icon

Rozdiel v osnovách matematiky Hejny verzus klasika

kittykat22
8. feb 2023

Ahoj, je tu niekto kto uci na ZS alebo ma skusenosti s porovnanim matematik? Moj syn je v triede kde sa uci matematika podla prof. Hejneho. Ziadny problem - vsetko ide super. Do 5 rocnika maju Hejneho, potom klasicku mat. Ale porovnavala som osnovy matematiky 3 rocnika hejny vs klasika a takmer polovica vzdelavacieho programu chyba. Nie je tam napriklad ziadna geometria, ziadne prevody jednotiek. Neviete kedy sa tieto veci "dobiehaju"?

euka210
10. feb 2023

@kittykat22 na povinne ucivo su tusim standardy co sa ma prebrat.
Trochu blbe, ked 4r idu podla jednej ucebnice a potom na klasicku v 5.r a su tam potom diery v ucive...ten rozdiel by sa mal dohnat na 1.stupni postupne pridanim toho uciva. V 5.r nebudu stihat doberat, resp.treba sa opytat riaditelky ako tie rozdiely na skole potom riesia...
Neviem aka velka skola to je, my mame tak po 2 triedy v rocniku a ked pred 4r boli na skole asi 2-3 asistentky, tak teraz ich uz je tusim 6 a synovia co majy spoluziakov s dys, tak maju asistentky. Toto ma zabezpecit skola, peniaze sa na to davaju.
Mam to chapat tak, ze na 1.stupni uci nekvalifikovana ucitelka, co ma vystudovany druhy stupen? Mam tretiaka, syn musel povinne doma pisat diktaty, co bolo za mna vela, kedze ma 1 a casovo este pri prvakovi a kruzkoch sme ltt stihali...ale po polroku uz nedava. Ale je to dobra ucitelka, hoci narocna, naucit vie. Starsi syn tolko uloh nedostaval.
Rodicia sa musia spojit a obratit sa na vedenie skoly, ze sa im vyucovanie danou ucitelkou nepaci. Vyssie uz asi len zriadovatel, skolska inspekcia...toto presne neviem.
Je to bohuzial tak, ze su aj uzasni a super ucitelia, ale su i taki, co by v skolstve nemali byt.

lauraaaaaa
10. feb 2023

@kittykat22 čo by si chcela počuť zlatíčko.za to že pouzijes cudzie výrazy, ešte z nás nerobí odborníčku vo veciach .prečo sa chceme vyjadrovať slovomkrotemu ani nerozumieme.pozor,☝️nehovorím len o tebe ale o sebe a iných.

lauraaaaaa
10. feb 2023

@kittykat22 podľa mňa ani ty nie

kittykat22
autor
10. feb 2023

@euka210 nie nie, je to ucitelka ktora ma vzdelanie na svoju pracu. Je to ucitelka pre 1 stupen ZS. Pisala som, ze je druhy rok po skole. Ze skoncila pred 2 rokmi a minuly rok ucila len vytvarku a anglictinu a tento rok dostala na starostlivost nasu triedu a vsetky jej predmety. Ak si citala prispevok, tak bohuzial rodicia strasne spokojni, ze deti nosia jednotky a 90% z nich nic riesit nebude 😕 Skola urcite nejakym sposobom osefovane veci ma - ale ako som si precitala tvoj prispevok tak ma napadlo, ze jej napisem email a spytam sa jej ako to planuju robit, ze som si vsimla velky rozdiel medzi osnovami.

euka210
10. feb 2023

@kittykat22 tak je mlada a uci sa, to aj chapem, ze ma dost. Ja tu Hejnovu ucebnicu nepoznam, mozno ma s tym problem, ze je to ine ako klasicke a sama sa uci iny system...to len hadam.
Ma tazku triedu, tam ma byt aj asistent.
Su ucitelky, ktore vedia ucit aj ked maju rozne urovne deti v triede...sikovnych aj slabych...proste extra ulohy, ci pri malotriedkach take je...ale na to treba prax. Ja som chcela pri starsom, nech mu da ulohy naviac, lebo sa na matike nudil...povedala mi, ze nestiha...ma sikovnych, priemer, podpriemer Romov ... a ide tak, aby ten priemer stihal...plus su chlapcenska trieda s 5d a velmi ziva od 1.roc...teraz v 5.r su v spravani najhorsi na skole 🤦‍♀️
Tak sa veru opytaj, ako maju poriesene tie medzery pri prechode na klasicky system.
Ja som inak pri najstarsom bola prekvapena, ze uz sa v 1.roc neuci pocitanie s prechodom cez 10...pol roka dookola to iste od 10 do 20 a moj sa nudil...az v 2.r sa to berie. Ale u brata v malotriedke to neterka mala...ale tam trieda 15 deti 2 rocniky spolu.

