icon

Presťahovali by ste sa s prváčkou do cudziny tak, že nastúpi do druhého ročníka?

denkatn
29. okt 2021

ide o to, ze manzel dochadza za pracou do cudziny, do Viedne a trva mu okolo hodiny kazdy den hore a dolu. Dcere velmi chyba. lebo zavcasu ide a neskoro pride, niekedy musi aj dlhsie ostat. na tyzdnovky nechce chodit, cez pandemiu tam ostal dhsie bez nas a povedal ze uz nikdy viac ze chce vidiet ako dcera rastie. ja viem nemcinu aj manzel, my jazdykovy problem nemame, dceru by sme dali na kurz v lete. myslite ze dieta zvladne ucit sa v cudzom jazyku? a ked sa nam tam nebude pacit zit? potom zase naspat do slovenskej skoly? a vybrane slova sa doucit? mam velku dilemu...

Strana
z2
haley7897
29. okt 2021

@denkatn dcéra si zvykne skôr ako ty. Do týždňa bude mať najlepšie kamarátky v škole prv než ty spoznáš susedov 😆

bluka2
29. okt 2021

@haley7897 vlastne ona bude mať kamarátky skoro vďaka dcére...

haley7897
29. okt 2021

@bluka2 aj to je možnosť.

ritalein
29. okt 2021

Ja ti poviem tak, ze moja znama zacala pracovat v AT (uz viac rokov dozadu), dceru nechala u rodicov na SK, nech skonci skolu zakladnu+strednu a ze potom pride za nou. Po case vsak zistila, ze to nebolo dobre, veeeelmi dlho lutovala, ze ju uz zo zakladnej skoly nezobrala do AT. Dodnes tam obe ziju, pracuju.
Moja sesternica odisla tiez tak, ze mala jej nastupila do 2 rocnika v AT a vobec nepocitovala, ze by bola v nejakom strese alebo nešťastná. Deti sa rychlejsie prisposobia ako my, dospeli 🙂

denkatn
autor
29. okt 2021

jaj dakujem vam🙂 takze podla vas dobre rozhodnutie. (lebo dcerka mi pred zaspavanim niekedy hovori ze je stastna (ale podstata toho stastia sme vlastne my, lebo jej robime program a bereme na nu ohlad- dnes sme napriklad boli na plavarni lebo su prazdniny, predtym pozriet sutaz v gymnastike) tak dufam ze nabehneme aj v zahranici

haley7897
29. okt 2021

@denkatn už len fakt že budete spolu ako rodina je dobre rozhodnutie, neexistuje spôsob ako vynahradiť, vrátiť čas. A tej časti ci si nájde kamarátov, jazyková bariéra etc by som sa vôbec nebála.

sandria
Autor odpoveď zmazal
bluka2
29. okt 2021

Vo Viedni je inak aj tá Komensky škola, ak uvažujete o návrate na Slovensko

andreatytler
30. okt 2021

@denkatn Mozes kludne zabudnut na svoje obavy ze dcera bude mat prblemy s jazykom. Tu kde zijem prichadza rocne tisice imigrantov a ich deti velakrat nevedia ani slovo po anglicky a kludne ich dovedu do skoly. Kazdy vravi ze deti zvladli novy jazyk a vobec cely proces adaptacie velmi dobre. Deti si nerobia tazku hlavu z toho ze niekto nevie povedat spravne slovo alebo nevie ziane slovo... oni si najdu sposob ako sa dohovorit a ver ze dcera sa nauci rec zavratnou rychlostou ak bude v dennom kontakte s nemecky hovoriacimi detmi. Jasne ze dat jej zaklady nemoze uskodit. Drzim palce.

vroni
30. okt 2021

@denkatn, v Rakúsku sa učia písať pisanym v druhej triede, žiadna tragédia. Len školu treba vyberať dobre, lebo sú školy a školy. Je úplne fuk, odkiaľ sú deti, ale keď sa dieťa dostane do školy, kde je 90% deti zo sociálne slabých vrstiev, tak je aj úroveň vzdelávania kdesi celkom dolu...

sandria
Autor odpoveď zmazal
annm81
30. okt 2021

@sandria Nemusí to byť tak zložité. Aj keď vedia obaja rodičia cudzí jazyk, pri komunikácii s dieťaťom je dôležité ostať pri slovenčine, aj na verejnosti. Aj keď niečo riešia v škole, s učiteľkou sa zhováram nemecky, otočím sa na dieťa a jemu položím slovenskú otázku. Treba veľa čítať a pozerať slovenské rozprávky a programy. Kúpiť encyklopédie, knihy a filmy z rôznych oblastí. Gramaticky správne písať sa naučí pri čítaní kníh. Rôznorodé zdroje kníh a rozprávok zas zabezpečia dostatočnú slovnú zásobu. Všetko ostatné dobehne až sa na slovenskú školu vráti.

sandria
Autor odpoveď zmazal
annm81
31. okt 2021

@sandria Ste s dcérou podľa mňa dosť veľká výnimka. Poznám deti, čo sa sťahujú každých pár rokov do inej krajiny, poznám aj takých čo sa na Slovensko vrátili, aj cudzincov, čo prišli na Slovensko. Problémy so školou tie deti nemávaju. Mala som viacero spolužiačok, čo odišli na základnej škole do cudziny. V tej dobe ešte platilo, že na slovenskej škole museli pravidelne skladať skúšky a všetky zvládli školu v cudzine aj slovenskú školu. Spomínaš, že dcéra nerozumela slovným zadaniam, ale také isté úlohy sa riešia všade na svete. U vás bol problém v slabšej slovnej zásobe a na tej sa dá pracovať každodenne pri bežných činnostiach. Samozrejme sú deti, čo maju problém zvládnuť dva jazyky a dva systémy, ale týka sa to len malého zlomku detí. Ak dcéra autorky nemala doteraz s jazykom a školou problémy, je nezmysel nesťahovať sa len pre malú možnosť, že bude z toho zlomku detí.

denkatn
autor
31. okt 2021

@sandria ja ti rozumiem, lebo som videla v tv asi v "Do kriza" alebo inej na stv ze ucitelia hovorili o pripade, ked osmak sa vratil z Velkej Britanii, lebo jeho mama ochorela a musel tu nastupit do skoly a nas skolsky system ho zaradil naspat do 5 triedy, ze kedze nespravil skusky zo slovenciny, nemal o tom ani sajnu, tak musel nastupit do 5. rocnika! aj ucitelom ho bolo luto, lebo vedel super anglictinu a nebol hlupy, len nemal moznost sa ucit slovencinu a to ako to nas skolsky system riesi bolo pre toho ziaka degradujuce ze chodil s tykmi malymi detmi do tiredy. EU robi vsetko pre mobilitu, ale co sa tyka vyrovnavania nejakych rozdielov v ucebnom systeme, tak to sa nejak neriesi. asi je ta mobilita pre bezdetnych. ano bojim sa tej slovenciny, viem ze vsetko ostatne zvladneme. ale bojim sa ze budem musiet zostat 10 rokov do skoncenia strednej mojej dcery, alebo ine riesenie je ze by opakovala rocnik, alebo este nejake individualne studium v lete pred prestupom na Slovensko.

sandria
Autor odpoveď zmazal
mina2415
16. feb 2025

@denkatn aj ste šli?

Strana
z2