icon

Registrácia 9 ročnej dcéry na Facebooku

emuska4444
5. jún 2015

Ahojte,

Moja 9 ročná dcéra chce byť na Facebooku. Je spoľahlivá, ale bojím sa, že tam uvidí niečo nie veľmi pekné. Čo vy na to ?

mawka
7. jún 2015

@anglicanka1981 tu to nevysvetlis, nebudem tu viac minat energiu na vysvetlovanie.
ja mam skvele decka, vedia sa pohybovat v zivote uz teraz, nie su potentovane zo vsetkeho ako vacsina v okoli, su zdravo sebavedome, vela komunikujeme, mame priatelsky vztah a dohody, vzdy si vsetko vydiskutujeme a ked treba, tak aj zakricim. a ano, maly je na fb a vobec sa za to nehanbim a mozu tu na mna skusat porusovanie pravidiel vselijakych, kto je bez viny, nech hodi kamenom. mmooja vychova, moj styl. zatial sa mi osvedcila a moje decka uz boli konfrontovane v roznych ziv. situaciach, ktore si nezazili ani niektori dospeli a orientuju sa a zvladaju super. moja vychova je teda dobra cesta. a obhajovat to viac nemienim len kvoli nejakej registracii na fb, ked si stale melu niektore len svoje.
v zakazoch a prikazoch nevidim nic dobre.
mimochodom, vo vyhlaske nie je uvedene, ze clovek musi chodit vylucne cez prechod, moze prejst vozovkou kdekolvek. ale chapes, my sme blbe 😀 my sa vlastne riadime vyhlaskou, ale este nas tu zotru ze no fuj, ved len cez prechod sa chodi 😀 achhh

junova
7. jún 2015

@mawka Ja sama som mala doma autoritativnu výchovu v zmysle ja som rodič, ty nula. Nebolo to správne, len samé zákazy a príkazy. To je na dlho. Ja hľadám niečo uprostred. Nechcem byť príliš tvrdá ale ani mäkká. Čítam veľa o výchove a múdre hlavy píšu, že dieťa potrebuje určovať hranice nielen keď má obdobie vzdoru v 2 rokoch ale aj v puberte. Byť láskavá ale trvať na svojom. Uvidím, ako to zvládnem. Nie je dobré deťom všetko povolovat lebo chcú, veď ani my sme si nemohli urobiť vodicak na auto v 16. Zlatá stredná cesta.

henikav
7. jún 2015

@anglicanka1981 nie uhadla si neprechadzam, pockam kym tam postavia semafor 😀 😀 😀

zuzkaanicka
7. jún 2015

@mawka na Slovensku je celkom typicke byt papezskejsi ako papez 😝
Nech lajkne tento prispevok kazda, ktora nikdy v zivote neporusila ziadne pravidlo 😉 ... ocakavam more lajkov 😅

mawka
7. jún 2015

@zuzkaanicka tak ja to nelajknem, aj ked som chcela dat lajk za prispevok 😀 😀

mawka
7. jún 2015

@junova mna mudre hlavy nezaujimaju, pretoze kazde dieta je ine, kazde vyrasta v inom prostredi vies. a nejaka mudra hlava z USA mi nebude kecat do toho ako mam ja na slovensku vychovavat moje dieta 😉 knihy o vychove zasadne necitam. nas uci zivot. to je nalepsia skola.
a nebudem sa pred deckami tvarit, ze som najmudrajsia, ze mam vzdy pravdu a bla bla.

zuzkaanicka
7. jún 2015

@mawka 😉
Ja davam do pozornosti napr. pravidlo z MK o prispievani do blogov:
Tomuto sa mate vyvarovat:
"Príspevky, ktoré ohrozujú tvoje vlastné súkromie, alebo majú intímny charakter
napr. fotografie nahých detí, na ktorých je viditeľné pohlavie detí; detaily z pôrodu, fotografie, na ktorých je krv ... "
No, a teraz si kazda pozrite svoj blog a potom tu moralizujte 😝

junova
7. jún 2015

@zuzkaanicka Priznávam sa, že určite som v živote nejaké pravidlá porušila, najmä v puberte. Ale nie za asistencie mojich detí, ani ich to zatiaľ nemienim učiť. Minule sme išli na plaváreň, deti do 5 rokov majú vstup zdarma. Dcéra mala pred pár dňami 6, neviem, či manžel zabudol alebo chcel ušetriť, pýtal dva dospelé a deti, že majú do 6. Ale dcéra na to povedala pokladníčke, že ale tatinko, ja už mám 6. Manžel tvrdil, že zabudol a ja som bola na dcéru pyšná.Ja ju stále učím, že klamať sa nesmie. Tak ju to nebudem učiť.

