Problémy s prvákom
Neviete mi niektorá poradiť nejaký systém? Mám s prvákom strašné problémy. vôbec si nechce písať úlohy. sadneme si pred zošit a sedí, krúti sa, hovorím mu aby písal, on nič, robí grimasy. napíše jedno písmenko, napíše ho otrasne a potom zase pol hodinu nič. dohováram, motivujem, vyhrážam sa, všetko nanič. zasekne sa a nepíše vôbec. potom zošit zoberem, že teda pojde bez úlohy a ziape, že on to chce dopísať. vrátim mu ho, nepíše. zoberem, ziape. ja už vážne neviem. včera som už zlyhala a nacapala som mu. nato mi povedal, že si uvedomil, že ma má najradšej a chce byť len so mnou. čo to má znamenať? to ho mám biť? nerozumiem tomu už. keď si držím nervy na uzde a som dobrá, nič nedosiahnem. keď sa nahnevám, je ublížený a zasekne sa. je intolerantný na histamín. chcela som mu vybaviť individuálny prístup, všetci, že vraj je normálny. Pritom je všade extrémne pomalý a stabilne nič v škole nestíha, ani jesť ani písať. Im to nevadí, vravia, že má pochopiť, že keď si pohne, bude to preňho lepšie. no objavili ameriku. to mu tlačím do hlavy už roky a nič. nie je vôbec súťaživý typ. nič na neho nezaberá. som na neho sama a nemám ani rodinu na výpomoc. dennodenne sa trápime. chodím stabilne neskoro do práce, lebo ráno všetko robí naschvál pomaly, čím ho viac súrim, tým pomalšie a ešte na mňa pozerá. asi to bude súvisieť s bojom o moc a o to, kto tu je pán, ale tie úlohy ... neviem. viete na to niekto nejaký recept?
prváci si (aspoň na väčšine škôl) robia úlohy doma, aby sa naučili prípravu do školy....A myslím, že v družine majú čas roudelwný na spoločnú činnosť -,niečo vyrábajú, učia sa pesničku,.. ale aj hry a von.
Treba riešoť aj s triednou.
@limitgirl tak ho jednoducho nesúr.....netlač......kľudne ho nechaj, nech si raz úlohy nespaví...mojko nechceš, nemusíš, následky si nesieš sám ( hanby v škole, zákaz PC, tv, záľub - konkrétne mu nehovor, pochopí to sám, keď k tomu príde po poznámke: nemal domácu úlohu )
....ráno mu bez stresu a paniky oznám: ja o chvíľu dojem a idem sa obúvať., nechceš raňajkovať? nemusíš, budeš hladný.......idem sa obuť a dať si bundu, odchádzam.....ty ideš bosý? ok......
on je v strese, že musí plniť tvoje očakávania....nechaj ho, daj mu priestor na to, aby sa jednoducho rozhodol, že CHCE.on pre seba, nie pre teba.
