Rodičia veľkých čitateľov a čitateliek - tipy pre deti na čítanie
Rada by som ovorila diskusne forum pre rodicov deti, ktore vela citaju. Ja som uz zufala z mojej dcery, cita strasne vela (2-4 200 stranove knihy za tyzden) - uz neviem, co jej dovliect z kniznice na citanie, aku knuhu jej kupit na narodeniny. Ma osem rokov, ale cita knihy pre vek 8-12 rokov. Ma rada take silne pribehy o detoch a mladych ludoch, moze tam byt aj trochu fantazie a tajomna, ale najviac ju bavi to ako sa postavy vyvijaju, menia. Nemá rada také tie "slepičince" - nekonecne rozpravy o tom, ze sa nejake kamaratky na skole pohadali o nejaku blbost a potom sa celu knihu zmieruju... Na Verneho, Maya este nedorastla...
Ak mate niekto podobne dievcatko, tu su nase tipy:
Astrid Lingrenova - uplne vsetko - hlavne Zbojnicka dcera Ronja, Bratia Levie srdce,
celá séria Slávna Päťka,
Roald Dahl - úplne všetko
Gabriela Futtová - ako co...
Erich Kastner: Lujza a Lotka, Emil detektiv
séria Traja Pátrači
Cibuľkove dobrodružstvá
Mikulášové dobrodružstvá
seria Domček v prérii
M. Twain: Dobrodružstvá Toma Sawyera, Dobrodružstvá Huckleberryho Fynna
Noe na úteku
Inak, budem rada, ak sa pridate aj s typmi pre iny typ deti - napr.chlapci, dobre Fantasy a tak
Ahojte, moje dcéra je tiež knihomolka 😀 zo začiatku som jej knihy kupovala, ale už som si povedala, že stačí... nieje to kam dávať a aj to ide do peňazí ... chodí do knižnice 2x do týždňa po 2 knihy. Zatiaľ jej to vyhovuje a knižnicu majú dosť veľkú tak je to ok. Má rada knihy o dievčatách, koňoch, rôzne príbehy.
Ahojte rodicia knihomolov,
medzicasom v nasej rodine pribudli nove "milovane knihy", tak preverena a precitane tipy od nás:
Pre dobrudruhov a a dobrodruhyne:
Vesmirna seria Stephana Hawkinga a jeho dcery (ano to je ten znamy vedec na vozicku): Gregorove vesmirne dobrodruzstva
Ivany Jungovej historicko Science fiction seria Legenda o Braslavovi
Seria Skola dobra a zla
Kniha Benediktova tajná spoločnosť od Stewart Trenton Leea
Detektivna seria Pribehy Dr. Proktora od Jo Nesba
Pre empaticke dievcata:
Stastna seria "Tinin pribeh" od autoriek Rose Lagercrantz, Eva Eriksson
https://www.bux.sk/autori/54600-rose-lagercrant...
Smutnokrasne knizky Artičokové srdcia, ČErvené lístie, Jazmínové nebo a Už zase lietam od autorky Sita Brahmachari
Pre premýšľavých puberťákov:
Obyčajná tvár od autorky R.J. Palacio
Pre najmenších a malých:
Potulková séria od Rotraut Susanne Bernerovej - Potulky jarou, Potulky letom...
Všetky som čítala aj ja a odporúčam.
A pre tých, čo milujú tak trošku haluzné príbehy Muminovská séria od Tove Jansson
Ozivujem diskusiu pred Vianocami 😊 Budem rada, ak prispejete tipmi na dobre knižky pre chlapcov aj dievčatá.
9 ročný syn teraz fici na Thomas Brezina Tigrí tím, Štyria kamaráti v akcii,
Detektivi v čase...
Pre 7 ročného som objavila milé detektívky Detektív Kanonik od Ursel Schefflerovej
@didi35 Časodejovia
Neviem, ci to tu uz bolo, ale odporucam od Liselotte Welskopfova-Henrichova roman Synovia velkej medvedice. Ma sest dielov, prvy sa vola Harka. Je to skor take pre chalanov, o indianoch, ale mna uplne dostal pribeh, putavo pisane, dobrodruzne..
@rutie Anna zo Zeleneho domu, Denniky Adriana Mola, Louise Renninsonova vydavala na pokracovanie take knizky o dievcati, neviem z hlavy nazvy vsetkych, ja by som jej mozno podstrcila nieco dvojjazycne, co by na to povedala 😀 a klasika ako Bella a Sebastian, Lassie, z antikvariatu by si mozno zohnala aj Baletka Anna, to bolo za nasich cias, aj serial, a teraz take novsie registrujem Julinka zverolekarka, ale necitala som
Ďakujem za tipy, budem rada ak diskusia bude pokračovať, prešla som si všetky knižky odporúčané v tejto diskusii, pozriem aj tieto
Ktoré knižky sú dobre od Foglara? Objednala som si Chlapci od Bobrej rieky, Chata v jazernému kotline. Čítal ich niekto?
Čítal niekto Zlatý kompas od Pullmana? Je to dobre fantasy?