icon

Prečo je Futová povinnou literatúrou v školách?

13. nov 2024

Od vsetkych kamosiek naokolo pocuvam, ze ich deti z roznych skol tiez maju na povinne citanie Futovu. V podstate nikomu sa to nepaci. Viete mi vysvetlit, co za tym stoji? Preco je prave tato nekvalitna autorka tak protezovana, ked dnes je tak pestry vyber detskych knih?

silvike
13. nov 2024

Ako nikomu sa nepaci ? Nasi to zas vobec ako povinne nemali, ale mali besedu s Futovou v skole, mohli si jej knihy aj s autogramom zakupit a nasim, aspon teda dcere sa napr. jej knihy velmi pacia. Syn necita celkovo vobec rad tak ten ani Futovu velmi necital, mozno jednu knihu od nej. Ale mne sa jej knihy praveze celkom pozdavaju. Dcerine oblubene, postupne sme co to dokupili, ma hadam 7 ks od nej. A ano, je kopec aj inych super knih.

mirka0677
13. nov 2024

autor 🙂 Áno, kľudne. Myslím, že sú dostatočne chápaví, že sú to dve rozdielne veci, niečo čítať alebo pozerať v telke a niečo skutočne robiť. Predpokladám, že zasa to nie je bežný slovník všetkých postáv v knihe. Teraz napríklad čítame Odvážneho bojka a rozprávame sa o tom, čo kto povedal a spravil a či to bolo vhodné, neberú ju ako návod ako sa správať.

hradnapani
13. nov 2024

mam co to tiez odcitane z detskych knih - pri Futovej by som nasla par slov, ktore by som mozno nahradila, niekde su expresivnejsie viac ako by sa mi pacilo (ale zase nie je to nic, co by nepoculi v ramci triedy ci ihriska medzi detmi a rovesnikmi), ale nie je to nieco, o co by som zakopavala na kazdej strane. Mne sa paci lahkost a vtip, akym pise. Mojim detom takisto, ale nemame od nej precitane vsetko, mozno pat knih.
ved ked mas vyhrady, konzultuj s ucitelkou, mozno daj tipy na kvalitnu literaturu ako si predstavujes ty - mozno budete debatovat. Povinna literatura pokial viem neexistuje, takze vyber je slobodnejsi a v niektorych triedach necitaju povinne uz v podstate nic, co je podla mna na skodu, ale s tym nemusia vsetci suhlasit.

huginko
13. nov 2024

Syn Futovej knihy čítal, páčili sa mu... Dobrovoľne... Radšej slovenský autor, ako americký...

20erika07
13. nov 2024

@doriiis naša uč vravela, že deti nevedia čítať s porozumením (ako napr.aj tu veľakrát vidíme ,tak ani dospelí) ,preto je čítanie povinné. Takže je to žiaduce.

silvike
13. nov 2024

@autor A co sa tyka slovnika a takych tych vyrazov, no, podla mna, z mojej skusenosti, v kazdej jednej knihe sa najde vyraz, ktory ma zarazi, pride mi pre dany vek deti nevhodny. Treba to bud vynechat alebo to primerane vysvetlit. A ak sa mi to fakt nepaci, tak detom to aj poviem, ze uups, toto ten autor fakt nemusel takto napisat, skratka komentujem, vysvetlujem aj pokritizujem ked treba. Ale celkovo 90% mi vo Futovej nevadilo.

nikaeli
13. nov 2024

Za našich čias sme čítali kde aké knihy a tiež sa mi nie všetky páčili 🤷🏻‍♀️ a že som ich prečítala naozaj poctivo! aj čítaním sa formuje názor - o prečítanej knihe sa môžete doma porozprávať a vysvetliť si tie 'škaredé' slová s dodatkom, že my ich používať nebudeme. Moja dcéra na Futovej vyrástla a v jej slovníku sa slová ako 'magor', či 'idiot' nenachádzajú. Pani Futová chodila pravidelne do školy na besedy. V prvom ročníku pasovala deti za malých čitateľov veľkej knižnice, podpísala im knihu, rozprávala sa s nimi. Bez ohľadu na jej súkromie a názory, je to veľmi sympatická žena, páčil sa mi jej prístup k deťom.

