Pomooooc s úlohami pre 4- ročník zo slovenčiny.
Ahojte. Potrebovala by som poradit s nejakymi ulohami pre 4 ročník ZŠ. S dcerou nad tym sedime uz 2 hodiny a fakt na to nemam nervy. Tak ak by ste boli niekto taky zlaty a pomohli nam bola by som velmi vdacna. Ja som zo slovenciny totalny jelen. Su to az 4 zadania tak idem postupne. Takze napisem cele zadanie ako to je v knihe:
1.) Podstatne mena roztrieď podla pádov:
trieda, k mrkve, od sochára, ku kukučke, novinám, lietadlom, s otcom, na vrátnicu, z ropy, o úlohách, na zeleninu, cez prestávku, k sochárovi, lepidlom, spisovatel, na studni, z vlny, o vlaku, do školy, so šošovicou, o pavúkoch, vysávač, zborovňa.
No a takto sa to ma roztriedit: Nieco vieme a niečo nie.
N (nominativ) - trieda, spisovateľ, vysávač, zborovňa
G (genitiv) -
D ( dativ)
A (akuzativ) -
L (lokál) -
I (inštrumentál) _
koho čo prehĺtať....akuzatív, mať šťastie detto (A)....
Vazim si kazdu radu od vas a hlavne snahu mi pomoct, lebo ja som z toho mimo uplne a dakujem vam vsetkym .
A mozete mi pozriet este to 16: 07 ci to mame spravne.
alca dakujem, mame co prepisovat zasa
sumienka, myslím že tam máte 2 chyby...snaď by to malo byť takto 🙂
prehĺtať lieky- A
mať šťastie- A
Mariii: Dakujeeem, Akurat sme si to prepisali , lebo aj Alca nam poradila ako aj ty ze to ma byt A. 😉
No nasla som tabulku v knihe v Slovenskom jazyku a tam je Vysklonovane akurat slovo chlapec. A chlapcov je aj G aj A. Tak ja to uz vobec nechapem . Idem napisat tu tabulku sem celu.
to musíš vidieť vo vete......máš bez koho bez čoho? bez chlapcov (G) a koho čo vidím? chlapcov (A)
sumienka, tak ako napísala mariii, inak to je ok 😉
Singular (jedn.cislo) Pluar (mnoz.cislo)
N: chlapec N: Chlapci
G: (od) chlapca G: (od) chlapcov
D. chlapcovi D: chlapcom
A: chlapca A: chlapcov
L: (o) chlapcovi L: (o) chlapcoch
I: (s) chlapcom I: (s) chlapcami
toto je z wiki http://sk.wikipedia.org/wiki/Genitív, mozno ti to pomoze
Genitív je jeden z gramatických pádov v mnohých jazykoch. V slovenčine a niektorých iných jazykoch sa označuje aj ako druhý pád.
Základná definícia znie, že je to pád vyjadrujúci - v opozícii voči akuzatívu - len obmedzenú účasť deja na danom predmete vyjadrenom v genitíve, napr. chytať sa zábradlia (na rozdiel od akuzatívu: chytiť zábradlie). Zjednodušene možno povedať, že ide o pád vyjadrujúci vlastnosť, privlastňovanie alebo čiastočnosť. V slovenčine sa ako didaktická pomôcka na identifikáciu genitívu používa otázka „koho? čoho?“.
V slovenčine sa genitív spája s týmito predložkami: bez, blízko, do, doprostred, mimo , namiesto, okolo, od, okrem, počas, podľa, pomimo, pomocou, pozdĺž, u, uprostred , vedľa, vnútri, vyše, z, za [v zmysle kedy?]