mawka
7. jún 2015

@zuzkaanicka dakujem, ze si to takto nazorne napisala, lebo som sa tu mohla aj rozkrajat, oni to proste nechapali 😀 ale dobre no. sak aspon nuda neni, ze?

mawka
7. jún 2015

@junova pozri, bill gates ukradol napad spoluziakovi. to iste spravil aj zakladatel fb. zaujima dnes niekoho, ze to urobili? lebo vdaka gatesovi polka modreho konika moze fungovat a pisat si tu, vies. dnes su to filantropi velkeho kalibru, venuju sa charite a ze niekedy nieco ukradli, z coho potom profitovali uz dnes nikto neriesi.

a dalo by sa pokracovat. nie, svet sa nezruti, ak clovek porusi nejake pravidla. skutocne sa nezruti 😉

junova
7. jún 2015

@mawka Ja sa tiež nehrám na najmúdrejšiu a nečítam knihy od amerických autorov. Tvoj život, tvoje deti, tvoja výchova. Mne je to jedno. Ja svoje deti vychovam najlepšie ako viem. Nenechám sa nikým ovplyvniť, ani mawkou🙂 Pekný deň.

junova
7. jún 2015

@mawka Veď ja som sa priznala, že pár pravidiel som porušila. Aj som prešla mimo prechodu, ale odkedy mám deti, snažím sa polepšiť ;)

bibianka
7. jún 2015

@mawka "a nebudem sa pred deckami tvarit, ze som najmudrajsia, ze mam vzdy pravdu a bla bla." - keď nie pred deckami, prečo tu áno? Druhý deň tu zanietene presviedčate ostatných, že falšovanie veku dieťaťa pri registrácii na FB je vlastne správna vec.

mawka
7. jún 2015

@bibianka normalne som cakala, kedy si rypnes. prekvapila si ma. myslela som, ze to bude este skor 😀 😀

bibianka
7. jún 2015

@mawka ??? To bolo len konštatovanie 😉

sheila72
7. jún 2015

@bibianka ja myslím, že 8-9 ročné deti, ktoré už bežne používajú tablet v škole sa vedia zaregistrovať aj samé. Ja zastávam názor, že netreba všetko zakazovať, lebo zakázané jablko chutí najlepšie. A z vlastnej skúsenosti viem, že decká, ktoré boli držané na krátko sa potom v puberte najviac utrhli z reťaze. Lepšie je byť s dieťaťom kamarát a vysvetliť mu, že sa nesmie baviť s cudzími ako mu len všetko zatrhnúť. To dieťa potom vidí, že mu rodičia nedôverujú.

luvika
7. jún 2015

Včera som pozerala perfektný film presne na túto tému...volal sa Muži, ženy a deti (na HBO)...boli tam rôzne extrémy...išlo o 15 r.deti z jednej školy. Prvý prípad bol, že jedno dievča chcelo byť slávne, jej matka ju v tom podporovala, vytvorila jej ona sama web stránku, fotila ju aj v spodnom prádle, dávali spoločne tie fotky na stránku, mala svojich "fanúšikov" atď. To dievča dostalo možnosť zúčastniť sa castingu a byť herečkou, celé to padlo na tejto web stránke, keďže fotky "unikli" aj na nevhodné stránky a tak o ňu viac nemali záujem. Druhý prípad bol presný opak. Matka bola tak posadnutá ochraňovaním dcéry, že jej kontrolovala mobil, PC konverzáciu, lokalizovala ju, kde je a pod. Fakt šialené, všetky heslá na facebook a iné siete, keď sa matke čosi nepáčilo, hneď to vymazala, zrušila priateľstvo atď. Napriek snahe a šialenej kontrole matky si dcéra našla svoju cestu a našla si priateľa a matka o ničom ani len netušila. Boli tam potom rôzne ďalšie situácie a prípady...ale pointou bolo, že každý jeden extrém je zlý....treba nájsť zlatú strednú cestu, ak dieťa o čosi prejaví záujem, dohodnúť pravidlá, nechať však aj trochu voľnosti s prípadnou menšou kontrolou hlavne u tak malých detí ako 9r. a pod.sú. Čiže áno, ja by som povolila, ale snažila sa zaujímať a hovoriť o tom s dieťaťom, občas si to pozrieť, čo tam robí...lebo nech sa aj na hlavu postavíme, deti si svoju cestu k tomu čo chcú nájdu.

bibianka
7. jún 2015

@luvika To je síce pekné, ale pointa tu nie je v tom. Tu nie je reč o 15-ročných deťoch a miere ich kontroly. Stále nikto neodpovedal na otázku, ako dotyčné matky vysvetlili svojim deťom, že im uviedli falošný rok narodenia.