autor
13. nov 2024

@mirka0677 je to bezny slovnik mnohych jej postav. Vacsina rodicov so skolakmi necita, takze im to ani nebude vysvetlovat. Nemala by mat preto skola nejaky pozitivny vplyv aj na deti, ktorym sa rodicia tolko nevenuju?

nikaeli
13. nov 2024

Samozrejme. Škola bude suplovať všetko. Aj rodičov, ktorí sa deťom nevenujú 🤦🏻‍♀️

senta_sofia
13. nov 2024

V poslednej dobe sa mnozia podobne recenzie ako si pridala, kde ludia neskutocne moralizuju nad tym, co autor pise a aky slovnik pouziva, az zacinam mat pocit, ci za tym nie je to nase uzasne ministerstvo nekultury. Za mna, nech deti citaju, stale lepsie ako cumiet do mobilu a hrat nezmyselne hry. Urcite sa nebudu nad slovom grc pozastavovat ako ty.

veronicka1901
13. nov 2024

Moje dcéry veľmi veľa čítajú. Od Futovej sme mali viacero kníh, negatívne sa na nich nepodpísala ani jedna. Ja neviem, zasa aby deti žili v nejakej bubline... V škole od spolužiakov bohužiaľ počujú aj oveľa väčšie vulgarizmy. Skúste poprosiť pani učiteľku, či by ste mohli namiesto toho čítať knihu iného autora alebo autorky. My sme mali napríklad prečítať 10 kníh, z toho 5 bolo od autorov, ktorých určila pani učiteľka (na výber ich bolo viac, aby si každý prišiel na svoje).

mandzula
13. nov 2024

Uz si presne nespominam, o ktore dielo tejto autorky islo, pamatam si len tolko, ze dcera za mnou prisla s tym, ci to ucitelka a autorka myslia vazne, ze toto maju citat deti. Viem, ze som precitala par stran, klamala by som, keby som tvrdila, ze si pamatam detaily, pamatam si vsak emociu - znechutenie.

mikadooo
13. nov 2024

A prečo si myslíš, že deti by mali čítať len to, čo sa matkám páči? 🤔

rikarika
13. nov 2024

Cooo??? Moje deti Gabrielu futovu milovali a nebola vtedy povinné čítanie....

salamistka
13. nov 2024

Ona je úžasná spisovateľka, mali sme od nej všetky jej knihy prečítané, nie ako povinné čítanie, ale dobrovoľne a s radosťou.

veronicka1901
13. nov 2024

@salamistka tiež ma veľmi prekvapujú negatívne ohlasy

autor
13. nov 2024

@nikaeli preto, ze nedokaze suplovat vsetko, co nezvladnu rodicia, tak detom dame zle priklady toho, ako sa maju vyjadrovat a spravat. Nestaci, ze sa im nevenuju rodicia, skola to este dorazi.

joesvk
13. nov 2024

Tiež si myslím, že je to.na diagnózu Diagnózu, ktorou je poznačená naša spoločnosť. Kde už pomaly nevieme normálne s nadhľadom vnímať okolie.
Možno sa mýlim, len mi to nejde do hlavy, prečo by autorka niekomu tak vadila.A ešte k tomu jedna z mála autoriek, ktoré sa deťom fakt páči.
Kompaníkovú nepoznám. Možno sme od nej aj niečo čítali/ak bola v knižnici medzi novšími knihami, tak sme na ňu mohli naraziť/,tak nezaujala až tak ako mnoho iných autorov,ktorých mená si nepamätám.

