icon

Rodičia, očakávate od učiteľov darčeky pre vaše deti?

16. dec 2025

Zdravím,

som učiteľka a triedna piatakom. Triedna som prvýkrát. Všetky moje kolegyne dávajú svojim žiakom darčeky k Vianociam. Ja dávam takisto, ale len 2 drobnosti.

Od začiatku školského roka som minula už dosť zo svojich peňazí pre triedu - najmä rôzne materiály na výzdobu triedy (veľmi sa na to u nás dbá). Mojich žiakov mám veľmi rada, avšak niekedy sa mi to už zdá byť prehnané.

Rodičia, aký je, prosím, na to váš pohľad?
Ďakujem.

Strana
z3
doriiis
16. dec 2025

Absolútne nie. Učiteľ nie je kamarát ani rodina.

anonym_8d3e47
16. dec 2025

Nie neocakavam nic. Videla som na social. sietach taky list od ucitelky ze im ako domacu ulohu dava hrat sa, pozerat rozpravky a neviem co - to je podla mna najkrajsi darcek pre decka 😂

anonym_9e19f8
16. dec 2025

Absolútne neočakávam od učiteľa darčeky, ani my nedávame darčeky učiteľom na Vianoce. Mne už lezie krkom, koho všetkého sa pomaly vyžaduje obdarovať. Mne lezie na nervy aj Secret Santa v škole a podobne veci. V dnešnom svete vládne materializmus. Buď v kľude, určite nič nemusíš deťom dávať.

ivik4
16. dec 2025

Nie vobec

anonym_d1f2c6
16. dec 2025

Ani nahodou! Zblaznila si sa?..neber to v zlom...vsak tie chudata ucitelky by si zasluzili sponzoring

anonym_da9691
16. dec 2025

Mám dve školopovinné deti, a nikdy sme nič nečakali ani nikdy nič nedostali

slavomira236
16. dec 2025

@anonym_autor nie ani deti by nemali dostavat a ani opacne davat.

lukbe
16. dec 2025

Nie, nedáva sa. U nás si deti aj kolegovia ťahali lístočky s menom a tak každý dal jednemu a zároveň dostal jeden maly darcek.

zuzinka888
16. dec 2025

Nie, neocakavam. A ani si neviem predstavit ake darceky ( zbytocnosti) kupuju tvoji kolegovia svojim ziakom. Sladkost maju deti plnu p....ľ, obrazocky naramocky, klucenky co skoncia zabudnute na dne boxu??? Zbytocne vyhodene peniaze. Najkrajsi darcek pre ziaka je nedat domace ulohy- a aj pre rodicov🤪

ludkka0407
16. dec 2025

@anonym_autor necakam ziadne darceky od ucitela/vychovavatela a tiez ziadny darcek nedavam. Tento rok som "Grinch", v praci som odmietla Secret Santu, v skole som to skusila tiez, avsak tam mi to nevyslo. Myslim, ze mnoho dnesnych deti ma uz tak vela "veci", ze uz ani malickost neurobi radost a maju nerealne ocakavania.

marth16
16. dec 2025

@anonym_autor absolútne neočakávam. Väčšinou učiteľka na edupage zaželá deťom pekné sviatky a popraje nech si oddýchnu. To úplne stačí. Pekné už len to, že ich na nich myslíš a napíšeš, že ich máš rada ♥️

ivanaks
16. dec 2025

@anonym_autor Nie, žiaden vianočný darček od učiteľky pre dieťa neočakávam ani jej nič nedávam. U nás v škole si študenti vymysleli Tajného Santu, každý si vylosoval spolužiaka alebo pedagóga. Takže to som darček dávala aj dostala, ale ja učím dospelákov, nie deti...

ljmmm
16. dec 2025

neblazni, nie

minenkaa
16. dec 2025

@anonym_autor nie ,nie a nie a aj trieda je tvoja práca a nie tvoja obývačka,do prace sa nedávajú peniaze ale berú

marca12
16. dec 2025

Podla mna sa to uz prenaha. Mam kamosky ucitelky a davaju svojim triedam darceky a niektore ozaj dost hodnotne. Nechapem,stale sa ucitelia stazuju na platy,ale zrejme ich nemaju az tak zle,ked si mozu dovolit rozdavat tolko darcekov.

anonym_a818e9
16. dec 2025

Preboha, nie. Načo?

autor
16. dec 2025
@marca12

Podla mna sa to uz prenaha. Mam kamosky ucitelky a davaju svojim triedam darceky a niektore ozaj dost hodnotne. Nechapem,stale sa ucitelia stazuju na platy,ale zrejme ich nemaju az tak zle,ked si mozu dovolit rozdavat tolko darcekov.

@marca12 Ja mám 1200€ v čistom, prax od roku 2018. Som z toho nešťastná, pretože kolegyne už majú život usporiadaný, vlastné bývanie a častokrát bohatých partnerov/manželov - u mňa je toto zatiaľ v nedohľadne a preto si dávam pozor na to, na čo dávam peniaze. Bohužiaľ, medzi kolegyňami je častokrát taká "tichá súťaž" v tom, kto čo deťom dal, akú má nazdobenú triedu...

elin2525
16. dec 2025

@anonym_autor Pripajam sa, prosim nie! Naozaj je dnes prehnana doba, vo vsetkom! Dnes som dostala pravidelne (4 strankove) hodnotenie 3 rocneho jaslickara, o tom, co robi v jaslickach, aky je. O skolkarovi ani nehovorim, non stop skladanie sa na nejake darceky, dekoracie, meetingy, rodicovske forum kazdy den nejaka sprava. A to same clovek v praci, Secret Santa, obchody a domacnosti preplnene zbytocnostami. Nasi rodicia nas odprevadili do skolky a tym to pre nich padlo. A ako sme sa ako deti tesili z darcekov, lebo ich bolo menej a len par krat do roka.

