Prečo má syn problémy s disciplínou mimo hodín?
Ahojte baby. Idem sa vám vyrozprávať, vyžalovať, lebon už neviem ako ďalej. Mame 3 deti (9,7,5) majú vsetko co treba, snažím sa im vytvorili vhodné rodinné prostredie. Venujem im dostatok času, zároveň im nechávam voľný priestor na ich záujmy. Vychovám ich tak normálne, aby si veci vážili, nedám im zas všetko na čo si ukážu. Zapajam ich do chodu do domácnosti, nachádzame si denne cas na ich otázky. Školáci sa dobre učia, majú v skole kamarátov, sú obľúbení. No s čím si eviem rady, je 7 ročný syn. Co sa týka školy, žiadny problém. Akceptuje učiteľku, na hodinách je pozorný dobrý. No kameň úrazu sú prestávky a družina, alebo ked maju volnejsiu hodinu ze nesedia v lavici ale maju aktivity na koberci. On každú prestávku výstraja. Akoze zo sradny. Hádže sa o stenu, robí kotrmelce, vykrikuje nejake pokriky (casti piesne, futbalove pokriky...), zhodí deťom peracnik z lavice, v druzine sa nechce zapájať do aktivít, počarbe deťom papier. Ked idu na prechádzku, chytí kamene, vychodí z radu...ja nechápem prečo. Nikto v skole mu podľa učiteliek nerobí zle, chcú sa s nim hrať, nie je odstrceny. Ked ide domov, zdravia sa, stiskaju so spolužiakmi, ze sa zasa zajtra uvidia. Ale ja mam uz hrču v hrdle keď mi ucitelka vola, píše, ze sa zasa niečo stalo, čo robil. Davam pozornosť rovnako všetkým deťom. Robievam aj HO, vtedy ho nedávam do družiny, ale musím chodiy aj do kancelárie, takže sa to nedá každý deň. Skúšala som sľuby, zákazy, vyhrážky, odmeny. Už aj po zadku dostal a nepomohlo. Prečo to robí? Ked pocas vyučovania ticho sedí a pracuje? Na december som ho objednala k psychológovi. Aj keď neviem ci ho viac potrebuje on alebo ja.
Ospravedlňujem sa za preklepy, písala som príspevok v rýchlosti.
@anonym_autor zakaždým sa s nim o tom porozprávam, pýtam sa prečo to robí, vysvetľujem, že sa to nesmie. Jemu je to ľúto, sľúbi, že uz bude dobrý a o týždeň sa zasa niečo vyskytne. Naposledy mi ucitelka volala včera poobede ja som odvtedy v takej depke z toho celého, že som sa včera večer už rozrevala pri pohári vina. Celá moja snaha je zbytočná a výsledok nie je ani vidiet
Sú take typy detí, ktore sedia dakde v kute a zase take, ktore proste musia vycnievať z radu. Zrejme je to taky maly exhibicionista, ktory musi byt videny a dava ti patrične najavo. Pokiaĺ chces byt uplne spokojna porad sa so psychologom, ci sa nemože jednat o niečo konkretne, ale podĺa mňa je len taky temperament.
@anonym_autor my máme na škole veľa takých. Asi je malo aktívny, potrebuje viac športu a menej sladkostí a sladených nápojov. 🤷♀️ neviem, ako často a čo sledke mu doprajes, ja osobne by som vyradila z jedálnička sledke. Aspoň na skusku.
A ako sa správa s vami napr. na prechádzke, na výlete, na návšteve? ide s tebou za ruku alebo aspoň vedľa teba? alebo odbieha? hádže kamene? zhadzuje aj doma súrodencom pomôcky, hračky, čmára im po úlohách? ako na to reagujú jeho spolužiaci? možno sa smejú a jemu to lichotí, že je taký triedny šašo. Či?
Ahoj, ja by som ešte skúsila aj po "zlom", keď nejde po dobrom, že by som mu "sľúbila" nejaký trest za to, keď bude v škole vystrajať (zakázať telku, mobil ... niečo co má rád), samozrejme by som sľub aj dodržala. Možno sa bude aspoň snažiť "držať na uzde".
@anonym_autor tiez si myslim, ze je to taka otrestena natura, potrebuje byt stredobodom pozornosti. Ja by som ho skusila dat na nejaky sport. Moj syn v tomto veku zacal chodit na karate. Cez prestavky a v druzine si moze potom skusat prvky zo sportu, ucit ich spoluziakov a nerobit blbosticky.
