Rodičia, očakávate od učiteľov darčeky pre vaše deti?
Zdravím,
som učiteľka a triedna piatakom. Triedna som prvýkrát. Všetky moje kolegyne dávajú svojim žiakom darčeky k Vianociam. Ja dávam takisto, ale len 2 drobnosti.
Od začiatku školského roka som minula už dosť zo svojich peňazí pre triedu - najmä rôzne materiály na výzdobu triedy (veľmi sa na to u nás dbá). Mojich žiakov mám veľmi rada, avšak niekedy sa mi to už zdá byť prehnané.
Rodičia, aký je, prosím, na to váš pohľad?
Ďakujem.
@anonym_autor ahoj ja som tiež triedna prvý rok a dávam drobnosti z actionu ale nás je len 7 v triede keďže sme špeciálna trieda. Plus mám aj asistentku s ktorou ideme na polovičku. Nám aj jedna mamička dala balíček je to taká rodinná trieda kde sa každý s každým pozna. Takže ja som minula max 5€ 🙂. Ostatné tieto výzdoby to všetko vyrábame s deťmi na PVC všetko kupujem z triedneho fondu.
Nie, určite nie. Som vďačná za to, čo pre nich robíte a toto mi úplne stačí. Vidim celodennú, prakticky celoročnú starostlivosť, kedy ste s mojím dieťaťom v čase, keď ja s ním byť, žiaľ, nemôžem. Že môj syn ide rád do škôlky, a keď sa ho spýtaš, ktorá učiteľka je najlepšia, vždy povie, že všetky. Vidím na ňom spokojnosť, radosť a tiež úžasné pokroky. Vidím pekne nacvičené vianočné vystúpenie detí. Videla som aj starostlivo nalepený leukoplast s dinosaurom na rozbitom kolene, keď mal nehodu na dvore, ale on mi aj povedal, že učiteľka ho po nej aj objala, utesila, povzbudila, nielen ošetrila. Vidím to a som za to vďačna a vždy sa podakujem, keď ho zo škôlky vyzdvihujem.
nie neocakvam od ucitelky pre deti ziadny darcek. Hlavne nie, taky zeby kupovala za svoje sukromne financie. Preco? Naco?
Ako vseobecne mile gesto za peniaze rodicov z triedneho fondu za malicku drobnost, ok, preco nie. Ved nato pre predsa zbiera ZRPS aj triedny fond. Ak z toho nieco skola nakupi, ok.
Ale nevidim najmensi dovod, aby to riesila ucitelka z vlastnej iniciativy a este za vlastne.
Inak aj tie veci na vyzdobu triedy, ved to ma ist bud zo ZRPS alebo triedneho fondu. A nie, ze to dotujes zo svojho... To co je za somarinu???
@anonym_autor neocakavam od ucitelov ziadne darceky. Ja som kupila pre ucitelky.
@anonym_autor
jooj, nechaj kolegyne sutazit 🫣😁, nech sa bavia. Triedu vyzdob so ziakmi, nech namaluju dekoraciu same 🙂. Ani by ma nehlo to riesit z vlastnych penazi!
Nooo a darceky? Ja vy som urobila ake len oreto, lebo ma to bavi! A deta bolo by to male mydlo vyrobene doma (alebo zrovna ingrediencie nech si vyrobia s rodicmi). Alebo by som im usila zalozku di knihy.
Avsak urcite by som neruesila preto, kebo kokegyne. A pokial by mi to fubancne nevychadzalo v pohode, zazelala by som im lkrasne Vianoce, nedala ulohy a max dala nakreslit /namalovať pekny obrazok za 1tku 🙂.
Ale realne nic necakam a je to uplne ok.
