Problémy s prvákom
Neviete mi niektorá poradiť nejaký systém? Mám s prvákom strašné problémy. vôbec si nechce písať úlohy. sadneme si pred zošit a sedí, krúti sa, hovorím mu aby písal, on nič, robí grimasy. napíše jedno písmenko, napíše ho otrasne a potom zase pol hodinu nič. dohováram, motivujem, vyhrážam sa, všetko nanič. zasekne sa a nepíše vôbec. potom zošit zoberem, že teda pojde bez úlohy a ziape, že on to chce dopísať. vrátim mu ho, nepíše. zoberem, ziape. ja už vážne neviem. včera som už zlyhala a nacapala som mu. nato mi povedal, že si uvedomil, že ma má najradšej a chce byť len so mnou. čo to má znamenať? to ho mám biť? nerozumiem tomu už. keď si držím nervy na uzde a som dobrá, nič nedosiahnem. keď sa nahnevám, je ublížený a zasekne sa. je intolerantný na histamín. chcela som mu vybaviť individuálny prístup, všetci, že vraj je normálny. Pritom je všade extrémne pomalý a stabilne nič v škole nestíha, ani jesť ani písať. Im to nevadí, vravia, že má pochopiť, že keď si pohne, bude to preňho lepšie. no objavili ameriku. to mu tlačím do hlavy už roky a nič. nie je vôbec súťaživý typ. nič na neho nezaberá. som na neho sama a nemám ani rodinu na výpomoc. dennodenne sa trápime. chodím stabilne neskoro do práce, lebo ráno všetko robí naschvál pomaly, čím ho viac súrim, tým pomalšie a ešte na mňa pozerá. asi to bude súvisieť s bojom o moc a o to, kto tu je pán, ale tie úlohy ... neviem. viete na to niekto nejaký recept?
@0silvia0 tak ale potom by nemal mat problem.ked mu toto ide.myslim si ze na taku skoku aku bude chciet ho zoberu .A ze ho osatne nebavi?ved to nebude v zivote pouzivat.Moj byvaly bol dobry IT ckar a s gramatimou mal problemy.
@lucinka511 je prvak ..ma len jednotky a vcelicky..ale vadi mu ak nedostane nic...
starsi je na gymnazista a tomu je sumak co dostane ale ma na 99% jednotky..aj ked sa neuci vobec,,jemu system vobec nesdaol..ma na haku,ale s jedntokami s prstom v zadku..chce byt pravnika uz sa tesi ze tam nebude matiky,fyzika chemia,ale historia,pravo,zakony...
@lucinka511 keby chcel byt IT čkar, musel by mať lepšiu matiku a to on nemá, na takýchto školách je matika dosť zastúpená, preto si vybral umeleckú školu. Sranda, že veľa mužov má s gramatikou problémy a s týmto zas on problém nemá... no uvidíme čo z neho bude 🙂
@kaja73 no zivot nie je len o tom.ze dosrane vsetko co chce. ale je dobre ze uz v 1r si to uvedomuje.to sa mu v zivote raz zide.
@kaja73 áno, sú aj také, ktorým na známkach veľmi záleží, mala som žiaka, ktorý nech sa snažil ako chcel , vychádzali mu známky na trojky, ale na hodinách šikovný, aktívny, no ale domov nosil trojky, čo bol pre neho horor, lebo otec ... kvôli tomu zvolal špeci rodičko, kde som bola ako učiteľka pred všetkými kolegami a rodičmi totálne ponížená a nie priamo, ale označená ako totál neschopáčka, ktorá len zlé známky rozdáva... po tom všetkom som si rodiča zavolala do kabinetu, ukázala hrbu papierov, ktoré mi treba opraviť, (boli to projekty, teda veci, ktoré sú síce známkované, ale horšie ako 3 dieťa odo mňa nedostane, navyše je to domáca príprava, teda mohli mu s tým pomôcť súrodenci, rodičia, internet... ), len aby deti vylepšili na oko priemer.. tiež som mu vysvetlila, že hoci sme mali 4 hodiny do týždna, reálne sa dalo na hodine pracovať len dve, lebo boli v rozvrhu skoro, ak to bola šiesta hodina, bolo nemožné normálne učiť, takže vtedy sme sa hrali pexesá, robili niečo iné, aby deti robili, zároveň sa učili, ale aby nepísali, nečítali, prosto sa neučili z učebnice... nepovedal nič, syna preložil do druhej skupiny ku kolegyni, ktorá dávala dobré známky za všetko.. po asi dvoch rokoch som na inej škole učila staršiu dcéru spomínaného pána, ktorej to ale pálilo jedna radosť a napriek tomu, že svoje vyučovacie metody som nezmenila, sťažnosti nechodili... všetko je to tak individuálne... ale mnohí rodičia nevedia pochopiť, že aj ten učiteľ chce mať dobrý pocit z odvedenej práce, nie len rozdať dobré známky, nech sú rodičia a deti spokojní... moja neter mala pri spomínanej kolegyni výborné známky, ale prakticky to nevedela nijak použiť... (jednalo sa o cudzí jazyk, ten som roky učila)
@marfikchov zase ta zvazuje to, co mas zazite.. Skus sa odosobnit..predstavit si, ze si nikdy do ziadnej skoly nechodila.. A skus si predstavit seba, ako dieta, ze ako by si chcela travit ten cas, co si mimo domu, s detmi, so zaujimavymi dospelymi..
