Problémy s výchovou, správaním a manželove reakcie.
Uf, kde začať. Asi som niekde spravila chybu. A nejak netuším, ako to vrátiť. Mám 8r. dcéru, vysokofunkčná autistka, navyše predčasná puberta. Odjakživa bola iná a dávala mi zabrať. Manžel popieral jej ťažkosti, dával ich za vinu mojej výchove, robila som, čo sa dalo, aby som ani dieťaťu príliš neublížila psychicky a veru nie vždy som to zvládla na jednotku, preto sa ma jeho kritika obzvlášť dotýka. Myslím, že ani dnes nepripúšťa jej stav. Časom sa u nej začalo veľa zlepšovať a ja som sa stala tolerantnejšia voči niektorým jej stavom a činom. Pochopila som, že ju nedokážem zmeniť. Problém je, že manžel je naďalej extrémne direktívny, vyháňa situácie do extrému, neustále dcéru kritizuje, neustále kričí, hoci sám nie je bez chyby. Medzi mnou a dcérou sa situácia veľmi zlepšila, dokážem sa s ňou dohodnúť, výrazne sa jej znížili záchvaty hnevu. No o čo je staršia, tým si viac uvedomuje, ako sa správa jej otec, vidí tie rozdiely. Manžel nástoji na tom, aby som ho podporovala v jeho výchove, no ja už nedokážem. Nejedenkrát už som zakročila priamo do konfliktu, nakričala naňho, alebo keď som aj nenakričala, sem-tam som si v prítomností detí, ale skôr tak pre seba zahundrala, že sa zbláznim, že to takto ďalej nejde, že sa správa otrasne. A tak sa začalo stávať, že dcéra je voči otcovi zaujatá je doslova naňho alergická, na akúkoľvek jeho požiadavku. Mrzí ma to, no neviem to zvrátiť. Aj ja som už úplne alergická na jeho zvýšenie hlasu, alebo na jeho trvanie na nejakom úkone za každú cenu a pod. Jednoducho nedá sa z tohto kolotoča von, pretože ak sa budem od týchto konfliktov úplne dištancovať, bojím sa, že jedného dňa dcéra skončí na psychiatrii, alebo mi bude do konca života vyčítať, že som ju nechala v štichu. Samozrejme, že dohováranie manželovi medzi 4 očami nemá žiaden efekt. A že manžel je zúrivý aj z môjho postoja k tejto situácii a dáva to pocítiť aj mne. Cítim sa za dcérine správanie voči manželovi zodpovedná, ale fakt sa už nedokážem ovládať a kontrolovať, keď on zase začne, a že to máme prakticky denne.
Ešte podotknem, že sme aj v terapii, dcéra ako autistka má svoju terapiu, a my s manželom tiež chodíme - aký je jeho skutočný postoj k tomuto, neviem, mám skôr pocit, že očakáva, že ma terapeutka "ukecá" alebo skôr presvedčí, ako strašne škodím a ako strašne som poznačila svoje dieťa.
Máte ešte nejaký nápad, návrh, ako sa dať do takého kľudu, aby sa dali veci trošku do poriadku? Ako získať odstup, aby som znova dokázala toto riešiť s manželom v kľude? (Aj keď ako píšem, nemá to asi význam, on je presvedčený o svojej správnosti a ani to, že mňa dcéra akceptuje viac, nemení jeho názor na moju výchovu, jednoducho som ju zmanipulovala. Ale kvôli deťom to musím dať do poriadku, nechcem, aby mala dcéra zlý zvyšok vzťahu so svojím otcom a aby ho prestala mať rada. Už teraz má pocit, že on ju rád nemá.)
A dá sa to vôbec?
Mal by aj chváliť podporovat nie len kritizovať všetkých, lebo všetkým zničí sebavedomie.Mozno tak bol vychovávaný aj on direktivne, ak áno to ťažko zmenis to je prenho správny model.Asi neprijal jej povahu, diagnózu môže byť rád, že je to vysoko funkčný autizmus.
Skus napisat konkretnu situaciu a manzelovu reakciu
Jednoznačne by som narovinu všetko povedala terapeutke a predpokladám že dieťa chodí aj k psychológovi, či už má psychológa v škole. Manžel týmto nič nedosiahne, ale žiaľ je veľmi veľa rodičov ktorí si myslia že autisti sú len nevychovani a treba byť na nich extrémne prísni. Takto sa ozaj aj ty dostaneš na psychiatriu.
Ja by som manzelovi nedohovarala, skor by som jemne vydolovala spomienky na manzelovo a tvoje detstvo a analyzovala pocity z direktivneho spravania v detstve. Skuste sa vratit do spomienok a rozpravajte sa, ktore vychovne rodicovske postoje na vas zanechali pozitivne alebo negativne nasledky, mozno tak nasledne porozumie svojej dcere...
Vdaka, ano toto riesime aj na terapii, nezabera, manzel ani pocut. Nepripusta nic, ani odo mna, ani od terapeutky, od nikoho. Citi tlak, ale nechce pripustit, naopak, mam pocit ze este viac sa upina na svoje nazory pocity, ma strach ich opustit.
Urcite ze si to nesie z detstva, terapeutka sa snazi s nim pracovat, ale sama povedala, ze on nepripusta nic a vidi sa inak.
Dcera je pomala a nesustredena. Ked jej povies, vyzlec si tie gate, trva to vecnost. Nejedenkrat sa stalo, ze chytil take nervy, ze to neurobila hned, ze jej stiahol tie nohavice sam takou silou, ze padla zo stolicky na zadok.
Alebo ked pride za nim, ze ocino pocuvaj, dneska v telke davali gymnastky, on jej povie, nehovor mi to, nezaujima ma to.
Jasne ze deti potom idu radsej za mnou, co este viac narusa atmosferu.
Uplne vnutorne zuri, ked sa ukaze, ze nie je bez chyby, ako ked jeho mama povedala, ze vecne nanho v skole cakala polhodinu, ked prisla prenho do druziny. Alebo doma dceru kritizoval, pozri ako si si nespratala po sebe veci do pradloveho kosa, a ked to trva dlho, a ja uz nevydrzim, tak poviem, ze tatino prosim ta pod si vylozit z pracky pracovne oblecenie, co ti tam pred troma hodinami dopralo - tak opät ten nenavistny pohlad, ze co som si to dovolila, zhodit ho pred detmi - on proste nema stipku pochopenia, sebareflexie a sebakritiky.
Ked s nim sedim medzi 4 ocami a poviem mu, ze nech necha tie deti v klude, ked zase nieco kritizoval a poviem mu, ze nech si len spomenie, ze este ako 25 rocny po sebe umyval hrnce aj tyzden, tak odvrkne, ze lebo netrebalo. A samozrejme, ked sa spytam, akoze netrebalo, aky je v tom rozdiel, ze on bol dospely a toto su len deti, aby sa uvedomil, tak povie, ze sa o tom nebude bavit a hotovo.
Ked sa o tom nechce bavit a hotovo, tak mu povedz, ze si nezelas, aby vrieskal po vasom dietati s diagnozou a hotovo.

Otvor túto tému na terapii možno, keď to bude počuť z úst odborníka zmení postoj.Ale si myslím, že toto ste už museli veľa x rozoberať.Inac si pokazí vzťah s tebou aj s dcérou.A dcéra otca veľmi potrebuje v puberte