icon

Prváčík s dysláliou a internát

camelotka
24. aug 2014

Viete mi poradit, ako poriadne pripravit dieta, ze bude pocas tyzdna byvat v skolskom internate? A hlavne ako sa mam vyrovnat s tym ja sama, ked uz teraz len pri predstave sa mi tisnu slzy do oci.....
Mate s tym skusenosti????
Za vsetky vase rady a tipy vopred dakujem

camelotka
autor
26. aug 2014

Vacsinou tu viete len urazat....A ja som pytala radu a nie rozsudok. Je vela dovodov, preco som sa musela rozhodnut tak ako som sa rozhodla....a ta, ktora to nevie pochopit, tak nech radsej hladi len na seba a ani nech sa neozyva.... Sudit viete kazda, ale ani jedna z vas sa nevie pozriet na seba....a ako sa vravi, najskor si uprac na svojom dvore a potom sa staraj do druhych

ajana1
26. aug 2014

camelotka pevne nervy prajem aby ste to vsetko zvladli. Verim ze to nebolo jednoduche rozhodnutie pre vas a celu rodinu. A ma vas chlapec aj problem s pocutim?

camelotka
autor
26. aug 2014

@ajana1 dakujem za podporu. Nema problem s pocutim

ajana1
26. aug 2014

@camelotka aspon ze tak 🙂 Nic si z tych zlomyselnych prispevkov nerob. Podla nich by som aj ja bola najhorsia matka na svete lebo moj 6 mesacny bobak chodi do skolky na cely den. Ale niekedy proste nie je ine vychodisko. Robis to pre dobro svojho dietatka a uvidis mozno tam bude stastny a bude si viac cenit momenty ktore stravi s vami. Len si musis nanho najst dost casu pocas vikendu co moze byt pri miminku tazke ale vy to urcite date.

camelotka
autor
26. aug 2014

@ajana1 dakujeeem si zlataaa

dididi
26. aug 2014

@camelotka ahoj. Moj syn chodil teraz do Brezolup do predskolskej a v septembri tam nastupuje do pripravky. Ja mam vsak to stastie ze byvam kusok odtial takze ho vozime s manzelom, ale mozem ti povedat ze su tam aj dokonca skolkari ktori byvaju na internate a zvladaju to. Moja skusenost je, ze tato skolka dala mojmu synovi 100 krat viac ako klasicka ktoru navstevoval 2 roky predtym (a to mal dokonca aj asistentku). Maju tam super ucitelky aj v skolke aj v skole a fakt dobru logo. Tvojmu malemu tam mozno zo zaciatku bude smutno a tebe urcite tiez ale ja ta plne chapem ze to robis pre neho. Je dolezite aby si mu zabezpecila lahsi zivot do buducnosti a toto je jedna z moznosti.
Pre mamicky ktore nemaju taketo problemy s detmi je to nepochopitelne, no nesudte niekoho ked neviete cim vsetkym si presiel. Mimochodom Brezolupy su malicka dedinka takze nejake byvanie sa tam len tak zohnat neda a autobus tam chodi tak 5krat za den. A ani nepoznate financnu situaciu mamicky tak ako jej mozete hned zazlievat ze ho nebude kazdy den vozit 100km tam a spat. Ak si myslite ze od statu dostane na to peniaze tak ste na omyle. Pre taketo deticky nie su peniaze.

camelotka
autor
26. aug 2014

@dididi dakujeeem za podporu....a mas svatu pravdu, ze to nepochopi ten, kto to nezazije

dididi
26. aug 2014

@camelotka Plne ta chapem a neboj bude to fajn. A ked nie tak sa da zo skoly prestupit. Ved tam nepodpisujes zmluvu ze ho tam musis nechat cele 4 roky (je to skola len po 4 rocnik). A mozno sa ti zlepsi po prvom roku tak ze bude moct ist na normo skolu a mozno ani nebude chciet odist 🙂

tova
26. aug 2014

@sisaka mne to tak pride, ze bud ona, jej priatel alebo obaja sa chcu starsieho syna - zbavit aby boli nova rodinka s vlastnym dietatom, a ten z nepodareneho manzelstva nech chodi na vikendy. Novy priatel ju zivi, na starsieho od ex nedostava, zije len z pridavkov a materskej co sa novemu priatelovi asi nepaci ani vodicak sa jej neraci spravit.