@limitgirl skoda ze si toto neriesila s psychologickou pred nastupom do skoly..ja mam dceru s ADHD ,od 2017 sept. ide do skoly a uz teraz som si zohnala odbornika a riesim skolu s individ. pristupom,lebo si vsimam ze s tym asi budeme mat problem..Urcite by som sa poradila neurologom a potom psychologom na tvojom mieste..Podla toho co pises nie je absolutne zrelý do skoly, mozno by mu bodol odklad este o jeden rok..drzim palce
Suhlas s @akvi, veľmi dobre a múdro píše. Nová doba, nová generácia vyžaduje uplne iný prístup ako za Márie Terézie, vtedy to bolo niečo inovatívne, progresívne v dnešnej dobe uz zastarale. Ak po prvom ročníku deti strácajú záujem o školu je to veľmi zle a smutne. Ide to aj inak ako píše @akvi. Každé dieta sa učí inak a rodič by mal mat možnosť si vybrať typ školy, ktorý by najlepšie dieťaťu "sedel" . Moj syn chodí do 3. ročníka obyčajnej štátnej školy v zahranici, ktorá nie je zástancom domácich úloh. Deti sa všetko učia v škole, kedze su len tretiaci tak hravou formou. Ziaden stres z prechodu zo škôlky do školy sa nikdy nekonal, lebo prechod je plynulý. Deti sa učia citat z knižiek, ktore si samé vyberajú na úrovni akej su, nikdy neopakuju dokola ten istý text, co považujem za maximálne demotivujúce v slovenskom školstve. Písmena sa naučili uz dávno v škôlke hravou formou - obťahovanie, písanie do muky/piesku, tvarovanie zo spagatikov...žiadne 4 riadky toho istého písmenka a este buzeracia krasopisu - na necisto, na čisto ... Písané písmo by sa mali učiť az teraz v 3. Ročníku, ked uz majú na to vsetci vyvinutú jemnu motoriku, ziaden krasopis samozrejme známkovany nebude. Syn sa stále teší do školy lebo sa tam nikdy nenudia, učia sa zaujímavé veci, skumaju rozne javy, hľadajú odpovede na rozne otázky - sami za asistencie učiteľky. Dcéra na tomto systéme vyrástla a uz študuje na Univerzite, vôbec neznamená, ked sa deti doma nedrvia doma 2 hodiny denne, ze budú blbe a lenivé. Vyber predmetov a ich úrovne vo vyšších ročníkoch tiež hodnotím pozitívne, nie každého zaujíma fyzika do hĺbky, nie kazdy je schopný pochopiť náročnejšie fyzikálne javy, učivo základnej školy by malo byt o kvalite, hĺbke a trvácnosti vedomosti, nie o kvantite, ak niekto chce vediet viac môže si vybrať náročnú úroveň predmetu na strednej škole a venovať sa tomu do hĺbky.
syn je v škole 8 hodín, tak ako ja v práci, neviem si predstaviť, ze by este doma mal sedieť nad úlohami, treba ísť aj von, pohrať sa s kamarátmi, ísť na tréningy. Známa dala syna na alternatívnu školu- kde sa vyučuje tradične - učiteľka je boss, deti sedia v laviciach, počúvajú výklad, domov sa nosia úlohy kazdy den a pod., jej dieta nemôže robiť ziaden šport súťažne, lebo by jednoducho na to nemal cas, kedze mu príprava zaberie aj 2 hodiny. Nič pre moje deti ...
@sisaka sa smejem, že u vás sa na aleternatívnej škole učí "tradične" ... a tu musíš lupou hľadať školu, ktorá má aspoň čiastočne progresívnejšie metódy. Moj štvrták chodí na aternatívnu a aj tak do večera robí "úlohy", ale aspoň to nie sú mechanicky odpisované hlúposti, skor projekty, čítanie kníh a tak ... ale aj tak to decko nemá skoro vôbec čas na seba. A to je šikovný, naozaj predbieha svojich rovesníkov vo veľa veciach, na bežnej škole by hviezdil, ale sa aj náramne nudil (vyskúšali sme).
A čo s pomalým dieťaťom... dcéra mala poruchu koncentrácie, tiež jej DU trvali veľmi dlho, lebo sa nevedela do toho zakusnúť, pomohli časové limity a to, že som pri nej sedela. Ak som odišla, nerobila nič. Bola som aj v CPPPaP, brala prípravky s omega 3 (rybací olej) a postupne sa to v 3. triede urovnalo a neskor už problém nebol.
