Podozrenie na porušenie karantény v škole
ahojte. V skole kde chodi moj syn sa vyskytla korona u jednej ucitelky. Ta ucitelka bola kontakt nakazeneho, urad ju poslal na PCR test takze asi mala byt v karantene az do testu. Ona chodila do skoly este aj ked cakala na vysledok pcr testu, mala uz dokonca aj priznaky! Ked jej vysiel pozitivny tak len jedna ucitelka isla do karanteny, ostatne nie, stale normalne ucia. Pritom skoro cely minuly tyzden sa bavili s tou nakazenou, boli viacere v spolocnom malom kabinete, obeduju spolu, ruska sa tam prilis poctivo nenosia... Niektore ucitelky teda maju na stvrtok nariadeny pcr test ale zatial normalne chodia do skoly a ucia. Nedostali ani ziadne respiratory, len co si same zabezpecia tie zodpovednejsie. Nasa triedna nam to povedala a este dostala od riaditelky vynadane, tak neviem uplne detaily, ale nezda sa mi ze to je takto spravne. Ved ked uz niekto ma ist na PCR test lebo je blizky kontakt nakazeneho, tak by predsa az do vysledku testu mal pre istotu sediet doma, nie? Da sa to niekde anonymne nahlasit, aby to presetrili? Nechcem aby nasa triedna z toho mala problemy, ona to berie poctivo a uz teraz ma problem ze nas varovala ze je na skole korona bez dovolenia od riaditelky. Alebo toto je normalny postup a len ja som vadna ked si myslim ze presne takto sa to tu stale dokola siri a vdaka takymto situaciam nam lockdown nezabera?
Ano, takto to chodi, kdo ma respirator neni hlaseny jako blizky kontakt. I ja se takto v praci opakovane potkala s nekym pozitivnim, ale my se chranime, kdyz vidim co kolegum lezi na oddeleni a jak to v nemocnici vypada, nesla bych nikde bez respiratoru, vetsinou na nem nosime jeste rousku. Je videt, ze ve skole to neberou tak vazne, asi potrebovali by jit na exkurzi.
I kdyz v nasi skole se zavira trida, i kdyz je pozitivni jenom nekdo z rodicu, horsi ta skolka.
Pred MD som pracovala na ruvz, nie síce na epidemiológii, na inom oddelení, ale princíp je ten istý, akekolvek nahlásenie (udanie) hoc aj anonymne sa musí prešetriť pracovníkmi ruvz ;) chodili nám maily, z úplne divných adries, ale chápem, že tí ľudia chceli zostať v anonymite, lebo každý sa boji 🙂 prípadne môžeš uviesť, že si želáš zostať v anonymite, alebo teda telefonicky, a oni ti zaeviduju tvoj podnet
@lolili ale ešte teda doplním, ja som na ruvz pracovala, necelé tri roky, takze osobnú skúsenosť s tým nemám, len z počutia, že pár vyvolených prevádzok bolo aj informovaných vopred keď sa mal vykonať szd... Predpokladám, že riaditeľ mal z toho potom benefity.... Ale tak to sa nestáva na úrovni zamestnancov, skôr na vyšších úrovniach, veď vieme ako to na SR funguje
@jannka89 no na všetkých úrovniach to funguje a na každom úrade... Stačí ak má dotyčný kamarátov.
@simca06022011 áno môže byť, ale tak treba mať na to aj charakter ;) takže možno aj preto to šlo mimo má ;) ja som dostala jablko v školskej jedálni, aj to mi bolo blbé vziať :D:D
@jannka89 ono nemusia vždy vziať niečo, naozaj ale naozaj veľa robia kamaráti a niektorí podnikatelia ich majú neúrekom. A úplatky ot je staré známe, bohužiaľ už s tým aj klienti rátajú. Ja som sa stretla s jedným projektom kde chlap rovno. Povedal, že ak chceme niečo vybaviť tak tomu a tomu treba zaplatiť. Inak nič z toho... To je ako fakt na grc (sorry za vyzaz, ale fakt). Aj u lekára som som s tým stretla. Bohužiaľ u nás nepochodia 😂
@simca06022011 ako verím, že to tak funguje, vo všetkých sférach, niektorí sa tým ani netaja... Ale nejdem si kaziť deň 🙂

autorka, ty si syna už nahlásila ako kontakt pozitívneho? Ved ak chodil do školy a tam nakazená učka sa pohybovala, tak mal byť tiež už zaregistrovaný a ísť na testy.