zuzanaete
16. dec 2025

Urcite nie. U nas skola dava par eur na dieta, tak ucitelka kupi z toho drobnost. Ale ak by nedala skola, tak urcite neocakavam, ze to zafinancuje ucitelka.

anonym_d22501
16. dec 2025

@anonym_autor som tiež učiteľka..deťom nedávam "nič". Kúpila som nejaké občerstvenie, čajík, medovníky.si budeme zdobiť, ale materiálne nedávam.
Keďže deti chceli, tak máme Secret Santa, ale na báze dobrovoľnosti, 2 sa nezapojili. Medzi kolegami máme tie Secret Santa, ale tam som sa nezapojila. Príde mi to prehnane, hlavne na prvom stupni ZŠ.

elin2525
16. dec 2025
@anonym_autor

@marca12 Ja mám 1200€ v čistom, prax od roku 2018. Som z toho nešťastná, pretože kolegyne už majú život usporiadaný, vlastné bývanie a častokrát bohatých partnerov/manželov - u mňa je toto zatiaľ v nedohľadne a preto si dávam pozor na to, na čo dávam peniaze. Bohužiaľ, medzi kolegyňami je častokrát taká "tichá súťaž" v tom, kto čo deťom dal, akú má nazdobenú triedu...

@anonym_autor Chapem tu sutazivost, ale naozaj si setri peniazky pre seba. A neries
kolegyne, ja milujem ten pocit ked ludia zistia, ze ti je uplne jedno, co si o tebe myslia a nemas za potreby im cokolvek dokazat, sutazit s nimi.

anonym_57fcb4
16. dec 2025

@anonym_autor nikdy by som to neočakávala od učiteľa, skôr yb som to brala ako mínus u neho, že si nevie ináč získať deti a rodičov. Ak je to v škole, v ktorej učíš, zaužívané, dala by som niečo len symbolicky napr. medovník. Vôbec by som si nelámala hlavu s nejakými darčekmi pre deti, ktoré mám v triede. A ak si potrpíte na výzdobu priestorov, treba mať an to aj financie, do posledného centu by som si nechala všetko preplatiť. Akl nie sú peniaze, smola. Začínajúci učiteľ má tak biedny plat, že by som nekúpila ani špendlíky.

anonym_243833
16. dec 2025

To je taka zbytocnost.. radsej by sa mohlo na jednej hodine urobit "pohostenie" v zmysle volne pokecat, nejaky dzus, cosi male slane, sladke a neriesit skolu, znamky, mozno pustit nejake pesnicky deckam

svetlonos
16. dec 2025

@anonym_autor
jooj, nechaj kolegyne sutazit 🫣😁, nech sa bavia. Triedu vyzdob so ziakmi, nech namaluju dekoraciu same 🙂. Ani by ma nehlo to riesit z vlastnych penazi!
Nooo a darceky? Ja vy som urobila ake len oreto, lebo ma to bavi! A deta bolo by to male mydlo vyrobene doma (alebo zrovna ingrediencie nech si vyrobia s rodicmi). Alebo by som im usila zalozku di knihy.
Avsak urcite by som neruesila preto, kebo kokegyne. A pokial by mi to fubancne nevychadzalo v pohode, zazelala by som im lkrasne Vianoce, nedala ulohy a max dala nakreslit /namalovať pekny obrazok za 1tku 🙂.
Ale realne nic necakam a je to uplne ok.

anonym_276cd9
16. dec 2025

O uciteloch je, zial, vseobecne zname, ze su na tom platovo velmi biedne.. ziadat preto od nich darceky pre deti by mi prislo nieco na podobnej urovni ako zobrat bezdomovcovi jeho posledny krajec chleba. Proste nie, naco… dobry ucitel ma vstiepit ziakom nejake hodnoty do zivota, nie im kupovat dary..

katulienkax
16. dec 2025

Naša učka v prvej a druhej triede dávala ale si to pekne vyfakturovala z triedneho fondu, ktorý sme povinne dávali na začiatku každého polroka a aj nám to povedala že to ide z triedneho fondu.

katulienkax
16. dec 2025

Autorka a vy nemáte triedny fond.? Všetky tieto prkotiny, výzdoby, zmrzlinky, cukríky, vždy vsetko platili účty z triedneho fondu, nikdy nie zo svojho.

anonym_82e962
16. dec 2025
@anonym_8d3e47

Nie neocakavam nic. Videla som na social. sietach taky list od ucitelky ze im ako domacu ulohu dava hrat sa, pozerat rozpravky a neviem co - to je podla mna najkrajsi darcek pre decka 😂

Páči sa mi ten nápad s lístočkom čo písala
@anonym_8d3e47 ešte by som doplnila, že prázdniny bez úloh 🙂

anonym_8be35f
16. dec 2025
@anonym_8d3e47

@anonym_8d3e47 och, len to treba opatrne s tym textom, ale tak ucitel by si uz mal poznat svoje deti. Su aj take, ktore nemaju televizor, aj take, ktore by sa radi hrali, ale nemaju s kym alebo deti ktore len trpia, kedy Vianoce prejdu, lebo je to cas konfliktov a musia byt mediatorom.

terezka1947
16. dec 2025

@anonym_autor neočakávam darčeky a keď,tak nejaký cikruk,lízatko....dokonca ani to nie,stačila by bublanina na nejaké spoločné posedenie 1-2x do roka. Viac oceňujem materinský prístup triednej,férovosť a chuť bojovať za svojich žiakov.

Strana
z3