@zuzkat1 , ja tú hru po učení nevnímam ako odmenu. ale ako normálnu vec, ktorá má patriť do dennodenného života. hrou sa neodmeňuje. hra je spoločný čas s dieťaťom, ktorý má inú úlohu ako odmeňovanie. zbližovanie, budovanie lásky. ťažko bude dieťa poslúchať niekoho, kto sa mu nevenuje. a tým nemyslím upratovanie a chystanie. to sa neráta. teda nechcem poučovať, len vysvetliť moje stanovisko 🙂
@kikina84 , ahoj, riešila, písala som to hore, ale je tu toho veľa popísaného 🙂 v škôlke mi psychologička aj chcela dať papier na individ. prístup, že si ho mám v septembri prísť zobrať. keď som tam prišla, vyšetrila ho, pýtala sa učiteľky a povedala, že je zdravý a hotovo. jedno, že som jej vysvetľovala, aké má malý problémy, a že sa napr. ešte stále pocikáva v noci (aj to som riešila s nefrologom - obvinil ma, že chcem šetriť na plienkach a vraj ktorý dospelý nosí plienky, no tak vidíte, a hotovo) atd
@zuzkat1 ja zas dovolim..maly sam rozhoduje kedy si ich napise..ja mu dam argumenty aj on ich da a ja idem prec z izby..vacsinou sa hned da do uloh,ale niekdy aj nie a zacne sa hrat....dakymi natlakymi na neho by som nedosiahla nic pozitivne....kazde dieta ma inu povahu a na mojho by striktne nehras sa neplatilo..spravil by to sice nakoniec ale s odporom a slzami...a mne ide aj o to aby aspon nemal odpor a ked sa zadari nech ma skolu rad, A na to obetujem ak treba aj par nenapisanych uloh..ale zatial take nebolo a to sa rozhoduje sam...starsieho som tlacila k uloham a znenavidel cely skolsky system..aj ked je jednotkar -ma uz 18r-a chce byt pravnik..skolu nenavidi..a spontane sa neuci nic..a to kym do skoly nechodil sa ucil ako divy vsetko sam a rad...
@kaja73 je ine dohodnut sa ze ok pohraj sa a potom si urobis ulohy ked vies ze si ich urobi...a ine je vediet ze si ich neurobi a mat to na haku..ja idem pre moju o tretej..uz sa hrala v druzine takze dojdeme a ona si urobi ulohy ak ma a potom sa uz len hra..pre taketo male dieta je zato aj rezim dolezity..ked vie co nasleduje..a nie ze raz o 3tej potom o 6 tej na dalsi den o pol 5tej.. Prave toto vedie k odmietaniu a zmatku..vacsie deti.. Druhy stupen atd..tie si zadelia.. Resp.mali by si vediet zadelit...cas uz aj same
@sisaka tisko zavidim..uz som o teba citala viac prispevkov na tuto temu a veru, parada..no zial, my asi nikdy nebudeme tam kde Kanada, lebo tu nie je vola..tu ako vidime u vacsiny este vladne nazor, ze bic na deti, ucit poslusnosti a povinnostiam, oddelovanie lepsich od horsich a podobne...ten system co mate vy znie fantasticky, presne tak by som si predstavovala skolstvo a ako som uz niekde o teba citala --tie deti skolu miluju....
U nas priklad po rodicovskom vcera...nas syn je sikovny a doma sa neucime skoro nic, pali mu to samemu..skor je z tych nadpriemernych..takze nemame problem..ucitelka je v pohode ked to beriem v meradle nasho skolstva...
