icon

Ospravedlnenie z telesnej výchovy

21. júl 2025

Dcéra bude mať úplne oslobodenie od tv. Keďže po minulé roky tv mali buď prvé alebo posledné dve hodiny, rozmýšľam, či sa nedá požiadať, že by tie hodiny v škole nemusela byť, ale dlhá by rovno domov, na moju zodpovednosť. Bude osmacka. Je to možné? Ma to tak niekto alebo je to v nejakom školskom poriadku nejako definované? Keďže dochádza, dosť by jej pomohlo, keby tam nemusela tie dve hodiny zbytočne sedieť...

Strana
z2
anonym_e6029c
21. júl 2025

Je oslobodená od cvičenia, nie od účasti na hodine.
Na hodinách byť musí, môže napr. pomáhať učiteľovi, počúvať teóriu a pod.

slavomira236
21. júl 2025

@anonym_autor mala by tam byt hoci necvici. Ved to pol triedy by si mohli taktovy vybavit a ist domov

kacena4
21. júl 2025

je to zadefinovane v zakone, nie nemoze odist z hodiny, aj ked je z nej oslobodena. inak musite podat ziadost o oslobodenie a skola vam to musi schvalit a vydat rozhodnutie v ktorom sa pise nahrada co pocas tych hodin bude robit, niekde sa to robi tak ze ju presunu na inu hodinu do inej triedy. ospravedlnovat ju z hodin mozes ale bude sa jej to ratat ako neucast na hodine a po novom uz moze rodic ospravedlnit len par dni do mesiaca

lukbe
21. júl 2025

Púšťať domov sme nemohli ani na SŠ.

lienka175
21. júl 2025

oslobodenie je od cvičenia, nie od účasti na hodinách... musí byť prítomná... odkedy toto zaviedli, počet oslobodení nám klesol na minimum... už to bolo v štádiách, že oslobodenie doniesla aj tretina triedy

autor
21. júl 2025

Ďakujem vám. Oslobodenie má dcéra oprávnene. Keďže dochádza, bolo by pre ňu lepsie, keby tam nemusela sedieť. Ale keď sa nedá, tak v poriadku. Nevedela som, ako to je.

lienka.7
21. júl 2025

@anonym_autor na hodinách byt musí, hoci cvičiť nebude. Môžu jej dát nejakú náhradu, závisí od toho, prečo nemôže cvičiť.
Sesternica to mala napr.tak, ze keďže mali na skole bazén, tak nechodila na TV, ale namiesto toho plávať. Bola to 9 a 10 hodina, cize este v škole dokonca čakala.

autor
21. júl 2025
@lienka.7

@anonym_autor na hodinách byt musí, hoci cvičiť nebude. Môžu jej dát nejakú náhradu, závisí od toho, prečo nemôže cvičiť.
Sesternica to mala napr.tak, ze keďže mali na skole bazén, tak nechodila na TV, ale namiesto toho plávať. Bola to 9 a 10 hodina, cize este v škole dokonca čakala.

@lienka.7 no veď oni tiež práveže majú hodinu na obed, lebo chodia na ba obed mimo školy a dcéra nechodí na obedy. Tak to je ďalšia hodina.

zuzubb007
21. júl 2025

Školský poriadok neumožňuje takéto kadiake čachre machre, je to normálna hodina môže pomáhať učiteľovi, bolo by to extrémne nefér voči ostatným a celkove, ani by ma to nenapadlo, tak isto ziaci majú na obed pol hodinu či chodia či nie

janpo
21. júl 2025

@anonym_autor Na našej škole si žiak mohol okrem žiadosti o oslobodenie z TSV dať aj žiadosť o uvoľňovanie z vyučovania. Ak sa jednalo o prvé a posledné hodiny, riaditeľka zvykla vyhovieť a žiak nemusel na tieto hodiny chodiť. Išlo o strednú školu.

anonym_17c5de
21. júl 2025

Ja som napríklad na SŠ nemusela chodiť na prvú hodinu, mávali sme dvojhodinovku tv. Na druhu som už ale musela.

lukbe
21. júl 2025
@zuzubb007

Školský poriadok neumožňuje takéto kadiake čachre machre, je to normálna hodina môže pomáhať učiteľovi, bolo by to extrémne nefér voči ostatným a celkove, ani by ma to nenapadlo, tak isto ziaci majú na obed pol hodinu či chodia či nie

@zuzubb007 tu nejde o cachre machre, ide o to, že ziak nesmie odísť z budovy školy bez doprovodu rodiča, ak bežia jeho hodiny. Iba ak by to škola na základe žiadosti umožnila, aj to nemusí, ide o bezpecnost žiakov, za ktorých je zodpovedná.

lucita79
21. júl 2025

Moja dcéra tak bola oslobodená,mala to poslednú hodinu.Musela som dať žiadosť riaditeľovi,aby bola uvoľnená z poslednej hodiny.Riaditel mi vyhovel.

tanyan
21. júl 2025

Prečítaj si školský poriadok či tam je niečo k tomu a potom sa porozprávaj s triednou učiteľkou, výchovnou poradkyňou... Snáď spolu nájdete riešenie.
Ja som bola oslobodená pred viac ako 20 rokmi a nemusela som byť v čase telesnej v škole.

anonym_f8ea20
21. júl 2025

Všetko záleží od toho, či to dovolí riaditeľ. U nás napríklad nebol problém. Ale viem, že nie všade to tak je.

autor
22. júl 2025
@lucita79

Moja dcéra tak bola oslobodená,mala to poslednú hodinu.Musela som dať žiadosť riaditeľovi,aby bola uvoľnená z poslednej hodiny.Riaditel mi vyhovel.

