icon

Pobyt v zahraničí a základná škola

26. aug 2025

Manžel pracuje už viac rokov v jednom z Benelux štátov, dcéra by teraz mala nastúpiť do 4 ročníka v SR, ale rozhodli sme sa, že by sme jej dali príležisť naučiť sa jazyk.
Vysťahovať sa nie je problém, ja nepracujem, bývanie má manžel zabezpečené. Ako by ste to riešili? Naša ZŠ v SR poskytuje homeschooling, zriaďovateľ a aj riaditeľka sa vyjadrili, že máme dať vedieť, ako sme sa rozhodli.
Teda, dať dieťa riadne do ZŠ v Rotterdam a v SR iba domáce vzdelávanie, alebo tu domáce a tam iba jazyky?

fkata
26. aug 2025

@anonym_autor máme veľmi dobrých rodinných priateľov, ktorí vlani riešili túto otázku, akurát krajina pobytu je Dánsko.
Malého zapísali rodičia do súkromnej medzinárodnej školy v KE, kde nastúpil do prvého ročníka. Po anglicky už vedel perfektne, keďže ho naučili rodičia. Prvý ročník ukončil v KE, druhý ročník už bol v Dánsku, učil sa intenzívne jazyk a popritom mal IŠP v KE na základnej škole. Teraz by mal nastúpiť do 3. ročníka, akurát sme sa rozprávali minulý týždeň, tak zase absolvuje 3. ročník v Kodani, na košickej škole bude pokračovať formou domáceho vzdelávania.
Neviem, ako v Holandsku, ale oni v Dánsku problémy so ZŠ nemajú. Malý si pekne zvykol na ich život, má tam kamarátov, páči sa mu tam.
Bude tretiak a ovláda perfektne angličtinu, dánštinu a celkom slušne španielčinu.
Oni to mali možno o to lepšie, že malého učil otec dánštinu od útleho veku, vlani sa už iba zdokonalil.
U nich je už zrejmé, že malý bude po ZŠ pokračovať v štúdiu v Dánsku, zrejme neskôr aj na VŠ.

olimuc
26. aug 2025

V niektorych statoch je zapis do ZS povinny - napr DE a ES neuznavaju home schooling, takze dieta musi navstevovat nejaku ZS v danej krajine… takze maly musel normalne nastupit do skoly a popritom, som sledovala, co sa eobi na ZS na Svk … vsetko dal bez problemov aj ked pri prichode nevedl ani slovo po spanielsky ani katalansky, anglictinu mal na slabswj urovni a po nemecky zase nevedel nikto. Nastastie mal jedneho spoluziaka, co zil v DE takze aspon sa s niekym mohol rozpravat a on mu na zaciatku prwkladal. Zisti si ako je to v NL, ci musi dieta navstevovat skolu alebo nie … mozno su v NL dalej a je to mozne

zuzanaete
26. aug 2025

Ja by som tam zapisala dieta do skoly. Ake su plany? Ist tam iba na par rokov alebo by skolu uz dieta dokoncilo tam? Podla toho by som riesila skolu na SK. Ci len nosit iba potvrdenie, ze dieta navstevuje skolu v zahranici alebo robit skusky aspon z niektorych predmetov.

autor
27. aug 2025
@zuzanaete

Ja by som tam zapisala dieta do skoly. Ake su plany? Ist tam iba na par rokov alebo by skolu uz dieta dokoncilo tam? Podla toho by som riesila skolu na SK. Ci len nosit iba potvrdenie, ze dieta navstevuje skolu v zahranici alebo robit skusky aspon z niektorych predmetov.

@zuzanaete pravdepodobne natrvalo

lauricka
27. aug 2025

@anonym_autor my máme bežne na klasickej škole vedené deti, ktoré sú v zahraničí tam navštevujú školu. Nie sme škola, ktorá by zastrešovala homeschoolerov. Príde mi to čudné, ale je to tak. A k otázke, jasne, že by som dala malého normálne do školy v zahraničí komplet. Na Slovensku nejaký individuálny plán, však sa poraďte na jeho škole.

anonym_7200e9
27. aug 2025

Normálne do skoly tam. Po pol roku bude ovládať jazyky lepšie ako Vy. Vy mate takúto šancu pre dieta a rozmýšľate nad školou na SK??? Ak tam mate ist na krátko dá sa to riešiť rozdielovymi skúškami, zalezi aky bude riaditel ochotny. Ale ak idete na dlhšie. Tak není o com.

autor
29. aug 2025
@anonym_7200e9

Normálne do skoly tam. Po pol roku bude ovládať jazyky lepšie ako Vy. Vy mate takúto šancu pre dieta a rozmýšľate nad školou na SK??? Ak tam mate ist na krátko dá sa to riešiť rozdielovymi skúškami, zalezi aky bude riaditel ochotny. Ale ak idete na dlhšie. Tak není o com.

@anonym_7200e9 do slovenskej musí zo zákona.

zuzanaete
29. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ale ved na SK skole moze byt iba zapisana a kazdy rok dolozite papier zo skoly v zahranici. Cize dieta je len papierovo prihlasene na SK. Ziadne skusanie sa nekona, ak nechcete. Takto to riesia rodiny, kde je miziva sanca, ze by sa vratili na SK.

anonym_7b69ca
29. aug 2025
@anonym_autor

@zuzanaete pravdepodobne natrvalo

@anonym_autor moji nastupili do skoly v zahraniči a jazyk vobec nevedeli. Pokračovali v študiu, ročnik neopakovali. Najskor povedali ze ich nebudu klasifikovat, nakoniec ich klasifikovali nakolko po pol roku zhodnotili že ich druhy jazyk je na velmi dobrej urovni. Rodičia sme slovaci. Išli na druhy stupen. Starši išiel do 7 ročnika. Stres z toho nemali, učitelia boli velmi trpezlivy. Najlepsie je ist od školky alebo od 1. Triedy, to je ideal, moji to mali tažšie, ale zvladli to. Kazdy rok posielame potvrdenie o navšteve školy byvalemu riaditelovi na Slovensku.

vilma7
29. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor aké musi? Moje deti? So slovenským pásom, rodným listom atď chodia do školy vo Švajčiarsku. Na svk treba poslať len potvrdenie, že navštevuje školskú dochádzku.