ale...na rodicku hovori,ze ma velke rozdiely medzi detmi v triede...hlavne v citani a pisani...kym niektor uz vedeli citat ked prisli do skoly a teraz uz aj plynule citaju, ini ledva rozoznaju pismenka a citanie im nejde..to iste pisanie..samozrejme krasopis...a teda po tom co pred mesiacom poslali jedneho chlapca spat do skolky, tak uz dala navrh na 2 dalsie deti,ktore idu k psychologicke na pretestovanie a ta rozhodne ci spat do skolky ci nie...jedna mamicka sa tam rozplakala, ze jej dievcatko chcu vratit, ze ta mala to psychicky nezvladne..skolu ma rada, zapadla do kolektivu, len je taka citlivejsia a nejde jej citanie....ze po 3 mesiacoch sa vracat do skolky je predsa pre to dieta totalny stres...ale ucitelka argumentuje, ze nemoze mat take velke rozdiely v triede, lebo nestiha sa kazdemu venovat...a ti slabsi potom brzdia sikovnejsich..netreba zabudnut poznamenat, ze ti sikovnejsi su casto deti s odkladom, uz o rok starse, co uz davno mali byt v skole, ale mamicky im chceli predlzit detstvo..tak potom take mladsie junove/julove dieta co je o rok a viac mladsie radsej chcu vratit do skolky...lebo v triede bolo 22 deti, uz je len 21 a este dalsich 2 poslu do skolky a uz len 19 bude...chore cele.....normalne na to od vcera myslim, ze chudatka tie deti aj rodicia...neuznavam vobec odklady ako sa tu na SK rozmohli ale ked uz tak radsej rovno odklad ako posielat dieta po par mesiacoch spat do skolky..lebo ucitelka nema na nich cas...☹
@zuzkat1 tym vedenim -ako to robis teraz ty-som u st.syna dosiahla akurat to ze ked si to uz posledne roky zadeluje sam tak to vyzera asi takto..do 23hra PC a potom sa 20minut uci, alebo aj po pol noci..alebo vobec a uci sa cez prestavky...teda vobec nezabralo ze som 5-fakt 5 rokov -az kym nesial na gympel 8 rocny.. trvala na "rezime"a aj tak ma iny rezim dnes,ale ze total iny..
..preto to uz nerieism..svoj styl si aj tak najde kazdy sam,alebo aj nestyl..nie kazdy bude MUDr...a vacsinou praveze rodicia prvacikov aj druhakov a aj neskor ..trvaju na rezime..ulohy potom hra,ak nebudu ulohy tak...a aj tak mnohe decka zlyhavaju neskor ked je to uz ozaj na nich...
@kaja73 na to je tam rodic..u 18rocnehobuz nie..ale na druhom stupni sa este da..ja neuznavam to ze dwcko nech si robi co chce...moje degi maju volnosti az az..ale musia vediet zw najprv povinnost...mimochodom ja som sa ucila vzdy po 21hodine ked som mala 16 a viac...ale to neznamena ze prvacke dovolim co chce...
@zuzkat1 ked ale rodic tlaci na pilu-ak mas lahko usmernitelen dievcatka tak nevies o com pisem-tak je vysledok absolutne kontraproduktivny..proste pre mna je priortita nech si to dieta najde cim skor svoj styl,a nie ho hladat v puberte...ja to malemu umoznim uz teraz. A nie nerobi so co chce....ale ma urcitu slobodu a musi niest zodpovednost za svoje rozhodnutia..nie za moje.
a napr vcera ma uplne dostal na plavani-.mali plavat karula..to mu moc nejde a nema ho rad..je prsiar uzasny...a po par bazenoch videla ze nevladze tak ako zvysní tretiaci--je so starsimi,lebo mu to ide-tak mu povedala ze ked nevladze moze plavat uz prsia..a on ze nie,chce si natrenovat lepsie kraul...a kraulova..posledny bol ale krauloval..som na neho hrada, ze sa sam uci robit dobre rozhodnutia..nik ho nenutil sa tak rozhodnut.je mulica takze by to aj tak nikom neviedlo.
@zuzkat1 úplne súhlasím, mne sa celkovo nepáči ten názor, nech si každý za akýchkoľvek podmienok robí čo chce. Nech to skúsi spraviť niekto v práci, napr. taký lekár. Keby si zmysel, že dnes príde až na obed, alebo pekár, že príde neskôr. Ak by ste si ráno nemohli niečo kúpiť napr. na raňajky alebo desiatu, chcela by som potom vidieť tie reakcie. Alebo aj to by brali akože no čo, veď každý sa má právo rozhodnúť a urobiť si svoje? Stačí, že autobus mešká pár minút a už sú všetci nervozny, čo keby si šofér zmysel prísť neskôr? Veď tak bol od malička vychovávaný, nech sa rozhodne, kedy čo spraví. Samozrejme, znášal by tým dôsledky ale aj kopa iných ľudí.
@kvetinka75 pointu si vobec nepochopila..je to tom ze ucim svoje dieta zodpovednost za svoje ciny..teraz,nie az ked bude v puberte,alebo dospele..a to sa striktnymi prikazmi neda....vtedy len musi..