canany
11. feb 2023

@euka210 ved ja nehovorim nic na to, ci su dolezite alebo nie, ja len na to, ze sa to berie tak okrajovo, aby sa nepovedalo. Ako ta anglictina, take puzzle, ktore sa pochopi az ked je z toho vacsi celok. Ked uz beru prevody jednotiek mm a cm, preco im nevysvetlia celok, ze ake su tam suvislosti a zakonitosti medzi mm, cm, dm a m? Pochopili by to lahsie.
Ja som matiku milovala, dodnes si vela veci pamatam aj z hodin a nepamatam, ze by sme brali veci tak ako to maju teraz na skole. Neviem, ci je to zamerne spravit z deti ovecky, ktore nic nevedia a preto musia nasledovat "vodcu", ale ja sa snazim im ukazat aj dalsie suvislosti, nech v tom najdu logiku a potom sa to nemusia biflit.

canany
11. feb 2023

este doplnim, ze syna ta anglictina nebavi a asi aj preto ako sa to berie a vela deti sa k tomu celku a pochopeniu suvislosti ani nedopracuje, lebo skoncia s tym skor.
Je to smutne kam sa tie ucebne osnovy za tu dobu dopracovali.
Napr sa v skole deti neucili scitavanie a odcitavanie pod sebou a to je velka pomocka, ved ja to pouzivam dodnes dna, ked nemam kalkulacku po ruke.

kittykat22
autor
11. feb 2023

@euka210 hmm ale tak to sa je tazko s tebou bavit ked pises, ze nepoznas hejneho ucebnice. Ja automaticky predpokladam, ze ked prispievas do diskusie matematika hejneho tak vies o com pisem 😬 O com sa tu potom bavime my dve celu dobu? 🙈

lucopeda
11. feb 2023

@canany s tou anglictinou uplne suhlasim, totalny chaos, resp nestavaju vobec na zakladoch, len sa ucia slovicka, ktore ale nevedia citat kedze chyba ten zaklad co sa ako cita. Tak isto ajta gramatika kt tam je decka sa od zaciatku ucia len skratene tvary (it's, I'm...)

boba82
11. feb 2023

@kittykat22 prebody jednotiek a geometrii sa venuju vo velkej casti v 6.rocniku. Teraz mam syna v siestom roc a toto vsetko preberaju...

boba82
11. feb 2023

@kittykat22 *prevody

behulka
11. feb 2023

@kittykat22 pracovný zošit je doplnok k učebnici. Gro učiva je v knihe, pracák nemusia mať vyplnený celý. Vo vyšších ročníkoch je hlavne pre šikovné deti aby sa v triede nenudili. Dieťa ti chodí do školy na Slovensku ?

kittykat22
autor
11. feb 2023

@boba82 dik. tiez som pozerala, ze je to vo vyssom rocniku. Nasi teda nerobia geometriu skoro ziadnu ... spytam sa ucitelky kedy sa to dobehne.

kittykat22
autor
11. feb 2023

@behulka nie v CR. Hmm ... tak ucebnice domov deti vobec nosit nemaju. Nechavaju ich v skole. Ja som kupila vlastne + prirucky pro ucitele, pretoze nie vzdy som si uplne ista riesenim :D to iste combo mam aj v cestine. Ale z knihy beriem len ked je dieta chore alebo niecomu nerozumie. Inak len pracaky.

behulka
11. feb 2023

@kittykat22 2.stupeň je od 6.ročníka, túto sériu kníh by mali potiahnuť ešte aj v pätke aby prebrali učivo celého prvého stupňa. Či bude sa im meniť učiteľka skôr ?

haepinka
11. feb 2023

@kittykat22 ak by si jej chcela ulahcit prechod, velmi odporucam kupit nejaku "klasicku" matematiku. Dcera je druhacka a ucia sa podla Bero Matematiky. Su to len pracovne zosity, ale za mna na vysokej urovni, dceru to velmi bavi. Na jeden rok vyjdu 3 pracovne zosity do 10€, daju sa kupit na liberatera. Keby si to aj len prelistovala, mozno by aj nieco vypocitala, naozaj su zaujimave. Ja takto kupujem dcere Hejneho pre radost.