maca_p
26. aug 2014

@froschka
@sisaka
@tova vy tri asi mate tiez poruchu porozumenia... 😝

tova
26. aug 2014

@camelotka ani jedna z nas to podla teba nepochopi, lebo tie, co ti pisu ze je to ok, nejako si zvyknete, neboli v rovnakej situacii, tie, co maju deti v podobnom veku pisu ze by sa prestahovali su podla teba hlupe, nevedia ochopit lebo nezazili... ANI JEDNA SME TVOJU SITUACIU nezazili, tak si povyberaj odpovede ktore sa ti najviac hoodia. Kazdy ma inu schopnost s vyrovnaim sa svojej situacie. Tebe hadam, 2 deti stacia ked nie su financie, a venuj sa im naplno, lebo ako vidis, muzi ta/ine zeny kopnu a deti ti ostanu. Syn mal s recou problem od 2r. este predtm ako si otehotnela si vedela ze bude musiet do inej skoly.

dididi
26. aug 2014

@tova ja sice nedavam dieta na internat ale som v podobnej situacii pretoze mam tiez syna s problemovou recou, ktory ide do 1 triedy. Mam to stastie ze to tu mam za rohom ale keby som nemala tiez by som zvazovala ci skolu kde mu pomozu a daju mu to co potrebuje a bude musiet byt na internate alebo skolu kde to pre neho nebude prisposobene a mozno tam nejako preliezat bude no bude to pre neho neskutocne trapenie a pre nas tiez. Vies ono problemy s recou niesu ziadna malickost len to vedia fakt hlavne ludia ktory to maju doma alebo v blizkom okoli. Nie je to o tom ze dieta nevie povedat R. Nechapem ako ju tu mozu hodnotit mamicky ktore si nepresli a neprechadzaju niecim podobnym.

camelotka
autor
26. aug 2014

@tova prilis krute z tvojej strany......no na posledy pre teba......prajem ti, aby sa to vsetko raz proti tebe otocilo a potom budes trvdit nieco ine......ty NEMAS pravo mna sudit....a uz VOBEC NEMAS PRAVO tvrdit, ze chcem svojho syna odlozit na vedlajsiu kolaj.....a v podstate je mi ta LUTO, ze si taka nenavistna

tova
27. aug 2014

@dididi precitaj si este raz moje prispevky.

tova
27. aug 2014

@camelotka ja MAM pravo na svoj nazor, a asi ta sebavedomie hryze ked si taka rozpajedena.

dididi
27. aug 2014

@tova precitala som a naozaj si myslim ze nemas pravo sudit. mas pravo na nazor ale nie osocovat mamicku. to ze ty si si to so svojimi detickami vyriesila s logopedom a tym ze si im dala odklad a venovala sa im je super. ja so svojim synom chodim od dvoch rokov ku logopedicke, psychologicke, neurologicke, specialnej pedagogicke, na biofeedback, na sukromne terapie a stale ma problem s recou a komunikaciou. venujem sa mu denne, logo pomocok mam doma tolko ze by som si mohla otvorit logo hernu. neviem kde byvas ale asi si sa stretla len s dobrym pristupom ku tvojim detom v skolke a skole. ja nie. taketo deticky ti len tak niekde nezoberu, lebo su to starosti navyse. este raz napisem ze problemy s recou niekedy neznamenaju len problemy s vyslovovanim ale su tam pridruzene ine problemy ktore mozno mamicka nespomenula kedze sa neprisla stazovat na syna ale prisla si po podporu.

