raz boli ale to už bol jún a známky uzavreté
Áno, je to bežné. Do 5 dní môže ospravedlniť dieťa aj rodič, napríklad z rodinných dôvodov. Jasné, že by to nemalo byť 10x za rok, aby dieťa popri tom zvládalo dobehnúť učivo. Myslím si, že v každej triede sa nájdu rodičia, ktorí takto dovolenkujú, či už z finančných dôvodov, alebo im to proste tak vyjde. Zatiaľ u nás žiaden učiteľ nerobil okolo toho nejaké haló, že čo si to dovoľujú.
Naša rodina(2+3 deti) chodíme skoro každý rok na dovolenku k moru v Novembri a stále píšem žiadosť o uvoľnenie dcére na strednú a synovi na základnú,keďže majú super prospech-stále ich riaditeľ/ka uvoľní…Žiaľ manžel má dovolenku a je na SK len koncom Októbra a celý November
Chodíme na letnu dovolenku zasadne v septembri, nemam zaujem o davy ludí a celorodinny úpal v 40°C a taktiez chcem aj nieco vidiet+zazit za cely den a nie byt schovana v zaklimovanom apartmane. Deti si vsetko dozenú a prve 2 tyzdne v septembri je aj tak este chaos a poriadne sa neucí (zš). Dovolenku oznamujem ustne triednym ucitelkám a klasicky v edupage zvolim nepritomnost z dovodu vycestovania.
Viackrat sme deti takto zo skoly vypytali. Na tyzden daval povolenie triedny ucitel, na dva tyzdne uz riaditel.
Bolo to cez skolsky rok, lebo jednak to tak umoznila nasa praca, jednak destinacia, kde v lete ist je o hubu a okolo Vianoc a noveho roka su zbytocne 2x predrazene letenky. Teda ani jedny dlhsie prazdniny nam nevyhovovali.
Deti su dobri ziaci, tak nikdy nebol problem. Vzdy nam vyhoveli.
My sme takto prvý krát v decembri vypytali dcéru zo školy,je štvrtáčka.Museli sme dať písomnú žiadosť a kedže vôbec nevymeškáva zo školy(jedine za 4 roky iba keď sme chodili na logopediu,alebo nas zastihla karantena,,chora nebýva).,tak riaditeľka nemala problém..Ale kedže tiež nie som za takéto vymeškávania,pribalili sme na dovolenku aj pracovne zošity hlavných predmetov a dohodli sme sa že nám spolužiaci každý deň posielali čo robili daný deň v škole.Ja som na dovolenke vždy vyčlenila hodinku,kde sa mladšia škôlkarka hrala a so staršiou sme sa učili.Tak keď prišla po týždni do školy,bola úplne pripravená,akoby ani nechýbala.Ale vždy záleži od riaditeľa školy či uvolni dieťa.No a aj tak na polroku pratila medzi deti,čo mali menší počet vymeškaných hodín.
@btus nepustia? A čo sú v base tie deti? Raz by niekto povedal, že "nepustí" moje dieťa zo školy 😂
Ano aj my chodíme mimo prázdnin. Aj teraz na lyžovačke sme boli keďže jarne prázdniny sú v marci čo už asi sneh nebude....a dovolenky sú lacnejšie jún a september...
Dva dni lyžovačky cez školu som len triednej písala. Dva týždne v lete so podávala žiadosť riaditelke. Dcéra je štvrtacka a boli sme tak aj keď bola druhácka. Učí sa najlepšie z triedy, ktorú reprezentuje v recitaciach, matematike a v plávaní aj atletike...nevidím dôvod prečo by nemohla ísť. Keby ma problémy so školou alebo by bola často chorá tak to by sme nešli počas školy...závisí od dieťaťa
@dominikamacakova ale môžu mu dať potom neospravedlnenú hodinu. Ani v práci si nemôžeš vždy zobrať dovolenku kedy chceš. Dieťa má byť primárne v škole a nie na dovolenke. A ak sú výsledky dieťaťa zlé, tak sa vôbec nečudujem, že dieťa zo školy neuvolnia.
Ja by som sa okrem všetkého spomenutého rozhodovala aj podľa prospechu daného dieťaťa. Ak mu ta škola proste nejde, tak by som ho na takéto vylety neospravedlnovala. Ak je dobrý žiak, taj prečo nie. Niektorým sa ťažko dobiehajú zameškané hodiny v škole. Ale to už si každý rodič musí zvážiť sám.
@btus to by som si pozrela... 🙂🙂
@sss777 ja len úplne na okraj rozdiel Turecko jún a august nebolo 100 ale 800e a si myslím že to je dosť 😉

@bluka2 este mi napadlo, ze moja dcera mala na ZS spoluziacku, co pravidelne chodila na 3 tyzdnovu dovolenku v zime - v januari. Vies preco? Jej rodicia vlastnia zmrzlinaren a langosaren - aj v nej sami pracuju, nemaju zamestnancov - a pre nich zavriet v lete co len na tyzden by bolo likvidacne (ich slova). Skola ju vzdy pustila, ich dcera bola sikovna ziacka. Aj kvoli takymto detom je urcite dajn, ze sa da legalne dieta zo skoly vypytat. Samozrejme, nesuhlasim s akymkolvek klamanim, zneuzivanim a podobne a ak dieta v skole nestiha, je to na riaditelovim zvazeni.