@anonym_autor tiez si myslim, ze je to taka otrestena natura, potrebuje byt stredobodom pozornosti. Ja by som ho skusila dat na nejaky sport. Moj syn v tomto veku zacal chodit na karate. Cez prestavky a v druzine si moze potom skusat prvky zo sportu, ucit ich spoluziakov a nerobit blbosticky.
@anonym_3f4fcc sladené nápoje sa u nas nepije, sladkost tak primerane. Skúsila som mu za trest nedať sladkost, ale ze žiadnu, asi mesiac a žiadny účinok to nemalo.
@anonym_33a993 toto si aj ja myslím. Ze chce byť stredobodom pozornosti a ked nie je, tak robí vsetko preto aby bol. Spolužiaci sa na jeho "blbostiach" smejú. Vravím mu ,ze teraz sa ti smejú, je im je to smiešne, ale ich to po čase prejde a budeš za saša uz celu základku a to uz smiešne nebude. No zatiaľ žiadna odozva. Doma sa správa tak normálne. Občas zašpára do súrodencov, občas sa poškriepia, no na druhej strane prevažuje skôr kľudne správanie, hrajú sa pekne, pomáha mužovi okolo domu, to ho veľmi baví. Ale najtvrdohlavejsi je zo všetkých deti.
@majka176 ano. To som uz skúsila. Mal zakázanú telku aj 3 týždne a aj tak nevydržal neurobiť blbosť. Ono jeho to potom hneď mrzí, je mu ti ľúto. Ale v tom okamihu akoby si neuvedomoval svoje správanie a jeho následky.
@0silvia0 chodil na futbal, ale po roku prestal, nebavilo ho to. On si radšej budem kresliť náročnejšie obrázky, skladať lego (kľudne postaví aj 10+), nieco kde musí rozmýšľať. Sport ho baví len sledovat v telke. Maximálne na dvore pobeha, ide na bicykel ci kolobezku. No som zvedavá, co mi poradí psychológ.
A má aj také dni, keď je v škole "dobrý" a nevystrája a povedia, že bol dobrý? Ak.áno, tak by som skúsila nejakú odmenu, za každý deň, keď je "dobrý". Neviem, no, asi by som skúsila rôzne spôsoby, že čo na neho zapôsobí. Na každé dieťa existujú páky, len ich treba nájsť. Viem, nie je to jednoduché.
Ja mám 10 ročnú dcéru s veľmi zložitou povahou a tiež hľadám spôsoby, ako vychádzať po dobrom, ale ona je v škole super, len ju chvália čo sa týka správania ale doma si to kompemzuje a občas máme doma "veselo"😁
A má aj také dni, keď je v škole "dobrý" a nevystrája a povedia, že bol dobrý? Ak.áno, tak by som skúsila nejakú odmenu, za každý deň, keď je "dobrý". Neviem, no, asi by som skúsila rôzne spôsoby, že čo na neho zapôsobí. Na každé dieťa existujú páky, len ich treba nájsť. Viem, nie je to jednoduché.
Ja mám 10 ročnú dcéru s veľmi zložitou povahou a tiež hľadám spôsoby, ako vychádzať po dobrom, ale ona je v škole super, len ju chvália čo sa týka správania ale doma si to kompemzuje a občas máme doma "veselo"😁
@majka176 ano, ma takého obdobia. Vtedy ho chválim, potichu sa teším. A potom zrazu nieco vyvedie, čo to všetko vymaže a zasa sme tam kde sme boli. No na porazenie. On akoby nevedel co s tou voľnosťou kedy zazvoní na prestávku, či koniec vyučovania do družiny. Rozmýšľala som uz aj nad adhd, ale to by asi nebol dobrý a ticho počas vyucovania. Ani pri úlohách nemá problém obsediet. No som zvedavá co mi poradí ta psychologicka.
@anonym_3f4fcc sladené nápoje sa u nas nepije, sladkost tak primerane. Skúsila som mu za trest nedať sladkost, ale ze žiadnu, asi mesiac a žiadny účinok to nemalo.
@anonym_33a993 toto si aj ja myslím. Ze chce byť stredobodom pozornosti a ked nie je, tak robí vsetko preto aby bol. Spolužiaci sa na jeho "blbostiach" smejú. Vravím mu ,ze teraz sa ti smejú, je im je to smiešne, ale ich to po čase prejde a budeš za saša uz celu základku a to uz smiešne nebude. No zatiaľ žiadna odozva. Doma sa správa tak normálne. Občas zašpára do súrodencov, občas sa poškriepia, no na druhej strane prevažuje skôr kľudne správanie, hrajú sa pekne, pomáha mužovi okolo domu, to ho veľmi baví. Ale najtvrdohlavejsi je zo všetkých deti.
