icon

Registrácia 9 ročnej dcéry na Facebooku

emuska4444
5. jún 2015

Ahojte,

Moja 9 ročná dcéra chce byť na Facebooku. Je spoľahlivá, ale bojím sa, že tam uvidí niečo nie veľmi pekné. Čo vy na to ?

mawka
6. jún 2015

@natalym ano, jasne, simpsnovci su fajn 😉 aj south park aj hviezdna brana aj neviem co 😀
to si fakt myslite, ze matky, ktore dovolia decku fb, tak maju to decko na salame a pustaju mu rovno eroticke a krimi kanaly doma?
ma udivujete normalne 😀

mawka
6. jún 2015

@zuzkaanicka ved toto 😀 ja som ako 9 rocna sledovala neznu revoluciu v spravach spolu s nasimi, ked tam prislusnici mlatili hlava nehlava ludi obuskami a mlatim ja teraz niekoho obuskami? 😀 boze moj...

zuzkaanicka
6. jún 2015

@mawka socialku na nas 😀

natalym
6. jún 2015

@mawka Moje detí pozerajú Simpsonovcov, lebo pozerajú aj správy. Neviem, či ten Homer nie je horší ako báraké prasa v správach......... Sme sa nejako nepochopili.
Nemám nič proti matkám, ktoré dovolia decku FB. Nech si každý robí podľa svojho uváženia. 😎

zuzkaanicka
6. jún 2015

@mawka ja myslim, ze s @natalym ste sa akurat nepochopili, myslim, ze ma na toto podobny nazor-alebo som teda ja zle pochopila jej prispevky 😕 😅

mawka
6. jún 2015

@zuzkaanicka vies, co mi pride smiesne? ze spravy a to, co sa deje je fuj. ale ze decka sa v skole ucia o historii, ktora bola casto riadny masaker, ktorym sa pustaju aj dokumenty, to uz fuj nie je 😀
vsetko je kraaaaaaaaaasne na tomto svete, ruzove sloniky a cervene srdiecka a modry konik, nestrasme deti. idem sa prihlasit sama na socialku, ked sa vratim z roboty 😀 😀

zuzkaanicka
6. jún 2015

@mawka ja som si myslela, ze deti maju mat prehlad o diani vo svete ... prefackat ma 😀

mawka
6. jún 2015

@natalym moje decka maju tricka. maly ma s homerom a mala s lisou 😀 boli minule na benzinke, akcoska. no nekup to 😀
este chcem nejake dobre s minonmi. minecraftove uz maju tiez 😀

natalym
6. jún 2015

@mawka A ja by som chcela tričko s Marge. 😀

zuzkaanicka
6. jún 2015

@mawka prosim Ta, kup detom tricko s ruzovym slonikom, alebo ruzovymi okuliarmi, prosim 😅

natalym
6. jún 2015

To som chcela povedať, že správy deťom - fuj, ale Simpsonov im pustia, veď rozprávočka. Možno áno, ale veru pre dospelých. No čo už.

mawka
6. jún 2015

@zuzkaanicka dobry napad. akurat tie moje by mi povedali, ze to je akoze cooo mamina? hned by pochopili. take tricka by sa mali rozdavat gratis na konikovi 😀

maria117
6. jún 2015

@emuska4444 urcite je dobre poriadne pozriet nastavenia sukromi,dohodnut s dcerou,co vsetko tam moze/chce pridavat, vysvetlit jej,ze je to akoby tie info kricala vonku z okna na ulicu al pisala na vas plot,kde to moze hocikto vidiet.... na druhej strane, v dnesnej dobe uz i mnoho uloh a projektov do skoly riesia decka cez fb (al pokec a pod) niektori nevedia,co maju za D.U. ani ked na hodine boli a musia to zistovat tymto sposobom..... a potom este tie rozlicne hry,kt nutia prist nieco kliknut kazdu hodinu a pod.to by som tiez dala pozor,nech pri tom "neotroci" ...pokial by tam mala "len"profil a sla tam napr 2x za tyzden a v pripade potreby napr choroby kontaktovala spoluziakov,tak by to mohlo byt v poho...

mawka
6. jún 2015

@natalym sak toto, ze simpsni su riadny masaker, minule som to pozerala. ufff. ale celkovo aj ine rozpravky nie su zrovna "koser" co si budeme hovorit. a vela vela rozpravok tak zavadza decka, tak ich oblbuju.
vies co, idem si kuknut pysnu princeznu 😀 to boli rozpravky, jedna basen.

natalym
6. jún 2015

Moje deti sa smejú, že sú zaostalé. Majú obyčajné telefóny, doma nemáme PC, tablet sme mali, ale už je rozbitý, nemáme XBOX ani nič podobné. A dáko nám ani nechýba.