domak2
13. nov 2024

Futovu síce nepoznám, žijeme v uk a tu sú na základnej neuveriteľne tlačené knihy Ronalda Dahla a všetci ich milujú. Ja neviem, ci som čítala jednu co sa mi aspoň trochu páčila, neznášam ich, prídu mi nechutne a vieš čo som spravila? Nič. Čítali sme ich a bolo. Čím rýchlejšie to povinné čítanie prečíta, tým skôr dietatu môžeš dat tebou povolenú literatúru.

nikaeli
13. nov 2024

Ako tak čítam reakcie iných mamičiek, väčšina z nich s touto tvorbou pre deti nemá problém 🤷🏻‍♀️ a ja ako učiteľka tiež nie. Takže by som podľa teba bola jednou z tých, čo tie chúďatká deti ešte viac dorazí.. Nech by som sa snažila akokoľvek, nedokážem nahradiť toľkým deťom to, čo im nedávajú ich vlastní rodičia. Prepáč.

rikarika
13. nov 2024

Autorka - ty o čom píšeš? Akože tvorba Gabriely futovej dorazí proces nevenovaniu sa dieťaťu doma? Veď to je na smiech😁😁.....nie si nejaká kamoška od pani ministerky Martinky??

autor
13. nov 2024

@nikaeli Ale podsunut im vulgarne vyrazy dokazes. Smutne. Ake je teda poucenie z tych knih? Preco namiesto Futovej nie napriklad kniha Koniec sveta a co je za nim, od autorky, ktoru som tu spominala? Tam su tiez deti, ktore nemaju doma idealne prostredie, ale podane omnoho vhodnejsim sposobom. Preco nie Pippi, alebo Emil z Lonnebergy, ktori sa tiez obcas nevyjadruju vhodne a aj vyvadzaju, ale je tam jasne oddelene sibalstvo od sprosteho spravania?

autor
13. nov 2024

@domak2 Dahl ma niektore podobne postavy, napr. Matilda, ktorej rodicia ju tiez mlatia, zanedbavaju a neznasaju. Ale potom je tam protipol jej ucitelky a jasne posolstvo, ze toto nie je normalne spravanie. Citali v skole Dahla ako 8 rocni?

autor
13. nov 2024

@rikarika Martinka asi lubi slovensku literaturu, kde vystupuje konzervativna rodina, kde sa navzajom mlatia a nadavaju si, nie?

domak2
13. nov 2024

Celu základnú, 8 roční už isto. Teraz ma dcéra 12 a čítajú a rozoberajú nejakú knihu z imigracneho stanoveho tábora kde deti umierajú od hladu a hrozneho zachadzania. 🤷‍♀️

autor
13. nov 2024

@domak2 Ja nie som proti tomu aby videli knihy, kde je nasilie. Ale mal by tam byt aj nejaky message, ze to v poriadku nie je. To u Futovej absentuje - poucenie, moralka, nula bodov.

domak2
13. nov 2024

Ved ja rozumiem, ale je to jedna kniha. Kľudne sa o nej môžte doma rozprávať, že toto sa mne nepáči a prečo. My sme sa spolu dosť nasmiali na Twitovcoch, nie preto ze by nám ta kniha prišla vtipná ale ze sme si z nej robili srandu do akých extrémov to už ide.

autor
13. nov 2024

Dakujem ale za prispevky. Vidim, ze sme s kamoskami nejake divne, ked uprednostnujeme inu kvalitativnu uroven knih pre deti.

rikarika
13. nov 2024

Autorka- tak potom ma martinka relatívne obmedzený výber súčasných slovenských autorov. V slovenskej klasike by našla knih o konzervatívnej rodine kde sa mlátia vcelku dosť...

nikaeli
13. nov 2024

Nikomu nič nepodsúvam. Ty o čom točíš? z akých blbostí ma tu obviňuješ? Pracujem v škôlke pre deti s autizmom a tam riešime úplne iné veci, ako sú 'vulgarizmy' pani spisovateľky. A keď už mám ísť do detailov, za mňa slovo 'magor, či grc' nie je vulgarizmus.