icon

Prevencia šikany na školách

11. máj 2023

Ahojte, začala som písať svoju záverečnú Bc prácu na tému šikany a dosť ma to vtiahlo, tak by ma zaujimali vaše názory 🙂
Samozrejme, odbornú literatúru už prejdenú mám a tiež aj kopec iných zdrojov, no zaujímal by ma pohľad vás, aká je podľa vás vhodná prevencia šikany na školách, ci uz ste rodičia deticiek ktoré skolu navštevujú, alebo z pohľadu pedagóga.
Budem vám veľmi vďačná za vaše postrehy 🙂

Strana
z5
summer23456
15. máj 2023

@luxus10 akých agresorov? Veď žiadni nie sú😡🤦🙈 to bola len irónia, máš pravdu. By ma zaujímalo,ako by dopadlo toľko dominantných deti v jednej triede

erikavesela
15. máj 2023

@summer23456 to urcite...to iba oni vravia, ze co za tie prachy chceme...a ako to riesi stat????.....tym, ze da vsetkym rovnako, aj takymto vraj pedagogom...kym sa nezacnu robit rozdiely v kvalite ucitelov, tym, ze sa budu odmenovat ti dobri, nic sa nezmeni...

erikavesela
15. máj 2023

Prevencia?..
1.nebrat na pedagogicku fakultu kazde individum, kt.sa tam prihlasi
2.sucastou prijimacieho konania a studia maju byt psychologicke testy
3.kontrola kvality pedagogov a teda podla kvality diferencovany plat
4.nezakonne konanie by malo byt postihovane
Nemyslim si, ze mozno ocakavat, ze prevencia sa bude riesit v rodinach, treba, zial, aj ine prostriedky ako sa spoliehat na rodinu a prave tieto ma zastresovat skola, ale urcite nie tak ako sa to deje, teda nicnerobenim...

ramzesa
15. máj 2023

@erikavesela veď preto píšem, že tam to musí začať. Inak sa ozaj nič nezmení.

summer23456
15. máj 2023

@erikavesela máš úplnú pravdu,už len keby sa našiel niekto tam hore,kto to bude riešiť

simca06022011
15. máj 2023

@erikavesela presne k 4. Výchovný poradcovia ktorí reálne aj pracuju s deťmi, nie len sledujú. Zavolajú sinichbked sa im nezdá niečo, informujú rodicov. My nevieme co sa deje v škole, na to sú tak.ini dospelí... aby videli, nahradili rodičov v tomto.

ramzesa
15. máj 2023

@luccija k tomu adhd, taký chlapec by mal mať v triede asistenta. Ale... tu môže/mohol byť aj problém, že dieťa v skutočnosti ani adhd nemalo, iba sa mu nemal kto venovať, tak bolo nevychované. Alebo aj - aj. A potom učiteľky hádžu všetkých do jedného vreca ako nevychovaných, že adhd je iba výmysel a nerešpektujú papiere od psychológa. Alebo bol problém v tom, že škola sľúbila integráciu, ale všetci na to kašľali. My nemáme adhd, ale vidím, ako u nás tá integrácia (ne)funguje. Akurát to dieťa dostane nálepku a všetko sa naňho zvaľuje. Videla som v priamom prenose cez online vyučovanie. Škoda, že som to vtedy ďalej neriešila.

veronikaa221
11. feb 2025

@kalifka ako to riešili prosím vás policajti?v škole máme problémy v prvom ročníku s dcérou prosím poraďte mi

mofa
11. feb 2025

Ja by som sa chcela teda spytat lebo sikanu som nezazila vo svojom okoli za mojich detskych cias. Ake deti su sikanovane a ako sa to vobec stane, ze Vam niekto dieta sikanuje, preco sa to dieta da sikanovat? Ako tu spominali, ze vyhodili spoluziacke knihy do kosa alebo ju niekto nuti vykladat stolicku. Nie je v tychto pripadoch najlepsia obrana utok? Ako ma moze niekto sikanovat ked si to nedam. Ako to dieta vychovavat aby vedelo, ze toto si nikto k nemu nesmie dovolit. Stale sa tu pise, ze ucitelia a skoly to maju riesit ale nie je to trochu aj na jednotlivcovi a rodicovi? Akoze keby mi niekto sikanoval dieta tak sa to neda riesit nejako radikalnejsie mimo skolu povedzme?
Len tak premyslam ako tomu predist…

kalifka
11. feb 2025

@veronikaa221 píšem správu

jamabe
12. feb 2025

@mofa Agresor si vie vybrat dieťa, ktore moze sikanovat. Dieta, ktore je hanblive, s nizkym sebavedomim, utiahnute, citlivejsie. Výchovou sa da nieco ovplyvnit, ale povahu dietata asi uplne rodic nezmeni 🤔. V každom prípade, myslím, ze dobre uvazujes, ze ako rodic mozes aj ty niečo urobiť. Ja som šťastná, ze moja dcera je spolocenska a v skole dost sebavedomá. Vychadza dobre so spoluziakmi. Ja som mala uplne inu vychovu, nemala som žiadne sebavedomie a na ZS som bola sikanovana. Nevedela som sa brániť, vlastne som ani neverila ziadnemu dospelemu, zeby mi mohol pomoct.

mofa
12. feb 2025

@jamabe a ako si z nej vychovala taku babu ked ty sama taka nie si? Je to povaha alebo ako? Moja dcera je este mala ale casti nad tym premyslam co jej vstepovat a ako s nou jednat aby sa nestala obetou sikany.

jamabe
12. feb 2025

@mofa asi aj ina povaha, ale zase ona bola hanbliva veľmi dlho, hlavne pred dospelakmi, vlastne stále posobo pred cudzimi trochu hanblivo. Uplne inak sa sprava medzi rovesnikmi, ma veľa kamosiek a aj par kamosov. Od mala ju povzbudzujeme, chvalime (zase nie slepo za vsetko), vedieme k samostatnosti. Vychova mojho otca bola presny opak, za nic ma nepochvalil, len kritizoval, mama doma nemala slovo. Ja som sa otukala az v dospelosti.

Strana
z5