@kvetinka75 presne tak..vedenie k povinnostiam nie je len pre zabavu ale jw to deviza do buducna..aj tie najlukrativmejsie zamestnania si musia plnit povinnosti..a maloktore je take ze vtedy kedy sa mne chce..vsade su nejake terminy ktore treba dodrzat a vo vacsine je aj pravovna doba
@zuzkat1 ver ze keby si ju nenapisl,prva pisem ucitelke maila a informujem je o tom..a maly nech si to vychutna v skole pred spluziakmi..to bude ten nasldok,nie ze ja som budem certit a zakazovat hru...ma pravo si to "vychutnat" tam na mieste zadania ulohy a s osobou co ju zadala.....a ked neuprace izbu "vychutna" si to doma..zas na mieste zadania ulohy a s osobou co ju zadala...
Len sa treba poobzerat okolo seba..nevravim ze pripad niekoho tu..ale dcera ma takehoto "originalneho" spoluziaka...kazdy den poznaka bo mlati deti a robi im zle..matka chodi vyakerena jak leco ze aky je maly inteligentny a svojsky...ulohy nemava ked chyba a doma dorobi=matka mu nadiktuje co ma robit a potom mu to aj oznamkuje! Tak toto je ta dnesna originalita...deti vladnu a rodicia posluchaju
Ano ma mat dieta volnost ale odtial potial..bezvyznamne veci ako co si chce obliect,co chce jest,kam ideme vonku atd..nech si vyberu.. Ale povinnosti su vzdy prvorade..
@kaja73 ja suhlasim tiez..tak si spomeniem na seba..zo zaciatku nasi tlacili, ze si mam robit ulohy..to iste ako vsade, najprv ulohy a ucenie, potom vonku a hranie...ja som sa ale naucila vsetko uz na hodine, doma nic..nasi nemuseli so mnou robit doma ozaj nic a ja som povedala, ze som sa naucila..mama bola nastvana, ze ma nevidela sa ucit ani 5 minut, tak ze ma vyskusa..jaseneze som vedela vsetko..ulohy som nezanasala si robit, povacsine som ich robila pred hodinou cez prestavku alebo odpisala od spoluziacky...nasi sa mohli aj potrhat, proste to bolo niekde vo mne...ked videli aj v 5 rocniku po prechode na druhy stupen, ze aj ked sa neucim, tak nosim same jednotky a bola som vo vyberovej triede, tak mama tiez povedala, ze co ma bude tlacit, ked mam dobre vysledky, ze to je kontraprodktivne..a ja som si pokracovala tymto stylom aj na gympli, aj na vyske... nenavidela som ulohy na doma...ja som sa doma nepozrela naozaj z takej matiky do nicoho, cez prestavu du od spoluziacky odpisana, potom pisomka, bez chyby..ja som sa to naucila na hodina a ratat doma nejae priklady sa mi nechcelo...a ked som sa vobec nieco ucila, napriklad nejaky zemepis alebo take veci co bolo treba o niecom rozpravat, tak veru vecer pred spanim som otvorila knizku, precitala, zopakovala..a rano 10 minut pred osmou som chystala tasku a letela na poslednu chvilu do skoly...nasi sa mohli pokrajat a nezmenilo sa to...ani v detstve, ani v puberte...proste svedomitost mi v tomto chybala, vedela som co potrebujem, lebo ambiciozna som bola az az...ale aj na gympli som zo skoly sla na kruzky, do mesta s kamoskami a kadeco ine a ked nejake ucenie tak vecer pred spanim a samozrejme som typ sovy, cize aj o polnoci...na vyske som sa uz ucila na skusky, jasneze typom 3 dni pred skuskou sa nadrilovat a potom vypustit z hlavy..ale do noci, do 2-3 pri lampe...je to o type cloveka, kazde dieta uz v utlom veku sa javi ci bude skor nocny vtak, ci ranny, ci potrebuje 5 minut na nieco ci 2 hodiny..ci si dokaze sam uvedomit co je povinnost a co je potrebna a tychto malych deti je nie vzdy vyvinuty zmysel este k tomu, ze toto naozaj traba, lebo ucitel povedal, lebo rodic povedal...to je pre nich niekedy ako ked na otazku preco dostanu odpoved "lebo som povedala".....niekomu mozno sadne to, ze bude rodit s bicom nad nim stat a nutit, ine dieta z toho dostane traumu a odpor, ine rebeluje a just nie...tebe sa osvedcil tento styl nechat dieta same vybrat a je to super..ze to vyhovuje tak obom stanam a naco sa potom stresovat..ine mamicky nech stoja s papekom nad dietatom ked si myslia, ze to pomaha...aj ked stale si hovorim, ze toto asi nebude ta spravna cesta...