@majka176 ano. To som uz skúsila. Mal zakázanú telku aj 3 týždne a aj tak nevydržal neurobiť blbosť. Ono jeho to potom hneď mrzí, je mu ti ľúto. Ale v tom okamihu akoby si neuvedomoval svoje správanie a jeho následky.
@0silvia0 chodil na futbal, ale po roku prestal, nebavilo ho to. On si radšej budem kresliť náročnejšie obrázky, skladať lego (kľudne postaví aj 10+), nieco kde musí rozmýšľať. Sport ho baví len sledovat v telke. Maximálne na dvore pobeha, ide na bicykel ci kolobezku. No som zvedavá, co mi poradí psychológ.
@anonym_autor možno nemá až takých kamarátov, ako by si želal. Preto robí blbiny, aby ich zaujal, aby si ho všimli a nevadí mu, že je vlastne na smiech. Je rád, že ich pobaví aj na úkor seba samého s rizikom poznámky, či zákazu. Môj syn je druhák a nie je žiadny športovec. Je preto chalanmi odstrkovaný a baví sa viac s dievčatami. Miluje vesmír, angličtinu, matematiku, chodí na krúžok programovania. Našťastie nevystrája, takže je trošku iný ako tvoj syn. Našiel si cestu k dievčatám, ale tiež je často smutný, že nemá kamaráta. Možno to tvoj syn robí práve kvôli tomu. Možno je obľúbený pre srandičky, ale možno mu chýba kamarát, parťák, taká tá blízka duša v triede. Naša vychoška mi tiež vraví, že syn je v pohode, má kamošov, ale keď som jej povedala synov pohľad na situáciu v triede, ostala prekvapená a potom sa zamyslela, že vlastne áno. Že keď napr. hrajú futbal, on sa radšej naháňa s dievčatami.
ADHD určite nemá, to by vystrájal stále, aj doma aj cez hodinu, takéto deti sa nevedia sústrediť napr. na stavanie Lega, ani v kľude pracovať na hodine. Skôr mi to príde, ako taký zlozvyk, alebo fakt chce byť za každú cenu stredobod pozornosti...ťažko povedať.
A už si sa ho skúsila opýtať na dôvod jeho správania?
Skúšala si aj podrobne rozobrať: prečo si počmáral ten papier? Prečo si hádzal tie kamene? Prečo si vykrikoval ten pokrik? ... Viem že psychológovia zvyknú rozoberať aj pocity : ako si sa pri tom cítil keď si to a ono spravil, mal si z toho dobrý/zlý pocit, keď si to spravil ... podľa opisu mám pocit že je dosť inteligentný, a s takými deťmi sa treba len vela veľa rozprávať ... možno to padne na úrodnú pôdu.
@anonym_autor nas syn bol tiez taky, ze stale kreslil a skladal lego, idealne bez navodu, vlastne napady. Tiez kazdy sport po roku nechal. Karate, futbal, hokej. Najdlhsie vydrzal chodit do sukromnej zusky na vytvarnu. Ked nie je sportovec, je skor kreativny, skus vytvarnu, alebo hudobny nastroj. Inak nas bol tiez trochu besny, ale ked bol starsi.
dobre, ze idete k psychologicke. uprimne, mam v okoli par deti, ktore su prostredni surodenci, a to je snad najhorsia mozna pozicia v rodine, nikdy nemali poriadne pozornost. daj na to pozor pri svojom (viem, pises, ze vsetkym rovnako, ale naozaj? ked bol maly, prisposoboval sa starsiemu (lebo skolka), potom zas mladsiemu, a to bol vlastne este sam malicky... neporadim nic konkretne, len byt laskava a konzistentna a venovat mu mozno viac pozornosti ako zvysnym dvom. moze byt aj ina povaha, neda sa vychovavat tri deti rovnako a cakat rovnaky vysledok. drzim palce.
Mne sa to zda uplne v pohode. Aj moj syn bol taky, chlapci nebudu pokojne sediet na koberci.. tie tresty su zbytocne, je zivy, zabavny.. preco mas pocit, ze to mas riesit?
Ja tiez uplne nechapem v com je problema co treba riesit...Ze zhodi spoluziakovi cez prestavku perecnik na com sa spoluziak bavi a na zaver sa s nim rozluci ze sa tesi na neho na zaver?....mozno ucitelky a mozno aj ty robite vacsi problem tam kde nie je. Je iny ako najstarsie dieta aj ako najmladsie dieta tak to beries ako problem..ale pritom ma mozno len syndrom prostredneho dietata
Lebo ma zlý príklad od svokry

Ospravedlňujem sa za preklepy, písala som príspevok v rýchlosti.