@svetlonos Presne tak. Ziadne kupovanie. Ale ako pises taka obycajna zalozka zalaminovana do knihy pre deti od p ucitelky je super. Napriklad kazdemu s nejakym originalnym napisom. “Jakubkovi s najkrajsim usmevom”, “Zuzke s veselou povahou” “Tomaskovi ktory je za kazdu srandu” a na konci napisat “venuje k Vianociam 2025 tridna ucitelka p XY” proste aby to bolo kazdemu jedinecne co si mozno aj vie raz odlozit na pamiatku ze toto kedysi dostal od p ucitelky.
Je to isto viac ako akakolvek kravina na ktoru minies peniaze. A myslim ze takymto osobnym darcekom zabodujes aj u rodicov
Spokojné dieťa, férový prístup, atraktívne formy výučby aj vonku, nielen v laviciach...to je najviac. Načo byť materiálny, svet je tým presyteny...zväčša deti majú všetko a čo im chýba, sa nedá kupit. Ani ja neposielam po deťoch darčeky pedagogom. Deti cítia, aký vzťah má k nim človek, učiteľ. A keď dar, tak výlet pešo do okolia s batohom alebo kino v triede s pukancami 🙂. Zážitok.
Ako prepac ale nase skolstvo je riadne v prd..li ked sa musis ako ucitelka toto pytat mamiciek na MK .To si ozaj nevies sama zhodnotit co mas robit , a ked ti tu matky napisu ,ze chcu darceky ,tak pobezis kupit ?Niekto ta snad nuti sutazit s kolegynami? Co ti zoberu odmeny ak nenazdobis triedu,nedas dary?
A vies co je naj darcek ? Spravodliva ucitelka co nema oblubencov a neoblubencov a ma uprimny zaujem tie deti nieco naucit.
Nie, nič neočakávame, nič nedávame. Verím, že naša triedna má zdravý rozum a nebude si robiť žiadne výdavky. Naši nemajú ani Secret Santu, našťastie. Syn má skvelú pani učiteľku. Dnes s ňou majú prespávačku v škole, tak sme napiekli perníky. Myslím, že tá prespávačka je z jej strany až, až. Ja by som bola radšej so svojou rodinou. Hmm... Syn sa na to veľmi teší. Zajtra má celá škola punč.
Darcek urcite nie, detom urobi radost, ked budete mat pekny vianocny program posledny den pred Vianocami a na Edupage alebo triednej skupiny na WAP alebo FB posles nejake pekne zelanie peknych sviatkov.
Absolútne nič neočakávam a je to aj nevhodné podľa mňa. Naopak, nie som ani za to, aby premotivovaní rodičia dávali darčeky učiteľom.
Napr u nás v škôlke sa celé zrpš odovzdáva triednej dôverníčke a tá nakupuje 4x do roka za to pre deti darčeky. V škole to tak už nefunguje? Že sa také veci pre deti platia zo zrpš? A teda osloviť žiakov - každý nech prinesie do triedy po jednej ozdobe. Kľudne aj dačo staršie doma nevyužité...
Alebo si vyrobte trieda spoločne ... Nejaké reťaze z papiera, vločky, výzdobu krajinku povystrihovanu na okná... Urobte si to spoločne
@anonym_autor nie, neočakávam.

@marca12 Ja mám 1200€ v čistom, prax od roku 2018. Som z toho nešťastná, pretože kolegyne už majú život usporiadaný, vlastné bývanie a častokrát bohatých partnerov/manželov - u mňa je toto zatiaľ v nedohľadne a preto si dávam pozor na to, na čo dávam peniaze. Bohužiaľ, medzi kolegyňami je častokrát taká "tichá súťaž" v tom, kto čo deťom dal, akú má nazdobenú triedu...
@anonym_autor vys...r sa na to. Zameraj sa na iné veci - korektné vzťahy, jasné pravidlá, rešpekt postavený na dôvere, žiadne ritolezectvo cez darčeky a potrebu zapáčiť sa za každú cenu. Darčeky a vyzdobené triedy si deti o pár rokov pamätať nebudú.