camelotka
autor
27. aug 2014

@tova nehryzie....to len ty mas v sebe nieco zakomplexovane a preto sa chovas ako hyena

lilka5566
27. aug 2014

To je čosi neskutočne čítať tu tie komentáre od niektorých inteligentných mamičiek.nechapem čo je na tom zle dať svoje dieťa na internát aj ked je to už v 7 rokoch.určite to je ťažké pre rodičov ale robia to iba kvôli jeho dobru tak nechápem tie tupé komentáre.podľa mňa je to fajn,chlapec sa naučí samostatnosti.držím palce camelotka 🙂 a sproste komentáre si nevsimaj

camelotka
autor
27. aug 2014

@lilka5566 dakujem za podporu a za pochopenie

tova
30. aug 2014

@lilka5566 sproste komentare?? pre mna je sprosty nazor dat dieta v 7r. na internat a podporu taky clovek u mna nenajde pokial neni total socialny pripad, ja by som urcite dokazala pre svoje deti lepsie, ak ta skola je pre dieta lepsia, tak potom by som sa stahovala.

lilka5566
30. aug 2014

@tova vidím že máme nato každá iný názor takže myslím že je zbytočne sa hádať.

spinoscapularnabeta
2. sep 2014

Ako nechcem nikoho dourazat tak radsej nejdem konkretne pisat ale podaktore ste tu riadne obmedzene dievcata. Ak by malo autorkine dieta len problem ktory by zvladli v normalnej skole tak by ho asi nedavala do specialnej.
Moj maly ma velmi tazku poruchu komunikacie, keby siel do normalnej skoly tak by bol uplne strateny. POrucha reci nieje vzdy len o tom ze nevie dieta poriadne rozpravat!!!!! treba mat k nemu individuany pristup a uz vidim ako by sa venovala v normalnej skole ucitelka bez specialneho vzdelania, pri 30tich detoch dietatu s tazkou poruchou reci. Autorkin syn ma 7 rokov a tam uz nieje vela casu na saskovanie.
Mnohe by ste sa 100km prestahovali. Parada, tak si predstavte ze zijete z ruky do ust tehotne na krku hypoteka. co predate byt? kupite si v novom meste novy? po roku zistite ze uz synovi specialnu skolu netreba. alebo pojdete do podnajmu za minimalne 200-300€, spravite si vodicaak, kupite auto aby ste mohli kazdy tyzden jazdit spat a vidiet ostatok rodiny. k tomu treba daky prijem, asi vacsi ze ano. Sa na to divajte komplexne nie len osocovat autorku ze si odklada syna aby mala pokoj.

My sa trapime uz tri roky. Davame kolecka, logopedka, specialna pedagogicka, biofeedback, logo hry, logo tabory ale bohuzial stale sme na tom velmi zle a ten kto zazil ake je mat taketo ci ine dlhodobe problemy s dietatom vie, ze vyskusa hocico len aby mu konecne pomohol.

mata2
3. sep 2014

@dididi aj ty tam mas pripravkara?ja mam dvojcata v pripravke 😉
aj aj druhy syn mi chodi do brezolup,tiez ma mnohocetnu dyslaliu,teraz je tretiak a neskutocny pokrok urobil...
fakt vidiet,ze sa tam tym detom venuju...

maca_p
5. sep 2014

@spinoscapularnabeta pre niektore je to pinkacka, zaplatit podnajom, kupit si auto za cenu 10 teplych rozkov, najst si nove zamestnanie...

erickatt
10. sep 2014

Aj moj syn ma dyslaliu, ma 15. Uci sa supet a pojde asi na gympel, ucitelia mu rec toleruju ,