natalym
6. jún 2015

@mawka No a tie dvojzmyselné vety a pod.

horana
6. jún 2015

Baby inak spravy nepozeram ani ja, nie je to realny obraz toho co sa deje ale cielena manipulacia cez emocie a vytahovanie extremnych - vacsinou negativnych - javov. Svet nie je ruzove sloniky a baloniky, ale ani paranoje vrazdy na kadzom kroku a pod.
Cez to vsetko si viem informacie ktore potrebujem najist, hlavne pohlady z roznych stran. Prave ludia co sa pravidelne nechaju ovlyvnovat a masirovat spravami - ktore su vyhradne prezentaciou mainstreamu, nie su obejktivnejsie, len viac zmanipulovani.
Historia je ucena v skole nedostatocne, je vladari a bitky, roky a letopocty, na porozumenie dejinam to absolutne nestaci, takze kto si deti nanauci sam, ako triedit infosky, ako hladat relevantne zdroje a ako odlisit co je dolezite od toho co nie, tak ano, toho dieta bude vo vakuu, napriek tomu ze ma dejepis za 1 a denne odkuka spravy na Markize.

natalym
6. jún 2015

@horana To máš pravdu, ale je to aj odraz našej spoločnosti. Preto to v tej telke tak je, lebo ľudia to tak chcú. Kde je dopyt, je aj ponuka.

mawka
6. jún 2015

@natalym maly mal obyc telefon, kym mu ex nekupil smartfon, co som skoro zosedivela. paradoxne aj ked tam ma appky vselijake a fb, tak tam ani nechodi. lebo som mu minule pisala spravu z roboty, som sa mu nevedela dovolat /lebo on si ani nezapne zvonenie z ticheho na normal/, na sms neodpovedal, reku najdem ho online. a prd makovy, odpisal mi po tyzdni 😀 stylom ahoj. ano. cau. 😀
xbox nechce ani ziadnu taku konzolu, tablet je kdesi u nasich v sufliku, bavil ho len chvilu a internet je len v mojom booku, takze aj ked ma svoj pocitac, ten akurat pada prachom, ked nieco potrebuje, ide na moj. takze mam dokonaly prehlad. ale bude tu niekto stale tvrdit, ze snad registrovanme decka na fb su zavisle 🙂

horana
6. jún 2015

Moj nazor na FB: vacsina deti co to chce okolo 10, tak len preto ze je to tuzba po niecom co vnimaju ako in, frajerske, dospelacke, ale v skutocnoti im je to na nic, len imidzovka, ktorou by sa pochvalili ze oni su uz tiez TAM. No co tam tak mozu robit, nanajvys umietnia si fotku, pridaju par spoluziakov s ktorymi aj tak trcia vacsinu dna v skole ci potom vonku/na navsteve, takze aj tak vedia o sebe vsetko aj bez FB a este aj prirodznejsim a zdravsim sposobom, a ked uz si potrebuju napisat, rovnako by si mohli pisat mailom (na zistovanie uloh nam FB este nechybal), takto maju dalsi "kram", ktory treba sledovat a spravovat naviac. Internet pokial prejavia zaujem v rozumnej miere, google a pod. kludne.
Moje decka si obcas zamailuju ale inak su vonku fyzicky s tymi co chcu, na kruzkoch, alebo sa ucia ci hraju. Som rada ze este nemaju cas a ani chut sa do tej virtuality prilis skoro namocit. Niet nad pozdejsi nastup.
Je to ako skory sex, ublizit nemusi, ide o to ze vobec nie je potrebny a vsetko ma svoj cas: sex, drogy a FB tak na vysoku skolu staci 🙂 Nastastie deti tak ci onak kopiruju aj nevedomky zivotny styl rodicov, ked vidia znamky virtualnej zavisloti, okopiruju, ked vidia ze aj rodic to ma len ako nastroj a gro zivota je inde, tiez okopiruju.

ajkava
6. jún 2015

No zrejme tam nejaké obmedzenia vekové budú. A dôvod? Treba si odpovedať sama pre seba. Možno by som pochopila v nejakých 14-15 rokov. Ale od 9???

mawka
6. jún 2015

@horana prave preto tie spravy pozerame spolu a diskutujeme a dohladavame si info. a prave preto sa historiou zaoberame inak nez maju v ucebniciach, lebo z toho ma ide rozdrapit ake kraviny ich tam ucia. a syna historia velmi bavi, takze sa v tom dost hrabeme. a je fakt, ze je toho kvanta a historia sa musi chapat a nie sa ucit roky kedy sa co stalo. v tom suhlasim.
no a zvysok ucebnic je tiez na milu jarmilu, takze neostava nic ine, len si hladat aj v inych zdrojoch. a maly ten stale ide do hlbky a stale chce vediet viac, tak co nam ostava.