Nebol by to cirkus, ani chaos.. Nesedenie v lavici a neucenie sa osnov, co su tu uz 100 rokov nie je opakom toho, co ty povazujes za bezne. Ludia maju casto pocit, ze nesedenie v lavici a iny system je nieco ako nedisciplinovanost, chaos a pod.. Ale to tak nie je.. Ked sledujes beznu hru deti v skupine, pri ktorej sa nepochybne tie deti aj ucia nieco - je tam chaos, nedisciplinovanost a pod.? Nie je..je to len "ine".. Priebeh je iny, metody su ine, obsah je iny.. Ale nie je to "zle".. Takze nebol by to cirkus, ale bolo by to len "ine". Deti sa chcu ucit.. Mame to v genoch, je nam to vlastne.. Vsetky deti bez rozdielu sa ucit chcu..
Preco si myslis, ze je blbe dat dietatu, co chce kreslit, 4 hodiny VV navyse..?
@lucinka511 neviem ci je to dobre..ja sa na to pozeram inak..jeho rano aj brusko obcas boli..on na stresy a robi si ich sam.ucitelku ma fajn a ani doma ho nestesujeme skolou...takze ja neriesim disciplinu,ale skor ho poobadam k nediscipéline...len nech sa uvolni konecne,..male klbko moje...
@akvi ver mi, že do svojho výchovno vzdelávacieho procesu som zaradovala rôzne alternatívne metody, brainstormingy a pod., bakalársku som o týchto témach písala, vymýšľala hry pre deti, šila doma hru twister, ktorú sme sa hrali a pritom učili angličtinu, keď sme boli popredu s učivom, mohla som si dovoliť vyrábať halloweenske masky a výzdobu a chodili sme po triedach... nikto nehovorí, že na súčasných školách sa stále len sedí v lavici a počúva učiteľ, nedajboh, že by dieťa chcelo niečo povedať... v školách sa vymenila generácia učiteľov, staršie kolegyne si podobné učenie nevedelo predstaviť... zmodernizoval sa proces, v mnohých triedach sú interaktívne tabule, tablety, chodí sa na exkurzie... ja si nepamätám, že by sme za našich čias chodili na exkurzie... bol jeden školský koncoročný výlet a za to sme boli happy... teraz sa podporuje projektová výučba, čo tiež mnohých deťom a najmä rodičom nesedí, lebo s tým musia dieťaťu pomáhať.. učivo je nadupané v tých učebniciach, osnovy nepustia, všetko treba postíhať, preto je jasné, že časť učiva dieťa musí zvládnuť sama... 45minútovú hodinu nenatiahnem na 120... ale treba si uvedomiť, že druhostupňové dieťa by domácu prípravu malo zvládať samo... písala som už o tom, ako moja sestra strávila hodiny učením sa s neterou, do štvrtého ročníka, ale neter nabrala správne návyky a viac nebol problém, teda zvládla bez problémov druhý stupeň, strednú školu a aj výšku...
@kaja73 nasa mala mala take bolesti ale nie zo znamok ale z toho ako sa zacleni do kolektivu.na zaciatku roka dokinca .hnacky .ostala aj doma.ale uz je lepsie..