zuzkaanicka
7. jún 2015

@junova no, mozem Ti verit a nemusim 😉 ... co sa tyka tej situacie na plavarni-dcera sa nemusela ozvat ani tak kvoli pravdovravnosti, ale mozno skor kvoli tomu, ze je hrda, ze uz ma 6 😉 ... samozrejme, mohlo to byt len a len kvoli pravdovravnosti 😉 ... a este sa vratim k FB ... dcera bude mat o par mesiacov 13, takze si tam bude moct uviest ten spravny datum narodenia-ja jej vsak odporucim, aby si ho tam nedala ... nie preto, lebo chcem, aby klamala, ale preto, lebo chcem, aby sa naucila nezverejnovat osobne udaje hocikade 😉 ... tak ako sme sa kedysi dohodli, ze tam nebude davat svoje meno (podla jej mena a priezviska ju nikto na FB nenajde), adresu, proste ziadne udaje, podla ktorych by bola dohladatelna, tak jej budem odporucat (a zaroven verit, ze ma rozum a posluchne), aby v tom aj pokracovala ... zatial mozem povedat, ze dodrzi vsetko, na com sa dohodneme a vie, ze so vsetkym sa nam moze zdoverit-to je pre mna podstatne ... ale takato dovera sa zakazmi, prikazmi nedosiahne, naopak-ako som uz pisala, deti, ktore boli drzane nakratko, sa zvrhnu pri prvej prilezitosti 😉

bibianka
7. jún 2015

@zuzkaanicka Hlavne je tvoja dcéra poučená, že ak má subjektívny pocit, že pravidlo je blbé, tak nie je problém ho porušiť. Veď ju to naučila mama. Niet sa potom čo diviť, že si napríklad "študenti" kupujú bakalárky a diplomovky 😖 Skrátka never tomu, že si zo toho nevzala "poučenie" do budúcnosti.

mawka
7. jún 2015

@zuzkaanicka tu to nevysvetlis, stale si tu mrncia svoje o podvode a falsovani udajov. ja som to malemu ani nespominal,a ze je to az od 13 a naco. uz vidim 13 rocne decka ako si studuju podmienky pouzivania fb. toto su len rypacky, aby sa poukazalo na to, ze deti ucime ako obchadzat pravidla. aj ked tie clovek obchadza bezne v zivote a nepozastavuje sa nad tym. skoda energie tu.

mawka
7. jún 2015

@bibianka bud taka laskava a prestan zovseobecnovat ok? nikde nie je napisane, ze decko, ktore obislo pravidlo pri registracii na fb skor ako v 13 si nenapise poctivo tu bakalarku a dieta, ktore je na fb od 13 ako treba si tu bakalarku nekupi.

taketo zovseobecnovanie je uz trapne. hadzs vsetkych do jedneho vreca a aj z normalnych deti a rodin robis podvodnikov.

otras

alaguema
7. jún 2015

@emuska4444 hodina denne? To si stihne aj závislosť vypestovať, ak ju to chytí...

@mawka mňa by zaujímalo, ako si svojmu dieťaťu vysvetlila, že ste spolu porušili pravidlá FB a registrovala si ho tam aj napriek tomu, že na to nemal potrebný vek?

zuzkaanicka
7. jún 2015

@bibianka vobec si to nepochopila ... a co sa tyka napr. bakalariek a diplomoviek, tak ja som prva, co budem hladat plagiaty ... trafila si uplne vedla ... moja dcera vie, ze si vsetko musi odmakat sama ... ale zaroven vie, ze nema byt blba a zverejnovat svoje osobne udaje, aby ich videl kazdy hnup ... nauc sa citat s porozumenim a potom pis.
Ak dieta na FB chce ist, tak je uplne irelevantne, ci mu to rodic dovoli ... v lepsom pripade sa opyta, v horsom (obzvlast, ked vie, ze nepochodi) sa zaregistruje u kamosa ... a rodic je kludny a este si mysli, ako dobre to ma zariadene 😝

zuzkaanicka
7. jún 2015

@mawka je to uplne jasne, z nasich deti urcite vyrastu vyvrhelovia 😅 ... no, ved nech si niektore naivne myslia, ze maju doma buducich svatcov 😝

bibianka
7. jún 2015

@mawka Iste nezvšeobecňujem viac, než ty, keď tvrdíš "ako som uz pisala, deti, ktore boli drzane nakratko, sa zvrhnu pri prvej prilezitosti ". A to tu nepíšeme o držaní nakrátko, to je len tvoja dezinterpretácia, ako sa snažíš debatu zvrhnúť do extrémov. Pomaly aby sa matky, ktoré nezaregistrujú svoje 9-ročné deti na FB, báli, že sa im zvrhnú. Čítaš to vôbec po sebe? Z toho, čo píšeš, vyplýva, že chybu robia tie, ktoré sa riadia obmedzeniami veku pri registrácii a sfalšovať údaj je na prospech dieťaťa. To je fakt sila, kam si to doviedla.