@kaja73 nikde som nepísala že treba s nimi jednať so striknými príkazmi. Mám doma jednu násť ročnú babu, takže viem ako reaguje na príkazy a zákazy. Teraz si v podstate sama rozhoduje čo a ako ( ohľadne učenia) Ale keď bola menšia, tak nebola schopná si to presne rozvrhnúť a zvážiť, koľko času už ubehlo a koľko času na to potrebuje. TAk som jej to regulovala ja. Do istej miery. TAké malé deti ešte nevedia odhadnúť čas. Dám čas na hru, potom na učenie. Keby som pristala na vyjednávanie ešte nie, ešte nie, učila by sa o ôsmej. A keď si nechcela napísať úlohu? OK ale potom povedz p. učitelke, že sa ti nechcelo a znášaj dôsledky. Aj sa stalo že si občas nenapísala, lebo p. učitelka nechcela byť zlá tak nedávala čierne body, ani poznámky ani nič iba to okomentovala mierne, tak si decká prestali robiť úlohy. Ozvala som sa na rodičovskom, a nielen ja. (Ale zase tých úloh nemali toľko - trošku čítať, niečo prepísať alebo vyrátať. Max .na 1/2 hod.) Buď nech im úlohy nedáva alebo nech to potom poriadne kontroluje alebo hodnotí. Keď sa sprísnila, zrazu si začali decká plniť svoje povinnosti. Ale musela som jej povedať, že je čas učiť sa, lebo večer už bola dosť unavená a nič poriadne nespravila. Potom sa zase mohla hrať koľko chcela. A veľmi dobre vedela, že čím skôr si ich spraví, bude sa môcť hrať. Keď sme prešli na tento systém, tak sa sama rozhodovala ako dlho ich bude robiť, lebo potom jej to uberalo z času na hry. Ale nikdy som neustúpila, keď som povedala že je čas naúlohy, tak sa prestala hrať a vedela že ostatné je na nej.
Necitala som vsetky prispevky, ale v prvych rocnikoch mal tiez syn problemy sustredit sa a "dokopat" sa k uloham, ked som ho nechala sama, presedel nad nimi aj dve hodiny bez vysledku. Ked som pri nom stala, tak to slo lepsie a stalo sa aj, ze sme ich museli nechat na rano, a vtedy ich mal za 15 minut hotove 🙂 Lebo uz vedel, ze musi... Tak sme sa spolu snazili najst sposob, ktory by mu pomohol si ulohy urobit rychlo a dobre (on sam chcel, tam problem nastastie nebol). Co sa mu osvedcilo bolo, ze si nastavil budik na 30 minut, kedy si usilovne ulohy robil, a potom mal 30 minut pauzu na cokolvek, a potom sa zas vratil k uloham, az kym ich nemal vsetky hotove.

@limitgirl to je uplne v poriadku..Povedz mu to..daj to von.. Nech on vidi, ako to mas..nech vidi nie tvoju masku, ktora sa snazi byt prisna a dosledna, ale daj von to, co mas v sebe..Kludne mu povedz, ze si nevies rady s tym.. Ze je to aj pre teba tazke.. Deti priam tuzia vidiet nase prave emocie, tak mu to kludne ukaz 🙂