@marfikchov toto vsetko, co pises, to je nadludske usilie ucitelov o to, aby motivovali deti k uceniu sa veci, co sa ucit nechcu.. Ale ucitel nema byt motivator, ale sprievodca poznanim.. Lenze poznanim takym, o ktore je zaujem.. A preto to, co opisujes, je sice fajn, ale to je len taky vykrik do tmy.. A chce to nadluske usilie.. Ja viem, co vsetko robia ucitelia, aby zaujali.. ale to je prave ten problem..Je absurdne si mysliet, ze zaujmem deti vetnym rozborom.. Potom z toho vychadza vyhoreny ucitel..pretoze vsetku svoju energiu venoval tomu, aby pritiahol pozornost deti..Ale odmenou mu nie je nadsenie, ale nezaujem.. Toto polozi aj najlepsieho ucitela..Aj preto su ucitelia tam, kde su.. A na vine nie su oni ako osoby, ale cely ten system, ktory ich do tohto dostava..
@kvetinka75 ahoj, to by tam sedel doteraz. až kým neodkvacne
@limitgirl ja ta uuuplne chapem,my sme tymto prešli min.škol.rok ked bol prvak.Cely škol.rok to bolo s ulohami prestne to iste čo pišeš:nervy,krik,plač,zduvanie atď...Ulohu čo jeho spolužiaci napisali za 10-15 min.my sme pisali aj 2hod.Aj s jeho učitelkou som sa o tom rozpravala že čo doma vyvadza pri ulohach a vraj musi do toho prist že je to velka zmena pre neho ked už ma povinnosti(nie ako ked bol v škôlke) ale on do toho neprišiel cely škol.rok.Cele prazdniny som sa obavala že čo nas zase čaka v 2 ročniku a napodiv od prveho dna ako nastupil nemame žiadne problemy(no sem tam povie že to nebude pisat alebo čitat,ale vždy to bez problemov potom neskor urobi).Ale nepoviem ti žiadnu radu pretože u nas nepomohlo nič asi len potrebuje naozaj čas a byt staršim.teraz ho to už bavi lebo zistil že si už hoci čo sam napiše a prečita.Musiš len vydržat a mat pevne nervy(aj ked viem že sa to stale neda,neboj aj moj syn dostal bitku viac krat ked som to už nezvladla,aj som plakala ale nepomohlo)Držim silno palce nech sa to čim skôl obrati na dobre
@akvi ako si chces realne predstavit zasahovanie do osnov?? Vtriede kde je 25 deti a kazdy rodic ma ine prwdstavy..ved skola ma byt o tom ze z kazdej oblasti prwdostrie zaklady aby dieťa malo o vsetkom predatavu a neskor na ss a vs uz islo konkretne za tym co ho bavi...co je podla teba zbytocne? Twlesna? Mnohe deti sa inde nwhybu,dejepis? Podla mna treba vediet co predchadzalo tejto dobe...zemepis,matika,fyzika? Alebo v ramci predmetov zrusit nejake kapitoly...? Mne sa mozno zda zbytocna fyzika ale mozno sa moje dieta eozhodne v 8cke ze chce skolu kde fyziku bude potrebovat..
@limitgirl tak mu daj limit do večere a potom spať, ak ju nespraví OK, znášaj dôsledky, pôjdeš bez úlohy a uvidíš, čo ti povie p. učitelka,
@pribinak , dik za odpoveď, to ranné vstávanie idem posunúť aj ja. a napíšem na hodiny značky, dokedy musí byť najedený a dokedy obutý v chodbe, inak ide do auta bez. pre neho je najväčšia potupa keď ho prehnem cez rameno a odnesiem. ale už sa bráni, bije ma, už je veľký. zakázať tablet, tv nepomáha, lebo my na tablete moc nefungujeme a keď som mu niečo zarazila alebo vyhodila sladkosti do koša, či hračky na ulicu, tak začne revať a už s ním nepohnem
@akvi ale nie všetky deti majú záujem o matematiku a niektoré vôbec, a to teraz keď o ňu nemajú záujem, tak sa ju nebudú učiť?? tak isto aj tá angličtina, niektorí ju nebudú nikdy vedieť, lebo prosto nie sú na jazyky, ale preto ho nebudem odpisovať na hodine, a dám mu šancu predviesť, čo si z toho zapamätal a budem to robiť tak, aby som mu predmet nezhnusila a seba tiež...
@akvi ako by si prosím ťa nastavila školský systém, keď každé dieťa baví niečo iné? Moju baví matika a anglina. Jej spolužiačku slovina a dejepis, ďalšieho telesná alebo biologia. Každý nech chodí na ktoré hodiny chce? Ak máš v triede 25 detí aký postup zvoliť aby dostalo každé dieťa to čo chce? A možno nie to čo potrebuje (pretože v živote potrebujeme z každého niečo) ale iba chce?