natalym
6. jún 2015

@mawka Záleží od rodičov. Ono sa to nezdá, ale naozaj kopírujú naše správanie. Napr. len tak na okraj, som si všimla, že naše dcéry keď máme s mužom bojové obdobie, tak štekajú na seba presne tak isto ako my.
Zaujímavé veci sa dozviete o sebe, ak si všímate vlastné deti.

bibianka
6. jún 2015

Je omylom rodiča myslieť si, že má všetko pod kontrolou. Nie, nemá. Obmedzenia veku majú svoj zmysel. Ak si myslíte, že vaše 9-ročné dieťa má zodpovednosť dospelého človeka a nemať profil na FB pre neho bude ťažko traumatizujúce, tak mu ho založte. Ale s vedomím, že sa správate rizikovo a za prípadne následky budete musieť niesť zodpovednosť VY a VAŠE dieťa. Pokiaľ to neurobíte, máte ešte niekoľko rokov na to, aby vaše dieťa mentálne vyspelo a naučilo sa s vašou pomocou orientovať a správať na sociálnych „sieťach“, nie len tých virtuálnych. Ak ho do nich „pustíte“ predčasne, len si koledujete o predčasný a väčší malér.
O čo tak dôležité vaše dieťa príde, ak nebude mať v 9-tich rokoch podvodom založený profil na FB?

zuzkaanicka
6. jún 2015

@horana neviem, tiez pozeram spravy (nie sice uz pravidelne), ale na to, aby ma masirovali-na to nemaju 😝 ... a k premyslaniu vedieme deti od malicka ... neveria kazdemu prdu, snazia sa vsetko "prebadat" ... ale ked si pozru spravy, tak z nich neubudne ... co sa dcera uci v dejepise, to viem presne-som si povedala, ze si zopakujem na stare kolena, takze jej ucebnice mam prestudovane-myslim, ze su celkom fajn ... ale nezijeme na Slovensku, takze neviem, ako sa tam teraz uci dejepis. To, ze dieta bude na FB a bude pozerat spravy-to este nezabezpeci realny pohlad na svet, k tomu treba viac ... ale zakazmi FB rodicia aj tak nic nedosiahnu, akurat to, ze na buduce sa ich dieta ani nespyta a zariadi sa inak.

natalym
6. jún 2015

@horana
@mawka
Sme sa zhodli naraz. 😀

mawka
6. jún 2015

@horana tak ja mam decka asi z inej planety, vsetko robia uplne opacne nez ja. minule som sa nad tym zamyslela, ze sa u nas nedeje ziadne kopirovanie., mna decka skor "buzeruju". mamina zase si na konovi? mamina zase si pises s markom na fb? mamina a preco si nezavolate? a ked mi zavola, tak sa ma pytaju a preco nepride? 😀 chapes.
takze preto som aj kedysi spominala tu, ze ja som onlien dost narazovo. ked som v praci dlhsiu dobu a neni tu ziadna praca, tak online som, aj aktivne na koni, ked som doma, tak nie som. venujem sa deckam a ak idem, vacsinou, ked su v skole alebo ked uz spia.
de facto na konovi som z nudy.

natalym
6. jún 2015

No to aj mňa buzerujú: Mama, zase si na MK? 😎

maria117
6. jún 2015

@mawka existuju aplikacie,cez kt si nastavis vypnute zvonenie iba na urcity cas, napr od 8 do 14 a potom ta to automaticke prepne na zapnute (a samozrejme i opacne),aby to nemusel vzdy manualne zapinat 😉

horana
6. jún 2015

@zuzkaanicka Urcite k tomu treba viac, ale spravy nie su pre mna relevantny zdroj. Prilis vela negativity naraz na jednom mieste - to nie je obraz realneho zivota. Pre mladeho cloveka bez potrebneho odstupu a filtrov len zbytocne zanasanie mozgu (a to nehovorim ze aj pre vacsinu dospelych ktori si myslia ze ich to nemoze ovlyvnit, ale moze a ani sami o tom netusia, staci si dat par mes. bez nich natvrdo a potom zase zapnut - garantujem ze bude taky clovek kukat jak mucha Puk ze co je to za ********). Pre 10 r. dieta absolutne nie je nic co by im malo chybat, nemaju este typ rozhladu na zaklade ktoreho by si z nich mohli nieco vziat a ak ano, muselo by tam byt tolka miera dovysvetlovania rodicom, ze to uz mozme rovno diskutovat rovno bez sprav.
FB nepomoze, neublizi, za mna strata casu, ale nehovorim ze z decka ubudne, akurat mam vyhradu ku klamaniu vekom, za ucasti rodica.
Dejepis je u nas hodne "suchopadny" a hlavne bez chapania sirsieho kontextu a naslednej diskusie, ale to je nase skolstvo celkovo.