alaguema
7. jún 2015

@mawka aha...už čítam vyššie, že syn o tom pravidle nevedel...Ok. Ja som nerýpala. Zaujímalo ma to naozaj.
Inak, myslím, že tu svoje rozhodnutie nemusíš vôbec takto časovo náročne obhajovať 😉 Neotvorila som to tu od piatku a prvé, čo vidím - ešte stále táto téma... 🙂 Ja s tebou súhlasím v tom, že netreba byť overprotective, že dieťa nie je dobré izolovať od reality. Ale realita to sú pre mňa v prvom rade skutoční priatelia, stromy, záhrada, les, lopta, bazén, deti od hliny a piesku. Elektronika je LEN vec, FB je LEN ilúzia kontaktu. Netvrdím, že vôbec, alebo nikdy. Ale tak ako mne neublížilo to, že večerný program v telke som mohla sledovať až od 15-tich, bola som jediná v triede, ktorá nevidela Sandokana, keď ho dávali prvý krát 😀 a vôbec, ale vôbec to dnes nepociťujem ako ujmu a aj vtedy som sa fučala len asi 10 minút a šla som na bickoš..tak ani mojim deťom nijak nevadí, že namajú tablet, nie sú na žiadnych sieťach, dokonca nepozerajú telku!...iba večer im pustíme rozprávku na počítači - s ktorým, mimochodom, obe šikovne narábajú, aj bez toho, aby pri ňom trávili hodinu denne. Hry hrajú doslova asi tak raz za dva mesiace...častejšie im to ani nenapadne.

mawka
7. jún 2015

@alaguema ja som tu ale pisala, ze moje deti, konkretne moj syn ide na fb raz za uhorsky rok a nepostuje tam selfie svoje, da tam to, co namaluje, teraz tych kralikov. inak beha po vonku, bicykluje sa, stavia si bunker, okopava si svoju zahradku co ma tam policko, chodime na vychadzky, dokonca si zalozil herbar - co v jeho veku dnesne deti ani nevedia co je. chodi do kniznice, vela cita. a som rada, ze to takto je. tiez by mi vadilo, keby vysedaval pri PC od nevidim do nevidim. ale ako som pisala, to je uz o rodicoch, ze im nevadi, ked dieta pol dna travi kazdy den pri PC. mam takych suseedov. maly ma takmer 5, rec otrasna, maminka ho radsj posadi k pc, nech ma od neho pokoj. a maly tam sedi a sedi a ked sa s nim ides rozpravat, tak dvojrocne dieta uz ma oproti nemu zrozumitelnu rec. fakt je to o tom, kde su hranice. nase su tak, ze fb ano, ale nie kazdy den. a najlepsie je, ze maleho to tam ani kazdy den nelaka.

henikav
7. jún 2015

Tu sa nejedna o to kto ma doma svatca a komu doma rastu vyvrhelovia, tu sa jedna o to ze pri registracii musis udat vek, to nie je o tom ze studujes a ucis sa naspamat ich pravidla, tu je to o tom ze ked neklames pri zadavani udajov, jednoducho ta FB nezaregistruje, vypise ti ze do 13 rokov nie, takto dietatu ukazes ze je to fajn klamat a podvadzat. Niekto s tym ma moralny problem iny nie. To ze dieta sa moze aj tak zaregistrovat potajomky to je fakt. Ale v takom pripade porusil doveru medzi rodicom a dietatom. To teraz zo strachu pred mojim dietatom mu rychlo vsetko dovolim len aby to neurobilo potajomky poza moj chrbat? Ako som uz pisala, moj syn si na to pockal do 13tich na FB, dovtedy mal milion inych stranok urcenych pre mladych. Mimochodom nevidim co je tam take zaujimave pre 9 rocne deti? Moj syn v nicom nezaostal tym ze si na FB pockal, precestoval polku Europy bezo mna a nestratil sa, napriek tomu ze ako "retardovany" a "neschopak" cakal do 13tich, programy ovlada lepsie ako ja, programuje ako dospely, uz ho oslovili ze ho chceli zamestnat, ake bolo ich prekvapenie ze maju do cinenia so 14 rocnym dietatom 😀

zuzkaanicka
7. jún 2015

@mawka asi to fakt nema vyznam ... ja som tu uz tiez niekolkokrat napisala, ze dcera ma vela zaujmov, sportuje (aj teraz ma trening), takze na FB si prehodi par viet s kamoskami ... ale niektore uz z nej robia plagiatorku 😅 ... no, keby si tak kazda pozametala pred svojim prahom, kym zacne sudit kvoli poruseniu jedneho pravidla, to by bolo hned lepsie 😉 ... lebo jasne, ak si dietatu povolila pred 13-tkou ist na FB, tak dieta je zavisle na nete, nic ine nerobi a Ty zrejme tiez 😅