@akvi a čo budú robiť deti, ktoré baví napr. matika, keď bude mať jedno 4 hod.VV navyše? Alebo to bude mať po vyučovaní?
@zuzkat1 ja nechcem zasahovat do osnov v zmysle, ze zruste dejepis.. Ja len chcem, aby to bola moznost, nie povinnost.. 🙂 Je uzasne dat detom moznosti, pritiahnut ich k roznym oborom, ci umeniu..ale nech si sami mozu vybrat, co ich bavi.. A uz vobec nie nutit ich ucit sa naspamat veci, ktore su aj tak nanic..A este ich za to aj hodnotit..
@limitgirl presne, nie je to o trestaní, je to o motivovaní, ak urobíš to a to, bude to a ono, čím skôr urobíš to, bude toto.. a trpezlivosť, more trpezlivosti, ak to trvá dlho, prestávku, kúsok čoko, aby ožil, chytil energy a potom späť.. ak to iné deti urobia do 15 minút, tak tých úloh nemože byť veľa, je to len jeho spomalenosť a pohodlnosť..
@akvi , asi máš pravdu, musím sa tak nastaviť, aj keď rada by som, aby to tak nebolo. len včera som to nechápala vôbec. začal písať, písal zle, ja že to musí napísať znovu a dobre, on to vie písať dobre, ale sa musí sústrediť. nechcel. zobrala som mu to, že teda nech nepíše, tak ziapal, že chce. tak som mu to vrátila, a napísal to dobre, ale už nepísal nič ďalšie. tak som mu to zobrala, že teda nech nepíše, ziapal, že chce. tak som mu to vrátila, zas nepísal. zobrala, ziapal. vravela som, nech ide spať, ziapal. ja už som na nervy. a váľa sa po mojej posteli v nohaviciach, v ktorých poutieral celú školu a nechce ich dať dole a ziape. mám nervy v čudu
@kvetinka75 skus sa odbremenit od predstavy systemu, ktory si zazila a ktory zazivaju tvoje deti.. Potom to pojde.. 🙂 Neda sa tato predstava realizovat v existujucom slovenskom systeme ..
Na zakladnej to dieta poriadne nevie co chce..ma doatat zaklady aby na nich mohol stavat.. Na gymnaziu uz povazujem aj ja za blbost tlacit matiku do niekoho kto vie ze potrebuje dejepis a naopak
@akvi zvláštne, ty si si ho predstaviť vedela.. základná škola je o základoch a o všeobecnom prehľade... všade na svete... špecializuje sa na stredných a vysokách školách, teda na tých, ktoré sa už viac zameriavajú na výber budúceho povolania... hoci ani to nemusí byť na 100%
@jasminet , ahoj, dik za príspevok. intolerancia spôsobuje, že neprijíma dosť živín, lebo neje skoro nič, točím tak 4 jedlá dokola a musím aj sladké, lebo inak by som točila 2 jedlá. žiadne ovocie ani zelenina ani mäso. tak preto. chodím k alergologovi a berie tabletky ale to je tak aj u iných, som zistila. u nás tv nebeží, zapínam len občas, nebaví to nikoho. rozprávky pozerá len keď varím alebo upratujem a pri úlohách vôbec nič. zákaz preto nemá cenu
@bubinkaaa ahoj ja som pracovala aj v druzine kedysi..a teda v tej nasej sa ulohy pisali...ak rodič dal pisomny suhlas...povacsinou pisali do slovnicka kedy potrebovali aby sme ulohy spravili a kedy nie...a v pohodke....robila som aj s troma naraz...mozno to bolo tým ze tie deti videli ze aj druhy si robí tu úlohu...a poviem vam casto som pri matematike aj fazulky do roboty nosila a kreslila mnoziny...chcela som aby chapali tomu co pisu...nediktovala som im vysledky len tak..museli sami

@kaja73 vadia mu trojky? tak nech sa viacej uci ale nemoze byt kazdy jednotkar napr s matematiky.lebo nie kazdy ma na matematiku bunky..Ta znamka ani tak neznamena.ze niemto je dobry alebo zky ale skor na co mam a na co nie.A tym smerom sa moze dalej orientovat.ked mam 3 z matiky.fyziky nebude zo mna jadrovy fyzik.Ale nie kazde dieta sa vie s tym zmierit.