janka258
10. sep 2014

@tova napadlo ťa,že nie každý má na toto financie?Ani na auto ani na vodičák a ani na benzín, ani na špeci hračky,ani na súkromné škôlky? Za to,že si za vodou a môžeš si toto všetko dovoliť buď vďačná, prepáč,ale vieš h*vno o postihnutých deťoch a o tom čo to robí s rodinou a vôbec aké vedia byť deti v dnešnej dobe kruté, takže už vieme,že by si nedala dieťa na intrák, tak fajn, ty by si nedala, ja pokiaľ by som vedela, že tam bude o neho 100%-ne postarané a že sa mu budú venovať a že je možnosť, že bude napredovať,tak by som neváhala. Ty asi žiješ v inej krajine alebo v inej galaxii, že nevieš ako to na SVK chodí, že ak dáš v jednej práci výpoveď tak na druhú môžeš čakať aj pol roka,plat na úrovni min.mzdy ako nový zamestnanec a potom čo?Budú žiť z dobrého pocitu?Alebo čo to druhé dieťa?Má ho nechať niekde odhodené a nevšímať si ho len preto, že pendluje 200km denne s dieťaťom, aby sa spolu všetci doma max.vyspali? Veď podľa autorky jej syn nemá problém ísť do tej školy, rieši sa ako sa s tým má vyporiadať,takže treba čítať s porozumením. Však ho tam nedáva navždy. Alebo sa má presťahovať odísť od partnera, rozčleniť rodinu po slovensku,on si za ten čas nájde inú, lebo na to si dieťa nerobili,aby bol každý na opačnej strane svk a ostane sama s dvomi deťmi a bude mať problém aj z čoho zaplatiť internát. Ľahko sa súdi,ale treba sa vžiť do kože konkrétneho človeka v danej situácii s možnosťami aké má a ak sa tak vžiť nevieš,tak sa teš zo všetkého čo máš a nechcem sa ťa dotknúť ale na koňovi si pomaly v každej téme, tak možno tvoje dietky nebudú potrebovať to čo píšeš ak sa im začneš venovať,lebo to že si pri nich nonstop neznamená, že im venuješ viac času ako možno bude zakladateľka venovať svojmu cez víkendy a prázdniny.
@camelotka držím palce,aby ste si všetci na to nejako zvykli a prajem vám,aby ste si tie víkendy spolu poriadne užívali a ešte mimo témy, je toľko prázdnin a kadejakého voľna, že až tak dlho bez seba nebudete 🙂

dadulak
10. sep 2014

camelotka, napíš ako to zvládate 🙂 držím palce a želám obom veľa veľa síl.

tova
10. sep 2014

@janka258 ja neviem ci si myslis, ze v v zahranici pecene holuby do ust padaju, ze podnajom je 4 krat vacsi ako na sk, ze ani materastka sa nedostava, ze skolka stoji polovicu priemerneho platu a nie 20eur almuzna, ze ludia maju bezne 2 zamestnania. Ak by bolo ako pisala, ze niet co do ust, na benzin, hracky, na akeho diabla si robila 2 dieta??????? sedenie doma na materskej fin. situaciu zlepsi??? praca aj na sk sa da najst kdekolvek, to mi nehovor, to ze tam nazijem neznamena neviem ako to tam je. podla teba rozclenit rodinu od frajera neni dobre, ale ostatok rodiny od dietata ano.... sa zobud, vyhovorky si ludia najdu stale, kazdy robi to co mu vyhovuje

camelotka
autor
10. sep 2014

@dadulak Filipko to zvlada velmi dobre.....Horsie je to so mnou, ale viem, ze je o neho velmi dobre postarane.....Ma velmi dobru triednu ucitelku a aj vychovavatelku....Je to taky milacik triedy a aj na internate, nakolko patri do najmladsej vekovej skupiny.....Dokonca mame sancu v priebehu pol roka prestupit na klasicku zakladnu skolu, pretoze velmi zacal napredovat vdaka kazdodennej logopedickej starostlivosti......On sa nevie pretvarovat, a ked mi v piatok povedal, ked som pre neho prisla, : "Mama, to si tak skoro uz prisla??? No ja sa chcem este pohrat s detmi, tak ma chvilu pockaj" tak som vedela, ze je tam spokojny

strociatka
10. sep 2014

@camelotka gratulujem vam, skvela praca, uzasne, nech vam to co najviac vydrzi. Maly je ozaj statocny, pripraveny a zrely. Mamina, ziadnu paniku a klud, aj druhe babo to potrebuje 😉 potrebujete to vsetci traja 😎