maciatkolulu
11. feb 2023

@kittykat22 ako to čítam, tak normálne neverím.... Hrozne. Ja som za alternatívne metódy a tak, dievčatá mali Waldorf, ale malý teraz, hold štátna škola v rakúskom mestečku, učiteľka niečo na spôsob vašej prvej, vkuse hulaka, už som mala chuť meniť školu, ALE prišla som na to, že to moje dieťa sa učí samé, maká, lebo inak bude zle. A ona tie deti reálne naučí. Ani, tiež by mohla ubrať na vrestani, ale čo už, v triede ich 16, veľa detí zdrhlo. Aj ukrajinka to vzdala. Lebo nerobila žiadne výhody, proste výhovorka, že nemá domácu úlohu, lebo boli na návšteve neprešla. A pod. Ale malý je druhák a už majú nasobilki, 1,2,5,10 musia vedieť aj o pol noci. Testy a diktát každý týždeň, diktát v piatok a presne ide rám o slova, písmená, jasne ze iné ako sk gramatika, ale kde sa píše veľké, kde malé, kde v, kde f, doolnovacky viem, že majú na sk deti s potvrdený mi problémami, inak píšu normálne d8jtaty, ja by som uvažovala nad zmenou školy. Ja malého vozím denne 20 km.... Mam 500m od domu inak školu, len učiteľky podobne vašej druhej, načo sú mu jednotky, keď sa síce dostane na gymko, ale nebude stačiť. Nechápem.

slniecko174
11. feb 2023

@kittykat22 mam dcery, ktore na prvom stupni mali Hejneho metodu, na druhy stupen uz nastupili do inej skoly (z dovodu stahovania) a tam uz presli na klasicku matematiku a tam uplne paradne zapadli, su najlepsie v triede. Podla mna to malo cosi do seba, naucilo ich to logickemu zmyslaniu. Ani raz sme sa s nimi neucili matematiku, su siestacky.

euka210
11. feb 2023

@kittykat22 tak nepoznam ucebnice, ale mam vystudovane ucitelstvo, tak som chcela pomoct s tym, co viem

aurelia2000
11. feb 2023

@slniecko174 Takto by to malo byť. Úplne ideálne u vás. Len ste museli mat super učiteľku, ktorá makala a bola šikovná.

kittykat22
autor
11. feb 2023

@behulka 3-4 predpokladam ze bude tato, od 5 musi byt ina. Ved to je druhy stupen. Ja by som bola najradsej keby uz buduci rok bola ina, ale to nenastane.

kittykat22
autor
11. feb 2023

@haepinka dik pozriem

kittykat22
autor
11. feb 2023

@slniecko174 ooooh diky za spravu. Dufam, ze to bude ok. Ja ju doucim veci ktore ucitelka preskocila ...

slniecko174
11. feb 2023

@kittykat22 za malicko, naozaj netreba sa bat. Ale chapem Vas, ja som sa tiez bala, ako prejdu na klasicku matematiku, ale prekvapili. Aj v piataku aj siestaku su uspesne v matematickych sutaziach: Pytagoriada, Maks, Matematicka olympiada. V piataku ako jedine z triedy to testovanie piatakov spravili na plny pocet bodov a to ich naozaj nevidim doma ucit sa matematiku.

canany
12. feb 2023

Prosim Vas nemate este nejake typy na pracovne zosity alebo anglictinu na doucovanie doma. Zial jazykovy pobyt na malte je pre mna financne mimo misu. Matika od Berovcov ma zaujala, uz som objednala pracovne zosity.
Mozno nieco aj na slovencinu.
Dakujem

kittykat22
autor
12. feb 2023

@canany spominam si, ze na strednej skole mala spoluziacka problemy s anglictinou. A prihlasila na kurz. Behom roka si tak tu anglictinu vylepsila, ze mala z maturity jednotku. Mozno skusit kurz?
Podla mna je dobre riesit anglictinu, ked su deti starsie. Male deti niesu schopne pobrat slovnicka, gramatiku a vynimky tak rychlo - za mna su to vyhodene peniaze.
Nase dieta rozumie dobre po anglicky z videii a my s muzom sme v UK zili ale napriek tomu dieta neucime, nehovorime doma anglicky ani na seba ani na dieta, a nechodi ani na kurzy. Podla nas je to skoro. Robi anglictinu v skole a na kurz alebo zahranicie to vidim okolo 14/15 roku. My s muzom sme sa naucili vyborne po anglicky az po 20.ke 🙂

sasha871
18. mar 2023

Citam ze Vasa kniha z AJ ma nejaky interaktívny kod, aku knihu to používajú prosim?@kittykat22

qwestinka
30. mar 2023

@aurelia2000 kde je napísané že v učebniciach musí byť všetko čo je v štátnom vzdelávacom programe? Nikde. Učebnica nie je ani plán ani komplet vzdelávací program

qwestinka
30. mar 2023

@kittykat22 z VŠ vôbec nevychádzajú učitelia ktorí by Hejneho metódu vedeli. Neučia sa to. Misia a solvovať školenia a mali by na sebe makať. A ak sa zžijú s HM tak môžu podľa mna vyučovať poriadne.

aurelia2000
30. mar 2023

Je to tak.