@lucita79 bolo to dávno či teraz niekedy?

simcas75
22. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor veď skús dať ziadost aj ty a uvidíš či ti vyhoveju. Veľa závisí podľa mňa aj od riaditeľa.

lucita79
22. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor minulý rok

java1111
22. júl 2025

@anonym_autor to fakt sa tu pýtate na také kraviny? Priamo v škole sa na to opýtať nedá? Nereagovala by som, ale google mi vyhadzuje takéto kraviny stále a už mi to fakt lezie na nervy. Prídete mi ako totálne stratená generácia, ktorá si bez modrého koníka ani neprdne. Zahoďte tie mobily, začnite komunikovať z očí do očí a pýtajte sa kompetentných.

motherofflower
22. júl 2025
@java1111

@anonym_autor to fakt sa tu pýtate na také kraviny? Priamo v škole sa na to opýtať nedá? Nereagovala by som, ale google mi vyhadzuje takéto kraviny stále a už mi to fakt lezie na nervy. Prídete mi ako totálne stratená generácia, ktorá si bez modrého koníka ani neprdne. Zahoďte tie mobily, začnite komunikovať z očí do očí a pýtajte sa kompetentných.

@anonym_autor myslím, že kedysi to bolo možné. Tak 2-3 roky dozadu sa to zmenilo, aby mohol mať žiak absolvoval, tak tam musí fyzicky byť prítomný.

autor
23. júl 2025
@java1111

@java1111 ukľudní sa. Či je zle sa opýtať na skúsenosť iných,?

zuz02
23. júl 2025

To, čo píše anonym.vyššie, je stredná škola. Tam po ukončení povinnej školskej dochádzky (čo vychádza na 2.ročník SŠ) je to možné , aby žiak nesedel.v škole, pretože sttedna škola uz nie je povinná. Lenže ty píšeš, že dcéra je ósmačka , čiže si plní povinnú školskú dochádzku, ktorá je zákonom určená na 10 rokov, takže v škole bude musieť byt.

markaterka
23. júl 2025

A ty už teraz vieš, že aj tento školský rok budú mať prvé alebo posledné hodiny telesnú? Možno práve teraz budú mať v strede vyučovacích hodín.
Ale k otázke. Choď do školy a daj písomnú žiadosť a uvidíš, akú ti dajú odpoveď.

susa0
23. júl 2025

Ja som nemusela byť v škole pokiaľ to boli prvé 2 alebo posledné 2 hodiny. Prísť som mohla až na 3. hodinu alebo odísť o 2 hodiny skôr. Len to bolo na SŠ.

autor
23. júl 2025

Ďakujem všetkým, opýtam sa v skole

kalifka
23. júl 2025
@anonym_autor

Ďakujem vám. Oslobodenie má dcéra oprávnene. Keďže dochádza, bolo by pre ňu lepsie, keby tam nemusela sedieť. Ale keď sa nedá, tak v poriadku. Nevedela som, ako to je.

@anonym_autor Môj syn je dlhé roky oslobodený a je už stredoškolák, na hodine musí byť. Ale máme v rodine dievča, ktoré nemusí chodiť na prvú ani poslednú hodinu, keď mali telesnú. Ale riešili to priamo v škole, preto sa skús popýtať

autor
23. júl 2025
@kalifka

@anonym_autor Môj syn je dlhé roky oslobodený a je už stredoškolák, na hodine musí byť. Ale máme v rodine dievča, ktoré nemusí chodiť na prvú ani poslednú hodinu, keď mali telesnú. Ale riešili to priamo v škole, preto sa skús popýtať

@kalifka ďakujem, skúsim...

bosorkabb
24. júl 2025

Dcéra mala TV poslednú hodinu a nechodila. Ale bola oslobodená, mala nohu v sadre a potom komplikácie po úraze. A navrhla to učiteľka, riaditeľka súhlasila. Išlo o 7 mesiacov.

jana_eyre_2
24. júl 2025
@java1111

@java1111 mne príde ako celkom zvláštne, že žiješ tak internetom, ze témy tak veľmi vnímaš až ťa obtazuju a musíš sa takto rozhorcit.. diskusie sú práve preto aby ľudia mohli zdieľať skúsenosti ktoré ich zaujímajú.. keď ti ich "vyhadzuje Google" tak niekde bude chyba v nastavení 🤔

Momentálne sú prázdniny, je úplne bežné, že ľudia si pred tým ako kontaktuje niekoho zo školy zistia možnosti.. predpokladám, že pedagógovia práve čerpajú dovolenky..

autor
24. júl 2025
@bosorkabb

Dcéra mala TV poslednú hodinu a nechodila. Ale bola oslobodená, mala nohu v sadre a potom komplikácie po úraze. A navrhla to učiteľka, riaditeľka súhlasila. Išlo o 7 mesiacov.

@jana_eyre_2 presne tak. Teda videla som tu aj horšie otázky ako tá moja...
@bosorkabb určite sa opýtam na začiatku roka.

Strana
z2