Akuzatív je gramatický pád, ktorý sa vyskytuje v mnohých jazykoch. Označuje objekt, ktorý sa spája so slovesom.
alca na prvej stranke som napisala vetu kde mi pomohli ale napisali niekto ze to je Genitiv a nieto ze Akuzativ.
ja viem, videla som, nie som slovencinarka, tak ti neviem poradit odborne, iba to, co si pamatam zo skoly, ked som pisala odpoved na tvoju prvu ulohu tiez som dala za niektore slova otaznik, kde som si nebola ista, ale podla mna to bolo tak. Ja si pamatam ze na G je otazka od koho? od coho? a na A vidim koho? co? a podla tohoto som sa to snazila triedit
gudulo: Dakujem pekne , napisala som si tu stranku. Myslim ze ju budem casto otvarat a snazit sa nieco pochopit. No a teraz sa zacnu ucit sklonovat vzory Muzsky rod: chlap , hrdina, ...... Zensky : žena, ulica a tak. No ak ja neskoncim v blazinci pokial to preberu bude dobre. 😖
Som pozerala teraz tu vetu este raz, ja by som to urcila ako mneme, mozno az na to "predstavenie" - ak by sa to bralo samostatne, tak je to podla mna N, ak spolu s "nacvicili" tak A - ale na toto fakt nie som odbornicka, uff sa desim toho, co ma caka
ak myslíš toto, tak jednoznačne: akuzatív...
N:kto čo? vrátnica, zelenina
G:bez koho, bez čoho? bez vrátnice, bez zeleniny
D:komu čomu? vrátnici, zelenine
A:koho, čo vidím? vrátnicu, zeleninu
L:o kom o čom? o vrátnici, o zelenine
I:s kým s čím? s vrátnicou, so zeleninou
sumienka - desat chlapcov a dievcat - ked sa spytas na tych chlapcov a dievcata, tak sa spytas -" desat koho ? coho? - teda je to genitiv a konkretnejsie genitiv mnozstva
Genitív sa dá deliť z rôznych hľadísk. Príklad delenia:
adverbálny genitív - napr. zbaviť starostí, najesť sa fazule, užívať si dňa, (genitív času🙂 2. apríla
adnominálny genitív
genitív príslušnosti - napr. strecha domu, veliteľ roty, (genitív pôvodcu🙂 báseň P.O. Hviezdoslava
genitív nositeľa deja (genitív agensa)- napr. plač dieťaťa
genitív adresáta deja (genitív patiensa) - napr. pisateľ listu
genitív vlastníka (posesívny genitív) - napr. dom tvojej matky
genitív druhovej príslušnosti - formát učenca, miesto profesora, Univerzita Komenského, (stavový genitív🙂 [dnes je] prvého mája
genitív vlastnosti (kvalitatívny genitív) - napr. osoba veľkej postavy, slovo mužského rodu
genitív druhu - napr. osobnosť Janka Kráľa, pocit sklamania, budova školy, širka troch metrov
hebrejský genitív - napr. kniha kníh, kráľ kráľov
kvantitatívne typy:
genitív obsahu - napr. skupina ľudí
genitív množstva - napr. 5 ľudí, veľa ľudí
partitívny genitív (delivý genitív, čiastočný genitív)- napr. [kúpil] chleba na rozdiel od kúpil chlieb
Zvláštne druhy:
záporový genitív - napr. nepovedal ani slova na rozdiel od nepovedal ani slovo
zvolací genitív - napr. Čerta starého!
Desať chlapcov a dievčat nacvičovalo v telocvični predstavenie o princeznej na motívy rozprávky Kráľ drozdia brada.
nechcem ťa zmiasť už úplne, ale mňa to nepustí. Kto?čo? nacvičovalo predstavenie o princeznej.........?
chlapci a dievčatá.....tak mne vychádza nominatív....
a vy ste na škole nepreberali takéto veci?, 😀 😀
Dakujem vam
Zuzana Ja mam chaos z padov a ze sa da pad takto rozdelit podla delenia som ani nevedela. S malov robim ulohy do skoly uz od pobedia 😀 . Keby jej ucitelka vedela ze to neviem ani ja tak ma vysmeje ale co uz ked mii slovina nikdy nesla.
sumienka, tak to delenie genitivov nemam z vlastnej hlavy, to mam skopirovane z wikipedie 🙂
No ja som zvedava ked dojde zo skoly a skontroluje jej to ucitelka ako to bude mat oznamkovane . 😀
sumienka, to delenie je z tej stranky na ktoru som dala link aj ja
aha, gudulo, fakt 🙂 , to je to iste
Ok, baby dakujem vam vsetkym. 🙂
1. V knihe by mala mať pády
2. Nedávala na hodine pozor že to nevie?
3. Ty by si to myslím mala vedieť
4. Čo je na tom ťažké?

,mneme-si učitelka????